2018 - Aisya Ismail

Thursday, 13 December 2018

JALAN-JALAN CARI MAKAN DI PULAU PINANG

11:24 6
JALAN-JALAN CARI MAKAN DI PULAU PINANG
Assalamualaikum and hye readers.



Entri hari ini adalah sambungan kepada entri pengalaman menginap di Camp Murni dan menjelajah Gua Tempurung. Dalam pukul dua petang, dari Camp Murni kami terus bergerak ke Pulau Pinang. Sampai di sana dalam pukul lima terus check in di Kimberly Hotel, Georgetown.


Kali terakhir ai jejakkan kaki di Pulau Pinang semasa ai sekolah rendah dan lebih malang lagi ai demam panas pada waktu itu. Jadi, perkara yang paling ai teruja adalah nak lalu Jambatan Pulau Pinang dan nak jejakkan kaki ke Bukit Bendera.


Kimberly Hotel

Hotel ini bukan hotel pilihan pertama kami. Memandangkan banyak hotel yang sudah penuh, kami ambil yang mana masih kosong sahaja. Pada ai Kimberly Hotel ok sanggat dah. Cantik dan selesa sangat bila dah penat. Akan tetapi biliknya kecil sedikit. Kalau korang pergi beramai-ramai, pilihlah bilik yang besar.




Satu perkara yang ai kecewa dengan hotel ini, apabila tidak disediakan seterika di dalam bilik. Bila ai balik bilik tengah malam dan nak sediakan pakaian untuk hari esok, dah lambat sangat untuk minta seterika. Keesokan harinya selepas pukul 9 pagi baru boleh dapatkan seterika tersebut. Pada Encik Husband, seterika itu satu masalah kecil. Tapi untuk ai adalah masalah yang sangat besar.


Mee Sotong Hameed Pata

Misi kami ke Pulau Pinang adalah untuk menjejak makanan yang sedap-sedap. Selepas Maghrib kami sudah keluar dan terus menuju ke Mee Sotong Hameed Pata. Senang je nak cari jalan, waze kan ada. Sampai di sana, kami terus beratur. Barisan panjang tu memang dah boleh agak.




Harga sepinggan mee sotong adalah RM5 sahaja. Murah sangat pada ai sebab ai ingatkan dalam RM10-RM15 sepinggan. Makanan viral kan selalunya mahal. Rasa dia sedap, berbaloi ai beratur panjang. Tapi tak lama pun beratur sebab di situ tak ada menu lain. Mereka memang goreng untuk 7 hingga 8 pinggan terus. Kalau nak makanan lain, gerai-gerai lain ada menyediakan menu yang lain.


Restoran Sup Hameed

Selesai makan mee sotong, misi kami masih lagi mencari makan. Kami mula bergerak ke Pasembur Gurney Drive. Memang teruja betul nak makan pasembur. Tapi malang sekali ramai sangat orang dan selepas pusing mencari parking berkali-kali, kami masih tidak berjaya mendapatkan parking yang kosong. Kami buat keputusan utnuk terus ke lokasi seterusnya, Restoran Sup Hameed.




Restoran Sup Hameed bukan hanya menyediakan menu sup. Ada bermacam-macam menu lain yang disediakan seperti di restoran yang lain juga. Namun, menu roti yang dicicah dengan sup memang power dan terbaik. Sup pekat dengan daging yang lembut sangat memikat hati. Memang puas hati lah. Tapi macam biasa, perut ai sejenis yang cepat penuh dan cepat kosong balik.


Restoran Hameediyah

Selepas makan roti cicah sup, kami terus mencari Restoran Hameediyah. Encik Husband nak makan nasi pula. Ai tak rasa pun nasi tu sebab ai dah kenyang teruk. Kami hanya bungkus untuk makan di hotel. Harga agak mahal tetapi berbaloi dengan saiz ayamnya yang agak besar.




Dalam perjalanan pulang ke hotel, baru kami sedar bahawa semua tempat yang kami pergi dekat-dekat sahaja sebenarnya. Sebab itu ramai pelancong yang hanya berjalan kaki. Kalau nak naik basikal pun ok, tetapi berhati-hati.


Sebelum pulang ke hotel, kami singgah di Padang Kota terlebih dahulu. Saja nak dating dan menghabiskan masa tengok suasana di sana. Ramai keluarga membawa anak-anak beriadah pada malam itu. Maklumlah esoknya kan cuti Deepavali. Pasangan bercinta pun ramai pada malam itu. 




Kami tidak lama di Padang Kota. Tak sampai satu jam, kami ambil keputusan untuk pulang ke hotel. Penat sangat, ai memang fikir nak tidur je. Setibanya di hotel, ai mencari katil dan Encik Husband mencari nasinya.


Roti Bakar Transfer Road

6 November, ai dan Encik Husband keluar seawal 7 pagi. Kami terus menuju ke Roti Canai Transfer Road. Ada juga yang memanggilnya dengan nama Roti Bakar Transfer Road yang terletak di Jalan Transfer. Menu kami Roti Bakar dan Roti Canai. Kadua-duanya sedap dan membuka selera. Ai yang jarang makan pagi pun boleh makan banyak.






Apa yang ai perasan, service kedai makan di Pulau Pinang agak pantas. Sekejap saja makanan sudah sampai. Oh ya, kalau korang nak makan roti canai, tidak perlu beratur. Duduk sahaja dan nanti akan ada yang datang untuk ambil pesanan. Yang beratur panjang itu untuk sesiapa yang beli bungkus sahaja.


Ai memang syorkan sangat korang makan roti canai dan roti bakar di Jalan Transfer tersebut. Kari roti canai dimasak depan ai je. Ayam dia lembut sangat. Siapa yang sakit gigi pun boleh makan. Roti bakar pula, ai sangat suka telur goyangnya yang dimasak cantik.


Lee Jetty, Tan Jetty dan Chew Jetty

Selama ai mengenali Pulau Pinang, ai tak pernah tahu pun tentang kewujudan jeti-jeti ni semua. Pertama kali ai tahu, masa nampak gambar blogger Bella Idura di instagram. Selepas itu baru lah ai perasan gambar kawan-kawan yang lain. Ramai rupanya yang dah pergi, ai je yang ketinggalan jauh. Selepas sarapan, kami bertolak ke jeti-jeti ini. Datang awal, pengunjung masih belum ramai. Boleh dapat gambar yang cantik-cantik.




Berhampiran jeti-jeti tersebut ada disediakan tempat letak kereta berbayar. Tolong jangan letak kereta bersepah-sepah di tepi jalan tau. Korang akan mengganggu kelancaran pergerakan kenderaan di jalan raya. Kalau rasa mahal sangat asyik nak parking kereta je, tinggalkan kereta di hotel dan korang sewalah basikal.


Kami mulakan dengan Lee Jetty dan diikuti dengan Tan Jetty dan Chew Jetty. Kalau tanya ai jeti mana yang ai paling suka, jawapan ai tiga-tiga pun ai suka. Ketiga-tiga jeti ini ada tarikan masing-masing. Yang pasti semua pemandangan cantik. Gambar korang pasti meletop! Nak beli cenderahati yang murah di Pulau Pinang? Chew Jetty lah tempatnya.


Bukit Bendera

Dah puas berpanas di jeti, kami bertolak ke Bukit Bendera. Yang gunakan Waze, korang kena cari Jalan Bukit Bendera. Kalau korang cari Bukit Bendera, nanti Waze tu akan bawa korang ke tempat lain. Terima kasih pada mak cik guard yang bagi kami jalan yang betul. Kalau tak, sampai ke sudah kami masih berpusing-pusing di tempat yang sama.


Masa nak beli tiket keretapi untuk naik ke Bukit Bendera, korang tak payah lah beratur beramai-ramai. Cukup lah seorang sahaja yang beratur. Pastikan korang bawa IC masing-masing tau. Bagi pada seorang wakil untuk beli tiket. Kalau korang tak bawa IC, jangan ditanya kenapa korang kena bayar harga warga asing.




Niat hati nak duduk kat Bukit Bendera dalam sejam dua sahaja. Apakan daya, semua tempat ai nak teroka dan ambil gambar. Setengah hari juga kat sana. Nasib baik Encik Husband ikutkan saja. Kalau korang fikir-fikir kat mana nak solat, jangan risau sebab ada masjid kat atas tu.


Dah habis teroka satu Bukit Bendera tu, baru lah teringat kami belum makan lagi. Kami memilih untuk makan kentang goreng sahaja di kafe. Tarikan di kafe tersebut adalah ais buah-buahan. Kat kafe tu ada jual bermacam-macam jenis ais buah. Korang kena cuba. Ai amik ais mangga. Memang terbaik. Makan tu je dan kongsi dua orang.




Tropical Spice Garden

Beriya-iya ai nak pergi ke taman herba. Dari Bukit Bendera ke Tropical Spice Garden mengambil masa dalam 40 minit perjalanan. Ai ingatkan Tropical Spice Garden ni macam taman kecil. Ambil-ambil gambar lepas tu nak balik ke hotel. Bila sampai di sana, rupanya tempat ni besar macam Taman Tasik Perdana.


Kecewa juga lah. Kalau ikutkan memang nak masuk je, tapi masa tak mengizinkan. Dah petang waktu tu. Kami nak pergi ke tempat lain lagi. Lagipun kasut yang ai pakai tak sesuai untuk berjalan terlalu banyak.




Kalau korang pergi, korang update gambar banyak-banyak, lepas tu jangan lupa tag ai tau. Teringin nak tengok dalam tu, tapi tak ramai yang ceritakan pengalaman mereka berada di Tropical Spice Garden. Harga masuk taman ini adalah RM29 untuk dewasa, RM17 untuk kanak-kanak dan RM23 untuk pelajar dan warga emas.


Kalau korang nak tahu, pintu masuk Tropical Spice Garden ini berhadapan dengan laut. Kecewa tak jadi masuk, ai dan Encik Husband pergi bersiar-siar di pantai sambil makan jagung bakar. Nasib baik sedap. Terubat lah juga hati ini. Hahaha!


Jeruk Madu Pak Ali

Di Pulau Pinang memang popular habis jeruk ni. Banyak cawangan malah kedai kecil-kecil pun ada jual Jeruk Madu Pak Ali ni. Kami pilih untuk pergi yang berhampiran dengan hotel. Letak kereta dulu, kemudian kami berjalan kaki sahaja. Senaman lah sikit.


Di sini terdapat bermacam-macam jenis jeruk. Sedap pula tu. Banyak juga lah ai borong. Ada yang dipesan oleh keluarga dan kawan-kawan dan ada juga yang ai beli untuk bagi sebagai buah tangan. Selesai memborong jeruk, kami pulang ke hotel. Niat hati nak berehat sekejap dan nak keluar jalan-jalan cari makan di sebelah malam. Sekali tertidur sampai ke pagi.




7 November, tidak seperti hari sebelumnya, kami keluar agak lambat. Hari ini kami pergi sarapan di Restoran Kapitan, tapi hampa sebab menu yang kami nak masih belum ada. Tengahari baru ada. Selepas sarapan kami pergi ke Jalan Transfer sekali lagi untuk bungkus Roti Canai Transfer Road. 


Sebelum keluar dari Pulau Pinang, kami sempat pusing-pusing dahulu di dalam bandar Georgetown. Bila lah nak sampai Pulau Pinang sekali lagi. Sebelum pukul 12 tengahari, kami bergerak untuk ke destinasi seterusnya iaitu Pulau Langkawi. Nantikan pengalaman ai dan Encik Husband di Pulau Langkawi dalam entri yang seterusnya. 




aisyaismail

Tuesday, 4 December 2018

THE LEGEND OF THE BLUE SEA - LAGENDA LAUT BIRU

11:00 16
THE LEGEND OF THE BLUE SEA - LAGENDA LAUT BIRU
Assalamualaikum and hye readers~



The Legend of The Blue Sea adalah satu-satunya cerita drama Korea yang ai tengok semasa tayangannya di televisyen. Kiranya cerita ini satu-satunya lah yang ai tak lambat tengok. Kalau tak, dah bertahun sampai orang dah lupa baru ai nak tengok. Baru sekarang nak tulis pasal cerita ni sebab ai baru je tengok lagi sekali. Hehehe! Cerita ini juga penyebab ai terjebak dengan cerita-cerita Korea yang lain.




Sinopsis

Kisah bermula di zaman Joseon di mana ikan duyung menyelamatkan anak seorang bangsawan, Kim Dam-ryeong dari lemas. Mereka menjadi kawan dan Dam-ryeong menamakan ikan duyung tersebut dengan nama Se-hwa. Mereka saling mencintai, tetapi mereka mempunyai masalah di mana Dam-ryeong tidak boleh hidup di dalam air da Se-hwa tidak boleh hidup di darat kerana tidak mempunyai kaki sebelum usia matang. 


Dam-ryeong telah dijodohkan dengan seorang gadis daripada keluarga bangsawan juga. Pada malam pertamanya, dia telah melarikan diri untuk bertemu Se-hwa. Dam-ryeong melemaskan dirinya di dalam laut kerana dia yakin Se-hwa akan muncul untuk menyelamatkannya. Se-hwa menyelamatkannya tetapi Se-hwa juga memadam ingatan Dam-ryeong terhadap diri Se-hwa kerana tidak mahu Dam-ryeong mencarinya lagi.


Selepas bertahun-tahun berpisah, Se-hwa (Jun Ji-hyun) bertemu semula dengan Kim Dam-ryeong (Lee Min-ho). Pertemuan kali ini tidak seindah pertemuan yang pertama. Bermacam-macam dugaan yang mereka lalui  sehingga berakhir dengan kematian. Dam-ryeong mati untuk menyelamatkan Se-hwa dan Se-hwa mati kerana tidak boleh hidup tanpa Dam-ryeong.





Di zaman moden, Se-hwa dan Dam-ryeong bertemu sekali lagi di dalam kelahiran yang kedua, Sim Cheong (Jun Ji-hyun) dan Heo Joon-Jae (Lee Min-ho). Joon-jae yang bekerja sebagai scammer telah bertemu dengan Sim-cheong di Sepanyol. Tanpa mengetahui bahawa Sim-cheong adalah ikan duyung, mereka bersama-sama melarikan diri daripada orang-orang yang diupah untuk membunuh Joon-jae. 


Semasa melarikan diri, Sim-cheong dan Joon Jae tiada pilihan lain selain terjun ke dalam laut. Malang sekali Joon-jae tidak boleh berenang dan lemas di dalam laut. Sim-cheong menyelamatkan Joon-jae dan memadam segala memori Joon-jae bersamanya kerana Joon-jae telah mengetahui bahawa dia adalah ikan duyung.


Joon-jae pulang ke Seoul. Sim-cheong yang menyintai Joon-jae telah berenang ke Seoul selama berbulan-bulan untuk mencari Joon-jae. Setelah bertemu, Sim-cheong dan Joon-jae tinggal bersama kerana Joon-jae ingin mengetahui siapakah Sim-cheong yang sebenarnya.


Di zaman moden ini juga bukan hanya kelahiran kedua untuk Sim-cheong dan Joon-jae. Malah ramai yang turut terlibat semasa di zaman Joseon lahir semula termasuk lah pembunuh Se-hwa dan Dam-ryeong. Segalanya bermula sekali lagi. Dendam pada zaman Joseon di bawa ke zaman moden. Masing-masing mencari sebab kepada mimpi zaman Joseon yang sering mengganggu tidur mereka.





Ulasan

Drama ini bukan cerita sedih tau. Dari sinopsis tu macam nasib malang je yang menimpa mereka. Ada bahagian yang kelakar juga. Paling ai suka, ekor ikan duyung tu nampak real sangat. Ai memang suka tengok cerita rekaan atau cerita dongeng. Sebab tu kalau tanya ai, ai akan cakap cerita ni best sangat. 


Lagi satu, cerita ni best sebab tak ada masalah cinta tak direstui oleh ibu bapa. Potong tau kalau dah seronok tengok drama, tapi ada masalah ibu bapa tak restu hubungan. Cerita akan jadi rumit. Jalan cerita pun tak berat. Mudah nak faham walaupun sekejap mereka di zaman Joseon dan sekejap di zaman moden. Adegan romantik tu memang banyak lah dalam cerita ni. Cerita dongeng 'happily ever after' dengan romantik mana boleh berpisah.


Lagu ost Love Story tu mendayu sangat. Kalau zaman-zaman brcinta dulu, mesti dah jadi ring tone. Sekarang ni, bagi lah lagu apa-apa pun, ringtone telefon ai tak pernah tukar sejak beli telefon pada tahun 2017 sampai lah sekarang. Telefon pun tak habis godek lagi.




aisyaismail

Sunday, 2 December 2018

8 TIPS MASUK KE DALAM GUA

11:00 11
8 TIPS MASUK KE DALAM GUA
Assalamualaikum and hye readers


Memilih tempat untuk bercuti selalunya akan berakhir dengan pilihan tempat-tempat yang santai, cantik dan banyak kemudahan yang senang untuk diperolehi.  Tidak ramai yang memilih di tempat yang menguji stamina dan memenatkan. Untuk korang yang tidak sukakan aktiviti lasak, apa kata sesekali korang caabar diri untuk buat aktiviti yang diluar kebiasaan.


Disebabkan ai baru masuk ke Gua Tempurung, ai cadangkan untuk korang cuba lakukan ekspidisi Gua Tempurung ini. Gua Tempurung yang terletak di Gopeng, Perak adalah salah satu gua yang terpanjang di Semenanjung Malaysia. Gua batu kapur ini terdapat empat pilihan pakej dari yang mudah hingga ke sukar. Setiap pakej mempunyai perbezaan dari segi harga, cabaran dan juga tempoh perjalanan.


Keadaan di dalam Gua Tempurung. Sebahagian darinya sudah dipasang lampu.


Ai dan kawan-kawan memilih pakej 4 iaitu pakej yang paling sukar. Di dalam kalangan kami ada juga yang penakut gelap, penakut ketinggian, kanak-kanak dan juga yang bersaiz besar. Tetapi semuanya berjaya mengakhiri cabaran tanpa berpatah balik. Ok, ai nak bagi tips untuk korang masuk ke dalam gua.


1- Dengar taklimat ringkas

Sebelum masuk ke dalam gua, akan ada satu taklimat ringkas. Dengar baik-baik supaya korang tidak melakukan sebarang kesilapan sepanjang berada di ddalam gua. Walaupun sudah membuat persiapan awal, kadang-kadang korang terlupa dan perlu diingatkan sekali lagi. Baca doa sebelum masuk ya.


2- Pakai pakaian yang sesuai

Tidak dibenarkan sama sekali memakai slipper atau sandal di dalam gua. Pakai kasut dan stokin yang selesa dan mempunyai cengkaman yang baik. Jangan jadi macam ai, habis tercabut tapak kasut. Kalau pakai kasut getah lagi bagus. Bukan kasut Phua Chu Kang tau tapi kasut yang sesuai untuk aktiviti gua. Pakai baju t-shirt dan seluar track suit sudah memadai. Kalau seluar Dockers lama lagi bagus. Jangan pakai seluar pendek pula. Boleh juga pakai sarung tangan dan 'knee pads' jika ada. Sarung tangan ice skating tidak dibenarkan.


3- Sentiasa pakai topi keselamatan dan lampu kepala

Sepanjang berada di dalam gua, risiko untuk korang terhantuk di dinding gua dan batuan tajam sangatlah tinggi. Jadi amat penting untuk setiasa memakai topi keselamatan. Lampu kepala juga penting kerana keadaan di dalam gua yang sangat gelap. Topi keselamatan dan lampu suluh boleh disewa di luar gua.


4- Sediakan makanan dan minuman

Air masak atau air mineral perlu ada kerana korang tidak boleh sewenang-wenangnya minum air di dalam gua kerana dikhuatiri keracunan. Makanan seperti roti dan kudap-kudapan untuk membantu korang apabila sudah kepenatan dan kelaparan. Makanan untuk alas perut sahaja tau. Bukan bawa makanan seperti ingin berkelah. Sampah jangan dibuang merata. Simpan dalam poket dan buang apabila jumpa tong sampah. Ada je tong sampah dalam gua tersebut.


5- Cukup stamina dan dalam kesihatan yang baik

Kalau korang tak sihat, tolonglah jangan buat benda-benda yang bakal memudaratkan korang. Nanti korang akan susahkan orang lain. Dalam gua tu, kalau rasa tak larat beritahu je pada ranjer. Dia akan bagi berehat. Sesiapa yang ada alahan pada batu kapur dan kelawar tidak dibenarkan masuk ya. Sayangi diri anda terlebih dahulu.


6- Kamera mesti lah kena ada

Dalam gua itu memang cantik walaupun gelap. Korang tak akan dapat suasana seperti itu di luar gua. Kamera handphone pun dah ok. Jangan bawa kamera mahal-mahal, sebab kalau dah masuk dalam air kerosakan kamera tidak akan ditanggung. Letakkan kamera di dalam plastik atau bekas yang kedap air. Untuk hanphone, korang boleh beli casing kalis air. Ai beli rm8 je. Dah banyak kali masuk air tapi masih berfungsi dengan baik.


7- Backpack kalis air jika perlu

Ai tak galakkan korang bawa beg untuk masuk ke gua. Tapi jika ada barang yang nak di bawa seperti makanan, minuman, kamera dan lain-lain tetapi tidak mahu pegang di tangan, lebih elok jika bawa beg yang kalis air. Barangan korang tidak akan rosak jika terendam di dalam air.


8- Jaga mulut dan jaga bahasa

Selama di dalam gua, jaga mulut dan jaga bahasa korang. Jangan bergurau tentang perkara yang bukan-bukan. Kita tak tahu siapa yang menghuni gua itu. Kalau ada ternampak benda yang pelik-pelik jangan ambil. Sepanjang di dalam gua, dengar cakap ranger yang mengetuai kumpulan korang. In syaa Allah tidak akan ada sebarang masalah dan korang akan seronok sepanjang berada di dalam gua.




aisyaismail

Friday, 30 November 2018

PENGALAMAN MENGINAP DI CAMP MURNI DAN MENJELAJAH GUA TEMPURUNG

11:00 3
PENGALAMAN MENGINAP DI CAMP MURNI DAN MENJELAJAH GUA TEMPURUNG
Assalamualaikum and hye readers.



Dalam entri yang lepas, ai ada bagitahu bahawa ai dan Encik Husband ada membuat 'road trip' selama 9 hari sempena ulang tahun perkahwinan kami yang kedua. Rancang daripada sebelum kahwin, tapi selepas dua tahun perkahwinan baru lah terlaksana. Seronok percutian selepas berkahwin ni. Sebab dah ada kad hijau!





3 November, perjalanan kami dimulakan dengan menuju ke Gopeng, Perak. Sebenarnya Gopeng ini tidak termasuk di dalam perancangan kami. Ini adalah aktiviti dari tempat kerja Encik Husband. Masa Encik Husband tanya nak pergi ke tak, ai macam 'serious lah nak pergi honeymoon ke nak ikut aktiviti tempat kerja?' Tapi bila Encik Husband cakap pasal aktiviti Gua Tempurung, terus ai ok.


Di Gopeng, kami menginap di Camp Murni. Kami bergerak ke Camp Murni malam, dan tiba di sana dalam pukul 1 pagi. Ai dan Encik Husband tidur di dalam chalet sementara yang lain-lain tidur di dalam dorm. Bukan ai kekwat tau, tapi ai pun tak pasti kenapa mereka letakkan ai di chalet sedangkan ai boleh je tidur di dorm bersama yang lain-lain.


Dorm depan sungai.

Chalet


4 November, aktiviti dimulakan di pagi hari. Bersemangat ai bangun pagi sebab nak masuk Gua Tempurung di ulang tahun perkahwinan ai dan Encik Husband. Memang itu sahaja pun sebab utama ai nak ikut aktiviti ni. Selain dari itu, boleh lah ai berkenal-kenalan dengan rakan-rakan pejabat Encik Husband. 


Kalau korang nak tahu, Camp Murni ni berhampiran dengan sungai. Dorm yang mereka duduk betul-betul di hadapan sungai. Masa baru sampai ai tak dapat nak melihat keadaan sekitar kerana gelap. Bila dah terang baru lah dapat tengok. Cantik sangat kawasan Camp Murni ni. Macam dalam kampung. Bunyi air sungai yang mengalir memang menenangkan.


Selepas sarapan pagi, kami senaman ringkas sebelum menuju ke Gua Tempurung. Untuk ke sana, kami perlu menaiki lori. Pengalaman baru untuk ai. Semua orang berdiri di bahagian belakang lori. Lepas tu menjerit-jerit menggamatkan suasana. Orang di kampung itu mungkin sudah terbiasa dengan keadaan riuh dari pengunjung seperti kami.


Lori yang kami naiki ke Gua Tempurung.


Sebelum masuk ke dalam Gua Tempurung, kami diberi sedikit taklimat ringkas. Seorang ranjer, Pak Manan dipertanggungjawabkan untuk membawa dan memperkenalkan keadaan dan kawasan sekitar Gua Tempurung kepada kami. Pak Manan adalah bekas Komander. Dia sangat arif dengan Gua Tempurung. Dengan bantuan beberapa orang pembantu, kami selamat menyelesaikan semua cabaran.


Pada mulanya ai ingatkan aktiviti Gua Tempurung ini dalam satu jam sahaja. Rupanya makan masa selama empat jam. Berjalan, merangkak, masuk air, tengok kelawar, gelungsur dan penat semua ai berjaya lalui. Macam mana pun memang kena teruskan juga sebab tiada jalan pintas untuk keluar daripada gua itu.



Keadaan di dalam Gua Tempurung


Untuk orang perempuan, kalau korang datang bulan dan tidak selesa berendam di dalam air sila elakkan aktiviti ini. Atau korang boleh amik pakej yang tidak perlu berendam di dalam air. Gua Tempurung ada menyediakan 4 pakej. Pakej yang kami ikut ini adalah pakej yang keempat di mana pakej yang paling jauh perjalanannya. Di bahagian yang tidak mencabar di dalam gua ada disediakan kerusi jika korang penat.


Sebelum zohor, kami selamat keluar daripada Gua Tempurung. Keadaan di luar gua hujan renyai. Sebaik sahaja kami keluar, hujan turun dengan lebatnya. Kami terus pulang ke Camp Murni untuk membersihkan diri, makan tengahari dan berehat. Petang itu diadakan aktiviti 'Food Survival'.


Kami sudah. Korang bila lagi?


'Food Survival' adalah aktiviti di mana korang akan dibahagikan di dalam kumpulan. Setiap kumpulan diberikan menu dan korang kena masak menu yang telah ditetapkan. Kumpulan ai, Honey Bee kena masak Sambal Udang Petai dan Ikan Masin Goreng. Makanan ini akan dijadikan menu makan malam. Jadi, kenalah masak sedap-sedap.


Malamnya selepas makan malam kami ada satu lagi permainan. Selepas habis permainan, pemenang diumumkan dan Honey Bee mendapat tempat pertama. Fuhh tak sangka kumpulan ai menang. Jarang-jarang terjadi.


5 November, aktiviti hari kedua adalah Water Rafting. Akan tetapi ai tak sertai Water Rafting disebabkan hari ini juga kami akan bergerak ke Pulau Pinang. Ai tunggu mereka habis aktiviti sambil berjalan-jalan di kawasan sekitar sambil mengambil gambar pemandangan di Camp Murni dan menghabiskan masa bermain air di sungai. 


Sungai betul-betul di hadapan dorm.




Sebaik sahaja yang lain-lain tiba di Camp Murni, kami beramai-ramai mandi di dalam sungai sebelum bersiap-siap untuk pulang. Ai dan Encik Husband memulakan perjalanan ke Pulau Pinang selepas makan tengahari.


Pada ai, pengalaman di Gopeng memang sangat menarik. Kalau korang sukakan aktiviti yang lasak, korang boleh cuba untuk lakukan aktiviti ini. Seronok dan kalau dapat peluang, ai nak sertai lagi aktiviti ini. Ok, ai akan sambung berkongsi mengenai percutian di Pulau Pinang dalam entri yang lain.


P/s : Di Camp Murni ada terdapat banyak pokok buah-buahan. Kalau nasib korang baik pokok berbuah rimbun, korang boleh makan je buah tersebut.




aisyaismail

Wednesday, 28 November 2018

8 TIPS UNTUK MERANCANG PERJALANAN 'ROAD TRIP' ANDA

11:00 34
8 TIPS UNTUK MERANCANG PERJALANAN 'ROAD TRIP' ANDA
Assalamualaikum and hye readers.



Alhamdulillah, pada 4 November yang lepas ai dan Encik Husband sudah pun dua tahun mendirikan rumah tangga. Happy Anniversary sekali lagi Encik Husband. Kalau hari jadi boleh sambut selama sebulan, apa salah nya sambut ulang tahun selama sebulan juga kan.





Ulang tahun yang kedua ini, kami telah merancang untuk mengadakan road trip selama sembilan hari. Destinasi yang dituju adalah ke Gopeng, Pulau Pinang, Pulau Langkawi dan juga Cameron Highlands. Dah lama sebenarnya merancang, tapi kami hanya mampu merancang dan baru sahaja dapat melaksanakannya.


Hari ini jom ai kongsikan 8 tips untuk merancang perjalanan 'road trip' sepeti kami.


1. Tiada perjalanan tanpa duit

Setiap kali merancang sebarang percutian atau perjalanan, duit menjadi keutamaan kami. Jika tiada duit kami tidak akan merancang sebarang perjalan. Pastikan duit cukup. Kalau macam ai, ai akan pastikan duit yang kami sediakan melebihi kira-kira bajet yang dibuat. Sebagai persediaan sebarang masalah yang tidak diduga. Pastikan juga korang jangan bawa cash yang banyak. Kalau nasib tak baik, duit hilang akan hilang semua.


2. Destinasi pilihan

Dah ada duit, baru pilih destinasi yang ingin dituju mengikut bajet yang ada. Jangan lah bajet cukup untuk bercuti ke Melaka selama dua hari satu malam, tetapi korang pilih untuk ke perlis selama tiga hari dua malam. Kan dah terlebih bajet tu. Nak berseronok jangan sampai meminjam tau. Bila dah ada tempat untuk dituju, korang jangan lupa Google Maps tau. Sekurang-kurangnya korang tau jalan mana yang korang pilih sebelum memulakan perjalanan. Kalau dah biasa dengan jalan tu, tiada masalah lah. Tapi kami memang akan tengok jalan melalui Google Maps sebelum membuat perjalanan. Saja nak buat persediaan lebih sedikit.


3. Kenderaan berada dalam keadaan baik

Walau apa pun kenderaan pilihan korang, tak kisah lah kereta ke, van ke, mototorsikal atau lori sekalipun, pastikan ianya berada di dalam keadaan yang baik. Periksa minyak hitam, bateri, tayar dan sebagainya sebelum memulakan perjalanan. Kalau perlu service kenderaan, pergilah service dahulu. 


4. Buat tempahan awal

Adalah lebih baik jika korang buat persediaan awal seperti cari tempat untuk menginap, tempat makan dan juga tempat-tempat yang ingin dituju sepanjang road trip. Ini akan menjimatkan masa korang. Tak perlulah dah di sana baru nak buat carian di internet. Terutama sekali hotel. Zaman sekarang adalah zaman di mana orang ramai suka pergi bercuti. Jika tidak bernasib baik, hotel pilihan korang akan penuh. Jadi, buatlah tempahan awal.


5. Rancang Masa

Masa itu sentiasa berharga. Rancanglah masa sebaik-baiknya. Dari pengalaman ai, mulakan segala aktiviti dari pagi. Banyak tempat dan perkara yang kita boleh lakukan. Kalau petang baru nak keluar dari hotel, kita belum tahu petang itu cuaca mengizinkan atau tidak. Atau jika berlaku perkara seperti kerosakan kereta contohnya, korang masih ada banyak masa untuk melakukan aktiviti pada hari tersebut.


6. Kesihatan dalam keadaan baik

Nak berjalan, kesihatan perlulah di dalam keadaan yang baik. Jaga kesihatan itu. Jika tidak sihat tidak perlu lah berjalan. Ini akan memudaratkan diri sendiri. Pergi boleh, tapi untuk melakukan aktiviti korang mungkin tidak larat. Bila nak dekat hari perjalanan korang, jangan lakukan sebarang aktiviti yang boleh memudaratkan badan korang.


7. Peralatan yang mencukupi

Bawalah peralatan dan barangan kelengkapan diri yang cukup. Tidak perlu bersusah payah untuk habiskan waktu untuk mencari barangan keperluan diri di lokasi percutian. Kadang-kadang barang yang korang nak tak ada pun di sana.


8. Lebih ramai lebih meriah

Kalau boleh elakkan pergi bercuti seorang diri. Terutama sekali kepada golongan wanita. Bukan wanita lemah, tetapi untuk keselamatan. Kan lebih baik mencegah daripada terjadinya perkara-perkara yang tidak diingini. Memang seronok berjalan seorang diri. Boleh buat keputusan sendiri tanpa meminta persetujuan orang lain. Tetapi kalau boleh elakan lebih baik dielakan.


Ada dua soalan yang ditanya kepada ai, kenapa pandu sendiri dan kenapa tak ke luar negara? Kami memilih untuk memandu sendiri kerana percutian kami bukannya seperti backpackers. Leceh nak bawa barang-barang turun naik kenderaan awam. Belum lagi ditambah dengan beg yang beranak pinak sepanjang percutian kami.


Siapa yang tidak mahu bercuti ke luar negara. Memandangkan dalam negara pun kami tak habis pusing lagi, biarlah kami habiskan di dalam negara dahulu. Ada rezeki lebih nanti, in syaa Allah kami akan ke luar negara pula. Ai akan kongsikan pengalaman percutian di dalam entri yang lain. Tunggu tau.




aisyaismail

Wednesday, 21 November 2018

'CHRISTMAS EVE BUFFET 2018' - THE VIEW CAFE, BEST WESTERN i-City SHAH ALAM

09:51 28
'CHRISTMAS EVE BUFFET 2018' - THE VIEW CAFE, BEST WESTERN i-City SHAH ALAM
Assalamualaikum and hye readers.



Perayaan Hari Krismas disambut di seluruh negara setiap tahun pada 25 Disember. Untuk ai dan orang-orang yang tidak menyambut perayaan ini tetap menantikan kehadiran 25 Disember. Untuk apa? Sudah semestinya untuk cuti!


Oh ya, sambutan hari Krismas seperti perayaan Tahun Baru Cina juga kan? Di mana akan ada makan besar sehari sebelum perayaan. Korang dah ada tempat untuk dituju? Kenapa tidak pergi ke The View Cafe, Best Western, i-City Shah Alam? The View cafe ada menyediakan buffet makan malam pada 24 Disember 2018 dengan harga yang sangat berbaloi iaitu hanya RM55 setiap satu kepala.




Murahnya!  Korang boleh menikmati sambutan makan malam bersama orang-orang yang tersayang sambil menikmati keindahan lampu-lampu di i-city. Menarik kan? Bukan senang nak dapatkan keunikkan tempat makan begini. Yang tak sambut Krismas pun boleh datang kerana makanannya dijamin halal.


The View Cafe, Best Western, i-City Shah Alam tak pernah kalah dengan menunya. Sentiasa meriah tau. Datang bawa perut kosong dan pulang dengan perut yang penuh. Kecuali kalau korang datang dan tak makan. Macam mana datang begitu juga lah korang pulang.


Hidangan Utama

Beef Stew bersama kentang dan lobak, Kambing Mongolian, Ayam Panggang Au Jus, Ikan Sweet Sour, Oven Baked Herb bersama minyak zaitun dan Kuey Teow Seafood. Hidangan utama yang memang membuka selera. Baca pun dah terliur ni.


Carving Station

Butter Herb Roasted Turkey dan Salmon bersama Puff Pastry, Roti dan Puding Mentega, Kek Buah, Kek Yule Log, Chocolate Fauntain, pelbagai French Pastries dan banyak lagi. Macam manalah tak kenyang kalau ke The View Cafe, Best Western i-City Shah Alam ni.


Menu baru

Butter Herb Roasted Turkey adalah menu baru untuk sambutan Krismas di The View Cafe tahun ini. Ayam belanda yang dipanggang sempurna dengan herba dan rempah ratus pasti akan diingati. Menu ini juga boleh dibeli dan dibawa pulang dari 22 sehingga 31 Disember 2018.


Dengan harga RM280 untuk 5kg, korang akan bawa bersama menu sampingan seperti Kentang Panggang, Baked Vege and Brown, Cranberry and Giblet sauce. Tempahan perlu dibuat seawal tiga hari dan bayaran penuh perlu dibuat semasa tempahan.


Gingerbread House, Program CSR

Kalau korang lalu di lobi hotel, korang akan nampak Gingerbread House yang bertemakan perak dan keemasan. Di situ korang akan nampak nama anak-anak daripada rumah anak-anak yatim bersama permintaan hadiah krismas mereka. Kalau korang berminat untuk menunaikan hadiah tersebut, korang boleh bertanyakan lebih lanjut kepada pekerja di sana.


Ini adalah sebahagian daripada program CSR yang dianjurkan oleh pihak hotel Best Western, i-City Shah Alam. Manalah tau kan, dengan hadiah yang korang tunaikan membawa seribu senyuman di wajah mereka.


Harga Christmas Eve Buffet 2018

RM55 satu kepala
35% diskaun untuk warga emas 60 tahun ke atas dan kanak-kanak berumur 4 hingga 12 tahun.
24 Disember 2018, 6.30pm to 10.00pm.


Oh ya, di kawasan tempat makan luar alfresco akan terdapat pokok krismas setinggi 12 kaki. Pokok krismas ini akan dihiasi cantik dengan lampu yang bewarna-warni dan perhiasan yang memeriahkan lagi malam krismas. Ada juga disediakan permainan dan hadiah yang menarik. Untuk anak-anak anda juga ada tau.


Best Western i-City Shah Alam

A-GF-01, No. 6, Persiaran Multimedia,
CityPark, i-City, 40000 Shah Alam,
Selangor Darul Ehsan.

03-55219000
www.bestwestern-icity.my

IG & FB : @bwicity





aisyaismail

Tuesday, 30 October 2018

COMMERCIAL OR RESIDENTIAL PROPERTY INVESTMENT?

11:00 9
COMMERCIAL OR RESIDENTIAL PROPERTY INVESTMENT?
Assalamualaikum and hye readers.




Are you planning to buy a commercial property in Malaysia but cannot decide if commercial property is a good investment plan? Real estate agents often get asked whether a commercial or a residential property is a good investment plan. A commercial property typically refers to retail buildings, office buildings, warehouses, industrial buildings, apartment buildings and mixed building where it can be a mixture of retail, office or apartment. Make sure you engage with a real estate agent that is certified with the Board of Valuers, Appraisers, Estate Agents and Property Managers (BOVAEA). This guide will list down the differences between commercial property and residential property and also the advantages and disadvantages of investing in a commercial property in Malaysia.




1.       1-    Risk and return
For residential property, there is a demand and supply whereas for commercial property, it is much more risky in Malaysia as compared to residential property due to the economy. With bad economy it brings lesser and lower purchasing power. This will then lead to a lower demand for retail shops.


2.      2-   Lesser stress for tenant management
It is common to have tenants that are from large companies or corporations whereas the tenants for residential properties are typically individuals. With such big companies or large corporations, you can worry less on late rental payment as they are more reliable and tend to avoid the breaching of tenancy agreement.

Tenants for residential properties will normally request or prefer a fully furnished unit whereas tenants for commercial properties prefer an unfurnished unit because they tend to refurbish and decorate the unit accordingly. This will then save the owner a lot of furnishing and renovation costs.

In addition, commercial tenancy will have a longer lease between 2 years and 10 years, whereas residential tenancy will turn over every 6 months to 12 months maximum, which is considered short as compared to a commercial tenancy. This is due to business commitment that the tenants have committed to as they spent a huge sum in renovating the shops for business purposes, hence, a longer lease.

Moreover, let us say your commercial units are located in a prime area, there will automatically be tenants lining up and wanting your commercial units. The current tenants will most likely to renew their tenancy as well. That being said, you will be able to skip the hassle of looking for new tenants all over again.


3.      3-   Profitable market
The best reason to invest in commercial property over residential property is the higher income potential. Commercial property generally has higher rental rates and higher property value as compared to residential property. The appreciation of property value for commercial property is generally much faster and higher as compared to residential property. Furthermore, commercial units will have higher rental rates as compared to residential units, especially in prime area. Commercial property will normally have an annual return on investments between 6% and 12%. In addition, the price of commercial properties can increase by double in a short time (3 to 6 years) as compared to residential properties where it would normally take between 7 years to 10 years. This however, is large depending on the area of the property.


4.       4-  Financing your purchase
Obtaining a commercial property loan is typically much harder than obtaining a loan for residential property such as apartment units, condominium units or houses. Banks are usually more selective when it comes to loan application for commercial properties. Even if you manage to secure a commercial property loan from the bank, the percentage of loan secured is much lower as compared to the loan obtained for residential properties where it can go as much as 90% loan financing. In addition, the interest rate of bank loan for commercial property is typically higher as compared to residential home loan. Therefore, do look around different banks as different banks will offer different types of loan offers, depending on the kinds of commercial properties that you intend to purchase.

However, do bear in mind that you will need to fork out a big initial capital as compared to residential property for 2 reasons: commercial properties are more expensive and lower loan financing from the bank. With bigger initial investment spent on a residential property, you can only the gain in revenue will outweigh the gain in cost.

In conclusion, commercial property in Malaysia can be a good investment option as well as commercial properties can offer a more rewarding income but with more risks. Whether or not to invest in commercial properties in Malaysia is depending on your property investment portfolio and how much risk you are willing to take. Make sure you look out for factors such as the property type, location and your economic conditions before you decide to make such investment. You certainly do not want to end up regretting in the future because of the wrong choice that you have made. After all, buying property involves a huge sum of money. Plan carefully to avoid getting into financial problems.




aisyaismail

Sunday, 21 October 2018

16 JENIS FOBIA YANG MUNGKIN ADA PADA ANDA

11:30 16
16 JENIS FOBIA YANG MUNGKIN ADA PADA ANDA
Assalamualaikum and hye readers.



Apa itu fobia?

Fobia adalah sejenis ketakutan yang berlebihan terhadap suatu benda atau suatu perkara. Ketakutan yang keterlaluan ini akan menyebabkan penghidap fobia tidak boleh berhadapan langsung dengan benda atau perkara yang ditakuti itu.




Punca-punca fobia

Banyak perkara yang boleh menjadi punca seseorang itu menjadi fobia. Ada yang memang fobia secara semulajadi daripada kecil, ada yang terkesan akibat peristiwa pahit atau trauma dan ada juga yang terikut-ikut dengan fobia orang lain.


Fobia tidak akan mendatangkan penyakit akibat disentuh. Fobia lebih kepada masalah mental yang memerlukan masa untuk bertenang. Masalah mental tidak bermaksud sakit mental atau gila. Akan tetapi, kalau tidak dikawal, boleh menjadi sakit mental ya. Jadi, jangan dibuat gurauan jika ada kenalan kita yang menghidap masalah fobia ini.


Jenis-jenis fobia

Acrophobia - Takut tempat yang tinggi. Bila berada di tempat tinggi terasa seperti nak jatuh walaupun sedang berdiri di tempat yang selamat. Begitu juga ketika menaiki pesawat. Tidur je lah.

Nyctophobia / Achluphobia - Takut pada kegelapan. Tidur malam pun tidak boleh tutup lampu. Tak lena tidur malam kalau lampu tertutup.

Ablutophobia - Takut mandi atau takut air. Macam mana agaknya mereka mandi ya?

Agyrophobia / Dromophobia - Takut jalan raya atau melintas jalan. Untuk penghidap fobia ini, jejantas sangat-sangat membantu.

Aichmophobia - Takut akan jarum atau benda tajam. Jadi, tidak bolehlah penghidap fobia ini menjadi tukang jahit yang sering bermain dengan jarum dan gunting.

Ailurophobia / Elurophobia / Felinophobia - Takut pada kucing. Kucing sememangnya makhluk Tuhan yang sangat comel. Akan tetapi, ada juga orang yang fobia akan kucing.

Androphobia / Hominophobia - Takut kepada lelaki. Rugilah jika perempuan takut kepada lelaki. Adakah ini punca cinta songsang?

Gynephobia / Gynophobia - Takut kepada wanita. Rugi juga kepada lelaki yang takut kepada wanita. Adakah ini juga punca cinta sonsang.

Astraphobia / Brontophobia - Takut guruh dan petir. Ramai yang takutkan guruh dan petir. Tetapi tidak ramai yang fobia akannya.

Aurophobia - Takut lemas. Siapa yang tidak takut lemas? Penghidap fobia ini akan lebih cenderung menjauhi tempat-tempat yang menjadi punca lemas seperti laut, sungai, tasik dan sebagainya.

Caligynephobia - Takut pada perempuan cantik.  Kalau ai, ai tidak fobia pada perempuan cantik. Ai obses kepada perempuan cantik. Akan tetapi bukan obses terlampau sehingga menjadi psiko tau. Suka tengok sahaja.

Catoptrophobia - Takut dengan cermin. Apa agaknya yang mereka nampak di dalam cermin itu?

Coulrophobia - Takut dengan badut. Rasanya makin ramai penhidap fobia ini selepas menonton cerita IT yang ditayangkan pada tahun lepas.

Dentophobia - Takut dengan doktor gigi. Siapa yang jenis tak boleh fokus pada pembelajaran di sekolah setiap kali doktor gigi datang? Haa! Itu salah satu petanda korang mempunyai fobia dentophobia.

Entomophobia / Insectophobia - Takut dengan serangga. Walaupun serangga hanyalah kumbang berwarna coklat sebesar kuku jari anak korang sahaja. Silap hari bulan kuku korang pun lagi besar daripada kumbang tersebut.

Hemophobia / Hemaphobia / Hematophobia - Takut melihat darah. Pati sirap pun boleh disangkakan darah.


Sebenarnya banyak lagi fobia yang ada, tapi ai bagi contoh fobia-fobia yang biasa kita nampak. Panjang berjela entri ni kalau ai senaraikan semua sekali. Kalau korang nak tau, ada di ntara foobia di atas ada pada ai. Kalau korang pandai, teka lah yang mana satu. Hah! Apa fobia korang pula?





aisyaismail

Sunday, 30 September 2018

GU FAMILY BOOK

11:00 22
GU FAMILY BOOK
Assalamualaikum and hye readers.



Pada mulanya ai tak mahu tengok cerita Gu Family Book ni. Ai tak berapa gemar tengok drama Korea zaman Joseon. Tapi ai tertengok tanpa sengaja bila cerita ni lalu dekat newsfeed instagram ai. Instagram pun kan banyak iklan sekarang ni. Bermula dari situ ai terjebak. Bahaya betul!



Sinopsis

Gu Family Book atau juga dikenali sebagai Kang Chi The Beginning ini mengisahkan tentang keluarga Yoon Seo-hwa (Lee Yeon-hee) yang menjadi mangsa fitnah Jo Gwan-woong. Ayah Seo-hwa telah dibunuh oleh Gwan-woong dan Seo-hwa telah dijual ke rumah gisaeng atau zaman sekarang kita panggil rumah pelacuran.


Seo-hwa telah diselamatkan oleh seorang lelaki separuh manusia separuh gumiho, Gu Wol-ryung (Choi Jin-hyuk). Adik Seo-hwa telah digantung sampai mati dan pembantunya telah membunuh diri. Wol-ryung meyakinkan Seo-hwa bahawa adik lelaki dan pembantunya masih selamat supaya Seo-hwa tidak lagi bersedih.


Seo-hwa dan Wol-ryung berkahwin dan Wol-ryung bertekad untuk menjadi seorang manusia sepenuhnya. Syarat untuk menjadi seorang manusia yang tertera di dalam Gu Family Book adalah, selama seratus hari Wol-ryung perlu menolong orang yang meminta pertolongan darinya, tidak boleh membunuh dan tidak boleh menunjukkan siapa diri sebenar beliau. Jika itu terjadi, hanya jika Seo-hwa masih menyintai dan menerima Wol-ryung sahaja yang boleh menyelamatkan Wol-ryong atau Wol-ryung perlu membunuh Seo-hwa. Jika tidak, Wol-ryung akan menjadi syaitan selama seribu tahun.



Lagi 10 hari Wol-ryung akan mengakhiri pantangnya, Seo-hwa telah ditangkap. Wol-ryung telah melanggar pantangnya kerana ingin menyelamatkan Seo-hwa. Seo-hwa yang sangat terkejut apabila mengetahui Wol-ryung sebenarnya adalah seorang gumiho telah melarikan diri ketakutan dan bertemu dengan Gwan-woong. Seo-hwa sangat marah apabila mengetahui adik dan pembantunya sebenarnya sudah mati.


Kerana marahnya, Seo-hwa telah berpaling tadah dan membawa Gwan-woong ke tempat Wol-ryung di mana sepatutnya manusia tidak boleh menemuinya. Kerana cintanya terhadap Seo-hwa, Wol-ryung tidak sanggup untuk membunuh Seo-hwa. Malah, Wol-ryung yang telah dibunuh oleh Dam Pyeong-jun. Mayat Wol-ryung tersemadi di bawah rimbunan rumput-rumput yang segar yang melindungi mayat tersebut.


Selepas kematian Wol-ryung, Seo-hwa mendapati dirinya hamil dan dia telah melahirkan anaknya di tempat Wol-ryung. Seo-hwa memberikan anak itu kepada So-jung, iaitu satu-satunya sahabat Wol-ryung. Seo-hwa berharap agar anaknya dibesarkan sebagai seorang manusia. So-jung telah menghanyutkan anak itu dan telah ditemui oleh Park Mu-sol yang sedang berkelah.


So-jung meyakinkan Mu-sol bahawa anak itu akan membawa tuah kepadanya jika dia menjaga anak itu dan tidak membuka gelang yang dipakaikan di tangan anak itu. Mu-sol menerima untuk menjaga anak itu dan diberi nama Choi Kang-chi (Lee Seung-gi) sempena nama sungai dia dijumpai. Maka bermulalah permulaan dan liku-liku hidup Kang Chi sebagai seorang manusia.


20 tahun kemudian, kisah yang sama berulang apabila keluarga angkat Kang-chi pula yang menjadi mangsa fitnah Gwan-woong. Di tahun itu juga Kang-chi bertemu cintanya, Dam Yeo-wool (Bae Suzy) dan kebangkitan Wol-ryung sebagai syaitan selama seribu tahun.



Ulasan

Kalau tengok cerita era zaman Joseon ni, memang tak sah lah kalau tak berlawan, bergaduh dan berpedang. Memang cara hidup era tersebut mungkin. Sebab tu ai tak suka tengok cerita Korea yang berlatar belakangkan zaman Joseon ni. Tapi sebab ada unsur-unsur kisah dongeng ai tengok juga lah.


Menarik dan tidak bosan. Tapi ai sedikit kecewa dengan pengakhiran cerita ini kerana heroinnya mati. Walaupun mereka bertemu kembali beberapa ratus tahun berikutnya di zaman moden. Jangkaan ai kalau tengok drama atau filem, ai nak kesudahan yang bahagia dan tak nak ada orang baik yang mati. Cerita rekaan kan, jalan cerita tu kan boleh diubah. Tapi, kalau semua cerita sama je kesudahannya, jadi klise pula kan. Dah bagi alasan tak mahu tengok sebab dah tahu kesudahannya macam mana.


Kesimpulan

Kesimpulannya cerita ni best. Jalan cerita menarik. Sedih, gembira dan kelakar semua ada. Ai tak bosan tengok di setiap episod. Siap boleh tengok sambil menjahit tau. Kalau korang tak ada cerita yang korang nak tengok, korang boleh cuba tengok Gu Family Book ni. Cerita santai-santai seisi keluarga. Ada sesekali terselit scene 18+ tu, korang tutuplah mata anak-anak. Jangan dibiasakan dari kecil. Nanti membawa sampai ke besar.


P/s : Gu Family Book ada sesson 2 ke?




aisyaismail

Friday, 28 September 2018

RESIPI AYAM KICAP PEDAS MALAM BULAN DI PAGAR BINTANG

11:35 11
RESIPI AYAM KICAP PEDAS MALAM BULAN DI PAGAR BINTANG
Assalamualaikum and hye readers.



Rasanya dah lama ai tak kongsikan resipi dekat blog ni. Jadi, hari ini ai nak kongsikan satu resipi ringkas. Sesuai sangat resipi ayam kicap pedas malam bulan di pagar bintang ni untuk korang yang malas nak masak masakan yang leceh. Sedap dan mudah.



Bahan-bahan

1. 1/2 ekor ayam
2. 1 sudu teh kunyit
3. Garam secukup rasa
4. Minyak masak
5. 1 biji bawang besar
6. 1 ulas bawang putih
7. 1 atau 2 sudu makan cili kisar
8. 1 sudu makan sos tiram
9. Kicap masin secukup rasa
10. Air asam


Cara-cara

1. Gaulkan ayam bersama kunyit dan garam kemudian gorengkan di dalam minyak yang panas sehingga separuh masak. Api jangan terlalu kuat.
2. Goreng bawang besar dan bawang putih sehingga naik bau. Minyak jangan banyak.
3. Masukkan cili kisar dan goreng hingga garing kemudian masukkan sos tiram dan goreng sehingga pecah minyak.
4. Masukkan ayam yang telah digoreng tadi, gaul sehingga sebati.
5. Masukkan air asam dan kicap kemudian gaulkan rata dan tunggu sehingga mendidih.
6. Siap untuk dihidang dan dinikmati.


P/s : Kalau korang tak suka kuah yang banyak, korang biar lama sikit sehingga kuah itu pekat. Selamat mencuba!




aisyaismail

Friday, 21 September 2018

TENGOK DAN BELAJAR MENGENAI HAIWAN - FARM IN THE CITY

20:30 10
TENGOK DAN BELAJAR MENGENAI HAIWAN - FARM IN THE CITY
Assalaualaikum and hye readers.



Pada cuti Hari Malaysia yang lepas, komuniti #KBBA9 telah mengadakan family day di Farm In The City yang terletak di Seri Kembangan. Dah namanya pun hari keluarga, ramai lah blogger dari pelbagai negeri hadir pada hari tersebut. Ai dan Encik Husband turut tidak melepaskan peluang untuk menyertai acara ini. Ramai yang ai tak pernah jumpa dan kami sudah pun bertemu di sana.



Farm In The City

Farm In The City adalah sebuah kawasan riadah yang mengabungkan keseronokan hidupan liar dengan keindahan alam dan kehijauan tumbuh-tumbuhan. Reka bentuk di dalamnya seolah-olah pengunjung berada di dalam sebuah kampung yang mengusahakan ladang penternakan yang berjaya. 


Kalau korang pernah baca, tengok tv ataupun tengok gambar orang-orang yang mengusahakan ladang ternakan, macam itu lah perasaan bila berada di dalam Farm In The City. Bezanya sudah tentu Farm In The City menjadi tumpuan pengunjung. Pengunjung keluar dan masuk, jadi tidak sunyi seperti yang nyata. 

Nampak tak kerbau albino kat situ?


Ai paling suka di kawasan tasik, memang sejuk mata memandang. Di tambah pula dengan rumah atas air yang dikelilingi pokok-pokok hijau. Sama macam rumah idaman ai. Rumah di hadapan tasik dan dipenuhi pokok-pokok yang hidup subur. Tapi macam bahaya lah pulak. Berani ke nak tinggal kat rumah macam tu?

Nak rumah tu.


Apa yang menarik?

Keunikan dan menariknya di Farm In The City ini adalah taman ini seperti sebuah sangkar yang besar. Pengunjung boleh masuk ke dalam sangkar dan bebas bersama haiwan-haiwan yang berkeliaran. Kebanyakan haiwan di Farm In The City sangat mesra pengunjung dan pandai posing maut tau.


Pengunjung juga boleh memegang haiwan-haiwan tersebut. Kalau nak beri makan pun dibenarkan, tiada masalah. Yang tak pernah  sentuh dan main dengan haiwan-haiwan ternakan tu, haaaa ini lah masanya korang nak buat benda-benda ni semua. Ada juga haiwan yang tidak bebas seperti burung unta, buaya, kangaroo, ular sawa dan macam-macam lagi. Yang duduk dalam sangkar khas, jangan pula korang lompat masuk dalam tu tau.

Berjaya juga Encik Husband bagi dia makan.

Boleh tunggang pony untuk kanak-kanak sahaja.


Korang rasa ai pegang tak haiwan-haiwan tu semua? Mesti lah tak! Ai jumpa kambing, ai yang lari. Ibarat ai yang akan jadi manusia golek makanan si kambing. Hahaha! Ai minta maaf pada semua yang ai terlanggar masa lari keluar dari tempat kambing tu. Orang berpusu-pusu nak masuk, tapi ai lari dan rempuh semua orang sebab kambing nak datang dekat ai. Fuhh! 


Keseronokan bermula di sini

Terdapat beberapa bahagian yang terdapat di Farm In The City. Setiap bahagian mempunyai keunikan dan keseronokan yang tersendiri. Setiap bahagian tidak sama dengan bahagian-bahagian yang lain. Lebih dari 100 haiwan ada terdapat di dalam Farm In The City ni. Jadi tidak hairanlah jika ada haiwan yang korang tak pernah lihat.



Pertama kali tengok ni. Cantik kan?

Ewahhh! Dia punya posing.

Macam pengantin tau. Mesti korang teruja kalau tengok depan-depan.


Paling ai teruja bila nampak kangaroo. Ye lah, nak kena pergi Australia tau baru boleh jumpa. Tapi kangaroo ni kecik je. Spesis terkecik. Kesian dia sekor je dalam tu. Siap menyorok tak nak jumpa ai. Jadi tak dapatlah ai amik gambar dia yang comel tu. Di sini juga, buat pertama kali ai melihat Alpaca. Siap kena ada penghawa dingin 24 jam.


Di Farm In The City juga terdapat banyak spesis kura-kura yang ai baru pertama kali nampak. Paling menakutkan adalah kura-kura giant. Besar sangat, seram tengok muka dia. Tapi ai berani sebab ai tahu kalau ai lari dia tak akan dapat kejar ai. Orang kata kalau bela kura-kura ni membawa rezeki kepada tuannya. Siapa yang percaya tu percaya lah.

Cengkerang yang unik.



Jangan lupa tengok Parrot Show tau! Geram je ai tengok burung kakak tua tu semua. Pandai sangat berlakon. Mendengar kata pula tu. Trainer dia kata, mengambil masa dalam tiga ke enam bulan untuk melatih burung-burung tersebut. Yang penting usaha, tak mustahil diorang nak dengar cakap korang. Ai nak bela burung kakak tua lah lepas ni.



Harga Tiket

Nak masuk Farm In The City ni ada tiket ya. Boleh beli di kaunter tiket. Kaunter tiket korang kena masuk ke dalam. Di sebelah kanan ada tangga. Lepas turun tangga tu, korang akan jumpa kaunter tiket di sebelah kiri. Laluan untuk kerusi roda dan stroller ada disediakan. Boleh bawa, tapi risiko pada roda dia. Kalau korang tak suka kotor, baik jangan bawa masuk lebih-lebih lagi musim hujan.


Harga tiket seperti berikut :

Harga Biasa
Dewasa - RM55
Kanak-kanak - RM45
Warga Emas - RM45

Pemegang MyKad
Dewasa - RM37
Kanak-kanak - RM30
Warga Emas - RM30

Kanak-kanak dengan ketinggian kurang daripada 90cm adalah percuma.


Waktu Operasi

Isnin                                  - 10.00am hingga 6.00pm
Selasa                                - TUTUP kecuali cuti sekolah dan cuti am
Rabu - Jumaat                   - 10.00am hingga 6.00pm
Sabtu & Ahad                   - 9.30am hingga 6.00pm
Cuti Sekolah & Cuti Am  - 9.30am hingga 6.00pm


Nasihat ai, kalau korang nak pergi, baik pergi awal supaya tiada masalah untuk parking kereta. Lebih-lebih lagi pada hari cuti. Waktu pagi tak ramai sangat orang dan yang penting matahari belum tegak atas kepala. Bersemangat sikit nak berjalan dalam tu.


Cuti sekolah dah nak dekat ni. Dah elok sangat lah korang masukkan Farm In The City ni dalam senarai aktiviti cuti sekolah anak-anak korang. Sambil beriadah dengan keluarga, anak-anak boleh mengenali haiwan-haiwan dengan lebih dekat. Nanti tak adalah takut kambing macam ai. Sebarang pertanyaan lanjut boleh lawati laman sesawang https://www.farminthecity.my.




aisyaismail