August 2018 - Aisya Ismail

Monday, 27 August 2018

DUNIA WANITA UNGGUL - ImaanWorld

16:29 7
DUNIA WANITA UNGGUL - ImaanWorld
Assalamualaikum and hye readers.



Pertama kali ai dengar tentang jenama Imaan ni, semasa ai pergi melawat abang ai di Perak tahun lepas. Kakak ipar ai ada buka kedai jahit di sana. Dan abang ai ada jual Imaan Facial Wipes. Sebagai seorang adik, walaupun tak seberapa tapi ai cuba lah sokong jualan abang ai.


Ai beli Imaan Facial Wipes tu dua set terus. Satu set ada tiga paket. Kalau best nanti tak tau pulak nak beli kat mana lagi kan. Bukan dekat nak pergi ke Perak tu. Dan belum tentu abang ai jual lagi masa ai perlukan nanti. Hahaha. Untuk pengetahuan korang, itulah pertama kali ai gunakan facial wipes untuk bersihkan make up. Jatuh cinta pandang pertama tau.


Macam yang ai dah jangka dari mula, bila ai nak beli lagi, abang ai dah tak jual facial wipes tu. Apa-apa jenama pun abang ai dah tak jual. Dia jual benda lain pula. Jadi, ai guna facial wipes jenama lain pula. Bertukar-tukar juga lah sebelum jumpa yang betul-betul sesuai. Kulit muka ai sensitif sikit, salah pilihan muka jadi mangsa. Itu yang takut tu.


Baru-baru ni rakan blogger ai ada bagitahu ai tentang produk Imaan. Macam pernah dengar, tapi ai tak pasti lagi. Tapi bila bercakap tentang wipes, terus ai teringat facial wipes yang ai beli dulu tu. Barulah ai tahu Imaan ada website sendiri. Kalau korang masih tertanya-tanya tentang jenama Imaan ni, korang pergi lah tengok sendiri website mereka di www.imaanworld.com.




Macam-macam produk ada tau. Ai tertarik dengan Imaan Family Wipes dan Brokoli Scalp Booster 2 in 1. Ai dah mula gunakan kedua-dua produk itu. Nanti ai akan kongsikan pengalaman penggunaan dua produk ini di dalam entri yang lain. Tunggu tau.




aisyaismail

Saturday, 18 August 2018

'COUPLES BLUEBERRY CHEESECAKE LAVA CAKE EATING CHALLENGE!' - DOMINO'S PIZZA

12:00 9
'COUPLES BLUEBERRY CHEESECAKE LAVA CAKE EATING CHALLENGE!' - DOMINO'S PIZZA
Assalamualaikum and hye readers.



Sedapnya dapat makan dessert. Lebih-lebih lagi dessert tu sedap dan percuma. Tapi kalau kena makan dalam masa yang pantas, bukanlah Aisya Ismail. Hahaha! Kalau bagi bawa balik, In Syaa Allah tak akan berlapuk di dalam peti sejuk.


Mesti korang dah tau kan yang Domino's Pizza ada menu dessert yang baru. Kalau korang belum tahu, meh ai nak bagitahu. Domino's Pizza sudah melancarkan dessert terbaru mereka iaitu Blueberry Cheesecake Lava Cake. Rasanya yummeh!




Sempena mempromosikan dessert terbaru itu, Domino's Pizza telah mengadakan 'Couples Blueberry Cheesecake Lava Cake Eating Challenge!'. Sweatest and bravest couples in town katanya. Ai pun tak sangka yang ai akan sertai pertandingan tu. Ai kan pemalu yang amat. Ai lebih suka kerja-kerja dibelakang tabir sahaja. Seperti blogging tanpa menunjukkan wajah. Jarang sangat ai sertai event yang kena promosikan wajah sendiri.


Pada mulanya ai ingatkan games yang sweet-sweet dengan pasangan seperti sejauh mana kita kenal pasangan kita. Sebab, pasangan tak semestinya suami, isteri atau kekasih. Adik, abang, kakak, kawan, mak, baba, mak cik, pakcik, malah nak ajak mak cik kantin sekolah korang punya anak jadi pasangan pun boleh. Bila dah sertai barulah tahu kena beradu tenaga siapa makan paling cepat. Haaaa, amik kau!



Pada mulanya emcee tanya siapa yang nak makan, ai terus bagi tugas itu kepada Encik Husband. Ai kena suapkan Blueberry Cheesecake Lava Cake untuk Encik Husband. Untuk pusingan pertama ada dua pasangan tersingkir. Tiba-tiba untuk pusingan kedua, emcee suruh kami bertukar tempat. Maknanya ai yang kena makan dan Encik Husband akan suapkan dengan mata tertutup! 


Masa dapat tahu kena bertukar tempat, kami dah tahu yang kami akan kalah. Ai suka makan dessert. Tapi siapa kenal ai dengan rapat tentu tahu ai cepat kenyang dan cepat lapar bila bab makan ni. Jarang sangat ai dapat habiskan makanan yang ai pesan kalau makan di luar. Dan di pusingan kedua, seperti yang dijangkan kami memang kalah. Sampai nak muntah ok makan Blueberry Cheesecake Lava Cake  laju-laju. Dua pulak tu.


Nasib baik tak dapat nombor terakhir. Nombor sembilan daripada dua belas pasangan yang bertanding. Itu pun kami dah bersyukur walaupun kami harap nak menang. Hadiahnya Domino's Pizza taja pizza selama setahun. Rugi siapa yang kuat makan tetapi tak masuk pertandingan tersebut. Apa-apa pun, pertandingan tersebut dibuat untuk santai-santai sahaja. Dan kami, sangat seronok dapat sertainya. Tempat kesembilan pun ada hadiah tau.

Pemenang Grand Prizes. 50pax pizza.


Korang dah rasa ke belum Blueberry Cheesecake Lava Cake tu? Pergilah rasa. Pada ai sedap. Blueberry dia didatangkan khas daripada Perancis. Manis tetapi ai masih boleh terima kemanisannya. Korang boleh dapatkan di semua cawangan Domino's Pizza di seuruh Malaysia. Hari ini ai nak pergi makan Blueberry Cheesecake Lava Cake lagi sekali. Jom!


P/s : Sup Cendawan Domino's Pizza boleh tahan sedap.




aisyaismail

Sunday, 5 August 2018

LIRIK LAGU MUNGKIN - MELLY GOESLOW (OST ANDAINYA TAKDIR 2)

10:30 5
LIRIK LAGU MUNGKIN - MELLY GOESLOW (OST ANDAINYA TAKDIR 2)
Assalamualaikum and hye readers.



Drama Andainya takdir 2 ni sudah pun melabuhkan tirainya pada Khamis lalu. Namun, lagu ost drama ini masih terngiang-ngiang di kepala ai. Hehehe. Kalau korang nak dengar lagu ni, boleh dengar di youtube "Mungkin - Melly Goeslow".  Ok jom kita nyanyi sama-sama.




Mungkin.. aku bisa bercinta dengan kamu
Kendati kata-katamu selalu
Menusuk jantung melukaiku

Mungkin.. ku mahu memaafkanmu kembali
Demi cinta yang ada di hatiku
Meloloskanmu dari kata pisah

Mungkin sang fajar dan sayap-sayap burung patah
Menyaksikan kita berseteru
Selalu tak pernah damai

Mungkin cintaku terlalu kuat dan menutupi
Jiwa yang dendam akan kerasmu
Sehingga kita bersama.. mungkin

Mungkin.. ku mahu memaafkanmu kembali
Demi cinta yang ada di hatiku
Meloloskanmu dari kata pisah.. mungkin

Mungkin.. ku mahu memaafkanmu kembali
Demi cinta yang ada di hatiku
Meloloskanmu dari kata pisah

Mungkin sang fajar dan sayap-sayap burung patah
Menyaksikan kita berseteru
Selalu tak pernah damai

Mungkin cintaku terlalu kuat dan menutupi
Jiwa yang dendam akan kerasmu
Sehingga kita bersama

Mungkin cintaku terlalu kuat dan menutupi
Jiwa yang dendam akan kerasmu
Sehingga kita bersama.. mungkin


P/s : Jujur ai cakap, ai suka drama ni tapi ai tak suka kesudahannya. Macam tergantung. Harap-harap tak adalah Andainya Takdir 3. Cerita meleret-leret ni selalunya merapu je. Entah apa-apa masalah lain lah yang timbul nanti.




aisyaismail

Friday, 3 August 2018

BENGKEL PERSONALITI DAN KECANTIKAN MENAMBAH KEYAKINAN WANITA

10:30 7
BENGKEL PERSONALITI DAN KECANTIKAN MENAMBAH KEYAKINAN WANITA
Assalamualaikum and hye readers.



Personaliti dan kecantikan memang sinonim dengan wanita. Semua wanita inginkan kecantikan dan berpesonaliti menarik. Ada ke yang tak mahu cantik? Yang tak tahu bagaimana nak cantik tu ramai lah kan? Ai rasa hanya segelintir wanita sahaja yang tidak menghiraukan tentang kecantikan mereka. Ada juga yang tidak kisah akan kecantikan, tetapi masih suka tengok tutorial makeup.



Zaman sekarang, berlumba-lumba wanita diluar sana untuk menjadi cantik. Penting tau sebenarnya wanita menjaga imej mereka. Selain dari sedap mata memandang, kecantikan dan personaliti yang baik juga meningkatkan keyakinan yang tinggi kepada seseorang. Tapi janganlah keterlaluan sampai makeup tidak bersesuaian dengan tempatnya atau mengubah ciptaan yang Tuhan berikan. Lagipun, zaman sekarang ni dah ramai lelaki yang cantik. Korang tak tergugat ke?


Bengkel Personaliti & Bengkel Kecantikan

Minggu lepas, untuk kali ketiga ai berpeluang untuk menyertai bengkel yang dianjurkan oleh #KBBA9. Kali ini adalah bengkel personaliti dan kecantikan yang diadakan di MaTiC Malaysia Tourism Centre. Dua bengkel dalam satu hari. Dari pagi sampai petang kami berkampung di MaTiC, demi mendapatkan ilmu.

KBBA9 bergambar bersama Puan Shuhadah dan MUA Khai Azwan.


Ai tiba agak lewat pada hari tersebut, bengkel sudah hampir bermula. Nasib baik sempat juga sarapan pagi itu. Ai makan sandwiches yang ditaja oleh @mrszakitchen. Terima kasih banyak Mrs Za, sandwiches tuna tu sedap sangat. Tak sempat nak rasa sandwhices lain. Selain daripada sandwhices, tauhu bergedil pun sedap sangat.


Bengkel pagi dimulakan dengan bengkel personaliti dan diikuti dengan bengkel kecantikan di sebelah petang.


Sejujurnya ai bukanlah wanita yang berpersonaliti menarik. Terlalu banyak cacat celanya. Terlalu berjaga-jaga dalam apa yang kita gayakan setiap hari pun letih juga. Sangat letih. Tapi sangat penting untuk ai tahu apa itu personaliti. Mudah bila customer ai minta nasihat mengenai fesyen. Bengkel personaliti oleh Puan Azie Sam memang sangat membantu ai dalam menimba lebih banyak pengetahuan.

Bersama Puan Azie Sam. Foto dikereditkan kepada blogger Saidila.


Puan Azie Sam tidak mengajar bagaimana untuk menjadi cantik, tetapi beliau banyak memberi tips untuk menjaga imej. Imej bukanlah segala-galanya. Namun tanpa imej yang tepat, sukar untuk kita meyakinkan orang lain. Banyak tau tips yang dikongsikan oleh Puan Azie Sam. Nanti ai akan kongsikan segala tips yang diberi di dalam entri lain.


Oh ya, Puan Azie Sam ni adalah Personal Image Consultant. Beliau ada menerima jemputan untuk kelas motivasi, ceramah, demo dan bimbingan peribadi. Kalau nak tahu lebih lanjut korang follow ig beliau @azie_samm. Korang DM je dia kalau nak tanya apa-apa, In Syaa Allah Puan Azie Sam akan jawab pertanyaan anda. Baik orangnya, cantik pula tu.


Tamat sesi bengkel personaliti, kami berehat dahulu daripada mengejar ilmu. Dah masuk tengahari, apa lagi? Makan tengaharilah. Terima kasih @nurulizahcatering kerana sudi menaja makanan tengahari kami. Ayam masak merah tu sedap sangat. Nasib baik on diet, kalau tak mesti dah makan lagi satu.

Nasi Tomato tajaan Nurul Izzah Catering.


Bengkel petang itu diteruskan dengan bengkel kecantikan oleh Puan Shuhada iaitu founder kotak kecantikan @peekabox_beautybox. Menariknya tentang bengkel ini, kami belajar membuat face mist dan lip balm sendiri dan juga sesi unboxing peek-a-box.


Baru ai tahu, sebenarnya face mist dan lip balm boleh sahaja jika nak DIY. Bahan-bahan pun mudah didapati di kedai dan pasaraya. Silap-silap kat dapur korang pun dah lengkap bahannya. Cuma tiada bahan pengawet sahaja dan tidak dapat tahan lama. Tetapi korang boleh simpan di dalam peti sejuk untuk ketahanan yang lebih lama. Nak jimat, DIY lah sendiri.


Apa itu peek-a-box? Peek-a-box ini adalah sebuah  kotak kecantikan. Di dalam kotak ini ada terdapat pelbagai barangan kecantikan. Kotak ini sangat sesuai untuk dijadikan hadiah untuk keluarga atau rakan-rakan. Nak dijadikan cenderahati untuk apa-apa majlis pun sesuai. Kotaknya sahaja dah nampak cantik.

Kotak peek-a-box dan isi dalamnya tidak sama seperti jualan.


Yang menariknya, barangan di dalam kotak peek-a-box ini berlainan untuk setiap bulan. Jadi, tiada masalah jika nak berikan hadiah pada orang yang sama kerana barangannya tidak sama. Peek-a-box juga bekerjasama dengan jenama-jenama terkenal seperti Alif Syukri, Diana Dianalle, Emaabeautykl, Natasha dan ramai lagi. Dengan harga rm59.90, korang boleh mendapatkan barangan yang bernilai lebih rm200 di dalam kotak peek-a-box.


Kotak yang tidak digunakan lagi boleh diguna pakai semula sebagai kotak make-up, kotak tisu dan macam-macam lagi mengikut kreativiti masing-masing. Sayang tau nak buang kotaknya. Kotak yang ai dapat dah tercampak-campak pun masih cantik dan elok je mata memandang.


Sebagai penutup bengkel pada minggu lepas, kami diajar teknik-teknik solekan oleh MUA Khai Azwan. Ini yang ai tunggu-tunggu sangat. Hahaha! Ai nak belajar lukis kening. Tak tahu lah kenapa susah sangat tangan ni nak lukis kening. Bagus MUA khai ni, tidak lokek ilmu. Semua pertanyaan dari kami dijawab dengan tenang.

Sebahagian daripada peralatan make up MUA Khai Azwan. Ada banyak lagi atas meja tu.


Rasa gembira sangat bila dapat banyak ilmu dalam masa satu hari. Ternyata Puan Azie Sam, Puan Shuhada dan Khai pandai menarik perhatian kami semua untuk terus mendapatkan ilmu yang mereka beri. Berbaloi tau ai naik KTM dari Shah Alam, dan tukar naik monorail di KL Sentral untuk ke MaTic. Rasa penat tu tak sia-sia. Orang kata, kalau kita berusaha keras untuk mendapatkan ilmu, ilmu tu lebih senang nak masuk. Alhamdulillah.




aisyaismail