WHY SHOPEE WHY?! *CRYING* - Aisya Ismail

Sunday, 27 August 2017

WHY SHOPEE WHY?! *CRYING*

Assalamualaikum and hye readers~


Tak tahu lah nak sedih ke nak marah atau nak kecewa. 


Haritu ai ada survey-survey backpack from a few website. Ai dah lama tak keluar window shopping, busy sangat yang melampau. Sebab tu ai pilih untuk cari di website. Memang nak guna sangat lah sebab beg ai yang sekarang ni dah rosak. 


So nak dijadikan cerita, masa ai blogwalking blog sendiri, iklan adsense time tu tunjukkan backpack from Shopee. Yes! Ai memang cari design yang lebih kurang macam tu. Tanpa berlengah, ai pun terus pergi ke website Shopee since ai tak boleh nak klik iklan sendiri kan. Never mind. Bukan susah pun nak masuk website Shopee. Lagipun ai memang dah ada account Shopee sebab belikan breast pump untuk adik ai yang baru bersalin hari tu.





Siapa yang familiar dengan adsense of course tahu kan yang adsense keluarkan iklan random. So, masa tu ai memang rasa bertuah sangat lah. Ai rasa adsense ni macam sangat lah memahami kehendak ai. Feeling lebih tau ai ni.


So bila dah jumpa beg yang dicari, terus ai klik purchase and submit payment. Done! Tutup pc. Guess what? Lepas je ai beli beg from Shopee tu, tak kira blog siapa yang ai blogwalking asalkan ada adsense mesti ada iklan Shopee. Backpack design yang lagi cantik and better dari yang ai beli. Korang rasa?


Menyesal sangat tau tak survey dulu design-design yang ada kat Shopee tu. Why Shopee why? Eh salah. Why adsense why? 😢


Pengajaran untuk diri sendiri. Jangan sesekali buat keputusan untuk membeli tanpa survey terlebih dahulu. Korang pun jangan ikut perangai ai ni tau. Sesal dahulu pendapatan, sesal kemudian tiada gunanya. 

47 comments:

  1. jangan tergesa-gesa nak beli suatu barang..

    ReplyDelete
  2. hai aisya.

    sy pon pantang masuk web shopee. daripada takde ape nak beli, habes penuh chart hahaha. memang berhantu betul lah online shopping nih =P

    salam kenal,
    Blog Anamizu :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul! tapi shopee jarang ada free postage tau..

      Delete
  3. x pernah lg akak soping ngn shopee... btl tu ai kena survey dl kan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kan.. Hari tu tak sabar sebab lama dah cari beg tu.. pastu free postage lak tu..

      Delete
  4. suka shopping kat shopee. murah2 !

    ReplyDelete
  5. betul3 setuju tu.. kalau nk membeli kena banyakkan survey dl baru puas hati.. tak boleh tergesa gesaaa

    ReplyDelete
  6. Tak pernah lagi shoping dekat Shoppee ini.. Tapi pernah alami situasi ini.. Dah beli then terjumpa yang lagi cantik dan berbaloi.. Wargh.. Sedihnya

    ReplyDelete
  7. alamakkk. hmm, mek tak pernah terkena lagi tapi memang mek pun jenis tgk sale terus beli. tak survey dulu. kecuali lazada sebab dia boleh sort by price :) kalau nile memang nampak je, berkenan design, berkenan harga terus zapppp key in no kad :)

    ReplyDelete
  8. hahaha..kelakar pun ada ai..takpe next time survey dulu eh..tapi jiwa kita macam tu lah..bila tengok sesuatu barang & berkenan rasa terus nak ngap!haha

    ReplyDelete
  9. sha selalu jugak jadi macam ni hahaha asyik menyesal tapi menyesal tu hilang bila brang dah sampai ><

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha ai selalu jadi bila shopping di mall. Ni first time jadi di shopping online..

      Delete
  10. Kita tak pernah shopping lagi kat shopee ni macam boleh cuba.. Tapi betul tu kena banyak servey sebab ada yang harga murah kat tempat ni ada tempat lain jauh lagi murah...

    ReplyDelete
  11. Sis baru rembat 1 backpack..not bad jugak kualiti dia. Satu lg mmg suka comoarekan harga sebelum membeli..😉

    ReplyDelete
    Replies
    1. Lepas ni akan lebih berhati-hati dalam membeli.

      Delete
  12. omo, kalau Nisha jadi awak.. maybe Nisha pun akan rasa frust menonggeng. huhu Iyela, ada lagi yg cantik. tapi takpa. maybe bila barangnya dah sampai awak akan rasa lega sikit hehe . So, moral of the story, survey dulu sebelum beli apa2 ihihi :P Nisha pun jarang online shopping. lepas baca entry ni maybe Nisha akan ingat cerita awak time nak online shopping nnti. ((:

    ReplyDelete
    Replies
    1. Memang frust habis lah nbisha.. tapi lama-lama ai pasrah dah..

      Delete
  13. It's okay Aisya, belajar dari kesilapan..
    Next time survey dulu, buat perbandingan harga, design dan quality.. Jangan terburu-buru, hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul tu sis. Lepas ni memang akan survey dulu.. takkan main beli je..

      Delete
  14. Bahaya shopee ni utk SA..confirm terjebak punya...nak plak masa hati dpt gaji

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kan.. tau takpe. insaf tapi nanti beli lagi..

      Delete
  15. kena banyak survey kalau beli brg nih..kalau sy mmg mkn hari nak beli satu2 ni..tkt husband marah..hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. kena berbincang dulu kalau xnak kena marah.. hihihi

      Delete
  16. ahahaha... rambang mata jadinya eh. kena jadi rutin kalau membeli barang, selalu compare dan tengok juga lain-lain pilihan. hihi

    ReplyDelete
  17. semoga kita lebih berhati hati membeli online.. lom pernah shopping kat shoppe ni lagi..

    ReplyDelete
    Replies
    1. aamiin.. semoga tak terburu-buru dah lepas ni..

      Delete
  18. Tau takpe... wajib kena survey dulu. Ambil masa 2-3 ari suvey pastu baru beli.. kalau tidak memang menangisss punya

    ReplyDelete
  19. salam ziarah...tq sudi drop komen kat blog kite..hehe..

    dah tersoping tu, xpe la...next time blh survey yg lain plak..hihi

    ReplyDelete
  20. eyja memang takkan biasa kan diri untuk shopping online. tak pernah sekali pun beli barang kat lazada ke shopee ke etsy ke.. kalau eyja betul-betul nak, mesti mintak tolong kawan.. dan eyja tak tengok pun procedure belian. sebab tak nak nanti ketagih. hahaha

    lepas ni, beringat tau ai! <3

    ReplyDelete
  21. hahaha.. biasalah tuh.. bila kita dah shoppg tetiba ternamoak bayangan yg lebih vougedebas.. memang nangislah. lagi yg lebih lawa dan harga murah

    ReplyDelete
  22. best kot online shopping...slalu survey dulu, bukan dalam shopee je, web lain jugak mcm lazada ke sbb boleh compare harga and make sure harga dia mmg okay... plus review...

    ReplyDelete
  23. Sebelum membeli make sure kena lihat betul2 detail barang

    ReplyDelete
  24. Tak pernah lagi shopping di shoppee. Boleh cuba ni nanti.
    Biasa shopping di lazada je

    ReplyDelete
  25. hehehe sebab tu kalau aina nak shopping online kadang2 tu dua tiga hari duk survey. ainaa selalu shopping kat shopee ni. best beli online shopee sbb murah

    ReplyDelete
  26. Hahaha..hadoiii sian kt u....tp mmg i pun selalu mcm tu gak...stresssss btul

    ReplyDelete
  27. Selalunya memang survey dulu.. Entah kenapa lah haiii terburu-buru..

    ReplyDelete
  28. Shopee is my favourite place to shop too. Me too have to control to save money.

    ReplyDelete
  29. Adsense based on cookies yang ditanam pada browser untuk kaji behaviour si pengguna... Maka iklan yang berkenaan sahaja akan keluar pada paparan browser tak kisah usha dekat web memana pun.

    Facebook pun sama hahaha

    Bertabah la ek

    ReplyDelete
  30. memang kena survey... bukan bab design je, bab harga pun XD salu sangat berpinar mata sebab berjam-jam tengok laptop sebelum purchase tuu

    ReplyDelete

Janga lupa untuk tinggalkan komen =D