July 2017 - Aisya Ismail

Monday, 31 July 2017

BABY BARU DAN DEMAM KUNING

10:30 14
BABY BARU DAN DEMAM KUNING
Assalamualaikum and hye readers~


Pada 21st July 2017 yang lepas, semasa orang lelaki sedang menunaikan Solat Jumaat, adik ai telah selamat melahirkan seorang baby boy yang diberi nama Abdul Harris. Comel sangat! Ada ke baby yang tak comel? I don't think so.. Bagi ai, baby semua comel-comel belaka.


Sehari selepas lahirnya baby Harris ke dunia ini, dia tiba-tiba dapat or terkena jaundis atau pun demam kuning. Ai macam confused, kenapa da sehari baru dapat jaundis ni? Anak kakak ai dulu pun pernah kena jaundis juga, tapi seingat ai, jaundis tu dah ada masa dilahirkan. 




Ai taknak pening-peningkan kepala,ai terus menggunakan khimat pak cik G. Ye laa! Preparation juga untuk ai once ada baby nanti. At least ada lah sedikit ilmu di dada.

Sunday, 30 July 2017

CILI KISAR SEJARAH MUNGKIN BERULANG

10:30 8
CILI KISAR SEJARAH MUNGKIN BERULANG
Assalamualaikum and hye readers~

Haa?! Seriously cili kisar pun nak kena update step by step? Hahaha! Mesti ada yang cakap macam tu kan? Ok lah ai tau korang terror dah memasak! Setakat entri cili kisar, sebelah mata je korang pandang. Hahaha! 

Tak kisah lah. Entri ni ai update untuk gadis-gadis atau jejaka-jejaka yang baru nak berjinak-jinak di dapur. Jangan tak percaya, ada juga carian cara membuat cili kisar di Google tau. Kalau tak percaya, pergi Google sekarang juga.

Ok jom ai ajarkan cara-cara membuat cili kisar atau cili boh versi ai ni.



Friday, 28 July 2017

SHOE CITY MALAYSIA

11:30 16
SHOE CITY MALAYSIA
Assalamualaikum and hye readers~

Pernah dengar tak jenama atau pernah tak masuk kedai yang bernama Shoe City? Mengaku cepat! Ai percaya ada di antara readers blog ai yang tau tentang Shoe City. Tapi lagi ramai yang tak tahu. Tidak lah famous macam brand yang famous, tapi still ada peminatnya yang tersendiri.





Wednesday, 26 July 2017

RAJINNYA UPDATED BLOG!

10:00 30
RAJINNYA UPDATED BLOG!
Assalamualaikum and hye readers~


Apa khabar semua pagi ni? Dah sarapan? Tengah fikir nak update apa ke tu? Haa pagi-pagi ni banyak pulak soalan ai. Saja nak beramah-mesra dengan readers yang singgah ke sini.



Tuesday, 25 July 2017

AISYAH! AKU SAYANG KAMU AKU RINDU KAMU

09:30 16
AISYAH! AKU SAYANG KAMU AKU RINDU KAMU
Assalamualaikum and hye readers~


Dah lama ai tak dengar latest song dekat youtube. Ye lah, kat rumah tak dengar radio. Kalau dalam kereta pula ai memang dengar sinar fm. Faham-faham lah lagu dia macam mana kan. Eheheh.






So, pagi tadi ai pun on youtube kat pc. Sumbat earphone, terus buat kerja macam biasa. Layan punya layan, tiba-tiba keluar lagu yang ai tak pernah dengar. Ok lah not bad. Ai pun layan je lagu tu. Sampai lah tiba-tiba... What? Kenapa dia seru-seru nama ai ni? Hahahah! Nampak tak perasan?

Monday, 24 July 2017

COLORING BOOK FOR ME & MANDALA

09:29 4
COLORING BOOK FOR ME & MANDALA
Assalamualaikum and hye readers~

Pernah dengar tak 'Coloring Book For Me & Mandala'? Apa benda Mandala tu?




Mandala adalah sebuah konsep Hindu yang turut digunakan di dalam konsep Buddha yang juga dikenali sebagai 'lingkaran'. Mandala sekarang dah banyak digunakan di dalam design grafik atau geometri mahupun di dalam bentuk lukisan tangan. Corak Mandala ini juga boleh dilihat dijadikan corak pada pakaian. Banyak juga lah baju yang ai tengok bercorakkan Mandala ni. Paling famous, korang tunggu Deepavali. Cantik weh diorang tabur beras tu. Kreatif sangat!

Jadi, apa pula 'Coloring Book For Me & Mandala'?

Saturday, 22 July 2017

BESTFRIEND FOREVER CONTEST BY AI

00:30 70
BESTFRIEND FOREVER CONTEST BY AI
Bismillahirrahmanirrahim.



Assalamualaikum and hye readers~

Hari ni dalam sejarah ai nak buat contest. Nervous tau. Yelaa, ai pun tak sure ada tak orang nak join ke tak. Hehehe! Tapi tak apa lah. Sebab dah niat kan, so ai buat juga lah. Contest apa tu? Haaa korang baca cara nak menyertai contest ni dan syarat-syaratnya di bawah. 👇


22 July - 13 August 2017

Friday, 21 July 2017

SHAKE IT! SHAKE IT!

09:05 4
SHAKE IT! SHAKE IT!
Assalamualaikum and hye readers~


Herbalife? Rasanya ai tak perlu nak introduce apa benda kah itu. Korang google lah sendiri. Kalau malas nak google, korang klik je pada logo di bawah ni. 👇




Thursday, 20 July 2017

CARA LETAK WIDGET INSTAGRAM DI BLOG

14:30 2
CARA LETAK WIDGET INSTAGRAM DI BLOG
Assalamualaikum and hye readers~


Buat apa tu? Dah makan ke belum? Kalau belum pergi lah sekarang. Jangan tunggu lama-lama. Nanti perut tu masuk angin. Kan dah susah.


Baru-baru ni ada seorang reader minta ai buat tutorial untuk letak button untuk follow instagram tu. Seriously, what? Fuhh tak sangka ada juga reader yang nak ai buatkan tutorial. Hehehe! So dengan penuh bersemangat ai menulis untuk entri kali ni. Pssttt! cuba klik gambar kat bawah ni.





Wednesday, 19 July 2017

BALAS KOMEN TU PENTING TAU!

10:30 24
BALAS KOMEN TU PENTING TAU!
Assalamualaikum and hye readers~

Ada teman pernah kata, rajinnya ai reply komen-komen di blog, instagram, facebook, twitter mahupun email. Yup! Memang ai rajin. Untuk menjaga silaturrahim katakan.. Hehehe!




Monday, 17 July 2017

CERMIN AJAIB

02:30 8
CERMIN AJAIB
Assalamualaikum and hye readers~


'Magic mirror on the wall,who is the beauty in the land?'


Eh eh eh! Tak ada pun nak cerita pasal Snow White ke, Maleficent ke atau Disney Adventure. Semua bukan. Tapi ai tertanya-tanya, ada ke perempuan yang tak sukakan cermin? Hurmmm.. 

Saturday, 15 July 2017

HANNAH DELISHA CANTIK ORANGNYA

02:30 15
HANNAH DELISHA CANTIK ORANGNYA
Assalamualaikum and hye readers~


Selalunya ai tak berapa berminat untuk buat entri tentang artis. Sebab dah banyak blog yang bercerita tentang artis. So ai lebih berminat untuk tulis pengalaman tentang diri ai sendiri.


Tapi kan, baru-baru ni ai perasan ada seorang artis yang viral tiba-tiba di laman social. Tak lah viral teruk macam P.P.A.P tapi kerap juga ai nampak dia di timeline facebook ai. Siapa lagi kalau bukan Hannah Delisha. Alaa.. Heroin drama Mencintaimu Mr Photographer tu.



Friday, 14 July 2017

KENAPA DUA MINGGU?

02:30 2
KENAPA DUA MINGGU?
Assalamualaikum and hye readers~


Ai baru je dapat job untuk menjahit baju uniform kerja. Customer ai ni recommended by encik husband. Alhamdulillah rezeki.. Syukur selalu. Hehehe! Tapi..... Ai minta customer tu untuk serahkan kain sekurang-kurangnya dua minggu awal. If not ai terpaksa tolak job tu.


Kenapa mesti dua minggu?

Thursday, 13 July 2017

BAWA BEKAL KE TEMPAT KERJA

02:30 10
BAWA BEKAL KE TEMPAT KERJA
Assalamualaikum and hye readers~


Selama ni ai tak pernah terfikir untuk membawa bekal makanan ke tempat kerja. Sesekali tu adalah juga bawa. Tapi untuk setiap hari tu belum pernah lagi lah terfikir. Malas nak masak tu satu hal, sebab ai memang bersiap lambat. Tak tahu nak bawa apa tu pun satu hal. Padahal boleh je bawa apa-apa yang boleh dimakan kan.


Selepas cuti raya yang panjang haritu, ai ada bawa balik rendang air tangan mak ai. Rendang tu ai jadikan bekalan untuk ke tempat kerja. Tetiba rasa best pula bawa bekal ke tempat kerja. Makanan sedap, tak perlu keluar dari office, kalau hujan panas tak perlu risau dan jimat pun jimat.



Wednesday, 12 July 2017

SESI PERKENALAN DENGAN AVON

02:30 4
SESI PERKENALAN DENGAN AVON
Assalamualaikum and hye readers~


Selama hari ini ai tak pernah sekali pun terlintas untuk menggunakan produk Avon. Bukan apa, produk Avon mana ada dijual di pasar raya ataupun farmasi. Dan ai tak ada kenalan yang promote produk ni pada ai. Kedai dia pun ai tak pernah jejak.



Tuesday, 11 July 2017

JATUH CINTA DENGAN MARY KAY

15:59 5
JATUH CINTA DENGAN MARY KAY
Assalamualaikum and hye readers~


Jangan tipu tak tahu apa itu Mary Kay. Terutama sekali golongan wanita. Untuk yang memang betul-betul tak tahu tu, ni ai bagitahu. Mary Kay adalah produk kecantikan yang sangat best.


KU SANGKAKAN PANAS, RUPANYA HUJAN DI TENGAH JALAN

09:23 0
KU SANGKAKAN PANAS, RUPANYA HUJAN DI TENGAH JALAN
Assalamualaikum and hye readers~


Pagi ni ai bersiap untuk ke office macam biasa. Dalam pukul 8.00 tu ai and encik husband dah turun untuk bertolak. Selepas ambil bekal yang ai dah siapkan di dapur, kami keluar rumah.


Cuaca mendung. Ai bertanya kepada encik husband 'nak pakai baju hujan ke?' dan dengan pantas encik husband cakap taknak. Ai pula spesis lalang yang cepat terikut cakap orang (tapi bukan setiap masa ok). Terus ai pun decided untuk tidak memakai baju hujan. Padahal awalnya ai dah nak keluarkan baju hujan dari dalam beg.


Gambar hasil carian di Google.com

Sunday, 9 July 2017

TAHUKAH ANDA?

19:30 4
TAHUKAH ANDA?
Assalamualaikum and hye readers~


TAHUKAH ANDA?




FOLLOW ME! MASIH BERBISA

01:30 2
FOLLOW ME! MASIH BERBISA
Assalamualaikum and hye readers~


Siapa kat sini ada masalah kelemumur yang teruk tahap jatuh-jatuh atas baju? Ai mengaku ai ada. Tapi sekarang dah ok tau! Macam mana boleh ok? Haa meh sini ai nak cerita. Ececeh.. Hahaha!


Dulu ai langsung tak ada masalah dengan kelemumur. Licin je kulit kepala. So, ai memang suka bertukar-tukar shampoo. Orang kata best, ai pun guna. Sampai lah one day, ai balik kampung. Ai tertinggal shampoo. Mak ai pun offer lah guna shampoo dia. Sangat famous brand nya. Tanpa rasa bersalah ai pun menggunakan shampoo itu. 



Gambar hasil carian di Google dan hanya sekadar hiasan.

Saturday, 8 July 2017

KECIL-KECIL CILI PADI RUPANYA

05:30 14
KECIL-KECIL CILI PADI RUPANYA
Assalamualaikum and hye readers~


Ingat tak ai pernah cerita dalam entri sebelum ni yang ai nak beli iron untuk bawa balik kampung? Ai ingatkan ai je yang beriya nak bawa iron, rupa-rupanya kakak ai pun ada niat yang sama. Macam ai juga, beli baru ok. Siap offer ai guna iron dia.


Masa dia offer ai guna iron dia tu, ai tak berminat. Sebab iron dia jenis steamer yang kena refill air banyak kali tu. Dapat pula dia guna yang tank air kecik je tu. Confirm lah berpuluh kali ai nak kena refill kan. 



Thursday, 6 July 2017

MENANTU VS MERTUA

05:30 6
MENANTU VS MERTUA
Assalamualaikum and hye readers~


Kalau di media social tu sering kita baca tentang masalah-masalah kehidupan pengguna facebook. Dari hanya status biasa sampai lah karangan panjang berjela. Ada yang bahagia, ada yang bergaduh tak kurang juga dengan yang berduka lara.


Masalah yang famous dan sering ai baca adalah masalah rumah tangga, keluarga, menantu dan mertua, makanan, penyakit dan bermacam-macam masalah.


Dalam banyak-banyak masalah itu, ai sangat tertarik dengan permasaalahan mengenai menantu vs mertua. Since ai ni seorang menantu yang masih mempunyai kedua orang mertua, boleh lah kalau ai nak bagi komen untuk isu-isu yang sensitive macam ni. Yelaa hidup ni kan everything kena ada prove. If not orang mesti guna ayat ni "tak pernah jadi kat kau, so kau tak tahu" atau pun "kau nak sembang isu mertua, macam lah kau ada mertua".



Tuesday, 4 July 2017

SAKIT GIGI DATANG LAGI

10:04 31
SAKIT GIGI DATANG LAGI
Assalamualaikum and hye readers~


Sakit gigi ni punca kemurungan sepanjang hari tahu tak? Tapi ai tak sure kenapa ramai yang takut sangat untuk berjumpa dentist. Ai mengaku ai salah seorang darinya. Ai tak takut sangat pun, tapi bila part jarum bius tu..... Ai surrender ok.