CARA MUDAH UNTUK MUAT NAIK GAMBAR DI INSTAGRAM WEB

Tuesday, 3 August 2021

CARA MUDAH UNTUK MUAT NAIK GAMBAR DI INSTAGRAM WEB


 Asslamualaikuam and hye readers.




Cara mudah untuk muat naik gambar di Instagram web | Sesetengah orang memang suka scroll instagram menggunakan tetikus daripada skrin telefon. Macam Ai! Bukan apa, lagi puas tengok gambar-gambar melalui laptop sebab besar berbanding melalui aplikasi di telefon pintar.


https://www.aisyaismail.com/2021/08/cara-mudah-muat-naik-gambar-instagram-menggunakan-laptop-atau-dekstop.html



Satu masalah bila layan Instagam web ini adalah apabila nak muat naik gambar. Ai akan edit gambar menggunakan laptop. Jadi lebih mudah untuk Ai muat naik terus menggunakan laptop sahaja. Cara yang sedia ada sebelum ini ada kelemahan seperti tidak boleh tag kawan-kawan, tidak boleh tambah lokasi, tidak boleh edit menggunakan filter instagram dan tidak boleh muat naik lebih dari 1 gambar dalam 1 posting.



Sekarang dah ada cara baru yang korang boleh buat semua seperti menggunakan aplikasi Instagram di telefon pintar. Yang lebih penting, caranya jauh lebih mudah.



Cara mudah untuk muat naik gambar di instagram web

1. Pergi ke website www.instagram.com. Kemudian korang akan nampak butang + di sebelah kanan instagram. Klik butang + itu untuk muat naik gambar atau video.


https://www.aisyaismail.com/2021/08/cara-mudah-muat-naik-gambar-instagram-menggunakan-laptop-atau-dekstop.html


2. Klik butang 'select from computer' atau nak lebih cepat tanpa buka folder banyak-banyak, korang seret (drag) je gambar atau video terus dari dalam folder korang. Senang!

https://www.aisyaismail.com/2021/08/cara-mudah-muat-naik-gambar-instagram-menggunakan-laptop-atau-dekstop.html


3. Pilih gambar atau video dari folder korang. Kalau korang dah seret, korang boleh abaikan step nombor 3 ini.

https://www.aisyaismail.com/2021/08/cara-mudah-muat-naik-gambar-instagram-menggunakan-laptop-atau-dekstop.html


4. Step seterusnya, korang boleh crop gambar di anak panah nombor 1, tambah gambar atau video yang ingin dimuat naik di anak panah nombor 2 dan tentukan saiz gambar di anak panah nombor 3. Kemudian klik next.

https://www.aisyaismail.com/2021/08/cara-mudah-muat-naik-gambar-instagram-menggunakan-laptop-atau-dekstop.html


5. Korang boleh edit gambar seperti di aplikasi Instagram kemudian klik next.

https://www.aisyaismail.com/2021/08/cara-mudah-muat-naik-gambar-instagram-menggunakan-laptop-atau-dekstop.html


6. Untuk tag gambar kepada kawan-kawan, korang klik je pada gambar yang akan korang muat naik. Kemudian boleh lah tuliskan caption di ruangan caption. Jangan lupa tambah lokasi korang di bawah ruangan caption. Step terakhir, klik done!

https://www.aisyaismail.com/2021/08/cara-mudah-muat-naik-gambar-instagram-menggunakan-laptop-atau-dekstop.html


7. Dah siap! Gambar atau video korang siap di muat naik.



8. Taraaaa!

https://www.aisyaismail.com/2021/08/cara-mudah-muat-naik-gambar-instagram-menggunakan-laptop-atau-dekstop.html


Mudah kan? Sebenarnya step ini sama je seperti muat naik gambar atau video melalui aplikasi. Tapi pada Ai, lebih puas sebab gambar tu besar dan jelas. Senang nak tengok kalau ada apa-apa cela. Korang dah boleh lah cuba muat naik gambar di Instagram  web sekarang.




aisyaismail

22 comments:

  1. Bagus ni. Senang upload guna Desktop je kalau edit gambar untuk ps. Thank share AI :)

    ReplyDelete
  2. oooo baru tau boleh rupanya ehhhehe

    ReplyDelete
  3. Thanks for the tips! I didn't know we could do it on our desktop, next time it'll be easier for me.

    ReplyDelete
  4. wah dah boleh upload gambar di instagram melalui desktop. sangat mudah tak payah nak buat dua tiga kerja. nice sharing :)

    ReplyDelete
  5. Oooo baru tau nie. Boleh rupanya uploada dari web ye. Pasni boleh try la sebab Rawlins pun rajin edit kat lappy

    ReplyDelete
  6. Tq for share
    Biasanya upload guna phone je

    ReplyDelete
  7. Heyyyy akak baru tahu ada instagram web. Yahooo. Mudah kerja akak. Sebab dah mula nak guna kamera digital. Telefon pintar ni dah penuh dengan pdpr anak sekolah dan segala mesej serta tugasan. Alhamdulillah ada option web. Tq share kak!

    ReplyDelete
  8. Ya Allah baru tahu dah bleh post guna IG web. Selama ni guna apps ig je dekat hp. Thanks sharing!

    ReplyDelete
  9. I never try this before! Betul la... Sejak terjebak dalam blogging, most of the pictures ada kat Laptop.. Senang la boleh upload direct... Let me try!

    ReplyDelete
  10. Tak pernah lagi up guna web.. biasa semua guna hanpdhone jee.. ni baru tau caranya.. nanti boleh cuba...

    ReplyDelete
  11. kena try ni sbb selalunya upload guna hp je.

    ReplyDelete
  12. Dah try nak buat tapi takde pulak tanda + tu. Nanti free sikit nak explore balik. Mudah sebenarnya guna laptop ni. Tq tau share

    ReplyDelete
  13. bagus tips ni.. nanti boleh cuba..senang bila upload dari laptop/computer kan heheh

    ReplyDelete
  14. bagus perkongsian Ai ni. cx memang tak berapa nak suka guna web untuk instagram. dia agak tak friendly. hehehe. tapi it is a good thing juga lah untuk tahu cara dia kan sebab selama ni tak pernah try pon. so mmg tak tahu. hahaha.

    ReplyDelete
  15. wow dah boleh upload dari web lah! Naisssss memang rajin la mengupload gambar dekat IG nanti hahaha

    ReplyDelete
  16. lebih mudah kan.. puas pun puas tngok.. screen besar

    ReplyDelete
  17. takpernah upload gambar dari web lg..nty blh la cuba

    ReplyDelete
  18. mama tak penah buat lagi ni. tq for info ye ai

    ReplyDelete
  19. Gud tip…layan IG terbaek

    ReplyDelete
  20. thanks 4 sharing... x penah buat lg boleh laa cuba nnt

    ReplyDelete
  21. Ilmu baru untuk mereka yang gunakan IG sebagai medium berinteraksi dn sampaikan info berguna. Tak rugi kaji ilmu dikongsi

    ReplyDelete

Janga lupa untuk tinggalkan komen =D