November 2021

Monday, 29 November 2021

Majlis Menandatangani Memorandum Persefahaman - Alphacomp Solution Sdn Bhd

November 29, 2021 5
Majlis Menandatangani Memorandum Persefahaman - Alphacomp Solution Sdn Bhd

 Assalamualaikum and hye readers.




Majlis Menandatangani Memorandum Persefahaman | Pada 24 November 2021 yang lalu, Alphacomp Solution Sdn Bhd (ASSB) telah mengadakan Majlis Menandatangani Memorandum Persefahaman di antara ASSB dan bebeberapa Persatuan Penjaja dan Peniaga di kawasan Lembah Klang. Dalam masa yang sama, pihak ASSB juga turut memperkenalkan satu sistem yang dicipta khas, MySejiran


https://www.aisyaismail.com/2021/11/majlis-menandatangani-memorandum-persefahaman-alphacomp-solution-sdn-bhd.html


Majlis Menandatangani Memorandum Persefahaman


Antara persatuan yang terlibat

1- Persatuan Peniaga dan Penjaja Lorong Jalan Tuanku Abdul Rahman

2- Persatuan Penjaja dan Peniaga Kecil Sungai Besi Kuala Lumpur

3- Persatuan Peniaga dan Penjaja Kecil PPR Seri Alam Kuala Lumpur

4- Persatuan Penduduk Seri Alam Fasa 2

5- Persatuan Peniaga dan Penjaja Bumiputera Wilayah Persekutuan - Kawasa Cochrane

6- Persatuan Usahawan Wanita Bumiputera Cawangan Wilayah Persekutuan


https://www.aisyaismail.com/2021/11/majlis-menandatangani-memorandum-persefahaman-alphacomp-solution-sdn-bhd.html



Sistem MySejiran mendapat suntikan dana sebanyak 5 juta Ringgit Malaysia daripada pihak Eutopos Equity Sdn Bhd untuk memperluaskan sistem ini dan dikenali di seluruh Malaysia. Dianggarkan seramai lebih 2.5 juta para usahawan B40 seluruh Malaysia yang akan berdaftar dan menggunakan sistem MySejiran ini. 



Pihak ASSB sangat prihatin dan mengambil berat soal keselamatan peniaga dan pembeli di zaman Covid-19 ini.Sistem inovasi yang berteknologi tinggi seperti ini adalah salah satu usaha dalam mengekang penularan wabak Covid-19.



Siapa Alphacomp Solution Sdn Bhd?


Alphacomp Solution Sdn Bhd adalah sebuah syarikat yang mempunyai kepakaran dalam bidang teknologi maklumat (IT) dan sistem perisian dan perkakasan. Alphacomp Solution Sdn Bhd setanding dengan syarikat-syarikat IT yang lain. Malah mungkin lebih lagi kerana idea mereka yang lebih kepada membantu para peniaga dengan sistem yang berinovasi tinggi.


https://www.aisyaismail.com/2021/11/majlis-menandatangani-memorandum-persefahaman-alphacomp-solution-sdn-bhd.html



Apa itu MySejiran?


MySejiran adalah sebuah sistem yang dicipta khas untuk menggabungkan para usahawan dan peniaga untuk meluaskan perniagaan mereka kepada radius yang lebih besar. Sistem yang berinovasi tinggi ini menggunakan menu secara digital iaitu QR code dan Que system.



Sistem MySejiran ini menyasarkan kepada semua golongan usahawan dan peniaga. Tidak kira sama ada perniagaan mereka secara besar-besaran ataupun secara kecil-kecilan. Sistem ini terbuka kepada semua jenis perniagaan yang ada di Malaysia.



Yuran sebanyak RM600 selama setahun akan dikenakan untuk tujuan promosi, caj penyelengaraan dan lain-lain. Setiap perniagaan yang ingin menyeertai sistem MySejiran perlu berdaftar dengan SSM atau Majlis Perbandaran terlebih dahulu.


https://www.aisyaismail.com/2021/11/majlis-menandatangani-memorandum-persefahaman-alphacomp-solution-sdn-bhd.html



Sistem MySejiran ini tidak tertumpu kepada perniagaan makanan dan minuman sahaja. Apa sahaja perniagaan boleh dipromosikan dengan menggunakan sistem ini. Antara perniagaan lain adalah seperti penerbangan, butik pakaian dan kecantikan, perhotelan dan bermacam-macam lagi jenis perniagaan yang ada di Malaysia.



Kelebihan sistem MySejiran kepada peniaga


Mematuhi S.O.P

Dengan adanya Que System (sistem menunggu / sistem giliran), pelanggan tidak perlu berasak-asak atau menunggu lama di premis perniagaan.


Menjimatkan masa dan tenaga kerja

Dengan memperkenalkan QR code, pelanggan hanya perlu mengimbas QR code untuk membuat pesanan secara atas talian.


https://www.aisyaismail.com/2021/11/majlis-menandatangani-memorandum-persefahaman-alphacomp-solution-sdn-bhd.html



Geran kerajaan

Pihak pengurusan akan membantu para peniaga untuk mendapatkan geran daripada badan-badan kerajaan dengan menggunakan database perniagaan peniaga bagi memperluaskan lagi perniagaan mereka.


Pilihan makan di kedai

Dengan menggunakan sistem ini, pelanggan mempunyai pilihan untuk makan di kedai, bawa pulang mahupun menggunakan perkhidmatan penghantaran. Pilihan di tangan korang.


E-voucher

Nak menarik lagi? Pengguna akan mendapat E-voucher setiap kali menggunakan perkhidmatan MySejiran. Voucher akan diberikan secara berterusan melalui kaedah belian atas belian.


Tiada sebarang caj tambahan

Jangan risau kerana tiada sebarang caj tambahan akan dikenakan kepada peniaga. Kesemua caj yang dikenakan oleh peniaga akan masuk terus ke akaun peniaga.


https://www.aisyaismail.com/2021/11/majlis-menandatangani-memorandum-persefahaman-alphacomp-solution-sdn-bhd.html



Sistem MySejiran belum siap sepenuhnya. Sistem penuh akan dirasmikan pada hari pelancaran yang akan diumumkan kelak. Tapi korang boleh layari www.mysejiran.com untuk melihat contoh sistem MySejiran. 





aisyaismail

Wednesday, 24 November 2021

Mendaki Bukit di Bukit Jelutong Eco Community Park

November 24, 2021 16
Mendaki Bukit di Bukit Jelutong Eco Community Park

 Assalamualaikum and hye readers.




Mendaki bukit di Bukit Jelutong Eco Community Park | Ai percaya ramai yang masih belum tahu akan kewujudan Bukit Jelutong Eco Community Park ni. Mana tak nya, masa Ai muat naik gambar-gambar di Instagram, banyak DM yang bertanyakan lokasi tempat ini.


https://www.aisyaismail.com/2021/11/mendaki-bukit-di-bukit-jelutong-eco-community-park.html



Bukit Jelutong Eco Community Park ni memang tempat baru. Tapi tak adalah baru sangat. Telah dibuka kepada umum sejak beberapa tahun yang lepas. Mungkin sebab PKP, taman tasik ini tidak mendapat kunjungan dari pengunjung serata negeri. Ai sendiri pun hampir terlupa akan kewujudannya.



Kebetulan Ai tengok IG Story Cik Manggis, cantik pula tempat ni. Ai pun Google lah. Besar rupanya. Tasik pun besar. Ingatkan kecil je. Terus ajak Coco ke sini. Dan hari yang Ai pergi tu pun Ai ada ternampak Cik Manggis bersantai di tepi tasik bersama suami dan teman-temannya. Ai buat-buat tak kenal. Hahaha!


https://www.aisyaismail.com/2021/11/mendaki-bukit-di-bukit-jelutong-eco-community-park.html



Mendaki bukit di Bukit Jelutong Eco Community Park


Bukit di Bukit Jelutong Eco Community Park ni tak tinggi mana pun. Daki bukit manja-manja je. Kalau pendaki yang dah biasa daki bukit berjam-jam, Bukit Jelutong Eco Community Park ni di celah gigi mereka sahaja. Silap-silap ada ruang lagi kat celah gigi tu. Hahaha! Memang tak tinggi.


https://www.aisyaismail.com/2021/11/mendaki-bukit-di-bukit-jelutong-eco-community-park.html



Pada korang yang baru nak berjinak-jinak mendaki bukit atau gunung, korang boleh lah cuba mulakan dengan Bukit Jelutong Eco Community Park ni. Mengah sikit masa nak naik je, turun tak ada masalah. Boleh lari pecut 100m. Ecewahh! Ai rasa kalau tak ada berhenti amik gambar dan berehat macam Ai, 10 minit dah boleh sampai kat atas tu. Walaupun tak jauh, gayat juga bila dah sampai atas tu.



Tapi, Ai tak tahu lah kalau kat atas tu boleh masuk hutan dan sambung mendaki lagi. Hari tu tak nampak pula ada trek lain atau bukit yang lebih tinggi. Rasanya tak ada. Tapi rasa macam ada. Ok, kena pergi lagi sekali ni untuk pastikan ada atau tidak. Mana tahu Ai terlepas pandang kan. 


https://www.aisyaismail.com/2021/11/mendaki-bukit-di-bukit-jelutong-eco-community-park.html



Aktiviti di Bukit Jelutong Eco Community Park


Macam-macam aktiviti yang boleh dilakukan di Bukit Jelutong Eco Community Park ni. Sesuai dijadikan lokasi untuk bersantai-santai bersama keluarga dan teman-teman. Pada hujung minggu ramai juga orang yang datang dengan stroller bayi. Datang awal untuk mengelakkan kesesakkan. Musim-musim covid ni tak sesuai nak bersesak dengan orang ramai.


Mendaki bukit


https://www.aisyaismail.com/2021/11/mendaki-bukit-di-bukit-jelutong-eco-community-park.html


Macam Ai tulis tadi, bukit di Bukit Jelutong Eco Community Park tak tinggi pun. Sesuai untuk korang mendaki santai-santai dengan keluarga. Anak-anak korang mesti suka dengan aktiviti baru ini. Jangan terkejut, yang bawa baby panjat bukit tu pun ada tau. Nasib tak ada trek untuk stroller. Kalau tak, dengan stroller naik atas tu.


Berkelah


https://www.aisyaismail.com/2021/11/mendaki-bukit-di-bukit-jelutong-eco-community-park.html


Ai perasan sejak musim covid ni ramai pula yang suka pergi berkelah. Berkelah tak semestinya kena ada laut. Tasik atau padang pun tersangat lah ok. Di Bukit Jelutong Eco Community Park ada kawasan lapang untuk korang hamparkan tikar yang korang bawa dari rumah tu. Pilih je nak lepak depan tasik atau atas bukit sikit. Kalau Ai, Ai pilih yang atas bukit sikit. Pemandangan lebih cantik.


Haiwan ternakan


https://www.aisyaismail.com/2021/11/mendaki-bukit-di-bukit-jelutong-eco-community-park.html


Ada pelbagai haiwan ternakan di Bukit Jelutong Eco Community Park ni. Yang Ai nampak seperti itik, angsa dan kambing. Yang lain-lain Ai tak pasti sebab kawasan haiwan ternakan ditutup masa Ai ke situ. Itik-itik tu memang ada di dalam tasik. Ai ada baca review, haiwan-haiwan ternakan tersebut boleh diberi makan.


Memancing


https://www.aisyaismail.com/2021/11/mendaki-bukit-di-bukit-jelutong-eco-community-park.html


Nak memancing pun boleh tau. Tapi Ai tak ada pula gigih nak memancing kat situ. Ai tak minat memancing selain dari di kebun di Melaka tu. Daripada Ai memancing, lebih baik Ai meneroka persekitaran tempat tu. Lagi banyak perkara yang boleh Ai lakukan.


Berbasikal


https://www.aisyaismail.com/2021/11/mendaki-bukit-di-bukit-jelutong-eco-community-park.html


Ramai juga yang berbasikal datang ke Bukit Jelutong Eco Community Park ni. Siap ada yang bawa naik bukit. Ada laluan disediakan. Tapi kan, kalau nak berbasikal lebih baik korang pergi ke Taman Botani Negara Shah Alam. Berbasikal lah sepuas-puasnya. Di taman ini, kawasan terhad untuk mengayuh basikal. Tak sempat nak keluar peluh nanti.


Kopi-kopi


https://www.aisyaismail.com/2021/11/mendaki-bukit-di-bukit-jelutong-eco-community-park.html


Ada satu kafe kecil di tepi tasik. Pemandangannya memang memukau. Cuma peniaga kafe je yang tak disediakan. Jangan lupa bawa kopi sendiri dari rumah tau. Hehehe! Ruang kafe tu dibuka je untuk korang nak lepak kat situ. Lagi sekali Ai pergi nanti Ai akan periksa sama ada kafe itu dah ada peniaga atau tidak. Mungkin dia bercuti disebabkan PKP. 


Bergambar


https://www.aisyaismail.com/2021/11/mendaki-bukit-di-bukit-jelutong-eco-community-park.html


Banyak spot yang menarik di Bukit Jelutong Eco Community Park. Nak pokok, lebuhraya, bunga, tasik, atas bukit, bawah bukit pun semua ada. Pilih je nak latar belakang yang macam mana. Pilihan di tangan korang. Dalam gambar di atas ni, di sebelah kanan tu bukan tanah perkuburan tau. Tapi rumah lebah. Takut ada yang ingatkan tanah perkuburan terus tak nak datang. Hahaha!



Pemandangan cantik di Bukit Jelutong Eco Community Park


Paling Ai suka di Bukit Jelutong Eco Community Park ini adalah pemandangannya yang cantik sangat. Dari atas bukit atau bawah bukit, sama cantik. Kalau pergi semasa cuaca yang cantik, bertambah-tambah cantik tempat ni. Kena dengan model yang cantik, lagi lah cantik berseri-seri. Untuk bergambar dari atas bukit, korang boleh pilih nak latar belakangkan kehijauan alam semula jadi mahupun lebuhraya.


https://www.aisyaismail.com/2021/11/mendaki-bukit-di-bukit-jelutong-eco-community-park.html

https://www.aisyaismail.com/2021/11/mendaki-bukit-di-bukit-jelutong-eco-community-park.html


Kalau korang duduk di kawasan yang berhampiran dengan Bukit Jelutong Eco Community Park, korang dah tak payah susah-susah dah nak mencari tempat untuk OOTD. Bukit Jelutong Eco Community Park dah sesuai sangat-sangat. Kalau malas nak panjat bukit tu, pemandangan di bawah bukit pun dah cukup cantik. 


https://www.aisyaismail.com/2021/11/mendaki-bukit-di-bukit-jelutong-eco-community-park.html





aisyaismail

Sunday, 21 November 2021

Resipi Mudah: Asam Pedas Daging Yang Pasti Sedap

November 21, 2021 17
Resipi Mudah: Asam Pedas Daging Yang Pasti Sedap

  Assalamualaikum and hye readers.




Resipi mudah Asam Pedas Daging yang pasti sedap | Ramai yang ke Melaka untuk mencari asam pedas yang sedap. Tapi bagi Ai pula, asam pedas yang sedap adalah asam pedas yang dimasak sendiri di rumah. Hehehe! Benda boleh jimat buat apa nak beli kan. Selama Ai masak asam pedas ni, dalam 10 kali masak belum tentu semua 10 kali tu sedap. Lain-lain rasa. Kejap jadi kejap tak jadi.


Apa yang Ai perasan, faktor kesedapan masak asam pedas adalah bergantung pada jenis cili, jenis belacan, kepekatan kuah dan kemasaman asam yang digunakan. Ni teori dari pengalaman Ai je tau. Kalau orang yang hebat memasak, bagi bahan apa pun menjadi sedapnya. Macam mak Ai. Aduh! Rindunya masakan mak.


https://www.aisyaismail.com/2021/11/resipi-mudah-asam-pedas-daging-sedap.html


Bahan-bahan


1. 1kg daging
2. 3 senduk cili kisar
3. 1/2 tapak tangan asam jawa dibancuh dengan air
4. 1 batang serai ditumbuk kasar. Kalau kecil letak 2.
5. 1 inci lengkuas ditumbuk kasar
6. 2 inci halia ditumbuk kasar
7. 5 helai daun limau purut dikoyak
8. 1/2 sudu teh serbuk kunyit
9. Garam secukup rasa
10. Bahan perasa (tak letak pun tak apa)
11. 2 senduk minyak masak
12. Air secukupnya


Cara-cara


1. Goreng cili kisar di dalam minyak panas sehingga garing. Jangan sampai hangus ya.
2. Apabila dah hampir garing, masukkan serai, lengkuas dan halia.
3. Setelah cili garing, masukkan bancuhan air asam jawa. Air masukkan lebih untuk bagi daging empuk.
4. Apabila mendidih, masukkan serbuk kunyit dan kemudian daging beserta daun limau purut. Tunggu sehingga daging empuk. Kacau-kacau daging supaya rata. Jangan bagi air kering. Jika air berkurang sebelum daging empuk, tambah air lagi. 
5. Setelah daging empuk, masukkan garam dan serbuk perasa (jika perlu) dan tunggu sehingga kuah pekat.
6. Siap untuk dihidang dan dinikmati.


P/s : Air asam tu ikut tekak masing-masing. Jika suka masam, lebihkan asam jawa.




aisyaismail

Wednesday, 17 November 2021

Family Day Di Telaga House, Kajang

November 17, 2021 18
Family Day Di Telaga House, Kajang

 Assalamualaikum and hye readers.




Family day di Telaga House, Kajang | Selepas selamat balik ke Melaka selepas PKP hari tu, Ai sambung bercuti panjang dengan keluarga mertua pula. Kena bahagi masa untuk kedua-dua belah keluarga. Tapi kami tak pergi jauh-jauh pun. Di Kajang sahaja. Tak sangka di Kajang ada Airbnb yang cantik dan besar dengan harga yang berpatutan.


https://www.aisyaismail.com/2021/11/family-day-di-telaga-house-kajang.html
Gambar dari Airbnb Telaga House, Kajang.



Family day di Telaga House, Kajang


Nak kumpulkan ahli keluarga untuk family day bukan mudah ya. Masing-masing dah berkeluarga dan berkerjaya. Nasib baik masa buat family day haritu sekolah belum dibuka, kalau tak lagi payah nak berkumpul. 


https://www.aisyaismail.com/2021/11/family-day-di-telaga-house-kajang.html
Gambar dari Airbnb Telaga House, Kajang.



Macam biasa sebelum nak berkumpul ramai-ramai tu, kami dah buat test COVID-19 di rumah siap-siap. Tapi tak adalah ramai sangat. Dalam 20 orang sahaja. Itu pun dah riuh rendah, Macam manalah keluarga yang mempunyai ahli yang ramai mengadakan family day? Mesti lagi riuh suasananya.



Apa yang menarik di Telaga House, Kajang


Telaga House, Kajang ini adalah antara pilihan terbaik dalam bandar untuk berehat seisi keluarga.  Dengan 6 bilik tidur dan juga 5 bilik mandi/tandas, tak perlu nak berebut siapa yang perlu tidur di atas sofa. Paling menarik, Telaga House mempunyai kolam renang yang luas untuk aktiviti keluarga. Selalunya, orang yang ada anak kecil memang mencari kediaman yang ada kolam renang untuk anak-anak. 


https://www.aisyaismail.com/2021/11/family-day-di-telaga-house-kajang.html

https://www.aisyaismail.com/2021/11/family-day-di-telaga-house-kajang.html
Gambar dari Airbnb Telaga House, Kajang.



Set BBQ serta meja ping pong juga disediakan. Kalau korang tak nak mandi kolam, adalah aktiviti lain untuk dilakukan. Tak ada lah bosan duduk santai main handphone tepi kolam je. Tapi, sila pastikan anak-anak kecil dipantau elok di dalam kolam. Nanti tak pasal-pasal keseronokan bertukar tragedi pula.


https://www.aisyaismail.com/2021/11/family-day-di-telaga-house-kajang.html
Gambar dari Airbnb Telaga House, Kajang.


Telaga House ini merupakan rumah lot tepi di dalam kawasan taman perumahan. Tapi jangan risau kerana rumah ini dilengkapi dengan pagar batu yang tinggi. Ada privasi kalau korang duduk di situ. Tak ada siapa boleh skodeng korang mandi di kolam renang. Di sini juga sesuai untuk diadakan majlis kecil seperti majlis hari jadi, pertunangan, pernikahan dan lain-lain.



Kalau nak cari barang-barang keperluan pun tak susah kerana Telaga House berhampiran dengan Lotus's Kajang. Nak jalan kaki pun boleh tapi penat lah dan kena melintas jalan besar. Telaga House ini hanya untuk Muslim sahaja ya. Alkohol dan makanan yang tidak halal sama sekali tidak dibenarkan. Merokok dan haiwan peliharaan juga tidak dibenarkan. Tapi kat kawasan luar dibenarkan untuk merokok.



Apa yang ditawarkan di Telaga House, Kajang


  • Mesin basuh
  • TV
  • Meja ping pong
  • Penghawa dingin
  • Kipas
  • Alat pemadam api
  • Wifi
  • Ruang meja kerja
  • Peralatan dapur
  • Balcony
  • Kawasan lapang berumput
  • Ruang makan luar
  • BBQ set
  • Kolam renang

https://www.aisyaismail.com/2021/11/family-day-di-telaga-house-kajang.html
Gambar dari Airbnb Telaga House, Kajang.


Seterika masih menjadi tanda tanya. Sepatutnya ada, tapi kami semua tak jumpa di mana seterika tersebut. Ai anggap seterika tak ada je lah.


Banyak spot cantik untuk OOTD


Selain daripada kemudahan-kemudahan yang disediakan, yang menariknya tentang Telaga House ini adalah banyak spot yang cantik dan menarik untuk OOTD. Sebelum daftar keluar dari rumah tersebut, masing-masing memang habiskan masa untuk bergambar je. Kejap kat atas, sekejap di bawah. 

https://www.aisyaismail.com/2021/11/family-day-di-telaga-house-kajang.html


Tempat yang paling menarik untuk OOTD sudah semestinya di kolam renang. Reka bentuknya menarik dengan rumput karpet. Jangan berangan pakai kasut atau selipar atau rumput tu tau melainkan kasut korang bersih. Selain itu, di balkoni juga cantik. Ala-ala Bali tak berapa Bali gitu. Hahaha! Tapi memang cantik.

https://www.aisyaismail.com/2021/11/family-day-di-telaga-house-kajang.html
Gambar dari Airbnb Telaga House, Kajang.

https://www.aisyaismail.com/2021/11/family-day-di-telaga-house-kajang.html
Gambar dari Airbnb Telaga House, Kajang.


Selalunya kan, kalau Ai duduk di homestay mesti diwajibkan untuk mengemas homestay hampir seperti sedia kala. Jika tidak, deposit tidak akan dikembalikan. Di Telaga House, cukup dengan mencuci pinggan dan peralatan memasak yang digunakan. Sampah juga perlu diikat ketat dan diletakkan di tong sampah hadapan. Yang lain-lain pihak homestay akan kemaskan.


Tapi jangan lah tinggalkan homestay tu macam sarang tikus pula. Jenuh pihak homestay nak kemaskan semula. Silap hari bulan, mereka tolak je deposit korang baru tau.

https://www.aisyaismail.com/2021/11/family-day-di-telaga-house-kajang.html
Gambar dari Airbnb Telaga House, Kajang.

Harga menginap di Telaga House, Kajang


Masa Ai pergi hari tu pada hari biasa. Harga dalam RM900. Kalau pergi pada hujung minggu, harga jadi mahal sedikit. Kalau korang nak menginap di Telaga House, Kajang atau nak tahu lebih lagi, klik link ni https://bit.ly/3DoxmQB






aisyaismail

Monday, 8 November 2021

Aktiviti Balik Kampung Selepas PKP 3.0

November 08, 2021 18
Aktiviti Balik Kampung Selepas PKP 3.0

 Assalamualaikum and hye readers.




Aktiviti balik kampung selepas PKP 3.0 | Sejak perlaksanaan PKP pada bulan Januari yang lepas, sejak tu lah Ai tak balik ke Melaka. Duduk je diam-diam di Selangor. Selama tak balik Melaka, selama tu lah Ai tak jumpa mak dan baba. Sama macam korang juga. Lama tak berjumpa keluarga yang jauh. Sama-sama nak memutuskan rantaian Covid-19. Semoga kita akan menang! 



Sebelum PM mengumumkan dah boleh rentas negeri, Ai dah baca hint yang bertebaran di laman sosial terlebih dahulu. Walaupun hanya khabar angin sahaja, Ai dan Coco dah siap-siap mohon cuti panjang. Kalau masih tak boleh rentas negeri, kami akan batalkan cuti tersebut. Bila PM umumkan je dah boleh merentas negeri, terus Ai rasa gembira berbunga-bunga. Kebetulan hari jadi Ai, kira macam hadiah hari jadi juga lah. Hiiii!


https://www.aisyaismail.com/2021/11/aktiviti-balik-kampung-selepas-pkp-30.html



Selama hidup, ini yang paling lama Ai tak berjumpa dengan mak dan baba. Rindu oi! Sebelum ni, selain PKP paling lama adalah dalam 2 ke 3 bulan macam tu je. Itu pun sebab Ai belajar di Kuantan. Tak nak susahkan mak baba nak sediakan tambang balik. Bila dah kerja, kalau takde apa-apa program hujung minggu memang Ai sampai dah depan rumah kecuali hujung bulan. Huhuhu! Tapi lepas kahwin dah kena bahagi masa dengan keluarga mertua juga. 



Ujian Covid-19 di rumah


Sebelum balik Melaka, Ai dan Coco dah buat ujian Covid-19 guna kit RTK yang kami beli di farmasi terlebih dahulu. Alhamdulillah negatif. Ada orang kata kit tu tak tepat, tapi kami tawakal. SOP tetap kami jaga. In syaa Allah.


https://www.aisyaismail.com/2021/11/aktiviti-balik-kampung-selepas-pkp-30.html



Kami balik waktu malam. Sebelum balik memang dah siap-siap mandi dahulu dan pastikan sepanjang perjalanan tak singgah di mana-mana. Ingatkan malam tu jalan jammed, rupanya tak. Kereta banyak tapi masih bergerak macam biasa. Mungkin dah ramai yang menuju ke Melaka lebih awal atau mereka semua ke Langkawi.



Sampai Melaka, terus teruja. Macam-macam perubahan selepas lebih 9 bulan tak balik. Paling gembira bila dapat tengok mak dan baba depan mata. Rindu sangat-sangat. Selagi ada hayat mereka, kalau boleh memang nak tengok selalu depan mata. 



Aktiviti balik kampung selepas PKP 3.0


Selalunya kalau balik Melaka lama-lama, Ai dan Coco akan keluar jalan-jalan ke bandar. Tapi kali ni kami memang balik sebab dah rindu sangat dengan mak dan baba. Kebetulan adik Ai pun ada balik bersama suami dan anak-anak. Lagi lah meriah kat rumah tu. Kalau keluar pun pergi tempat yang dekat-dekat je.



Tempat dekat yang Ai maksudkan adalah pergi kebun memancing ikan. Hahaha! Seronok tau! Ai tak suka memancing sebab pada Ai memancing ni bosan. Tapi memancing kat kebun sambil layan anak-anak buah sangat seronok. Anak-anak buah Ai pun seronok pergi ke kebun tu. Kejap memancing, kejap main baling batu dalam kolam. Ikutlah  nak buat apa pun asalkan jangan terjun kolam tu je. Banyak pacat!


https://www.aisyaismail.com/2021/11/aktiviti-balik-kampung-selepas-pkp-30.html



Memandangkan kami balik haritu betul-betul pada hari jadi Ai, Coco bawa Ai jalan-jalan naik motor keliling kampung. Itupun dah seronok sebab yang pertama kampung tu cantik. Dan sebab yang kedua, itu pertama kali Ai jalan-jalan keliling kampung tu. Mungkin ada kot masa kecik-kecik dulu, tapi Ai dah lupa. Selalu kalau ke kampung tu memang pergi ke kebun je. Duduk dalam tu memancing diam-diam sambil minum air kelapa fresh.


https://www.aisyaismail.com/2021/11/aktiviti-balik-kampung-selepas-pkp-30.html

https://www.aisyaismail.com/2021/11/aktiviti-balik-kampung-selepas-pkp-30.html



Ok lah kan dari tak ada. Hehehe! Balik kali ni memang malas betul nak keluar jumpa orang. Memang Ai kalau boleh nak duduk rumah je. Tapi makan tidur makan tidur pun tak bagus juga. Hihihi! Dah boleh menghitung hari untuk balik kampung lagi.


https://www.aisyaismail.com/2021/11/aktiviti-balik-kampung-selepas-pkp-30.html






aisyaismail