2018 - Aisya Ismail

Friday, 20 July 2018

FOOD PLACES TO VISIT IN NOVENA

11:00 14
FOOD PLACES TO VISIT IN NOVENA
Assalamualaikum and hye readers.




Are you looking for a property? Whether it is for own stay or for investment purpose, property in the central business district such as Orchard can be really unaffordable, especially to young working adults. Perhaps young working adults can look into a quieter district such as Novena. It is less busy and more of a residential area as well. There are also many condominiums in Novena for sale. Although being a quieter area, Novena has a lot to offer. This article will guide you through some food places to visit in Novena.



           1. Tomi Sushi
Tomi Sushi first opened at Niigata in 1954 and eventually expanded out of Japan in 2010 to Singapore, being the first stop. Tomi Sushi is definitely a great place for sashimi lover. Your taste bud will be swimming in joy with the thickly sliced and fresh sashimi. Tomi Sushi offers a variety of food, such as Wafu steak, grilled items and Japanee noodles. If you are feeling adventurous, do try their Ankimo, which is a liver of a monkfish.

           2. La Ristrettos Cafe
It takes some time to locate La Ristrettos Café as it is actually located at the 8th floor in Novena Medical Centre, but it is definitely worth the time as you get to enjoy a cup of coffee away from the bustling city. La Ristrettos café serves all day breakfast and a selection of pastas at affordable price. You can also get a view of the garden from the café if you seating in door. If not, you can always opt to sit outdoor if you do not mind the heat in sunny Singapore.

          3. Craftsmen Specialty Coffee
Craftsmen Specialty Coffee in Novena is a hit among the working class during lunch hours. They have a wide array of menu that includes all day breakfast. Craftsmen Specialty Coffee is well known for their breakfast and amazing coffee. The menu consists of mainly all day breakfast and brunch items. Do try on their waffles as well as they offer both sweet and savoury waffles.

           4. Once Upon a Thyme
Once Upon a Thyme is well known for their battered fish aglio olio. The battered fish is crispy on the outside and juicy on the inside, and served with the aglio olio that is tossed with mushroom, garlic, chilli and homemade coriander dip. You should also try on their all-thyme favourites if you happen to visit.

Be prepared to wait around 10 minutes for your food to be served as the pasta is made to order.

           5. Pig’s Fly Kitchen and Bar
Pig’s Fly Kitchen and Bar is a place that serves 6 specialty stalls, consisting of the Western, British, Italian, Japanese, Thai and Indian along with a bar full of more than 50 artisanal beers from all over the world.

Pig’s Fly Kitchen and Bar is definitely the right place for hangout over beer with a group of friends.

           6. Ramen Monster
Ramen Monster is founded by Yeo Kian Tiong, who is a ramen lover. The ramen in Ramen Monster is affordable, with prices ranging from $15 to $25.

Due to the reasonably priced ramen at Ramen Monster, the restaurant can be busy, especially during lunch hours.

           7. The Clueless Goat
The Clueless Goat is one of the cafes that charges no GST and service charge in Singapore. The coffee beans used in The Clueless Goat are from Common Man Coffee. Great news to those who love coffee. The menu includes all day brunch, The Goat’s Sandwiches, salads and sides, waffles and drinks. Food served here are affordable as the prices are lower than many other cafes that serve similar food.

           8. Katong Laksa
The highly raved Katong Laksa by the avid Laksa lovers out there. Only simple ingredients such as rice noodle, hearty browth and sambal are used to produce amazing bowls of Laksa. The gravy is homewade with their own recipe of spices used. It is well balanced out by the coconut milk, evaporated milk and chilli. Do not get deceived by its simple looking bowl, this bowl of Laksa contains the freshest ingredient with amazing broth over the noodles. The Laksa noodles are cut into shorter length for easier consumption. 

This hearty bowl of Laksa is definitely a great comfort food especially during cold rainy days.

          9. Ah Chew Dessert
Ah Chew Dessert has always been one of the top choices for dessert place among the Singaporeans. They have an extensive menu where you will be spoilt for choice. In addition, Ah Chew Dessert is also a great place for durian lovers as they serve several durian desserts, such as durian sago, durian pomelo mango sago ando so on. Rest assured that the durians and mango used are all fresh. Do try their version of steamed milk if you like the one from Yee Shun Milk Company in Hong Kong.

In conclusion, Novena has more than what you can imagine when it comes to food choices. You will definitely be spoilt for choices. 




aisyaismail

Wednesday, 18 July 2018

BARU NAK KENAL JIRAN - OPEN ROAD 2018

11:00 17
BARU NAK KENAL JIRAN - OPEN ROAD 2018
Assalamualaikum and hye readers.



Raya dah habis dah, tapi ai masih nak bercerita tentang raya. Penutup raya 2018 seorang Aisya Ismail. Eh, yeke penutup? Hahaha! 'Nak raya ke mana je lagi? Duduk diam-diam kat rumah' kata seorang Encik Husband yang malas nak bawa isterinya keluar jalan beraya. Dengan alasan isteri dia tak jahitkan baju raya dia yang lagi tiga pasang tu.


Open Road 2018

Ni geng jiran-jiran muda.

Ini adalah pengalaman pertama ai sertai jalan terbuka. Selalunya orang buat rumah terbuka kan, tapi kali ni kawasan kejiranan buat jalan terbuka. Sebenarnya ini bukan perkara baru untuk mereka, tapi ai yang masih baru sebab ai baru pindah ke situ selepas berkahwin dengan Encik Husband. Sebelum kahwin asyik dengar cerita dari Encik Husband, sekarang ai dah rasai sendiri.


Jalan terbuka dan rumah terbuka dua perkara yang sama je. Berkumpul dan makan beramai-ramai di hari raya. Yang membezakannya adalah, rumah terbuka tuan rumah menjamu makan tetapi jalan terbuka setiap rumah adalah tuan rumah. So tak boleh lah suka-suka nak jemput orang luar datang sebab jalan terbuka ni lebih kepada meraikan dan merapatkan silaturrahim di kalangan jiran-jiran.

Bekerjasama tak kira lelaki, perempuan, besar ataupun kecil.


Pada ai bagus adakan jalan terbuka ni, sebab ai dapat berjumpa dan kenal dengan jiran-jiran yang ai tak pernah kenal. Baru ai tahu ramai betul jiran-jiran ai sebenarnya. Dan lagi satu perkara yang ai baru tahu, jiran-jiran ai ramah semuanya. Rasa macam dah lama dalam kejiranan tu. Lepas habis majlis, ramai yang ringan tulang bergotong-royong mebersihkan kawasan yang digunakan.


Untuk menjayakan jalan terbuka tersebut, setiap rumah diwajibkan untuk membayar sebanyak rm120 untuk menyertai jalan terbuka tersebut. Dengan duit yang terkumpul itu lah kami menyewa khemah, beli kambing dan ayam golek, nasi beriani dan beberapa menu sampingan lagi. Menu selebihnya adalah hasil potluck dari jiran tetangga.

Kambing Golek dan Ayam Bakar.
Char Kuew Teow panas-panas.
Ice Cream Che Umi yang sedap kurang manis.
Menu pot luck dari jiran tetangga.


Banyak sangat menu malam tu, ai sampai tak berpeluang nak makan nasi. Bukan sebab nasi tak cukup, tapi kerana dah kenyang telebih dahulu. Bertuahnya perut ni pada malam tu. Makanan yang tidak habis, semua orang tapau untuk bawa pulang. Esoknya boleh lah dipanaskan dan dijadikan lauk untuk sarapan dan makan tengahari. Jimat bukan?


Pengalaman yang sangat baru untuk ai. Seronok kerana semua tetamu adalah tuan rumah dan semua tuan rumah adalah tetamu. Korang pun boleh cuba buat di kawasan kejiranan masing-masing. Tak perlu tunggu hari raya sahaja untuk berkumpul dan makan-makan bersama jiran-jiran. Santai-santai biasa atau nak buat kenduri pun boleh.


P/s : Semua gambar-gambar dikreditkan kepada photographer Didi Yellow. Jiran juga photographer ni.



aisyaismail

Friday, 13 July 2018

KENALI APA ITU ZY PHYTO UNTUK MENJANA PENDAPATAN

10:37 15
KENALI APA ITU ZY PHYTO UNTUK MENJANA PENDAPATAN
Assalamualaikum and hye readers.



Pernah tak korang terfikir nak jadi jutawan? Atau pernah tak korang bercita-cita untuk ada perniagaan sendiri? Kebanyakan orang ada cita-cita itu, cuma tidak tahu di mana permulaan langkah yang perlu diambil. Pernah dengar ZY Phyto?


Apa itu ZY Phyto



ZY Phyto adalah sebuah syarikat Bumiputera yang mengendalikan pembuatan produk kecantikan dan juga produk kesihatan. Syarikat ini menyediakan pelbagai perkhidmatan untuk membantu usahawan-usahawan untuk merealisasikan impian mereka untuk memiliki jenama sendiri. Ok korang dah teruja ke tak ni?


Kalau korang rasa, ZY Phyto ni boleh percaya ke? Nanti kena tipu macam mana pula ye? Jangan risau sebab ZY Phyto telah beroperasi sejak tahun 2007 dan telah ditubuhkan secara rasmi pada tahun 2011 di Taman Industri Alam Jaya, Bandar Puncak Alam. Dalam erti kata lain, ZY Phyto bukan syarikat yang baru wujud beberapa bulan lepas.


Pada awal kemunculan ZY Phyto pada awal tahun 2007, dengan berbekalkan modal sebanyak RM3000 ZY Phyto memulakan operasi. Dengan hanya mengendalikan mesin buatan secara manual pada ketika itu, kini ZY Phyto telah memperoleh aset berbayar yang melebihi RM30juta. Wow!


Dengan pengalaman lebih daripada 10 tahun, ZY Phyto telah berkembang sehingga menjadi salah satu pengeluar yang paling dipercayai kepada ramai usahawan. Dilengkapi dengan mesin yang canggih dan mematuhi prosedur standard GMP merangkumi keseluruhan rumusan produk, penyelidikan dan pembangunan produk, reka bentuk, pengeluaran, pembungkusan dan penghantaran yang berkualiti. Mampu menghasilkan kuantiti pesanan yang besar.


Siapa di sebalik ZY Phyto?



Sejak memulakan operasi, ZY Phyto telah diketuai oleh Encik Zaidi Yusoff sebagai Ketua Pegawai Eksekutif manakala Puan Sharifah Ameelia Akma Mohd Ramly telah dilantik sebagai Pengarah Eksekutif ZY Phyto Tech Industries Sdn Bhd.


Encik Zaidi Yusoff  dikenali sebagai seorang yang telah menubuhkan syarikat multi-industri kecantikan dan kesihatan yang terbesar di Malaysia, iaitu ZY Phyto Group of Companies. Dengan kepimpinanya, ZY Phyto kini semakin berkembang pesat mengeluarkan pelbagai produk dan jenama. Puan Sharifah Ameelia Akma pula pernah dilantik sebagai Pengarah Sumber Manusia termuda di HYATT Hotel International dan HYATT International Group sebelum menyertai ZY Phyto.


Syarikat Subsidari ZY Phyto

Kumpulan Syarikat ZY Phyto terdiri daripada ZY Manufacturing Sdn Bhd, ZY Phyto Cosmetic Sdn Bhd, ZY Phyto Herbal Science Sdn Bhd, ZY Academy Sdn Bhd, ZY Printpack Sdn Bhd, ZY Phyto Marketing Sdn Bhd, ZY Phyto East Coast Sdn Bhd, Yayasan Qaseh ZY Phyto dan Emily's Cattery.



ZY Phyto Tech Industries Sdn Bhd - Pembuatan produk kesihatan yang berasaskan makanan herba dan produk kosmetik berkualiti tinggi dan  di dalam persekitaran yang bersih. Mengamalkan proses pengilangan yang baik (GMP) di mana semua proses pembuatan adalah jelas dan dikawal dengan rapi.

ZY Cosmetics Sdn Bhd - Dengan menginspirasikan produk antarabangsa, ZY Phyto mengeluarkan pelbagai produk kosmetik seperti minyak wangi, pomade, krim rambut dan juga alatan make up.

ZY Herbal Science Sdn Bhd @ Saudagar Herba - Membekalkan pelbagai herba yang berkualiti tinggi kepada pelanggan. Sama ada di dalam bentuk serbuk, ekstrak atau tumbuhan pada skala kecil sehingga besar di samping hub untuk produk siap dibeli.

ZY Academy Sdn Bhd - Menyediakan kumpulan pengurusan yang berpengalaman dan menyediakan program dan organisasi khusus yang direka khas.

ZY Printpack Sdn Bhd - Menawarkan perkhidmatan percetakan, pembungkusan semula, reka bentuk dan kemasan untuk kumpulan syarikat ZY Phyto.

ZY Phyto Marketing Sdn Bhd - Menyokong dalam membangunkan pasaran baru dengan menyediakan pengiklanan, penyelidikan pasaran, perancangan media, perhubungan awam serta strategi jualan.

ZY Phyto East Coast Sdn Bhd - Mengeluarkan produk berasaskan herba dan membuat penyelidikan dan perkembangan yang direka secara ilmiah di Pantai Timur, Malaysia.

Yayasan Qaseh ZY Phyto - Sebuah komuniti organisasi yang ditubuhkan dengan tujuan memperkasa sosio-ekonomi ummah melalui jaringan perniagaan, pembangunan ilmu, latihan dan usahasama sahabat-sahabat secara istiqamah.

Emily's Cattery - Usahawan kucing yang bijak dan menarik daripada gred A+++. Menyediakan tempat tinggal dan pembiakan untuk baka kucing.


Produk ZY Phyto



Produk yang dikeluarkan adalah yang dirumus dan dicipta dalam persekitaran yang bersih dan menggunakan bahan mentah daripada herba tradisional. Setiap produk yang dihasilkan mengikuti langkah yang teliti untuk menjamin pelanggan mendapat hasil yang terbaik.


Antara produk yang dikeluarkan adalah seperti produk cecair, serum, tiub, chewable table, tea bag, matte lip, bedak, sabun, krim, wangian, pomate dan juga semburan.


Antara perkhidmatan yang ditawarkan

Apa sahaja produk herba yang korang perlukan, in syaa Allah boleh dapatkan di ZY Phyto. Zy Phyto ada menyediakan banyak perkhidmatan untuk membantu usahawan kecil dan sederhana dalam merealisasikan impian semua pelanggan. Asyik sebut ZY Phyto dari tadi, apa perkhidmatan yang ditawarkan?



Reka bentuk - Designer dari ZY Phyto dapat membantu mereka segala jenis pembungkusan yang korang idamkan.

Perkhidmatan makmal - Makmal ZY Phyto berfungsi sebagai pusat pembangunan produk di mana setiap produk akan dinilai untuk mengetahui secara menyeluruh nutrien dan kebersihannya.

Pembungkusan - Setiap produk akan dibungkus di dalam kotak yang direka dengan baik termasuk dengan brosur dan maklumat lain.

Pendaftaran produk - Pihak ZY Phyto akan membantu korang dari segi pendaftaran dan perundingan. Korang perlu berikan penerangan ringkas sahaja.

Pembangunan produk - Pihak ZY Phyto akan terlibat di dalam setiap peringkat perkembangan sesuatu produk daripada proses penciptaan sehinggalah ke penghantaran.

Percetakan - Dengan adanya pelbagai khidmat percetakan profesional akan memenuhi keperluan peribadi dan perniagaan korang.

Logistik - Korang tak perlu risau memikirkan bagaimana untuk membawa pulang produk yang banyak kerana produk itu akan sampai di hadapan pintu rumah atau kedai korang.

Latihan dan rundingan - ZY Phyto menyediakan program latihan berterusan untuk kakitangan dan rundingan profesional akan diberikan satu per satu kepada prospek dan pelanggan.


Pilihan pelanggan


Kalau korang berminat menjadi usahawan dan memiliki produk sendiri, korang boleh pergi sendiri melihat ke Galeri Jualan ZY Phyto. Atau korang juga boleh membuat temu janji dengan pihak ZY Phyto dan berbincang tentang produk yang bakal korang keluarkan. Korang diberi banyak pilihan produk seperti makanan kesihatan, teh, kopi, kosmetik dan juga produk penjagaan kulit.


Dah fikirkan nak jadi usahawan untuk produk apa? Untuk keterangan lanjut, korang boleh layari laman sesawang http://zyphyto.com. Semoga dimurahkan rezeki buat kita semua. Aamiin!


"Sabda Rasulullah s.a.w, 9 daripada 10 rezeki adalah datangnya daripada perniagaan - Riwayat Tarmizi"




aisyaismail

Saturday, 7 July 2018

MAKAN BERDUA DI PAPPARICH

11:00 9
MAKAN BERDUA DI PAPPARICH
Assalamualaikum and hye readers.



Hari ini ai nak bercerita pasal makan pula lah. Dah lama tak bercakap pasal makan. Dulu rajin juga lah buat entri pasal resepi. Sekarang, nak masuk dapur cuba menu pelik-pelik pun tak sempat. Kalau masak pun, memang tak sempat nak ambil gambar cun-cun. Masak, hidang dan terus makan.


Korang pernah makan di Papparich? Ai baru je cuba. Sudah tentu ai cuba makan bersama Encik Husband. Siapa lagi yang nak melayankan tekak ni selalu kan. 


Papparich, Hospital Pantai.


Pada mulanya memang tak plan pun nak makan kat situ. Kebetulan sahaja. Kami berdua nak pergi melawat abang ipar ai di Hospital Pantai. Niat asal nak makan dahulu sebelum melawat. Kami dah plan nak makan di Secret Recipe. Tapi langkah kiri pula pada hari itu, Secret Recipe dah tak ada kat situ.


Pusing-pusing dalam banggunan hospital tu, Encik Husband ajak makan di Papparich sahaja. Ai ok je lah memandangkan banyak restoran dan kafe yang dah nak tutup sebab dah malam. Menu kami, Curry Laksa untuk Encik Husband dan Chicken Chop untuk ai. Air kami kongsi Sirap Bandung Selasih. Sweet tak? Hahaha! Tak boleh minum manis banyak sangat.


Curry Laksa untuk Encik Husband.

Chicken Chop untuk ai.


Pada pendapat ai, Papparich boleh tahan juga. Chicken Chop sedap dan Sirap Bandung Selasih kurang manis. Memang kena dengan selera ai. Cuma Curry Laksa sahaja tak kena dengan selera ai. Tapi Encik Husband kata sedap. Selera masing-masing kan.


Ok, kalau korang masih tak tahu nak makan apa hari ni, cuba tengok kiri kanan korang. Ada Papparich tak? Kalau ada apa kata korang cuba. Ini cadangan tulus ikhlas dari ai. Selamat menjamu selera ok.




aisyaismail

Thursday, 5 July 2018

SAYA BUDAK BARU BELAJAR

10:30 13
SAYA BUDAK BARU BELAJAR
Assalamualaikum and hye readers.



Sejak dua menjak ni, malas betul nak mencuba sesuatu yang baru. Apatah lagi bila sesuatu yang baru itu melibatkan teknologi. Berpeluh ketiak. Adakah ini salah satu faktor usia? Ai belum berusia lagi ok..


Agak lama juga ai tidak menggunakan Maybank2u di telefon pintar. Segala transaksi ai akan menggunakan pc sahaja. Lebih mudah. Skrin yang besar membuatkan ai lebih selesa untuk melakukan aktiviti yang melibatkan kewangan.


Laman sesawang Maybank2u.


Sekarang ini ai perlu menggunakan Maybank2u di telefon pintar yang comel ini. Jammed sekejap otak ni bila websibe Maybank2u di telefon pintar seratus peratus dah lain. Korang mesti dah tau awal kan? Ya, ai baru tahu ni. Ai cuma tahu CIMB sahaja yang sudah naik taraf website mereka.


Ok, ai nak explore Maybank2u ni. Banyak benda nak kena godek-gedek. Malas pun tetap kena rajinkan juga. Perkara yang melibatkan kewangan jangan dibuat main. Boleh kemurungan sepanjang hari.




aisyaismail

Tuesday, 3 July 2018

BERI PELUANG KEDUA PADA MEREKA

10:30 18
BERI PELUANG KEDUA PADA MEREKA
Assalamualaikum and hye readers.



Pusat Serenti, tak pernah ai terfikir akan menjejakkan kaki di sana. Apa perasaan mereka di sana, tanggapan orang ramai terhadap mereka yang menginap di sana, sungguh ai tak pernah terfikir. Untuk menjadi seorang pelawat, memang langsung tak terfikir.


Nak dijadikan cerita, seorang kenalan meminta bantuan Encik Husband untuk membawanya bertemu dengan bekas suami di Cure and Care Rehabilitation Center (CCRC), Tiang Dua, Melaka. Pertemuan ini adalah untuk menghilangkan kerinduan anak-anak kepada ayah mereka. 


Cure and Care Rehabilitation Center (CCRC), Tiang Dua, Melaka.


Banyak juadah raya yang disiapkan untuk dibawa ke CCRC. Teringin katanya. Lagi pula, di musim perayaan. Juadah seperti lemang, ketupat dan rendang pasti dirindui. Sampai di sana, rupa-rupanya CCRC ada membuat hari terbuka. Kalau ada hari terbuka, buat apa nak bawa makanan yang banyak? Bukan ke makanan akan disediakan? Nama pun hari terbuka. Hari terbuka dan makanan mana boleh dipisahkan. Macam rumah terbuka hari raya.


Rupa-rupanya makanan ada disediakan, tetapi hanya untuk tetamu VVIP sahaja. Kenapa? Kenapa? Kenapa? Sungguh ai tak faham. Dimanakah keadilannya? Hari terbuka pada ai adalah hari untuk menjamu semua hadirin tidak kisah lah pelawat atau tahanan.


Semasa mendaftar, kami difahamkan perjumpaan dengan tahanan adalah selama 30minit sahaja. Sekali lagi ai tak faham. Kami datang dari jauh untuk 30mnit itu? Bagaimana pula dengan mereka yang lebih jauh? Ketidakadilan apakah ini?


Selesai mendaftar, kami diarahkan untuk ke bahagian pemeriksaan. Habis semua makanan diperiksa. Malah di dalam lauk dan nasi juga diperiksa. Yang ini ai faham. Sudah pasti mereka takut jika ada pelawat yang membawa barang terlarang untuk diberikan kepada tahanan di situ. Pisau potong buah juga disimpan oleh petugas. Setelah diperiksa, kami menuju pula ke ruang menunggu di bawah khemah. Di situlah baru ai faham,kenapa makanan hanya disediakan untuk tetamu VVIP dan mengapa masa yang diberikan hanya 30 minit sahaja.


Melihatkan setiap pelawat yang hadir dengan membawa bekal yang banyak, mungkin mereka tidak mahu berlaku pembaziran makanan. Kami sendiri membawa makanan yang banyak. Makanan yang tidak habis boleh ditinggalkan untuk diagihkan kepada penghuni lain. Untuk apa mereka sediakan juadah jika keinginan setiap tahanan lebih kepada masakan keluarga sendiri.


Banyak betul bawa makanan.


Setiap perjumpaan dihadkan kepada 10 orang tahanan setiap 30 minit. Ini kerana tempat yang terhad. Tahanan tidak boleh dilepaskan secara beramai-ramai. Sukar untuk pegawai CCRC hendak memantau pergerakan mereka. 30 minit sahaja masa yang dapat diberikan agar semua tahanan dapat peluang untuk bertemu keluarga masing-masing.


Hasil daripada lawatan tersebut, ai telah mendapat pengalaman yang baru. Buat pertama kali ai dapat melihat tahanan beramai-ramai dalam jarak yang dekat. Bermacam reaksi yang dapat dilihat. Ada yang nampak bersahaja, ada yang nampak sudah insaf dan ada juga yang nampak seperti masih tidak mahu berubah. Tapi di dalam hati mereka, tak siapa yang tahu.


Teringat kata-kata pegawai yang berucap pada hari tersebut. Bagaimana kehidupan tahanan setelah dibebaskan kelak adalah bagaimana layanan dan penerimaan kita terhadap mereka. Mereka tersilap langkah dan mereka layak untuk menerima peluang kedua. Jadikan mereka kawan dan bukannya lawan. Tapi......... dalam hati kita pula siapa yang tahu?


P/s : Hari terbuka dan rumah terbuka tak sama tau. Rumah terbuka tuan ruma sediakan makanan. Hari terbuka nak makan kena beli.




aisyaismail

Friday, 29 June 2018

PELUANG MENJAGA ORANG SAKIT DI HOSPITAL

10:30 13
PELUANG MENJAGA ORANG SAKIT DI HOSPITAL
Assalamualaikum and hye readers.



Berdegup laju jantung ni, rasa nak gugur bergolek-golek bila dapat whatsapp 'korang, mak masuk hospital'. Bila jarak terlalu jauh dengan mak baba, kesihatan mereka memang sering kami risaukan. Apatah lagi bila dapat berita macam ni, tak jadi kerja dibuatnya.


Sebelum ini, ai pasti akan bergegas balik ke Melaka. Memandangkan adik dan kakak ai memang sudah ada di sana, ai tangguhkan dulu untuk balik. Bukan tak risau, risau sangat. Cuma kalau semua orang balik serentak, susah untuk kami bergilir-gilir untuk jaga mak di hospital.


Keputusan itu dibuat setelah mengetahui kondisi mak. Kalau masih tak stabil, memang ai akan balik juga. Ai pulang pada hari keempat, dapat lah jaga tiga hari. Nasib baik hari last ai di Melaka mak dah boleh keluar. Tak ada lah risau sangat. Kalau masih di hospital maknanya masih kritikal lah kan?


Awan mendung. Sekadar gambar hiasan.


Sepanjang berada di hospital, tak ada benda-benda pelik pun terjadi. Mak pun beransur baik walaupun masih lemah. Masa mak tidur tu, ai sempat lah merayau dalam hospital. Ramah betul semua pesakit dan penjaga. Jadi, tak ada istilah bosan ye. Bosan masa baru sampai sahaja.


Bermacam-macam penyakit yang dihidapi oleh pesakit di dalam hospital itu. Ada yang strok, sakit buah pinggang, kencing manis, kolestrol dan macam-macam lagi lah. Masing-masing tak lokek untuk berkongsi masalah sakit mereka. Yang bagi tips pada pesakit lain pun ada.


Paling ai sedih, bila ada pesakit yang tiada penjaga. Tambahan pula warga emas. Ada doktor dan jururawat untuk membantu mereka di hospital itu. Namun, jauh disudut hati mereka memerlukan keluarga untuk menjaga mereka di situ. Itu adalah luahan seorang nenek yang menunggu kehadiran anak cucunya yang tak kunjung tiba. 


Lagipun, doktor dan jururawat di situ bukan boleh fokus pada pesakit yang tiada penjaga itu sahaja. Banyak lagi kerja lain yang perlu mereka buat. Setiap pesakit perlu diberi layanan yang sama sahaja. Tiada yang lebih dan tiada yang kurang.


Bila pesakit yang tiada penjaga minta tolong ai, ai sangat berbesar hati untuk membantu. Setakat tolong naik dan turunkan katil, ambilkan air atau makanan, hulurkan barang, buka tutup lampu atau benda-benda kecil macam tu, apalah sangat. Tak rugi pun. Malah seronok bila ada peluang membantu mereka. Bila lagi nak beramal kan. Hehehe!


Ai taknak lah judge kenapa anak-anak tak mahu jaga ibu bapa di hospital. Ai percaya masing-masing ada alasan mereka. Walaupun alasan sibuk, ai terima sebab bukan semua orang bernasib baik dapat kerja yang mudah untuk cuti. Tapi apa pun alasan korang, jenguk lah ibu bapa nenek atok korang yang terlantar di hospital tu. Sekejap pun tak apa. Sedih tau dengar luahan nenek tu.


P/s : Gambar di hospital tak ada sebab sibuk membawang.




aisyaismail

Saturday, 23 June 2018

PENTING KE PEREMPUAN PANDAI MEMASAK?

10:30 20
PENTING KE PEREMPUAN PANDAI MEMASAK?
Assalamualaikum and hye readers~



Zaman sekarang, tidak kira wanita atau lelaki sama-sama tahu memasak. Tak dinafikan, hanya segelintir lelaki yang tidak tahu masuk ke dapur. Tapi yang malas masuk dapur memang ramai. Bertuah lah mak atau isteri zaman sekarang kalau anak atau suaminya nak membantu di dapur. Satu dalam seribu tau tak. Korang kena bersyukur.


Memandangkan lelaki pun dah mula masuk ke dalam bidang masakan ini, penting ke untuk perempuan pandai memasak? Kalau dulu, tak pandai masak mak mertua mesti nak rejected. Sekarang masih macam tu ke? Ada lagi ke mak-mak yang memandang masak tu suatu keperluan yang wajib bakal menantu tahu? Ya, masih ada. Zaman moden, tapi bukan semua orang moden pemikiran ok.


Event Domino's pada April 2018


Teringat masa zaman sekolah dulu. Mak ai tak ajar ai masak pun. Belum masanya lagi kata mak. Lagipun ai ada kakak-kakak lain yang lebih besar dan mereka boleh bantu mak untuk memasak. Ai hanya tahu goreng telur, masak nasi, masak air dan masak meggi sahaja. Sampai tercetusnya menu 'Telur Goreng Petai'. Tapi basuh pinggan, memang ai dengan adik punya kerja. Sampai besar ok. Jangan kata ai goyang kaki.


Bila habis saja SPM, ai tidak dibenarkan langsung bekerja. Kena duduk rumah, belajar memasak sampai diterima masuk ke mana-mana institusi pengajian. Begitu juga dengan adik-beradik perempuan yang lain. Kami ok je, tak ada pula sampai nak memberontak sebab nak bekerja. Kalau ibu bapa dah tak bagi, ikutkan je lah. Kalau nak juga bekerja, pujuk dengan cara yang baik. Mana tau lembut hati mereka kan.


Bila ai dah sambung belajar, ai dah berhenti masuk ke dapur. Hanya sesekali je bila balik bercuti. Itu pun kalau ada kakak-kakak ai, mereka yang akan masak. Ai hanya tolong-tolong siapkan bahan sahaja. Macam potong sayur, siang ayam, siang sotong dan sebagainya. Basuh pinggan, memang kerja tetap. Perkara ini masih lagi kami amalkan sehingga ke hari ini. Habis skill memasak ai hilang sikit demi sedikit.


Tamat belajar dan mula bekerja, ai duduk dengan kakak-kakak ai. Korang rasa siapa yang memasak kat rumah? Mestilah kakak-kakak. Hahaha! Sesekali tu masak juga, tapi menu yang simple je. Bila balik kampung mesti nak makan air tangan mak. Sampai dah pindah duduk rumah sewa baru lah ai rajinkan diri memasak. Tapi ai masak yang simple-simple je. Sebab nak kurangkan kos makan di luar. Sejak itulah ai mula pupuk minat untuk memasak. Balik kampung pun ai dah ringan tulang memasak.


Me'nate Ramadan Preview pada April 2018


Selepas berkahwin, memang mak mertua ai yang masak. Kerja kan. Pernah ai cakap kat mak mertua tak payah masak, tapi kalau tak masak apa mereka nak makan untuk tengahari. Jadi, ai rajinkan diri masuk ke dapur pada hujung minggu. Ok lah dari tak buat apa-apa.


Jujur ai nervous. Lebih-lebih lagi bila mak mertua ai ada sekali di dapur. Perkara pertama ai akan cakap, "ibu pergi lah duduk kat depan, biar sha masak". Lepas tu apa lagi, amik handphone buka blog buka youtube untuk cari resepi. Kalau memang dah plan awal menu untuk dimasak lagi senang. Ai tak payah susah-susah tanya pakcik G. Telefon je mak minta resepi. Pasti jadi.


Pada ai, tak penting pun pandai memasak ni. Yang penting korang nak dan ada usaha nak memasak. Rajin-rajinkan lah diri untuk masuk ke dapur. Pupuk keinginan memasak tu. Bila keinginan dah ada, tapi korang tak tahu memasak, secara automatik korang akan cari jalan untuk belajar memasak. Cari resepi, belajar guna itu dan ini dan amik tahu setiap keperluan di dapur.




aisyaismail

Thursday, 21 June 2018

JANJIKAN EMPAT TAPI DAPAT SATU JE

11:30 21
JANJIKAN EMPAT TAPI DAPAT SATU JE
Assalamualaikum and hye readers,



Selamat Hari Raya ai ucapkan kepada semua pembaca aisyaismail.com yang meraikannya. Maaf zahir dan batin jika ada terasa hari dengan setiap patah tulisan ai sepanjang menulis di dalam blog ini. Macam lambat sangat ucap kan? Nak buat macam mana balik kampung gajet kena simpan tepi. Lagipun, raya kan sebulan.




Alhamdulillah tahun ni sama macam tahun-tahun lepas, ai terima tempahan untuk design dan jahit baju raya. Penat dia tak payah nak cakap lah, siang mengadap pc malam mengadap mesin. Demi sesuap ketupat ai layankan saja. Tahun depan ai nak tutup tempahan untuk raya sebulan atau dua bulan sebelum puasa supaya tak terkejar-kejar nak siapkan. Siapa nak hantar boleh hantar awal ok. Tak ada booking ok.


Hari raya pertama, kedua dan ketiga, meriah ai tengok kawan-kawan muat naik gambar baju raya masing-masing di media sosial. Yang mana baju yang ai buat, dan menerima pujian di ruangan komen, ya ai rasa gembira. Yelah, hasil sentuhan jari-jemari ini dipuji, siapa yang tak gembira kan. Kalau korang pun mestilah bangga kan. 


Bercakap pasal baju raya, apa warna tema baju raya korang tahun ni? Tahun lepas, selepas cari kain untuk baju raya, Encik Husband cakap dia teringin nak pakai baju raya warna hitam. Jadi kami buat keputusan untuk pakai hitam pada tahun ini. Tapi susah pula nak cari kain bertemakan hitam yang bercorak mengikut citarasa kami. Akhirnya tema hitam merah menjadi pilihan. Ok lah tu, ada juga hitamnya.


Shopping punya shopping, kami sepakat untuk buat empat pasang baju raya tahun ini. Wow! Meriah betul sampai empat pasang. Paling banyak ai pernah jahit baju raya sendiri pun hanya dua pasang. Disebabkan semangat nak sedondon dengan Encik Husband, empat pasang pun empat pasang lah. Ai ok je. Tak keluar duit upah menjahit pun. 


Tapi itu lah yang dikatakan kita hanya mampu merancang. Ai janjikan empat pasang baju raya untuk Encik Husband, namun ai hanya sempat siapkan satu sahaja. Nasib baik Encik Husband bukan jenis yang beriya sangat. Bila kejarkan dateline untuk baju-baju customer, rasa malas pula nak siapkan baju sendiri.


Selamat hari raya.


Dulu ai tak faham, kenapa tukang jahit suka beli baju untuk diri sendiri. Bukankah lebih jimat jika jahit baju sendiri. Nak pattern macam mana, cakap sahaja mesti boleh jadi. Tapi sekarang ai dah faham sangat. Tak payah cakap apa-apa kalau tak ada di tempat orang lain. Ai respect dekat korang yang tak pernah jemu-jemu mengadap mesin jahit siang dan malam tu. Korang memang idola ai tak kira lah siapa pun.




aisyaismail

Friday, 8 June 2018

55 PILIHAN LAGU RAYA TAK LAPUK DEK ZAMAN

10:30 16
55 PILIHAN LAGU RAYA TAK LAPUK DEK ZAMAN
Assalamualaikum and hye readers~



Dam dam dum, bunyi mercun! Eh! Belum lagi lah. Minggu depan baru raya. Tapi ai dah terasa kehangatan raya tu. Sebab, meriahnya lagu raya kat pc ai di office. Hari-hari ai dengar lagu raya supaya bersemangat sikit nak sambung menjahit di rumah nanti. Siang sibuk di depan pc, malam sibuk di depan mesin jahit. Demi sesuap nasi. Alhamdulillah!


Kalau mood raya korang masih tak sampai-sapai lagi, apa kata korang dengar lagu-lagu raya macam ai juga. Favorite ai sudah semestinya lagu-lagu raya yang ai dengar dari zaman kanak-kanak sehingga ke zaman remaja. Lagu-lagu raya baru bukan tak menarik, tapi bukan minat ai.





55 Lagu Raya

1- Aidilfitri - Sanisah Huri
2- Aidilfitri Di Alaf Baru - Siti Nurhaliza, Noraniza Idris, Liza hanim dan Anis Suraya
3- Air Mata Syawal - Siti Nurhaliza
4- Anugerah Aidilfitri - Siti Nurhaliza
6- Balik Kampung – Sudirman 
7- BersabarlahSayang – Sanisah Huri 
8- Bersama Di Hari Raya – Cenderawasih 
9- Bila Hari Raya Menjelma – Siti Nurhaliza
10- Bila Takbir Bergema – Rafeah Buang
11- Cahaya di Aidilfitri – Black Dog Bone
12- Dendang Perantau – P. Ramlee 
13- Dari Jauh Ku Mohon Maaf – Sudirman 
14- Di Pagi Aidilfitri – Rosemaria
15- Gembira Bersama Di Hari Raya – Othman Hamzah
16- Halaman Asmara – Awie & Ziana Zain 
17- Hari Raya Bahagia – Jay Jay 
18- Hari Raya Mulia – Norazia Ali 
19- Hari Raya Tetap Tiba – Sweet September 
20- Indah Di Hari Raya – Ziana Zain 
21- Indahnya Beraya Di Desa – Azlina Aziz
22- Joget Aidil Fitri – Sanisah Huri 
23- Kain Songket – Saloma
24- Keindahan Aidilfitri – FMC Artist
25- Kepulangan Anakmu – Aman Shah 
26- Ku Pohon Restu Ayah Bonda – Mamat Exists 
27- Lebaran – Effa Rizan 
28- Lenggang Mak Limah – Halil Chik & Trio Manja
29- Menjelang Hari Raya – DJ Dave 
30- Nazam Lebaran – Siti Nurhaliza 
31- Nikmat Hari Raya – Siti Nurhaliza, Noraniza Idris, New Boyz & Aqasha 
32- Puasa Dan Raya – Senario 
33- Pulang di Hari Raya – Anita Sarawak 
34- Pulang di Hari Raya – Noorkumalasari  
35- Pulanglah – Aishah 
36- Raya – Jalil Hamid 
37- Selamat Hari Raya – Fazidah Jonet 
38- Suasana Riang di Hari Raya –Junainah M Amin 
39- Satu Hari di Hari Raya – M. Nasir 
40- Selamat Hari Raya – Ahmad Jais 
41- Setitis Cahaya di Aidilfitri – Aishah 
42- Selamat Berhari Raya – Rahimah Rahim
43- Setahun Sekali – Amy Mastura 
44- Senandung Hari Raya Untukmu – Dayangku Intan 
45- Suasana Hari Raya – Sharifah Aini 
46- Sesuci Lebaran – Siti Nurhaliza 
47- Selamat Hari Raya – Sudirman 
48- Seloka Hari Raya – Uji Rashid & Hail Amir 
49- Seminggu Berhari Raya – Senario 
50- Suasana Hari Raya – Anuar Zain &Ellina 
51- Selamat Hari Raya – Saloma
52- Suara Takbir – P. Ramlee & DJ Dave
53- Salam Aidilfitri – Jamal Abdillah 
54- Warna-warni Aidilfitri –  Artist  Sony 
55- Zapin Aidilfitri – Nurhaida 


Haa yang mana satu favorite korang? Mulanya ai nak link kan dengan video lagu-lagu ini. Tetapi memandangkan ramai artis lama yang sudah menutup aurat, ai tak jadi nak berbuat begitu. Jadi, korang carilah sendiri kalau nak tengok video ye. Selamat berhibur.




aisyaismail

Monday, 28 May 2018

JOM RANCANG PERCUTIAN LEBIH JAUH DENGAN AIRASIA!

11:36 33
JOM RANCANG PERCUTIAN LEBIH JAUH DENGAN AIRASIA!

Assalamualaikum and hye readers.



Pagi-pagi keluar rumah, ai ternampak kapal terbang lalu di atas sana. Nampak besar dari biasa. Mungkin kerana jaraknya lebih dekat walaupun masih tinggi di atas. Tapi itu normal kerana rumah ai dengan Airport Subang bukanlah jauh sangat. Dia nak mendarat di Airport Subang lah tu.


Kalau korang nak tahu, ai ni sejenis yang penakut nak naik kapal terbang. Ai pernah tinggal di Kuala Lumpur seorang diri semata-mata tak mahu ikut keluarga bercuti dengan menaiki kapal tebang. Tapi entah macam mana tahun lepas boleh sampai ke Sabah dan Sarawak pula. Orang kata, kalau dah cuba sekali mesti nak lagi. Tahun ni macam nak ke luar negara pula. Pergi negara yang dekat-dekat dulu baru fikirkan yang jauh.




Bali atau Phuket ya? Atau Krabi? Jakarta pun macan best. Pergi Korea terus pun ok. Alah! Banyaknya tempat yang ai nak pergi! Nak kena buat itirinery ni. Nak cop penginapan yang menarik dan nak plan aktiviti lagi! Nak book flight! Banyak nya benda yang ai nak kena fikir. Tapi, AirAsia kan ada. Korang macam ai tak? Kalau korang suka travel jauh-jauh dengan bajet yang dalam kemampuan korang, mesti AirAsia akan menjadi flight pertama yang korang fikirkan. Betul tak?


Nama AirAsia ni memang dah tak perlu nak diperkenalkan lagi, rata-rata orang sudah tahu dan memang sudah terkenal dengan tiket flight yang murah. Promosi selalu gila-gila lah. Lagi pula, tiket flight murah ke lebih daripada 165 destinasi yang merangkumi 25 buah negara. Menariknya! Banyak sungguh pilihan. Pilihan yang ada dalam fikiran korang mesti ada dalam senarai punyalah. Confirm. Hahaha!


Bila bercerita tentang AirAsia, sebenarnya bukan mudah perjalanan AirAsia untuk sampai ke tahap yang tinggi seperti sekarang. AirAsia mula beroperasi pada tahun 1996 dan pernah mengalami kerugian yang besar suatu ketika dahulu. Tony Fernandes membeli dan ubah wajah AirAsia 100% dan bermulaa dari itu lah nama AirAsia mula berkembang dan semakin mendapat nama.




Selepas beliau meletakan tawaran harga tiket serendah RM1, Air Asia terus membuka hab kedua di Lapangan Terbang Antarabangsa Senai, Johor pada tahun 2003. Mana nak dapat harga tiket RM1? Kalau ai dah ada duit sendiri waktu itu, habis semua tempat ai book tiket. Dari sinilah bermulanya penerbangan antarabangsa AirAsia yang pertama, iaitu ke Bangkok. Sejak dari itu, dengan tidak menoleh ke belakang, AirAsia terus mengorak langkah dan menubuhkan anak syarikat Thai AirAsia dan seterusnya menawarkan penerbangan ke Singapura dan Indonesia.


Tidak lama kemudian, AirAsia menambah lagi penerbangan pada tahun 2004. Penerbangan kali ini lebih jauh ke destinasi seperti Macau, Xiamen dan seterusnya ke Manila, Vietnam dan Kemboja pada tahun 2005 serta Brunei dan Myanmar pada tahun 2006. Orang kata, perkembangan pesat AirAsia dalam menawarkan perkhidmatan penerbangan antarabangsa ini bertambah kuat lagi pada tahun yang sama apabila Tony Fernandes memperkenalkan strategi lima tahun untuk mengukuhkan pengaruh di Asia.


Hasilnya, pada tahun 2007, jumlah penumpang meningkat dengan mendadak kepada 13.9 juta. Pada akhir tahun 2008, AirAsia telah mengumumkan akan menambah lagi sebanyak 106 daripada 60 laluan yang sudah sedia ada. Fuh, banyak tu! Hasilnya, makin banyak anak-anak syarikat AirAsia ditubuhkan di sekitar benua Asia dan serata dunia. Ini adalah bertujuan untuk menampung lebih banyak laluan dan peningkatan permintaan pelanggan, termasuklah AirAsia X yang dibuka untuk penerbangan jarak jauh AirAsia. Dengan kemasukan ke Jepun pada tahun 2011 dan India pada tahun 2013, semakin banyak lah pilihan yang kita ada kalau nak melancong ke luar negara. Dah menarik sangat ni.


Kredit photo from asia.nikkei.com.

Oh ya, kalau korang nak tahu, terbang bersama AirAsia ini juga banyak manfaatnya sebagai penumpang dan pelanggan. Harga tiket yang AirAsia tawarkan selalunya lagi murah jika nak dibandingkan dengan harga tiket yang ditawarkan oleh syarikat penerbangan yang lain. Kalau korang nak lagi selesa sikit, korang boleh melaraskan penerbangan  untuk dapatkan seat yang lebih elok dan lapang.  Kalau korang yang suka membeli-belah di destinasi percutian korang dan rasa memang akan bawa barang yang banyak, korang boleh juga untuk tambah had barangan. Barang-barang korang pun in syaa Allah akan terjaga dengan elok.


Untuk korang yang suka dan selalu travel ni, kalau korang ada kad loyalty BIG lagi best tau! Korang boleh kumpul point setiap kali korang naik flight atau membeli barangan melalui third party merchant. Bila dah cukup point korang tu, boleh lah korang tukarkan dengan tiket penerbangan dan berjalan lagi. Macam AirAsia sponsor tiket penerbangan di atas kesetiaan koraang bersama AirAsia lah. Dah terbuktikan betapa berkalibernya AirAsia bila masuk bab internasional flight.


Apa yang korang tunggu lagi tu? Teruslah buka website AirAsia di browser ataupun di apps AirAsia. Jangan bertangguh-tangguh lagi untuk menikmati pelbagai promotion untuk SEMUA AirAsia flights yang sentiasa berlangsung dari semasa ke semasa. Dapat je offer yang menarik terus cepat-cepat grab. Masuk line, bayar atas talian, online check in dan selamat bercuti. Hahaha! Tak ada apps AirAsia? Download lah sekarang. Ai percaya handphone masing-masing canggih tu.




Korang dah boleh tanda check untuk satu benda, FLIGHT TICKET!! Sekarang dah boleh lah korang nak fokuskan kepada perkara lain pula. Pastikan semuanya yang terbaik  untuk travel yang paling best tahun ini. Yeayy! Ai pun nak book tiket juga ni. Jangan lupa abadikan kenangan terindah dengan bergambar. Selamat bercuti!




aisyaismail

Friday, 18 May 2018

CUBAAN NASI LEMAK BURGER

22:30 29
CUBAAN NASI LEMAK BURGER
Assalamualaikum and hye readers~



Pada yang tidak tahu dan tidak mengikuti perkembangan burger di Malaysia, meh ai nak bagitahu. Burger Nasi Lemak adalah burger baru yang telah dikeluarkan oleh McDonalds. Keunikannya adalah rasa nasi lemak itu sendiri. Jangan salah sangka tau, tak ada nasi pun di dalam burger tersebut.


Burger Nasi Lemak. Kebanggaan kita.


Setahu ai lah kan, Burger Nasi Lemak ini hanya baru di Malaysia. Kawan ai dah pernah makan di Singapore sebelum ni. Mula-mula ai pun ingat ada nasi lemak dalam burger. Tapi bila dah cuba, rupa-rupanya pelengkap nasi lemak sahaja yang ada. Pelengkap itu seperti timun, sambal dan telur mata. Ikan bilis dan kacang tak ada ye.


Burger Nasi Lemak tu sedap kerana sambalnya. Kena dengan selera ai. Tapi, untuk kali kedua ai tak rasa ai akan beli lagi. Kalau korang nak belanja, besar tapak tangan nyiru ai tadahkan. Hahaha! Siapa yang taknak makan free hoiii..


Tiada kali kedua tak bermakna tak sedap. Cuma ai ni forever love dengan McChicken. Memang tau order McChicken sahaja. Lagi pun tak rasa feel bila namanya Nasi Lemak tapi tak ada nasinya. Tapi diulangi! Kalau korang nak belanja, ai makan juga. Hahaha!




aisyaismail