December 2018 - Aisya Ismail

Thursday, 13 December 2018

JALAN-JALAN CARI MAKAN DI PULAU PINANG

11:24 6
JALAN-JALAN CARI MAKAN DI PULAU PINANG
Assalamualaikum and hye readers.



Entri hari ini adalah sambungan kepada entri pengalaman menginap di Camp Murni dan menjelajah Gua Tempurung. Dalam pukul dua petang, dari Camp Murni kami terus bergerak ke Pulau Pinang. Sampai di sana dalam pukul lima terus check in di Kimberly Hotel, Georgetown.


Kali terakhir ai jejakkan kaki di Pulau Pinang semasa ai sekolah rendah dan lebih malang lagi ai demam panas pada waktu itu. Jadi, perkara yang paling ai teruja adalah nak lalu Jambatan Pulau Pinang dan nak jejakkan kaki ke Bukit Bendera.


Kimberly Hotel

Hotel ini bukan hotel pilihan pertama kami. Memandangkan banyak hotel yang sudah penuh, kami ambil yang mana masih kosong sahaja. Pada ai Kimberly Hotel ok sanggat dah. Cantik dan selesa sangat bila dah penat. Akan tetapi biliknya kecil sedikit. Kalau korang pergi beramai-ramai, pilihlah bilik yang besar.




Satu perkara yang ai kecewa dengan hotel ini, apabila tidak disediakan seterika di dalam bilik. Bila ai balik bilik tengah malam dan nak sediakan pakaian untuk hari esok, dah lambat sangat untuk minta seterika. Keesokan harinya selepas pukul 9 pagi baru boleh dapatkan seterika tersebut. Pada Encik Husband, seterika itu satu masalah kecil. Tapi untuk ai adalah masalah yang sangat besar.


Mee Sotong Hameed Pata

Misi kami ke Pulau Pinang adalah untuk menjejak makanan yang sedap-sedap. Selepas Maghrib kami sudah keluar dan terus menuju ke Mee Sotong Hameed Pata. Senang je nak cari jalan, waze kan ada. Sampai di sana, kami terus beratur. Barisan panjang tu memang dah boleh agak.




Harga sepinggan mee sotong adalah RM5 sahaja. Murah sangat pada ai sebab ai ingatkan dalam RM10-RM15 sepinggan. Makanan viral kan selalunya mahal. Rasa dia sedap, berbaloi ai beratur panjang. Tapi tak lama pun beratur sebab di situ tak ada menu lain. Mereka memang goreng untuk 7 hingga 8 pinggan terus. Kalau nak makanan lain, gerai-gerai lain ada menyediakan menu yang lain.


Restoran Sup Hameed

Selesai makan mee sotong, misi kami masih lagi mencari makan. Kami mula bergerak ke Pasembur Gurney Drive. Memang teruja betul nak makan pasembur. Tapi malang sekali ramai sangat orang dan selepas pusing mencari parking berkali-kali, kami masih tidak berjaya mendapatkan parking yang kosong. Kami buat keputusan utnuk terus ke lokasi seterusnya, Restoran Sup Hameed.




Restoran Sup Hameed bukan hanya menyediakan menu sup. Ada bermacam-macam menu lain yang disediakan seperti di restoran yang lain juga. Namun, menu roti yang dicicah dengan sup memang power dan terbaik. Sup pekat dengan daging yang lembut sangat memikat hati. Memang puas hati lah. Tapi macam biasa, perut ai sejenis yang cepat penuh dan cepat kosong balik.


Restoran Hameediyah

Selepas makan roti cicah sup, kami terus mencari Restoran Hameediyah. Encik Husband nak makan nasi pula. Ai tak rasa pun nasi tu sebab ai dah kenyang teruk. Kami hanya bungkus untuk makan di hotel. Harga agak mahal tetapi berbaloi dengan saiz ayamnya yang agak besar.




Dalam perjalanan pulang ke hotel, baru kami sedar bahawa semua tempat yang kami pergi dekat-dekat sahaja sebenarnya. Sebab itu ramai pelancong yang hanya berjalan kaki. Kalau nak naik basikal pun ok, tetapi berhati-hati.


Sebelum pulang ke hotel, kami singgah di Padang Kota terlebih dahulu. Saja nak dating dan menghabiskan masa tengok suasana di sana. Ramai keluarga membawa anak-anak beriadah pada malam itu. Maklumlah esoknya kan cuti Deepavali. Pasangan bercinta pun ramai pada malam itu. 




Kami tidak lama di Padang Kota. Tak sampai satu jam, kami ambil keputusan untuk pulang ke hotel. Penat sangat, ai memang fikir nak tidur je. Setibanya di hotel, ai mencari katil dan Encik Husband mencari nasinya.


Roti Bakar Transfer Road

6 November, ai dan Encik Husband keluar seawal 7 pagi. Kami terus menuju ke Roti Canai Transfer Road. Ada juga yang memanggilnya dengan nama Roti Bakar Transfer Road yang terletak di Jalan Transfer. Menu kami Roti Bakar dan Roti Canai. Kadua-duanya sedap dan membuka selera. Ai yang jarang makan pagi pun boleh makan banyak.






Apa yang ai perasan, service kedai makan di Pulau Pinang agak pantas. Sekejap saja makanan sudah sampai. Oh ya, kalau korang nak makan roti canai, tidak perlu beratur. Duduk sahaja dan nanti akan ada yang datang untuk ambil pesanan. Yang beratur panjang itu untuk sesiapa yang beli bungkus sahaja.


Ai memang syorkan sangat korang makan roti canai dan roti bakar di Jalan Transfer tersebut. Kari roti canai dimasak depan ai je. Ayam dia lembut sangat. Siapa yang sakit gigi pun boleh makan. Roti bakar pula, ai sangat suka telur goyangnya yang dimasak cantik.


Lee Jetty, Tan Jetty dan Chew Jetty

Selama ai mengenali Pulau Pinang, ai tak pernah tahu pun tentang kewujudan jeti-jeti ni semua. Pertama kali ai tahu, masa nampak gambar blogger Bella Idura di instagram. Selepas itu baru lah ai perasan gambar kawan-kawan yang lain. Ramai rupanya yang dah pergi, ai je yang ketinggalan jauh. Selepas sarapan, kami bertolak ke jeti-jeti ini. Datang awal, pengunjung masih belum ramai. Boleh dapat gambar yang cantik-cantik.




Berhampiran jeti-jeti tersebut ada disediakan tempat letak kereta berbayar. Tolong jangan letak kereta bersepah-sepah di tepi jalan tau. Korang akan mengganggu kelancaran pergerakan kenderaan di jalan raya. Kalau rasa mahal sangat asyik nak parking kereta je, tinggalkan kereta di hotel dan korang sewalah basikal.


Kami mulakan dengan Lee Jetty dan diikuti dengan Tan Jetty dan Chew Jetty. Kalau tanya ai jeti mana yang ai paling suka, jawapan ai tiga-tiga pun ai suka. Ketiga-tiga jeti ini ada tarikan masing-masing. Yang pasti semua pemandangan cantik. Gambar korang pasti meletop! Nak beli cenderahati yang murah di Pulau Pinang? Chew Jetty lah tempatnya.


Bukit Bendera

Dah puas berpanas di jeti, kami bertolak ke Bukit Bendera. Yang gunakan Waze, korang kena cari Jalan Bukit Bendera. Kalau korang cari Bukit Bendera, nanti Waze tu akan bawa korang ke tempat lain. Terima kasih pada mak cik guard yang bagi kami jalan yang betul. Kalau tak, sampai ke sudah kami masih berpusing-pusing di tempat yang sama.


Masa nak beli tiket keretapi untuk naik ke Bukit Bendera, korang tak payah lah beratur beramai-ramai. Cukup lah seorang sahaja yang beratur. Pastikan korang bawa IC masing-masing tau. Bagi pada seorang wakil untuk beli tiket. Kalau korang tak bawa IC, jangan ditanya kenapa korang kena bayar harga warga asing.




Niat hati nak duduk kat Bukit Bendera dalam sejam dua sahaja. Apakan daya, semua tempat ai nak teroka dan ambil gambar. Setengah hari juga kat sana. Nasib baik Encik Husband ikutkan saja. Kalau korang fikir-fikir kat mana nak solat, jangan risau sebab ada masjid kat atas tu.


Dah habis teroka satu Bukit Bendera tu, baru lah teringat kami belum makan lagi. Kami memilih untuk makan kentang goreng sahaja di kafe. Tarikan di kafe tersebut adalah ais buah-buahan. Kat kafe tu ada jual bermacam-macam jenis ais buah. Korang kena cuba. Ai amik ais mangga. Memang terbaik. Makan tu je dan kongsi dua orang.




Tropical Spice Garden

Beriya-iya ai nak pergi ke taman herba. Dari Bukit Bendera ke Tropical Spice Garden mengambil masa dalam 40 minit perjalanan. Ai ingatkan Tropical Spice Garden ni macam taman kecil. Ambil-ambil gambar lepas tu nak balik ke hotel. Bila sampai di sana, rupanya tempat ni besar macam Taman Tasik Perdana.


Kecewa juga lah. Kalau ikutkan memang nak masuk je, tapi masa tak mengizinkan. Dah petang waktu tu. Kami nak pergi ke tempat lain lagi. Lagipun kasut yang ai pakai tak sesuai untuk berjalan terlalu banyak.




Kalau korang pergi, korang update gambar banyak-banyak, lepas tu jangan lupa tag ai tau. Teringin nak tengok dalam tu, tapi tak ramai yang ceritakan pengalaman mereka berada di Tropical Spice Garden. Harga masuk taman ini adalah RM29 untuk dewasa, RM17 untuk kanak-kanak dan RM23 untuk pelajar dan warga emas.


Kalau korang nak tahu, pintu masuk Tropical Spice Garden ini berhadapan dengan laut. Kecewa tak jadi masuk, ai dan Encik Husband pergi bersiar-siar di pantai sambil makan jagung bakar. Nasib baik sedap. Terubat lah juga hati ini. Hahaha!


Jeruk Madu Pak Ali

Di Pulau Pinang memang popular habis jeruk ni. Banyak cawangan malah kedai kecil-kecil pun ada jual Jeruk Madu Pak Ali ni. Kami pilih untuk pergi yang berhampiran dengan hotel. Letak kereta dulu, kemudian kami berjalan kaki sahaja. Senaman lah sikit.


Di sini terdapat bermacam-macam jenis jeruk. Sedap pula tu. Banyak juga lah ai borong. Ada yang dipesan oleh keluarga dan kawan-kawan dan ada juga yang ai beli untuk bagi sebagai buah tangan. Selesai memborong jeruk, kami pulang ke hotel. Niat hati nak berehat sekejap dan nak keluar jalan-jalan cari makan di sebelah malam. Sekali tertidur sampai ke pagi.




7 November, tidak seperti hari sebelumnya, kami keluar agak lambat. Hari ini kami pergi sarapan di Restoran Kapitan, tapi hampa sebab menu yang kami nak masih belum ada. Tengahari baru ada. Selepas sarapan kami pergi ke Jalan Transfer sekali lagi untuk bungkus Roti Canai Transfer Road. 


Sebelum keluar dari Pulau Pinang, kami sempat pusing-pusing dahulu di dalam bandar Georgetown. Bila lah nak sampai Pulau Pinang sekali lagi. Sebelum pukul 12 tengahari, kami bergerak untuk ke destinasi seterusnya iaitu Pulau Langkawi. Nantikan pengalaman ai dan Encik Husband di Pulau Langkawi dalam entri yang seterusnya. 




aisyaismail

Tuesday, 4 December 2018

THE LEGEND OF THE BLUE SEA - LAGENDA LAUT BIRU

11:00 16
THE LEGEND OF THE BLUE SEA - LAGENDA LAUT BIRU
Assalamualaikum and hye readers~



The Legend of The Blue Sea adalah satu-satunya cerita drama Korea yang ai tengok semasa tayangannya di televisyen. Kiranya cerita ini satu-satunya lah yang ai tak lambat tengok. Kalau tak, dah bertahun sampai orang dah lupa baru ai nak tengok. Baru sekarang nak tulis pasal cerita ni sebab ai baru je tengok lagi sekali. Hehehe! Cerita ini juga penyebab ai terjebak dengan cerita-cerita Korea yang lain.




Sinopsis

Kisah bermula di zaman Joseon di mana ikan duyung menyelamatkan anak seorang bangsawan, Kim Dam-ryeong dari lemas. Mereka menjadi kawan dan Dam-ryeong menamakan ikan duyung tersebut dengan nama Se-hwa. Mereka saling mencintai, tetapi mereka mempunyai masalah di mana Dam-ryeong tidak boleh hidup di dalam air da Se-hwa tidak boleh hidup di darat kerana tidak mempunyai kaki sebelum usia matang. 


Dam-ryeong telah dijodohkan dengan seorang gadis daripada keluarga bangsawan juga. Pada malam pertamanya, dia telah melarikan diri untuk bertemu Se-hwa. Dam-ryeong melemaskan dirinya di dalam laut kerana dia yakin Se-hwa akan muncul untuk menyelamatkannya. Se-hwa menyelamatkannya tetapi Se-hwa juga memadam ingatan Dam-ryeong terhadap diri Se-hwa kerana tidak mahu Dam-ryeong mencarinya lagi.


Selepas bertahun-tahun berpisah, Se-hwa (Jun Ji-hyun) bertemu semula dengan Kim Dam-ryeong (Lee Min-ho). Pertemuan kali ini tidak seindah pertemuan yang pertama. Bermacam-macam dugaan yang mereka lalui  sehingga berakhir dengan kematian. Dam-ryeong mati untuk menyelamatkan Se-hwa dan Se-hwa mati kerana tidak boleh hidup tanpa Dam-ryeong.





Di zaman moden, Se-hwa dan Dam-ryeong bertemu sekali lagi di dalam kelahiran yang kedua, Sim Cheong (Jun Ji-hyun) dan Heo Joon-Jae (Lee Min-ho). Joon-jae yang bekerja sebagai scammer telah bertemu dengan Sim-cheong di Sepanyol. Tanpa mengetahui bahawa Sim-cheong adalah ikan duyung, mereka bersama-sama melarikan diri daripada orang-orang yang diupah untuk membunuh Joon-jae. 


Semasa melarikan diri, Sim-cheong dan Joon Jae tiada pilihan lain selain terjun ke dalam laut. Malang sekali Joon-jae tidak boleh berenang dan lemas di dalam laut. Sim-cheong menyelamatkan Joon-jae dan memadam segala memori Joon-jae bersamanya kerana Joon-jae telah mengetahui bahawa dia adalah ikan duyung.


Joon-jae pulang ke Seoul. Sim-cheong yang menyintai Joon-jae telah berenang ke Seoul selama berbulan-bulan untuk mencari Joon-jae. Setelah bertemu, Sim-cheong dan Joon-jae tinggal bersama kerana Joon-jae ingin mengetahui siapakah Sim-cheong yang sebenarnya.


Di zaman moden ini juga bukan hanya kelahiran kedua untuk Sim-cheong dan Joon-jae. Malah ramai yang turut terlibat semasa di zaman Joseon lahir semula termasuk lah pembunuh Se-hwa dan Dam-ryeong. Segalanya bermula sekali lagi. Dendam pada zaman Joseon di bawa ke zaman moden. Masing-masing mencari sebab kepada mimpi zaman Joseon yang sering mengganggu tidur mereka.





Ulasan

Drama ini bukan cerita sedih tau. Dari sinopsis tu macam nasib malang je yang menimpa mereka. Ada bahagian yang kelakar juga. Paling ai suka, ekor ikan duyung tu nampak real sangat. Ai memang suka tengok cerita rekaan atau cerita dongeng. Sebab tu kalau tanya ai, ai akan cakap cerita ni best sangat. 


Lagi satu, cerita ni best sebab tak ada masalah cinta tak direstui oleh ibu bapa. Potong tau kalau dah seronok tengok drama, tapi ada masalah ibu bapa tak restu hubungan. Cerita akan jadi rumit. Jalan cerita pun tak berat. Mudah nak faham walaupun sekejap mereka di zaman Joseon dan sekejap di zaman moden. Adegan romantik tu memang banyak lah dalam cerita ni. Cerita dongeng 'happily ever after' dengan romantik mana boleh berpisah.


Lagu ost Love Story tu mendayu sangat. Kalau zaman-zaman brcinta dulu, mesti dah jadi ring tone. Sekarang ni, bagi lah lagu apa-apa pun, ringtone telefon ai tak pernah tukar sejak beli telefon pada tahun 2017 sampai lah sekarang. Telefon pun tak habis godek lagi.




aisyaismail

Sunday, 2 December 2018

8 TIPS MASUK KE DALAM GUA

11:00 11
8 TIPS MASUK KE DALAM GUA
Assalamualaikum and hye readers


Memilih tempat untuk bercuti selalunya akan berakhir dengan pilihan tempat-tempat yang santai, cantik dan banyak kemudahan yang senang untuk diperolehi.  Tidak ramai yang memilih di tempat yang menguji stamina dan memenatkan. Untuk korang yang tidak sukakan aktiviti lasak, apa kata sesekali korang caabar diri untuk buat aktiviti yang diluar kebiasaan.


Disebabkan ai baru masuk ke Gua Tempurung, ai cadangkan untuk korang cuba lakukan ekspidisi Gua Tempurung ini. Gua Tempurung yang terletak di Gopeng, Perak adalah salah satu gua yang terpanjang di Semenanjung Malaysia. Gua batu kapur ini terdapat empat pilihan pakej dari yang mudah hingga ke sukar. Setiap pakej mempunyai perbezaan dari segi harga, cabaran dan juga tempoh perjalanan.


Keadaan di dalam Gua Tempurung. Sebahagian darinya sudah dipasang lampu.


Ai dan kawan-kawan memilih pakej 4 iaitu pakej yang paling sukar. Di dalam kalangan kami ada juga yang penakut gelap, penakut ketinggian, kanak-kanak dan juga yang bersaiz besar. Tetapi semuanya berjaya mengakhiri cabaran tanpa berpatah balik. Ok, ai nak bagi tips untuk korang masuk ke dalam gua.


1- Dengar taklimat ringkas

Sebelum masuk ke dalam gua, akan ada satu taklimat ringkas. Dengar baik-baik supaya korang tidak melakukan sebarang kesilapan sepanjang berada di ddalam gua. Walaupun sudah membuat persiapan awal, kadang-kadang korang terlupa dan perlu diingatkan sekali lagi. Baca doa sebelum masuk ya.


2- Pakai pakaian yang sesuai

Tidak dibenarkan sama sekali memakai slipper atau sandal di dalam gua. Pakai kasut dan stokin yang selesa dan mempunyai cengkaman yang baik. Jangan jadi macam ai, habis tercabut tapak kasut. Kalau pakai kasut getah lagi bagus. Bukan kasut Phua Chu Kang tau tapi kasut yang sesuai untuk aktiviti gua. Pakai baju t-shirt dan seluar track suit sudah memadai. Kalau seluar Dockers lama lagi bagus. Jangan pakai seluar pendek pula. Boleh juga pakai sarung tangan dan 'knee pads' jika ada. Sarung tangan ice skating tidak dibenarkan.


3- Sentiasa pakai topi keselamatan dan lampu kepala

Sepanjang berada di dalam gua, risiko untuk korang terhantuk di dinding gua dan batuan tajam sangatlah tinggi. Jadi amat penting untuk setiasa memakai topi keselamatan. Lampu kepala juga penting kerana keadaan di dalam gua yang sangat gelap. Topi keselamatan dan lampu suluh boleh disewa di luar gua.


4- Sediakan makanan dan minuman

Air masak atau air mineral perlu ada kerana korang tidak boleh sewenang-wenangnya minum air di dalam gua kerana dikhuatiri keracunan. Makanan seperti roti dan kudap-kudapan untuk membantu korang apabila sudah kepenatan dan kelaparan. Makanan untuk alas perut sahaja tau. Bukan bawa makanan seperti ingin berkelah. Sampah jangan dibuang merata. Simpan dalam poket dan buang apabila jumpa tong sampah. Ada je tong sampah dalam gua tersebut.


5- Cukup stamina dan dalam kesihatan yang baik

Kalau korang tak sihat, tolonglah jangan buat benda-benda yang bakal memudaratkan korang. Nanti korang akan susahkan orang lain. Dalam gua tu, kalau rasa tak larat beritahu je pada ranjer. Dia akan bagi berehat. Sesiapa yang ada alahan pada batu kapur dan kelawar tidak dibenarkan masuk ya. Sayangi diri anda terlebih dahulu.


6- Kamera mesti lah kena ada

Dalam gua itu memang cantik walaupun gelap. Korang tak akan dapat suasana seperti itu di luar gua. Kamera handphone pun dah ok. Jangan bawa kamera mahal-mahal, sebab kalau dah masuk dalam air kerosakan kamera tidak akan ditanggung. Letakkan kamera di dalam plastik atau bekas yang kedap air. Untuk hanphone, korang boleh beli casing kalis air. Ai beli rm8 je. Dah banyak kali masuk air tapi masih berfungsi dengan baik.


7- Backpack kalis air jika perlu

Ai tak galakkan korang bawa beg untuk masuk ke gua. Tapi jika ada barang yang nak di bawa seperti makanan, minuman, kamera dan lain-lain tetapi tidak mahu pegang di tangan, lebih elok jika bawa beg yang kalis air. Barangan korang tidak akan rosak jika terendam di dalam air.


8- Jaga mulut dan jaga bahasa

Selama di dalam gua, jaga mulut dan jaga bahasa korang. Jangan bergurau tentang perkara yang bukan-bukan. Kita tak tahu siapa yang menghuni gua itu. Kalau ada ternampak benda yang pelik-pelik jangan ambil. Sepanjang di dalam gua, dengar cakap ranger yang mengetuai kumpulan korang. In syaa Allah tidak akan ada sebarang masalah dan korang akan seronok sepanjang berada di dalam gua.




aisyaismail