Hantaran kahwin - 15 idea hantaran kahwin untuk hari bahagia anda

Sunday 30 July 2023

Hantaran kahwin - 15 idea hantaran kahwin untuk hari bahagia anda


Dalam sebuah majlis perkahwinan, selain pakaian dan pelamin yang cantik, tak lengkap rasanya jika tidak disertakan dengan hantaran kahwin. Ada yang kata hantaran kahwin perlu dalam kuantiti yang ganjil, ada pula yang kata tak kisah ganjil atau genap, ada pula yang kata tak ada pun tak apa. 


Kalau korang, ok ke kalau tak ada hantaran kahwin di majlis perkahwinan sendiri?


Baca juga: Majlis kahwin simple atau meriah? 


hantaran kahwin


Apa itu hantaran kahwin?

Hantaran kahwin merupakan hadiah yang diberikan daripada pengantin lelaki kepada pengantin perempuan dan daripada pengantin perempuan kepada pengantin lelaki semasa akad nikah. Ianya adalah salah satu tradisi dalam perkahwinan di Malaysia terutamanya dalam budaya Melayu. 


Dulu setiap hantaran mempunyai makna yang simbolik yang melambangkan kemakmuran, kebahagiaan dan harapan untuk hidup bahagia bersama pasangan. Zaman sekarang Ai tak pasti masih ada makna simbolik pada setiap hantaran kahwin atau tidak. 


Masa Ai kahwin, Ai sendiri sediakan hantaran kahwin sekadar melengkapkan adat orang Melayu. Hehehe! Jangan marah haaa... 


Berapa dulang hantaran yang wajib?

Tak ada jumlah yang ditetapkan di dalam sesebuah majlis perkahwinan. Ia bergantung kepada kesepakatan kedua belah pihak pengantin yang akan berkahwin. Namun, dulang hantaran kahwin biasanya terdiri daripada jumlah yang ganjil seperti tiga, lima, tujuh, sembilan atau sebelas dulang. Lebih dari tu pun ada tau. Dan biasanya hantaran kahwin dari pihak pengantin perempuan akan lebih dari pihak pengantin lelaki. 


Tak aci kan? Ai degil sikit, dua-dua belah pihak kena sama rata. Hantaran kahwin Ai tujuh dulang berbalas tujuh. Mak dan baba ok je. Kalau orang tua korang tak setuju nak sama rata ni, korang ikutkan je lah. Setiap tempat mungkin ada adat yang tersendiri. 


Pilihan barang di atas dulang hantaran, korang berbincang lah dengan pasangan masing-masing apa yang korang nak bagi dan terima. Jangan disebabkan hantaran kaahwin, ada ungkit mengungkit pula selepas kahwin. Tak harmoni rumah tangga nanti.


hantaran kahwin


Tips pilih barang hantaran kahwin

Macam Ai cakap tadi, berbincanglah dengan pasangan masing-masing dahulu sebelum buat keputusan apa yang nak diberi. Penting untuk korang ambil tahu apa yang pasangan korang minat dan mahukan. Barang hantaran ni kebiasaannya adalah untuk kegunaan selepas berkahwin, bukannya sebagai hiasan. Hiasan tu nanti dah kahwin korang beli lah lain. Seronok tau beli barang rumah dengan pasangan selepas kahwin. 


Nak nampak cantik, bolehlah pilih barang hantaran mengikut tema warna. Tapi ini tak penting sebab korang boleh je gubah hiasan hantaran mengikut tema warna yang telah ditetapkan. 


Pilih hantaran kahwin ni mestilah berdasarkan bajet korang bersama pasangan. Jangan kerana nak nampak gah, korang beli barangan di luar kemampuan korang dan swipe kad kredit sana-sini. Sekarang memang seronok, sakitnya datang selepas kahwin nanti. Banyak hutang nak dibayar sehingga menjadi bebanan buat pengantin baru.


Idea hantaran kahwin lelaki untuk pengantin perempuan

1. Duit Mas Kahwin

2. Duit Hantaran

3. Barang kemas seperti cincin, gelang atau rantai untuk batal air sembahyang

4. Tepak Sirih Junjung

5. Bunga Rampai

6. Set wangian

7. Set mandian

8. Kasut

9. Kek

10. Buah-buahan

11. Jam tangan

12. Tuala mandi / bathrobe

13. Telekung beserta sejadah

14. Set Al-Quran

15. Barang mekap


hantaran kahwin


Idea hantaran kahwin perempuan untuk pengantin lelaki

1. Cincin sepasang dengan pengantin perempuan

2. Tepak Sirih Junjung

3. Bunga Rampai

4. Set wangian

5. Set mandian

6. Kasut

7. Buah-buahan

8. Jam tangan

9. Tuala mandi / bathrobe

10. Al-Quran

11. Kemeja atau Baju Melayu

12. Kain pelikat

13. Set dompet dan tali pinggang

14. Gajet

15. Coklat


Perbezaan antara duit hantaran dan mas kahwin

Dalam adat perkahwinan di Malaysia, ada dua perkara penting yang berkaitan dengan wang tunai. Kalau duit, dah tentu lah penting, betul tak? Dua perkara ini adalah duit hataran dan mas kahwin. Jadi, apa perbezaan di antara dua duit ini?


Duit hantaran

Ini adalah wang tunai yang diberikan oleh pihak lelaki kepada pihak perempuan semasa majlis pertunangan atau akad nikah. Ada adat yang perlu beri setengah-setengah, ada juga yang perlu beri sekali gus. Ada sesetengah pihak pula, tak kisah nak beri bagaimana sekalipun. Ikut lah yang mana dipersetujui dan kemampuan di kedua belah pihak. 


Duit hantaran ni, untuk orang dulu-dulu adalah simbolik daripada pihak lelaki sebagai kasih sayang, penghargaan dan sokongan kewangan yang diberikan kepada pihak perempuan. Jumlahnya tidak ditetapkan berapa dan akan menjadi hak peribadi pihak perempuan sama ada nak digunakan sebagai perbelanjaan majlis atau tidak. 


Ianya tak wajib pun. Kalau sama-sama ok, tak nak bagi pun tak apa. Zaman sekarang, ada juga yang tukarkan wang hantaran dengan emas. Sayanglah nak gadaikan lepas kahwin nanti kan?


Mas Kahwin

Lain dari duit hantaran, mas kahwin adalah sejumlah wang yang diberikan oleh penganti lelaki kepada pengantin perempuan dan turut disebut sewaktu akad nikah. Jadi perlulah diserahkan pada hari akad nikah tersebut, jika tidak akan disebut sebagai hutang. 


Biasanya wang mas kahwin akan diletakkan di atas dulang hantaran. Jumlahnya sudah ditetapkan mengikut negeri. Boleh juga ditukarkan dengan barangan yang sama nilai atau lebih. Mas kahwin ini akan menjadi hak peribadi pengantin perempuan dan biasanya digunakan untuk keperluan peribadi atau disimpan untuk kegunaan di masa hadapan. 


Wang mas kahwin yang Ai dapat semasa akad nikah dulu, masih ada Ai jadikan sebagai kenang-kenangan. Tapi akhir-akhir ni Ai mula fikirkan untuk beli sesuatu dengan mas kahwin tersebut. Pun satu kenang-kenangan juga bila mana barang yang kita beli menggunakan duit mas kahwin. Tak adalah tersimpan je kan.


hantaran kahwin


Tak wajib, hanya budaya

Sebenarnya hantaran kahwin bukanlah sesuatu yang wajib diberi. Dalam Islam, nak kahwin ada rukun nikah. Dalam rukun nikah itu sendiri tiada tentang hantaran. Ianya adalah budaya yang telah dibiasakan sejak sekian lama. Tak nak bagi pun tak apa, terpulang kepada korang sendiri. 


Kepada yang tengah single tu, rancanglah hari perkahwinan korang sebaiknya. Tak salah nak ikut adat tapi jangan sampai menyiksa diri. Buatlah sekadar yang termampu. Nak buat lebih kena usaha lebih dan jangan sampai berhutang. 


Pada yang dah berkahwin pula, jangan cuba-cuba nak rasa pengalaman lagi sekali tau! Hargailah pasangan korang yang dah susah senang bersama. Semoga kita semua mendapat kebahagiaan yang diimpikan.


Baca juga: Duit Tabung Haji

Baca juga: Selawat ke atas Nabi

No comments:

Post a Comment

Janga lupa untuk tinggalkan komen =D