September 2023

Saturday 9 September 2023

Burung: Jalan-jalan Tengok Burung di KL Bird Park

September 09, 2023 1
Burung: Jalan-jalan Tengok Burung di KL Bird Park

Salah satu daripada senarai tempat yang Ai nak pergi adalah, Taman Burung! Mungkin orang akan cakap, lah taman burung je? Buat apa nak tengok burung? Depan rumah pun boleh tengok burung juga. 


Tak sama ye. Kalau setakat nak tengok burung gagak, pipit, merpati, memang senang nak jumpa. Tapi nak tengok burung yang jarang dapat tengok, kenalah pergi tempat yang betul. Lagipun, cara setiap orang nak healing kan lain-lain.


Bila dah nak tu, Ai cuba-cubalah cadangkan pada Coco. Dia ok je, selalu sokong cara Ai nak healing. Hehehe! Syukur alhamdulillah. Kami tak pergi berdua ya, ajak satu keluarga belah dia dan kebetulan semua nak ikut. Meriah healing Ai. Berganda kemeriahan.


Kadang-kadang kita rasa nak berseronok ni perlu ada keluarga kecil je, tapi sebenarnya lebih ramai lebih meriah. Tengok jugalah situasi. Kalau nk candle light dinner, cukuplah korang pergi berdua dengan pasangan je. Lebih romantik orang kata.


Baca juga: Farm in The City


Burung di KL Bird Park


Tengok burung di KL Bird Park

KL Bird Park yang terletak betul-batul di tengah Bandaraya Kuala Lumpur ni dah menjadi destinasi pelancongan yang terkenal sejak di awal penubuhannya. Pertama kali Ai jejakkan kaki pun dah tak ingat tahun bila, tapi yang pasti dah lama dulu. Baru-baru ni baru jejakkan semula. Dan ya, masih seronok.


Di sini menempatkan kira-kira 3000 ekor burung tempatan dan luar negara dengan lebih kurang 200 spesis burung. Tapi kan, Ai rasa burung kali ni tak sebanyak kali pertama Ai pergi dulu. Mungkin dia menyorok kot.


Di KL Bird Park, ada bahagian yang membiarkan burung-burung berkeliaran secara bebas dan ada tempat yang burung dikurung di dalam sangkar. Mungkin untuk keselamatan. Inilah yang membezakannya dengan mana-mana burung yang ada di Malaysa ni. Tapi Ai lebih suka burung-burung di luar, nak ambil gambar pun cantik. Pandai bergambar pula tu, duduk diam je macam dah tahu orang nak ambil gambar.


Burung di KL Bird Park


Tarikan di KL Bird Park

Di sini terdapat 4 zon di mana setiap zon menempatkan spesis burung yang berbeza-beza. Menariknya, di setiap zon korang akan berjumpa dengan burung-burung dari pelbagai spesis yang bergerak bebas. Ambillah gambar sepuas hari korang. Dijamin gambar cantik meletup.


Zon 1

Masuk je dari pintu utama, macam tak ada apa-apa. Anak buah Ai siap cakap lagi, "tak ada pun burung!" Pengembaraan bermula sebaik sahaja korang melangkah kaki ke dalam kandang burung. Di setiap pelusuk tempat korang boleh nampak burung-burung melenggang kangkung. Tak takut dengan manusia ye. Tapi janganlah sergah dia, lemah jantung burung-burung tu nanti.


Di sini juga korang boleh lihat Indian Blue Peacock atau burung merak yang berwarna biru. Nampak biasa, tapi bila dia kembangkan ekor, terpesona mata memandang. Ada juga warna putih yang Ai panggil merak pengantin. Suka-suka je Ai bagi nama. Hehehe! Tapi yang putih ni kena kurung dalam sangkar. Di zon 1 ni juga korang boleh lihat merpati terbesar di dunia. 


Burung di KL Bird Park


Salah satu tarikan yang menarik di zon 1 adalah kolam Flamingo. Korang boleh tengok secara dekat flamingo bertemu paruh. Alaa macam tuala kat bilik hotel yang dihias untuk pakej bulan madu tu. Asyik tengok tuala je, tengoklah yang ada depan mata pula. Ehh itu swan kan? Ok, Ai salah burung. Hihihi!


Zon 2

Kawasan ini disambungkan dari zon 1 melalui sebuah jambatan. Pernah dengar tak mata burung unta lebih besar dari otak mereka? Di zon 2 ni korang boleh melihat dengan lebih dekat spesis burung unta. Jadi, korang nilaikan lah sendiri bahagian mana yang lebih besar. Selain itu, korang juga boleh berjumpa dengan burung merak yang lebih matang.


Burung di KL Bird Park


Zon 3

Di sinilah terletaknya burung enggang atau dalam bahasa inggeris, hornbill yang menjadi salah satu tarikan terbesar di sini. Anak buah Ai teruja nak datang ke KL Bird Park hanya disebabkan tengok burung enggang terbesar dalam video youtube. 


Tapi bukan rezeki dia, burung enggan tak ada di tempat yang sepatutnya dia berada. Menyorok kot. Yang ada cuma yang kecil-kecil je. Dah nama pun tarikan terbesar kan, jadi ada Restoran Hornbill bersebelahan dengan kedai cenderahati.


Menariknya restoran ni, korang makan sambil tengok keindahan alam dengan bunyi-bunyi burung yang mengasyikkan. Kalau korang bernasib baik, akan ada burung yang datang dekat dengan korang. Masa ni ambillah gambar, bukan senang nak dapat peluang ni.


Burung di KL Bird Park


Zon 4

Tak lengkap rasanya kalau tengok burung tanpa burung kakak tua. Terdapat dalam 20 spesis burung kakak tua di sini. Jangan lepaskan peluang untuk melihat semua spesis ini kerana ada burung kakak tua yang jarang ditemui. Malah ada yang terancam.


Selain itu, korang juga boleh melihat spesis burung terbesar tapi tidak mampu untuk terbang seperti burung unta. Namun, burung unta mempunyai keupayaan untuk berlari dengan laju kerana kakinya yang panjang dan kuat. Jaga-jaga, jangan cari pasal dengan burung unta!


Burung di KL Bird Park

Burung di KL Bird Park


Stesen pendidikan

Korang mesti tak pernah tengok macam mana telur ayam atau itik menetas kan? Di stesen pendidikan ada dipertontonkan bagaimana ayam dan itik ini diinkubasi menggunakan inkubator. Tapi bukanlah korang duduk kat situ boleh tengok bagaimana telur-telur tu menetas kerana ia memerlukan proses berminggu-minggu. Tapi kalau bernasib baik, korang dapat tengok telur menetas depan mata. 


Burung di KL Bird Park


Dah sampai ke zon 4, pastikan korang lalu di bawah air terjun buatan yang cantik tu. Macam lalu dalam gua tau. Sangat cantik. Dan berhampiran air terjun tersebut adalah tempat untuk menyaksikan persembahan oleh burung-burung yang telah dilatih sehingga bijak pandai.


Burung di KL Bird Park


Aktiviti yang menarik

Banyak aktiviti yang menarik di sini. Korang boleh saksikan banyak persembahan burung mengikut masa dan zon yang ditetapkan selain aktiviti pembelajaran. Jadi, tak ada istilah KL Bird Park hanya untuk kanak-kanak. Keluasannya sahaja dah lebih 10 ribu langkah untuk orang dewasa.


Burung di KL Bird Park

Burung di KL Bird Park

Burung di KL Bird Park


Harga tiket di KL Bird Park

Tanpa Mykad

Dewasa: RM85.00

Kanak-kanak: RM60.00


Dengan Mykad

Dewasa: RM35.00

Kanak-kanak 3 ke 11 tahun: RM15.00

Bawah 3 tahun: Percuma

Warga emas 60 tahun ke atas: RM15.00


Pakej-pakej yang ada

Tempat besar dan menarik macam KL Bird Park ni, mestilah ada banyak pakej-pakej yang menarik. Pakej apa yang ada? Korang kena teruskan membaca.


Pakej parti hari jadi

Pening nak fikirkan lokasi hari jadi? Di sini ada menyediakan dari lokasi hinggalah makanan. Best kan sambut hari jadi sambil tengok burung-burung bertenggek. Tak payah pening-pening, pihak KL Bird Park sediakan semuanya. 


Info lanjut: Pakej hari jadi KL Bird Park


Burung di KL Bird Park


Pakej lain

1. Pakej hari keluarga

2. Pakej fotografi pra perkahwinan

3. Pakej seminar

4. Pakej sekolah


Untuk segala pakej ni, korang boleh hubungi terus jabatan marketing KL Bird Park di talian 03-22721010 atau email ke info@klbirdpark.com.


Baca juga: Pakej KL Bird Park


Lokasi KL Bird Park

Alamat: 920 Jalan Cenderawasih, Taman Tasik Perdana 50480 Kuala Lumpur.



Waktu operasi

KL Bird Park dibuka pada setiap hari dari jam 9.00am sehingga 5.30pm. Datang lah pagi untuk elakkan sebarang kejadiaan yang tidak diingini seperti cuaca yang tak menentu, terlepas tengok persembahan dan sebagainya. Lagipun kalau korang datang pagi, tak terburu-buru nak menerokai seluruh taman burung ni.


Spot cantik bergambar

Haaa... Ni instragramer sukalah ni. Memang banyak tempat yang menarik dan cantik untuk korang bergambar sakan. Setiap ruang dan langkah korang akan nampak tempat-tempat yang cantik, menarik, tertarik, the bomb! Malah, burung di sana pun ada yang pandai posing tau. Terutamanya burung merak, kakak tua dan flamingo. Ai paling geram tengok burung merak show off ekor dia tu. Hahaha!


Burung di KL Bird Park


Mesra kerusi roda

Ramai orang tak suka pergi tempat-tempat macam ni kerana tak boleh nak tinggalkan orang tua di rumah. Nak bawa pula, orang tua tak boleh jalan jauh atau kaki tak kuat untuk berjalan. Nak tinggalkan kesian. Korang bawa je, guna kerusi roda. Mesti ibu bapa seronok dapat tengok burung bersama-sama anak dan cucu mereka. 


KL Bird Park mesra kerusi roda. Kalau tak silap, ada satu je laluan yang Ai nampak ada tangga sahaja tanpa laluan kerusi roda. Tapi masih ada laluan lain yang korang boleh lalu untuk ke tempat yang sama. Jadi, tak ada masalah. Nak bawa stroller pun tak ada masalah.


Burung di KL Bird Park


Tip di taman burung KL Bird Park

Sebelum masuk ke dalam taman burung, pastikan kamera atau telefon sudah dicas penuh. Dah masuk ke dalam nanti, banyak gambar dan video yang korang nak ambil. Dikhuatiri bateri korang tak mencukupi pula. Sedih pula kalau tak dapat bergambar dengan burung merak.


Burung-burung di KL  Bird Park sangat jinak. Korang boleh datang dekat untuk bergambar. Tapi awas! Jangan buat mereka rasa terancam atau korang terleka kerana burung-burung ini masih haiwan yang tak kenal korang dan mungkin mematuk tanpa amaran. Spoil mood korang je nanti.


Jika korang tengok jadual di atas, ada waktu-waktu tertentu burung-burung diberi makan. Waktu inilah spesis burung yang bersembunyi di sebalik pokok akan keluar. Makin banyak burung untuk dilihat.


Tiada mesin ATM di dalam taman burung. Sila bawa wang tunai yang secukupnya untuk membeli cenderamata, makan minum mahupun tambang. 


Burung di KL Bird Park


Sesuai untuk seisi keluarga

Hujung minggu atau cuti sekolah, kalau korang tak ada idea untuk habiskan waktu bersama keluarga atau rakan-rakan, korang pertimbangkanlah untuk datang ke KL Bird Park. Selain menaiki kereta, boleh juga naik bas Hop-in Hop-off. Alaaa bas yang tak ada bumbung tu. Berikan sedikit kelainan dalam aktiviti korang. Enjoy!


Baca juga: Tempat menarik di Maran

Baca juga: Zoo Negara


Sumber: KL Bird Park

Tuesday 5 September 2023

Makanan Sedap dan Murah Shah Alam - Nasi Bukit Padang Jawa

September 05, 2023 4
Makanan Sedap dan Murah Shah Alam - Nasi Bukit Padang Jawa
Waktu zaman belajar dulu, kalau jumpa tempat makan dengan makanan yang sedap lagi murah, kat situlah yang menjadi tumpuan pelajar-pelajar tak kira siang atau malam. Kalau dibuka sampai ke tengah malam, lagi lah ramai orang suka. 

Zaman belajar kan belum ada duit sendiri, duit poket datang dari ibu bapa yang beri duit belanja. Nak minta lebih malu atau takut susahkan mereka, yang mana boleh jimat tu kita jimat lah. Kalau setiap hari nak makan makanan di kedai hipster, duit sebakul pun habis. Tapi duit RM1 laa.. Kalau RM50 sebakul, lama juga boleh bertahan.


Makanan Sedap dan Murah Shah Alam


Nasi goreng pilihan ramai

Sebenarnya Ai tak tahu pun kewujudan kedai makan Nasi Bukit di Padang Jawa ni. Coco yang tunjuk pada Ai memandangkan dia ternampak di media sosial. Ai tak adalah teruja sangat nak pergi sebab bukan sejenis makan banyak. 

Tapi bila dah pergi, Ai boleh katakan kedai ni boleh pergi jauh. Rasa nasi goreng dia mengimbau zaman Ai belajar kat Kuantan dulu. Alaa... nasi goreng yang ada rasa kicap tu. Simple je rasa dia. Korang pernah rasa ke tak? Pergi lah rasa sebelum dia terlalu famous. Tak larat nak beratur nanti. Hehehe!

Ada macam-macam pilihan menu makanan

Menu makanan di Nasi Bukit Padang Jawa ni ada pelbagai. Juling juga lah mata nak pilih makanan apa yang nak dimakan. Menu utama dia adalah hidangan nasi dari nasi putih sampai lah nasi goreng. Cakap nak nasi goreng apa, hampir semua ada! 

Akhirnya kami pilih untuk makan Nasi Goreng Seafood, Nasi Goreng Ayam Merah dan Char Kuew Teow. Tiga menu sahaja untuk lima orang. Makanan je kongsi, air order sorang satu. Segala jenis laici lah kami order. Ada air laici, sirap laici dan bandung laici. 

Makanan Sedap dan Murah Shah Alam

Makanan Sedap dan Murah Shah Alam

Satu pinggan untuk empat orang

Kenapa makan berlima tapi order tiga je? Sebab satu pinggan dia besar dan membukit. Sebab tu namanya Nasi Bukit. Itu pun siap bawa balik sebab tak habis. Orang kedai tu pun dah tahu memang ramai tak habis, jadi dia dah siapkan polisterin untuk bungkus bawa balik. Ambil je di sebelah kaunter tanpa rasa segan silu. 

Satu pinggan nasi goreng boleh makan berempat! Kalau korang kaki makan mungkin satu hidangan boleh makan untuk dua ke tiga orang. Tapi kalau korang boleh habiskan satu pinggan seorang, korang memang dahsyat lah. Mana korang simpan nasi tu?

Makanan Sedap dan Murah Shah Alam

Harga makanan paling murah

Memang berbaloi-baloi! Sebenarnya Ai tak pasti berapa harga setiap pinggan nasi goreng yang dihidangkan. Untuk dua pinggan nasi goreng, satu pinggan char kuey teow dan 5 cawan air, semuanya berharga RM62 di mana Ai rasa sangat murah sebab dapat makan makanan dengan kuantiti boleh kenyang dari tengahari sampai malam.

Kalau dicongakkan, seorang dalam RM12 lebih. Ok lah tu, makan kenyang sampai malam. Siap ada lebihan untuk panaskan keesokan hari. Memang jimat kalau niat nak berjimat. Nak lagi jimat? Masak lah sendiri nasi goreng. Tapi ingat, sotong tak murah ye.

Makanan Sedap dan Murah Shah Alam

Cara nak order


Tak perlu fikir-fikir, duduk je di meja makan diam-diam. Nanti akan ada pekerja yang datang ke meja bawa menu. Kalau dia tak datang, korang panggil lah. Macam tak biasa pula kan. Lepas makan kalau tak habis, boleh ambil polisterin di sebelah kaunter. Nak bayar pun kena pergi di kaunter. 

Bawa kipas mini!


Perhatian kepada yang tak tahan panas, siap-siap bawa kipas mini dari rumah. Kalau tak, memang berkicap! Kalau rasa-rasa nak kena ada air-cond sebiji, korang makan je lah kat tempat lain. Tak perlu makan di Nasi Bukit Padang Jawa tu. Tempat tu bukan untuk level-level pelanggan yang nak servis dan persekitaran tip top. 

Tempat letak kereta pun ikut nasib je letak di tepi-tepi jalan. Kalau kereta penuh, jauh lah korang kena jalan. Tapi demi sepinggan nasi, Ai rela jalan jauh. Asalkan tak kena beratur panjang, itu je yang Ai kurang sanggup! Ye laa, perut dah lapar kena beratur pula. Boleh bertukar jadi 'mak kau hijau' tau.

Walau macam mana pun, untuk jangkan masa panjang pemilik kedai kenalah pertimbangkan untuk cuba kurangkan kepanasan tu. Ai husnuzon, masa pergi tu kipas dia rosak. Nasib baik tengah mendung nak hujan waktu tu.

Lokasi


Lokasi Nasi Bukit adalah di Padang Jawa. Korang guna Waze atau Google Maps, mesti sampai. Insya-Allah tak sesat.

Alamat: Lot 641, Jalan Mat Raji, Kampung Padang Jawa, 40200 Shah Alam, Selangor.


 

Makanan sedap dan murah di Shah Alam


Kesimpulannya, kalau korang nak makan makanan yang sedap, murah dan mengenyangkan di Shah Alam, Ai syorkan korang pergilah ke kedai makan Nasi Bukit ni. Harga dia sangat-sangat murah untuk kuantiti yang banyak macam tu. Mungkin ada yang tak percaya. Korang boleh pergi dan rasai sendiri pengalaman makan di sana. 

Makanan Sedap dan Murah Shah Alam

Amaran keras! Kalau tak makan banyak, jangan ngada-ngada nak pergi sorang. Takut tak habis, bungkus bawa balik, lepas tu beku dalam peti sejuk. Sampai masa buang. Kan dah membazir. Membazir itu amalan syaitan! Tapi kalau nak jimat banyak, inilah tempatnya.

Baca juga: Rendang Hitam