NAK BERNIAGA TOLONGLAH JAGA KEBERSIHAN - Aisya Ismail

Thursday, 22 February 2018

NAK BERNIAGA TOLONGLAH JAGA KEBERSIHAN

Assalamualaikum and hye readers~



Sejak menyertai JK1M10 ni, ai sangat menjaga makan. Dah belajar tentang makanan sihat, kenapa tidak praktik kan pada diri sendiri kan. Rugi lah! Oh ya, kalau korang tak tau apa itu JK1M10, korang boleh baca entri ai yang lepas kat sini


Cara ai menjaga makan bukan lah ai sekat makan sampai tak makan langsung. Masih banyak makan. Tapi alhamdulillah ai dah kurangkan makan jajan dan lebihkan minum air masak. Ai jaga makan dengan ikut portion kumpulan makanan dengan betul. Terasa semakin sihat dan bertenaga lah pula. Menyesal pula tak jaga makan sejak dulu. Kalau tak mesti badan macam Sharifah Sakinah sekarang ni. Fuhh idola fitness tu.






Bila dah memilih bab makan ni, ai ada masalah besar di mana area office ai ni di kelilingi dengan restoran fast food, kedai mamak dan restoran Chinese. Kedai nasi campur ada, tapi jauh sikit dan berpeluh juga kalau nak ke sana dengan berjalan kaki. Kalau bawa kereta memang rasa tak berbaloi sebab bukan jauh sangat pun. Eh, jauh ke tak ni? Jadi, susah untuk ai nak pilih makanan yang berkhasiat. Jalan yang ai terfikir adalah dengan bawa bekal dari rumah. Sedap pun sedap dan kenyang. Ecewah puji diri sendiri.


Tapi haritu, barang dapur dah habis dan ai tak sempat nak shopping barang dapur disebabkan busy yang terlampau. So ai berjalan lah ke kedai tersebut. Anggap lah macam bersenam je. Sedang pilih lauk, ai terpandangkan sambal paru. Nampak sangat menyelerakan. Bila ai nak senduk sambal paru, ai ternampak telur lalat pada sambal paru tersebut.



Daria-Yakovleva



Korang rasa ai menjerit tak bila nampak telur lalat tu? Mesti lah tak. Telur lalat je pun. Ai pergi ke cashier, sambil bayar ai bagitahu berkenaan telur lalat tu kepada pekerja kedai tersebut. Reaksi wanita tersebut, "yeke?" dengan riak terkejut. Ai tak pasti wanita cashier tersebut adalah owner ataupun ketua di situ. Dah selesai bayar, ai ingatkan dia nak pergi settlekan telur lalat tersebut, tapi sebaliknya. Wanita tersebut terus pergi mengemas meja dan susun kerusi. Macam mana kalau orang lain tak perasan dan termakan telur tersebut? Atau, macam mana kalau orang lain ternampak dan terus viralkan perkara tersebut? Kan dah merosakkan periuk nasi sendiri.


Selepas daripada peristiwa tersebut, ai belum lagi menjejakkan kaki di kedai tersebut. Mungkin itu adalah kesilapan yang tidak disengajakan pada harri tersebut, tapi ai belum lagi tergerak hati untuk makan di situ lagi.


Nasihat ai, kalau korang nak berniaga sila pastikan kebersihan kedai korang terjaga. Bukan sahaja pastikan kedai tidak kotor, malahan pastikan makanan korang bebas daripada telur lalat. Susah nak elak daripada lalat ada dalam kedai makan tu, tapi kalau sampai customer dah complain tentang telur lalat korang tak ambil tindakan, itu sudah lebih. Jangan main-main dengan telur lalat, boleh jadi kawan baik tandas kalau dah termakan.



aisyaismail

10 comments:

  1. Allahukbar kotornya, peniaga juga sambil lewa hal kebersihan. Bila jadi perkara yang tak best baru nak buka mata.

    ReplyDelete
  2. ewwwwwwwwwww

    pernah jugak pegi kedai makan, terjumpa rambut dlm lauk..pegi komplen kat cashier/ pekerja situ.. dia punya jawapan pun sama

    JJ: dikkkkkk..ada rambut la dalam lauk tuu (sambil tunjuk tray lauk)
    Cashier/pekerja: owhh.. (pastu wat derkk)


    apa kite rasa??? geram jer kann.. at least pegi la cepat2 buat ape yg patut..tp dia stay situ jer xbuat ape...gerammmm

    ReplyDelete
  3. haritu makan kat kedai maakan, makanan kawan sha ada rambut, bgtau terus dorang tukar, pastu mintak maaf banyak kali.

    ReplyDelete
  4. selalunya kalau peniaga jauh dengan lauk, diorang akan letak lilin supaya lalat tak kacau. so far tak pernah lagi jumpa benda pelik2 dekat makanan tapi ada jugak termakan keropok bau lipas. Terus taknak pergi dah walaupun kedai fav

    ReplyDelete
  5. bila orng tegur baik-baik tak de tindakan. dah viral nnti cakap kalau ada masalah tegur lah. aduhh.

    ReplyDelete
  6. payah la bila kira nk untung tapi x jaga kebersihan.. boleh membahayakan kesihatan orang lain pulak.. dimana la keberkatan dalam rezeki tu.. hmm..

    ReplyDelete
  7. kalau ada telur lalat tu memang kotor lah kedai tu
    patut report biar kena denda

    ReplyDelete
  8. tak suka nya kalau ada telur lalat. menganiaya customer jer

    ReplyDelete

Janga lupa untuk tinggalkan komen =D