2018 - Aisya Ismail

Friday, 21 December 2018

BERBULAN MADU 3 HARI 2 MALAM DI PULAU LANGKAWI

10:30 8
BERBULAN MADU 3 HARI 2 MALAM DI PULAU LANGKAWI
Assalamualaikum and hye readers.



Gopeng sudah dan Pulau Pinang pun sudah. Kami teruskan perjalanan ke Pulau Langkawi sebaik sahaja keluar daripada Pulau Pinang. Akhirnya sampai juga kami ke Pulau Langkawi. Orang lain dah lima, enam, tujuh, lapan kali sampai, tapi ai baru kali kedua. Takpelah, janji dah sampai.




Disebabkan masa panjang lagi, Encik Husband ajak ai pergi ke Bukit Kayu Hitam terlebih dahulu. Kami berhenti di dua pusat membeli-belah di Bukit Kayu Hitam iaitu Kompleks Darul Qiyam dan FBT Global Enterprise. Siap kena melepasi laluan kastam tau. Cuak betul sebab tak bawa passport. Tapi hampa kedua-dua tempat tersebut tidak seperti di dalam bayangan kami.


Tempat Letak Kereta di Jeti Kuala Kedah

Selepas perjalanan di Gopeng dan Pulau Pinang, kali ini ai dan Encik Husband nak bagi kereta kami berehat dahulu. Setibanya kami di Jeti Kuala Kedah, kami mencari tempat letak kereta yang sesuai dan selesa untuk merehatkan kereta kami selama dua malam. 


Di sana, tak susah pun nak cari tempat letak kereta kerana mereka sendiri yang mencari kami. Adalah dua tiga orang yang menawarkan khidmat letak kereta kepada kami. Siap ikut kereta kami dari belakang. Seram tau. Padahal nak suruh kami masuk parking dia je.


Parking paling hampir dengan jeti. Gambar diambil dari Google Maps.

Kebanyakan tempat mengenakan bayaran RM10 satu hari. Begitu juga dengan tempat pilihan kami yang menulis pada papan tanda 'RM10 sehari' dan 'parking berbumbung' sebesar-besar alam. Bila kami nak bayar, mereka kenakan bayaran sebanyak RM45.


Aik? 3hari 2 malam terus jadi RM45? Bumbung pun tak nampak bayang. Malas nak kecoh-kecoh takut kereta kami tak selamat. Mungkin ramai pelanggan yang macam kami lah membuatkan mereka berani berbuat demikian.


Setelah selesai urusan meletakkan kereta kesayangan, kami berjalan kaki ke Jeti Kuala Kedah. Dekat sahaja. Kami beli tiket feri secara online pada pukul 3.30petang, jam baru sahaja menunjukkan ke pukul 1.30 petang. Nasib baik sejam kemudian, kami dibenarkan naik feri awal kerana ada kekosongan tempat. Yang ini kena rajin bertanya dan atas budi bicara pekerja di sana.




Sewa Kereta di Pulau Langkawi

Kami tiba di Pulau Langkawi lebih awal. Seperti yang dijanjikan, kami bertemu dengan pemilik kereta sewa di luar Jeti Langkawi. Baik orangnya. Kereta Viva Putih berharga RM80. Mahal? Ya, sebab masa tu cuti perayaan. Semuanya jadi mahal. Kalau pergi semasa bukan perayaan, harga akan jadi lebih murah. 


Jika korang ke Langkawi tanpa menyewa kereta terlebih dahulu, jangan risau kerana ramai je yang akan tawarkan kereta sewa kat korang sebaik sahaja keluar dari Jeti Langkawi. Korang cuma perlu pilih sahaja. Buat lah perbandingan terlebih dahulu sebelum memilih.


Pemandangan Jeti Langkawi dari Dataran Lang.


Sementara menunggu kereta tiba, kami mengambil kesempatan untuk pergi ke Dataran Lang. Jalan kaki sahaja kerana tidak jauh dari jeti. Penat terasa sangat sangat waktu ni. Ai sempat singgah di Tourism Malaysia di luar jeti untuk mendapatkan peta Langkawi. Pada ai peta tu penting untuk merancang perjalanan. 


Dayang Bay Resort, Langkawi

Setelah dapat kunci kereta, kami bertolak ke hotel yang telah ditempah secara online. Kami menginap di Dayang Bay Resort, Kuah. Pemandangannya cantik sangat. Bilik ai betul-betul mengadap kolam renang dan laut. Siap ada balkoni lagi. Tapi sayang, seperti di Pulau Pinang, hotel ini juga tidak menyediakan seterika di dalam bilik. Seterika disediakan di dalam bilik khas di level yang sama. Kira ok lah dari tak dapat langsung.


Pemandangan kolam renang dan laut. Lampu hujung tu adalah Dataran Lang.


Petang itu kami habiskan masa berehat di bilik sambil menikmati pemandangan sahaja. Malam barulah kami keluar bersiar-siar di Pantai Cenang. Tapi tak pergi pantai pun. Jalan-jalan dekat tapak jualan. Banyak barangan yang dijual dengan harga yang murah jika nak dibandingkan dengan tempat lain.


Di sepanjang jalan itu, korang akan jumpa banyak spa yang menawarkan harga yang murah. Nak yang cantik, yang menakutkan malah yang buka kerusi tepi-tepi jalan pun ada. Ai pun sempat singgah spa untuk urut kaki. Pilihan ai semestinya spa tertutup dan yang penting tidak menakutkan. Fuh, lega dan cergas balik kaki ni nak berjalan.


Island Hoping, Langkawi

8 November, seperti biasa kami keluar awal untuk memulakan perjalanan. Selepas baersarapan di hotel, kami menuju ke jeti tempat berkumpul sebelum island hoping. Island hoping ni ada bermacam-macam harga. Nak sewa bot peribadi untuk korang je pun boleh. Pakej yang ai ambil berharga RM30 satu kepala. Kami dibawa ke Tasik Dayang Bunting, Eagle Feeding dan juga Pulau Beras Basah. Korang boleh hubungi En Elmi di talian 018-9430633untuk sebarang pertanyaan.


Di Tasik Dayang Bunting ai tak berapa seronok. Kami diberi masa selama satu jam untuk menikmati tasik tersebut. Akan tetapi, berjalan kaki ke sana pun dah mengambil masa yang lama. Belum lagi berhenti rehat dan diganggu monyet-monyet yang berkeliaran. Dilarang sama sekali membawa beg plastik ya, kerana monyet tersebut akan berebut beg plastik itu dengan korang.




Penat sangat naik turun bukit untuk dapatkan Tasik Dayang Bunting. Nasib baik ai dah urut kaki pada malam sebelumnya. Selesai di Tasik Dayang Bungting, kami dibawa pula untuk Eagle Feeding. Tapi tak beri makan pun pada burung helang tersebut, tengok sahaja. Memang banyak helang berkumpul. Mungkin kerana mereka tahu akan ada pengunjung yang beri mereka makan di situ.


Lokasi terakhir untuk island hoping adalah Pulau Beras Basah. Di pulau tersebut korang diberi masa satu jam juga. Boleh mandi. Ai suka sangat Pulau Beras Basah ni sebab pemandangannya yang cantik dan air lautnya yang jernih. Bot-bot yang membawa penumpang parking tidak jauh dari kami menambahkan keindahan pemandangan tersebut. Tapi ai tak mandi pun, sebab jaga beg takut-takut dibawa lari oleh monyet yang berkeliaran.




Semasa island hoping, tolonglah tepati masa yang diberikan. Jangan lupa diri sampai tak ingat korang dah terlebih masa di setiap hentian. Kalau yang bawa bot tu bersabar, alhamdulillah. Kalau yang tak sabar, selamat tinggallah korang. Dah satu hal korang nak kena bayar untuk tumpang bot lain. Itu pun kalau bot tersebut nak tumpangkan korang.


Gamat Nusantara

Satu-satunya tempat yang kami pergi di Langkawi yang tidak menggunakan banyak tenaga adalah Gamat Nusantara. Di sana terdapat pelbagai barangan yang berasaskan gamat seperti minyak gamat, minyak urut, losyen, sabun mandi dan macam-macam lagi.




Sempat juga ai melihat gamat yang sedang dimasak di dalam kuali besar. Bau dia boleh tahan. Sekejap je ai mampu tengok proses tersebut. Selepas melihat-lihat di kawasan sekitar dan memilih minyak gamat, kami bergerak ke destinasi yang seterusnya.


Kota Mahsuri / Makam Mahsuri

Jangan panik dan keliru kalau korang tak jumpa Makam Mahsuri di dalam waze kerana Makam Mahsuri dan Kota Mahsuri adalah tempat yang sama. Terima kasih pada peta yang kami ambil di Tourism Malaysia kerana sangat membantu kami dalam mencari jalan di sekitar Langkawi.


Abaikan kulit muka yang dah terbakar tu ya. Maklumlah berjemur je di Langkawi.


Rasanya kebanyakan orang di Malaysia dah tahu sejarah Mahsuri yang difitnah dan dihukum bunuh lalu darahnya bertukar menjadi putih. Mahsuri telah menyumpah Langkawi menjadi padang jarak padang terkukur selama tujuh keturunan. Selain makam, di Makam Mahsuri juga terletaknya rumah Mahsuri dan Penghulu. Di sana juga ada disediakan persembahan agar pengunjung tidak berasa bosan dan lebih faham mengenai sejarah Mahsuri.


Laman Padi, Langkawi

Puas ai mencari sawah padi untuk bergambar di Langkawi. Laman Padi adalah lokasi yang ai nantikan. Lokasinya terletak berhampiran dengan Pantai Chenang. Setibanya di sana, rupa-rupanya Laman Padi adalah kawasan tapak sawah padi yang kecil. Bukan sawah padi yang luas terbentang berlatar belakangkan bukit bukau seperti dalam bayangan. Tapi, di situ ada restoran yang cantik. Mungkin sawah padi tersebut adalah kepunyaan restoran tersebut.




Walaupun hanya berlatar belakangkan sawah rongak, namun kami tetap nikmati keindahan di tempat itu. Pada ai, jika Laman Padi di jaga dengan lebih baik, tempat itu akan menjadi lebih menarik. Pada mulanya kami nak makan di situ tetapi niat kami terbatal kerana kami memilih untuk pergi ke pasar malam.


Pada sebelah malam, ai dan Encik Husband menghabiskan masa berendam di kolam renang sahaja. Bagusnya kolam renang di Dayang Bay Resort ini, kolamnya agak luas dan ada bahagian untuk wanita sahaja. Haa tak perlulah nak bercampur wanita dan lelaki di dalam satu kolam. 


Skycab, Skydome, Skyrex dan Trick Art Museum - Oriental Village

9 November, hari terakhir di Langkawi barulah terasa malas nak berjalan. Hari ini kami hanya nak pergi ke Oriental Village. Selepas check out, dengan berpandukan Waze, kami menuju ke Oriental Village tanpa ada sebarang masalah. Jauh juga dari tempat kami menginap.


Sampai di Oriental Village, kami terus beratur dan membeli tiket cable car untuk ke SkyBridge. Tiket yang kami beli pakej sekali dengan Skycab, Skydome, Skytrex dan Trick Art Museum. Jimat banyak tau. Kalau korang beli satu-satu harganya lebih mahal. Tapi ai tak pasti boleh ke tidak beli tiket berasingan. Dah ada yang pakej, kami beli sahaja. Tiket untuk ke SkyBridge perlu dibeli bila tiba di atas nanti.


Bila dah beli tiket, terus beratur untuk menaiki Skycab. Kalau tunggu-tunggu, mesti korang akan rasa menyesal sebab sekejap sahaja barisan dah panjang ke hujung dunia. Dalam Skycab tu, tak ada satu pun gambar ai yang indah untuk dipandang. Ai ni penakut, korang rasa ai gembira tak dalam Skycab tu? Bila tiba di atas, ya Allah cantiknya pemandangan. Tak rugi gigihkan diri naik SkyCab.





Untuk ke SkyBridge, korang ada dua pilihan sama ada menaiki SkyGlide dengan harga RM10 atau berjalan kaki melalui SkyTrail dengan harga rm5. Kami pilih untuk berjalan kaki kerana ai dah nampak SkyGlide itu tak ubah seperti SkyCab walaupun dia berjalan di atas tanah. Gemuruh tadi masih tak habis lagi.


Ingatkan SkyCab yang paling mencabar, rupa-rupanya SkyBridge lebih mencabar. Jambatan tu bergoyang membuatkan darah gemuruh ai datang kembali. Takut! Sungguh ai tak nak pergi ke SkyBridge lagi. Lepas dah puas melihat dan mengambil gambar pemandangan, kami turun semula ke Oriental Village. Masih kena beratur. Oh ya, oleh kerana kami bedua, jadi kami sering dapat potong barisan untuk penuhkan SkyCab yang tak cukup orang.




Sampai sahaja di bawah, kami pergi ke SkyDome. SkyDome ni animasi rollercoaster. Selama 10 mint korang duduk di atas kerusi di dalam bilik gelap dan saksikan animasi di skrin besar. Korang seperti berada di dalam skrin tersebut. Sama seperti SkyTrex yang membawa korang ke zaman dinasor.  Kalau korang pernah tengok wayang 6D, begitulah pengalamannya. Encik Husband kata bosan, tapi ai seronok.


Destinasi terakhir adalah 3D Art Langkawi. Tak banyak bezanya dengan 3D Art di tempat lain. Tapi bila dah masuk, seronok juga ambil gambar berlatarkan gambar-gambar 3D yang dilukis pada dinding. Kreatif betul artis yang melukis lukisan-lukisan tersebut.




Selesai semua tempat, kami ke The Zon, Pantai Cenang untuk memborong coklat. Untuk korang yang nak kan tips, pada ai coklat lebih murah di The Zon. Barangan dapur pula lebih berbaloi dibeli di HIG Group. Selesai membeli-belah kami bergegas ke jeti dan memulangkan semula kereta sewa. Kami tiba di Jeti Kuala Kedah hampir pukul 8 malam.


Malam itu kami bermalam di Ipoh sebelum bertolak ke Cameron Highlands keesokan harinya. Nasihat ai, kemana pun korang pergi, tempah lah hotel awal. Ingatkan nak walk in je di Ipoh, sekali semua hotel mampu milik penuh. Akhirnya kami tidur di hotel bajet yang seram sahaja. Menyesal sampai ke hari ini.




aisyaismail

Thursday, 13 December 2018

JALAN-JALAN CARI MAKAN DI PULAU PINANG

11:24 15
JALAN-JALAN CARI MAKAN DI PULAU PINANG
Assalamualaikum and hye readers.



Entri hari ini adalah sambungan kepada entri pengalaman menginap di Camp Murni dan menjelajah Gua Tempurung. Dalam pukul dua petang, dari Camp Murni kami terus bergerak ke Pulau Pinang. Sampai di sana dalam pukul lima terus check in di Kimberly Hotel, Georgetown.


Kali terakhir ai jejakkan kaki di Pulau Pinang semasa ai sekolah rendah dan lebih malang lagi ai demam panas pada waktu itu. Jadi, perkara yang paling ai teruja adalah nak lalu Jambatan Pulau Pinang dan nak jejakkan kaki ke Bukit Bendera.


Kimberly Hotel

Hotel ini bukan hotel pilihan pertama kami. Memandangkan banyak hotel yang sudah penuh, kami ambil yang mana masih kosong sahaja. Pada ai Kimberly Hotel ok sanggat dah. Cantik dan selesa sangat bila dah penat. Akan tetapi biliknya kecil sedikit. Kalau korang pergi beramai-ramai, pilihlah bilik yang besar.




Satu perkara yang ai kecewa dengan hotel ini, apabila tidak disediakan seterika di dalam bilik. Bila ai balik bilik tengah malam dan nak sediakan pakaian untuk hari esok, dah lambat sangat untuk minta seterika. Keesokan harinya selepas pukul 9 pagi baru boleh dapatkan seterika tersebut. Pada Encik Husband, seterika itu satu masalah kecil. Tapi untuk ai adalah masalah yang sangat besar.


Mee Sotong Hameed Pata

Misi kami ke Pulau Pinang adalah untuk menjejak makanan yang sedap-sedap. Selepas Maghrib kami sudah keluar dan terus menuju ke Mee Sotong Hameed Pata. Senang je nak cari jalan, waze kan ada. Sampai di sana, kami terus beratur. Barisan panjang tu memang dah boleh agak.




Harga sepinggan mee sotong adalah RM5 sahaja. Murah sangat pada ai sebab ai ingatkan dalam RM10-RM15 sepinggan. Makanan viral kan selalunya mahal. Rasa dia sedap, berbaloi ai beratur panjang. Tapi tak lama pun beratur sebab di situ tak ada menu lain. Mereka memang goreng untuk 7 hingga 8 pinggan terus. Kalau nak makanan lain, gerai-gerai lain ada menyediakan menu yang lain.


Restoran Sup Hameed

Selesai makan mee sotong, misi kami masih lagi mencari makan. Kami mula bergerak ke Pasembur Gurney Drive. Memang teruja betul nak makan pasembur. Tapi malang sekali ramai sangat orang dan selepas pusing mencari parking berkali-kali, kami masih tidak berjaya mendapatkan parking yang kosong. Kami buat keputusan utnuk terus ke lokasi seterusnya, Restoran Sup Hameed.




Restoran Sup Hameed bukan hanya menyediakan menu sup. Ada bermacam-macam menu lain yang disediakan seperti di restoran yang lain juga. Namun, menu roti yang dicicah dengan sup memang power dan terbaik. Sup pekat dengan daging yang lembut sangat memikat hati. Memang puas hati lah. Tapi macam biasa, perut ai sejenis yang cepat penuh dan cepat kosong balik.


Restoran Hameediyah

Selepas makan roti cicah sup, kami terus mencari Restoran Hameediyah. Encik Husband nak makan nasi pula. Ai tak rasa pun nasi tu sebab ai dah kenyang teruk. Kami hanya bungkus untuk makan di hotel. Harga agak mahal tetapi berbaloi dengan saiz ayamnya yang agak besar.




Dalam perjalanan pulang ke hotel, baru kami sedar bahawa semua tempat yang kami pergi dekat-dekat sahaja sebenarnya. Sebab itu ramai pelancong yang hanya berjalan kaki. Kalau nak naik basikal pun ok, tetapi berhati-hati.


Sebelum pulang ke hotel, kami singgah di Padang Kota terlebih dahulu. Saja nak dating dan menghabiskan masa tengok suasana di sana. Ramai keluarga membawa anak-anak beriadah pada malam itu. Maklumlah esoknya kan cuti Deepavali. Pasangan bercinta pun ramai pada malam itu. 




Kami tidak lama di Padang Kota. Tak sampai satu jam, kami ambil keputusan untuk pulang ke hotel. Penat sangat, ai memang fikir nak tidur je. Setibanya di hotel, ai mencari katil dan Encik Husband mencari nasinya.


Roti Bakar Transfer Road

6 November, ai dan Encik Husband keluar seawal 7 pagi. Kami terus menuju ke Roti Canai Transfer Road. Ada juga yang memanggilnya dengan nama Roti Bakar Transfer Road yang terletak di Jalan Transfer. Menu kami Roti Bakar dan Roti Canai. Kadua-duanya sedap dan membuka selera. Ai yang jarang makan pagi pun boleh makan banyak.






Apa yang ai perasan, service kedai makan di Pulau Pinang agak pantas. Sekejap saja makanan sudah sampai. Oh ya, kalau korang nak makan roti canai, tidak perlu beratur. Duduk sahaja dan nanti akan ada yang datang untuk ambil pesanan. Yang beratur panjang itu untuk sesiapa yang beli bungkus sahaja.


Ai memang syorkan sangat korang makan roti canai dan roti bakar di Jalan Transfer tersebut. Kari roti canai dimasak depan ai je. Ayam dia lembut sangat. Siapa yang sakit gigi pun boleh makan. Roti bakar pula, ai sangat suka telur goyangnya yang dimasak cantik.


Lee Jetty, Tan Jetty dan Chew Jetty

Selama ai mengenali Pulau Pinang, ai tak pernah tahu pun tentang kewujudan jeti-jeti ni semua. Pertama kali ai tahu, masa nampak gambar blogger Bella Idura di instagram. Selepas itu baru lah ai perasan gambar kawan-kawan yang lain. Ramai rupanya yang dah pergi, ai je yang ketinggalan jauh. Selepas sarapan, kami bertolak ke jeti-jeti ini. Datang awal, pengunjung masih belum ramai. Boleh dapat gambar yang cantik-cantik.




Berhampiran jeti-jeti tersebut ada disediakan tempat letak kereta berbayar. Tolong jangan letak kereta bersepah-sepah di tepi jalan tau. Korang akan mengganggu kelancaran pergerakan kenderaan di jalan raya. Kalau rasa mahal sangat asyik nak parking kereta je, tinggalkan kereta di hotel dan korang sewalah basikal.


Kami mulakan dengan Lee Jetty dan diikuti dengan Tan Jetty dan Chew Jetty. Kalau tanya ai jeti mana yang ai paling suka, jawapan ai tiga-tiga pun ai suka. Ketiga-tiga jeti ini ada tarikan masing-masing. Yang pasti semua pemandangan cantik. Gambar korang pasti meletop! Nak beli cenderahati yang murah di Pulau Pinang? Chew Jetty lah tempatnya.


Bukit Bendera

Dah puas berpanas di jeti, kami bertolak ke Bukit Bendera. Yang gunakan Waze, korang kena cari Jalan Bukit Bendera. Kalau korang cari Bukit Bendera, nanti Waze tu akan bawa korang ke tempat lain. Terima kasih pada mak cik guard yang bagi kami jalan yang betul. Kalau tak, sampai ke sudah kami masih berpusing-pusing di tempat yang sama.


Masa nak beli tiket keretapi untuk naik ke Bukit Bendera, korang tak payah lah beratur beramai-ramai. Cukup lah seorang sahaja yang beratur. Pastikan korang bawa IC masing-masing tau. Bagi pada seorang wakil untuk beli tiket. Kalau korang tak bawa IC, jangan ditanya kenapa korang kena bayar harga warga asing.




Niat hati nak duduk kat Bukit Bendera dalam sejam dua sahaja. Apakan daya, semua tempat ai nak teroka dan ambil gambar. Setengah hari juga kat sana. Nasib baik Encik Husband ikutkan saja. Kalau korang fikir-fikir kat mana nak solat, jangan risau sebab ada masjid kat atas tu.


Dah habis teroka satu Bukit Bendera tu, baru lah teringat kami belum makan lagi. Kami memilih untuk makan kentang goreng sahaja di kafe. Tarikan di kafe tersebut adalah ais buah-buahan. Kat kafe tu ada jual bermacam-macam jenis ais buah. Korang kena cuba. Ai amik ais mangga. Memang terbaik. Makan tu je dan kongsi dua orang.




Tropical Spice Garden

Beriya-iya ai nak pergi ke taman herba. Dari Bukit Bendera ke Tropical Spice Garden mengambil masa dalam 40 minit perjalanan. Ai ingatkan Tropical Spice Garden ni macam taman kecil. Ambil-ambil gambar lepas tu nak balik ke hotel. Bila sampai di sana, rupanya tempat ni besar macam Taman Tasik Perdana.


Kecewa juga lah. Kalau ikutkan memang nak masuk je, tapi masa tak mengizinkan. Dah petang waktu tu. Kami nak pergi ke tempat lain lagi. Lagipun kasut yang ai pakai tak sesuai untuk berjalan terlalu banyak.




Kalau korang pergi, korang update gambar banyak-banyak, lepas tu jangan lupa tag ai tau. Teringin nak tengok dalam tu, tapi tak ramai yang ceritakan pengalaman mereka berada di Tropical Spice Garden. Harga masuk taman ini adalah RM29 untuk dewasa, RM17 untuk kanak-kanak dan RM23 untuk pelajar dan warga emas.


Kalau korang nak tahu, pintu masuk Tropical Spice Garden ini berhadapan dengan laut. Kecewa tak jadi masuk, ai dan Encik Husband pergi bersiar-siar di pantai sambil makan jagung bakar. Nasib baik sedap. Terubat lah juga hati ini. Hahaha!


Jeruk Madu Pak Ali

Di Pulau Pinang memang popular habis jeruk ni. Banyak cawangan malah kedai kecil-kecil pun ada jual Jeruk Madu Pak Ali ni. Kami pilih untuk pergi yang berhampiran dengan hotel. Letak kereta dulu, kemudian kami berjalan kaki sahaja. Senaman lah sikit.


Di sini terdapat bermacam-macam jenis jeruk. Sedap pula tu. Banyak juga lah ai borong. Ada yang dipesan oleh keluarga dan kawan-kawan dan ada juga yang ai beli untuk bagi sebagai buah tangan. Selesai memborong jeruk, kami pulang ke hotel. Niat hati nak berehat sekejap dan nak keluar jalan-jalan cari makan di sebelah malam. Sekali tertidur sampai ke pagi.




7 November, tidak seperti hari sebelumnya, kami keluar agak lambat. Hari ini kami pergi sarapan di Restoran Kapitan, tapi hampa sebab menu yang kami nak masih belum ada. Tengahari baru ada. Selepas sarapan kami pergi ke Jalan Transfer sekali lagi untuk bungkus Roti Canai Transfer Road. 


Sebelum keluar dari Pulau Pinang, kami sempat pusing-pusing dahulu di dalam bandar Georgetown. Bila lah nak sampai Pulau Pinang sekali lagi. Sebelum pukul 12 tengahari, kami bergerak untuk ke destinasi seterusnya iaitu Pulau Langkawi. Nantikan pengalaman ai dan Encik Husband di Pulau Langkawi dalam entri yang seterusnya. 




aisyaismail

Tuesday, 4 December 2018

THE LEGEND OF THE BLUE SEA - LAGENDA LAUT BIRU

11:00 18
THE LEGEND OF THE BLUE SEA - LAGENDA LAUT BIRU
Assalamualaikum and hye readers~



The Legend of The Blue Sea adalah satu-satunya cerita drama Korea yang ai tengok semasa tayangannya di televisyen. Kiranya cerita ini satu-satunya lah yang ai tak lambat tengok. Kalau tak, dah bertahun sampai orang dah lupa baru ai nak tengok. Baru sekarang nak tulis pasal cerita ni sebab ai baru je tengok lagi sekali. Hehehe! Cerita ini juga penyebab ai terjebak dengan cerita-cerita Korea yang lain.




Sinopsis

Kisah bermula di zaman Joseon di mana ikan duyung menyelamatkan anak seorang bangsawan, Kim Dam-ryeong dari lemas. Mereka menjadi kawan dan Dam-ryeong menamakan ikan duyung tersebut dengan nama Se-hwa. Mereka saling mencintai, tetapi mereka mempunyai masalah di mana Dam-ryeong tidak boleh hidup di dalam air da Se-hwa tidak boleh hidup di darat kerana tidak mempunyai kaki sebelum usia matang. 


Dam-ryeong telah dijodohkan dengan seorang gadis daripada keluarga bangsawan juga. Pada malam pertamanya, dia telah melarikan diri untuk bertemu Se-hwa. Dam-ryeong melemaskan dirinya di dalam laut kerana dia yakin Se-hwa akan muncul untuk menyelamatkannya. Se-hwa menyelamatkannya tetapi Se-hwa juga memadam ingatan Dam-ryeong terhadap diri Se-hwa kerana tidak mahu Dam-ryeong mencarinya lagi.


Selepas bertahun-tahun berpisah, Se-hwa (Jun Ji-hyun) bertemu semula dengan Kim Dam-ryeong (Lee Min-ho). Pertemuan kali ini tidak seindah pertemuan yang pertama. Bermacam-macam dugaan yang mereka lalui  sehingga berakhir dengan kematian. Dam-ryeong mati untuk menyelamatkan Se-hwa dan Se-hwa mati kerana tidak boleh hidup tanpa Dam-ryeong.





Di zaman moden, Se-hwa dan Dam-ryeong bertemu sekali lagi di dalam kelahiran yang kedua, Sim Cheong (Jun Ji-hyun) dan Heo Joon-Jae (Lee Min-ho). Joon-jae yang bekerja sebagai scammer telah bertemu dengan Sim-cheong di Sepanyol. Tanpa mengetahui bahawa Sim-cheong adalah ikan duyung, mereka bersama-sama melarikan diri daripada orang-orang yang diupah untuk membunuh Joon-jae. 


Semasa melarikan diri, Sim-cheong dan Joon Jae tiada pilihan lain selain terjun ke dalam laut. Malang sekali Joon-jae tidak boleh berenang dan lemas di dalam laut. Sim-cheong menyelamatkan Joon-jae dan memadam segala memori Joon-jae bersamanya kerana Joon-jae telah mengetahui bahawa dia adalah ikan duyung.


Joon-jae pulang ke Seoul. Sim-cheong yang menyintai Joon-jae telah berenang ke Seoul selama berbulan-bulan untuk mencari Joon-jae. Setelah bertemu, Sim-cheong dan Joon-jae tinggal bersama kerana Joon-jae ingin mengetahui siapakah Sim-cheong yang sebenarnya.


Di zaman moden ini juga bukan hanya kelahiran kedua untuk Sim-cheong dan Joon-jae. Malah ramai yang turut terlibat semasa di zaman Joseon lahir semula termasuk lah pembunuh Se-hwa dan Dam-ryeong. Segalanya bermula sekali lagi. Dendam pada zaman Joseon di bawa ke zaman moden. Masing-masing mencari sebab kepada mimpi zaman Joseon yang sering mengganggu tidur mereka.





Ulasan

Drama ini bukan cerita sedih tau. Dari sinopsis tu macam nasib malang je yang menimpa mereka. Ada bahagian yang kelakar juga. Paling ai suka, ekor ikan duyung tu nampak real sangat. Ai memang suka tengok cerita rekaan atau cerita dongeng. Sebab tu kalau tanya ai, ai akan cakap cerita ni best sangat. 


Lagi satu, cerita ni best sebab tak ada masalah cinta tak direstui oleh ibu bapa. Potong tau kalau dah seronok tengok drama, tapi ada masalah ibu bapa tak restu hubungan. Cerita akan jadi rumit. Jalan cerita pun tak berat. Mudah nak faham walaupun sekejap mereka di zaman Joseon dan sekejap di zaman moden. Adegan romantik tu memang banyak lah dalam cerita ni. Cerita dongeng 'happily ever after' dengan romantik mana boleh berpisah.


Lagu ost Love Story tu mendayu sangat. Kalau zaman-zaman brcinta dulu, mesti dah jadi ring tone. Sekarang ni, bagi lah lagu apa-apa pun, ringtone telefon ai tak pernah tukar sejak beli telefon pada tahun 2017 sampai lah sekarang. Telefon pun tak habis godek lagi.




aisyaismail

Sunday, 2 December 2018

8 TIPS MASUK KE DALAM GUA

11:00 12
8 TIPS MASUK KE DALAM GUA
Assalamualaikum and hye readers


Memilih tempat untuk bercuti selalunya akan berakhir dengan pilihan tempat-tempat yang santai, cantik dan banyak kemudahan yang senang untuk diperolehi.  Tidak ramai yang memilih di tempat yang menguji stamina dan memenatkan. Untuk korang yang tidak sukakan aktiviti lasak, apa kata sesekali korang caabar diri untuk buat aktiviti yang diluar kebiasaan.


Disebabkan ai baru masuk ke Gua Tempurung, ai cadangkan untuk korang cuba lakukan ekspidisi Gua Tempurung ini. Gua Tempurung yang terletak di Gopeng, Perak adalah salah satu gua yang terpanjang di Semenanjung Malaysia. Gua batu kapur ini terdapat empat pilihan pakej dari yang mudah hingga ke sukar. Setiap pakej mempunyai perbezaan dari segi harga, cabaran dan juga tempoh perjalanan.


Keadaan di dalam Gua Tempurung. Sebahagian darinya sudah dipasang lampu.


Ai dan kawan-kawan memilih pakej 4 iaitu pakej yang paling sukar. Di dalam kalangan kami ada juga yang penakut gelap, penakut ketinggian, kanak-kanak dan juga yang bersaiz besar. Tetapi semuanya berjaya mengakhiri cabaran tanpa berpatah balik. Ok, ai nak bagi tips untuk korang masuk ke dalam gua.


1- Dengar taklimat ringkas

Sebelum masuk ke dalam gua, akan ada satu taklimat ringkas. Dengar baik-baik supaya korang tidak melakukan sebarang kesilapan sepanjang berada di ddalam gua. Walaupun sudah membuat persiapan awal, kadang-kadang korang terlupa dan perlu diingatkan sekali lagi. Baca doa sebelum masuk ya.


2- Pakai pakaian yang sesuai

Tidak dibenarkan sama sekali memakai slipper atau sandal di dalam gua. Pakai kasut dan stokin yang selesa dan mempunyai cengkaman yang baik. Jangan jadi macam ai, habis tercabut tapak kasut. Kalau pakai kasut getah lagi bagus. Bukan kasut Phua Chu Kang tau tapi kasut yang sesuai untuk aktiviti gua. Pakai baju t-shirt dan seluar track suit sudah memadai. Kalau seluar Dockers lama lagi bagus. Jangan pakai seluar pendek pula. Boleh juga pakai sarung tangan dan 'knee pads' jika ada. Sarung tangan ice skating tidak dibenarkan.


3- Sentiasa pakai topi keselamatan dan lampu kepala

Sepanjang berada di dalam gua, risiko untuk korang terhantuk di dinding gua dan batuan tajam sangatlah tinggi. Jadi amat penting untuk setiasa memakai topi keselamatan. Lampu kepala juga penting kerana keadaan di dalam gua yang sangat gelap. Topi keselamatan dan lampu suluh boleh disewa di luar gua.


4- Sediakan makanan dan minuman

Air masak atau air mineral perlu ada kerana korang tidak boleh sewenang-wenangnya minum air di dalam gua kerana dikhuatiri keracunan. Makanan seperti roti dan kudap-kudapan untuk membantu korang apabila sudah kepenatan dan kelaparan. Makanan untuk alas perut sahaja tau. Bukan bawa makanan seperti ingin berkelah. Sampah jangan dibuang merata. Simpan dalam poket dan buang apabila jumpa tong sampah. Ada je tong sampah dalam gua tersebut.


5- Cukup stamina dan dalam kesihatan yang baik

Kalau korang tak sihat, tolonglah jangan buat benda-benda yang bakal memudaratkan korang. Nanti korang akan susahkan orang lain. Dalam gua tu, kalau rasa tak larat beritahu je pada ranjer. Dia akan bagi berehat. Sesiapa yang ada alahan pada batu kapur dan kelawar tidak dibenarkan masuk ya. Sayangi diri anda terlebih dahulu.


6- Kamera mesti lah kena ada

Dalam gua itu memang cantik walaupun gelap. Korang tak akan dapat suasana seperti itu di luar gua. Kamera handphone pun dah ok. Jangan bawa kamera mahal-mahal, sebab kalau dah masuk dalam air kerosakan kamera tidak akan ditanggung. Letakkan kamera di dalam plastik atau bekas yang kedap air. Untuk hanphone, korang boleh beli casing kalis air. Ai beli rm8 je. Dah banyak kali masuk air tapi masih berfungsi dengan baik.


7- Backpack kalis air jika perlu

Ai tak galakkan korang bawa beg untuk masuk ke gua. Tapi jika ada barang yang nak di bawa seperti makanan, minuman, kamera dan lain-lain tetapi tidak mahu pegang di tangan, lebih elok jika bawa beg yang kalis air. Barangan korang tidak akan rosak jika terendam di dalam air.


8- Jaga mulut dan jaga bahasa

Selama di dalam gua, jaga mulut dan jaga bahasa korang. Jangan bergurau tentang perkara yang bukan-bukan. Kita tak tahu siapa yang menghuni gua itu. Kalau ada ternampak benda yang pelik-pelik jangan ambil. Sepanjang di dalam gua, dengar cakap ranger yang mengetuai kumpulan korang. In syaa Allah tidak akan ada sebarang masalah dan korang akan seronok sepanjang berada di dalam gua.




aisyaismail

Friday, 30 November 2018

PENGALAMAN MENGINAP DI CAMP MURNI DAN MENJELAJAH GUA TEMPURUNG

11:00 3
PENGALAMAN MENGINAP DI CAMP MURNI DAN MENJELAJAH GUA TEMPURUNG
Assalamualaikum and hye readers.



Dalam entri yang lepas, ai ada bagitahu bahawa ai dan Encik Husband ada membuat 'road trip' selama 9 hari sempena ulang tahun perkahwinan kami yang kedua. Rancang daripada sebelum kahwin, tapi selepas dua tahun perkahwinan baru lah terlaksana. Seronok percutian selepas berkahwin ni. Sebab dah ada kad hijau!





3 November, perjalanan kami dimulakan dengan menuju ke Gopeng, Perak. Sebenarnya Gopeng ini tidak termasuk di dalam perancangan kami. Ini adalah aktiviti dari tempat kerja Encik Husband. Masa Encik Husband tanya nak pergi ke tak, ai macam 'serious lah nak pergi honeymoon ke nak ikut aktiviti tempat kerja?' Tapi bila Encik Husband cakap pasal aktiviti Gua Tempurung, terus ai ok.


Di Gopeng, kami menginap di Camp Murni. Kami bergerak ke Camp Murni malam, dan tiba di sana dalam pukul 1 pagi. Ai dan Encik Husband tidur di dalam chalet sementara yang lain-lain tidur di dalam dorm. Bukan ai kekwat tau, tapi ai pun tak pasti kenapa mereka letakkan ai di chalet sedangkan ai boleh je tidur di dorm bersama yang lain-lain.


Dorm depan sungai.

Chalet


4 November, aktiviti dimulakan di pagi hari. Bersemangat ai bangun pagi sebab nak masuk Gua Tempurung di ulang tahun perkahwinan ai dan Encik Husband. Memang itu sahaja pun sebab utama ai nak ikut aktiviti ni. Selain dari itu, boleh lah ai berkenal-kenalan dengan rakan-rakan pejabat Encik Husband. 


Kalau korang nak tahu, Camp Murni ni berhampiran dengan sungai. Dorm yang mereka duduk betul-betul di hadapan sungai. Masa baru sampai ai tak dapat nak melihat keadaan sekitar kerana gelap. Bila dah terang baru lah dapat tengok. Cantik sangat kawasan Camp Murni ni. Macam dalam kampung. Bunyi air sungai yang mengalir memang menenangkan.


Selepas sarapan pagi, kami senaman ringkas sebelum menuju ke Gua Tempurung. Untuk ke sana, kami perlu menaiki lori. Pengalaman baru untuk ai. Semua orang berdiri di bahagian belakang lori. Lepas tu menjerit-jerit menggamatkan suasana. Orang di kampung itu mungkin sudah terbiasa dengan keadaan riuh dari pengunjung seperti kami.


Lori yang kami naiki ke Gua Tempurung.


Sebelum masuk ke dalam Gua Tempurung, kami diberi sedikit taklimat ringkas. Seorang ranjer, Pak Manan dipertanggungjawabkan untuk membawa dan memperkenalkan keadaan dan kawasan sekitar Gua Tempurung kepada kami. Pak Manan adalah bekas Komander. Dia sangat arif dengan Gua Tempurung. Dengan bantuan beberapa orang pembantu, kami selamat menyelesaikan semua cabaran.


Pada mulanya ai ingatkan aktiviti Gua Tempurung ini dalam satu jam sahaja. Rupanya makan masa selama empat jam. Berjalan, merangkak, masuk air, tengok kelawar, gelungsur dan penat semua ai berjaya lalui. Macam mana pun memang kena teruskan juga sebab tiada jalan pintas untuk keluar daripada gua itu.



Keadaan di dalam Gua Tempurung


Untuk orang perempuan, kalau korang datang bulan dan tidak selesa berendam di dalam air sila elakkan aktiviti ini. Atau korang boleh amik pakej yang tidak perlu berendam di dalam air. Gua Tempurung ada menyediakan 4 pakej. Pakej yang kami ikut ini adalah pakej yang keempat di mana pakej yang paling jauh perjalanannya. Di bahagian yang tidak mencabar di dalam gua ada disediakan kerusi jika korang penat.


Sebelum zohor, kami selamat keluar daripada Gua Tempurung. Keadaan di luar gua hujan renyai. Sebaik sahaja kami keluar, hujan turun dengan lebatnya. Kami terus pulang ke Camp Murni untuk membersihkan diri, makan tengahari dan berehat. Petang itu diadakan aktiviti 'Food Survival'.


Kami sudah. Korang bila lagi?


'Food Survival' adalah aktiviti di mana korang akan dibahagikan di dalam kumpulan. Setiap kumpulan diberikan menu dan korang kena masak menu yang telah ditetapkan. Kumpulan ai, Honey Bee kena masak Sambal Udang Petai dan Ikan Masin Goreng. Makanan ini akan dijadikan menu makan malam. Jadi, kenalah masak sedap-sedap.


Malamnya selepas makan malam kami ada satu lagi permainan. Selepas habis permainan, pemenang diumumkan dan Honey Bee mendapat tempat pertama. Fuhh tak sangka kumpulan ai menang. Jarang-jarang terjadi.


5 November, aktiviti hari kedua adalah Water Rafting. Akan tetapi ai tak sertai Water Rafting disebabkan hari ini juga kami akan bergerak ke Pulau Pinang. Ai tunggu mereka habis aktiviti sambil berjalan-jalan di kawasan sekitar sambil mengambil gambar pemandangan di Camp Murni dan menghabiskan masa bermain air di sungai. 


Sungai betul-betul di hadapan dorm.




Sebaik sahaja yang lain-lain tiba di Camp Murni, kami beramai-ramai mandi di dalam sungai sebelum bersiap-siap untuk pulang. Ai dan Encik Husband memulakan perjalanan ke Pulau Pinang selepas makan tengahari.


Pada ai, pengalaman di Gopeng memang sangat menarik. Kalau korang sukakan aktiviti yang lasak, korang boleh cuba untuk lakukan aktiviti ini. Seronok dan kalau dapat peluang, ai nak sertai lagi aktiviti ini. Ok, ai akan sambung berkongsi mengenai percutian di Pulau Pinang dalam entri yang lain.


P/s : Di Camp Murni ada terdapat banyak pokok buah-buahan. Kalau nasib korang baik pokok berbuah rimbun, korang boleh makan je buah tersebut.




aisyaismail

Wednesday, 28 November 2018

8 TIPS UNTUK MERANCANG PERJALANAN 'ROAD TRIP' ANDA

11:00 36
8 TIPS UNTUK MERANCANG PERJALANAN 'ROAD TRIP' ANDA
Assalamualaikum and hye readers.



Alhamdulillah, pada 4 November yang lepas ai dan Encik Husband sudah pun dua tahun mendirikan rumah tangga. Happy Anniversary sekali lagi Encik Husband. Kalau hari jadi boleh sambut selama sebulan, apa salah nya sambut ulang tahun selama sebulan juga kan.





Ulang tahun yang kedua ini, kami telah merancang untuk mengadakan road trip selama sembilan hari. Destinasi yang dituju adalah ke Gopeng, Pulau Pinang, Pulau Langkawi dan juga Cameron Highlands. Dah lama sebenarnya merancang, tapi kami hanya mampu merancang dan baru sahaja dapat melaksanakannya.


Hari ini jom ai kongsikan 8 tips untuk merancang perjalanan 'road trip' sepeti kami.


1. Tiada perjalanan tanpa duit

Setiap kali merancang sebarang percutian atau perjalanan, duit menjadi keutamaan kami. Jika tiada duit kami tidak akan merancang sebarang perjalan. Pastikan duit cukup. Kalau macam ai, ai akan pastikan duit yang kami sediakan melebihi kira-kira bajet yang dibuat. Sebagai persediaan sebarang masalah yang tidak diduga. Pastikan juga korang jangan bawa cash yang banyak. Kalau nasib tak baik, duit hilang akan hilang semua.


2. Destinasi pilihan

Dah ada duit, baru pilih destinasi yang ingin dituju mengikut bajet yang ada. Jangan lah bajet cukup untuk bercuti ke Melaka selama dua hari satu malam, tetapi korang pilih untuk ke perlis selama tiga hari dua malam. Kan dah terlebih bajet tu. Nak berseronok jangan sampai meminjam tau. Bila dah ada tempat untuk dituju, korang jangan lupa Google Maps tau. Sekurang-kurangnya korang tau jalan mana yang korang pilih sebelum memulakan perjalanan. Kalau dah biasa dengan jalan tu, tiada masalah lah. Tapi kami memang akan tengok jalan melalui Google Maps sebelum membuat perjalanan. Saja nak buat persediaan lebih sedikit.


3. Kenderaan berada dalam keadaan baik

Walau apa pun kenderaan pilihan korang, tak kisah lah kereta ke, van ke, mototorsikal atau lori sekalipun, pastikan ianya berada di dalam keadaan yang baik. Periksa minyak hitam, bateri, tayar dan sebagainya sebelum memulakan perjalanan. Kalau perlu service kenderaan, pergilah service dahulu. 


4. Buat tempahan awal

Adalah lebih baik jika korang buat persediaan awal seperti cari tempat untuk menginap, tempat makan dan juga tempat-tempat yang ingin dituju sepanjang road trip. Ini akan menjimatkan masa korang. Tak perlulah dah di sana baru nak buat carian di internet. Terutama sekali hotel. Zaman sekarang adalah zaman di mana orang ramai suka pergi bercuti. Jika tidak bernasib baik, hotel pilihan korang akan penuh. Jadi, buatlah tempahan awal.


5. Rancang Masa

Masa itu sentiasa berharga. Rancanglah masa sebaik-baiknya. Dari pengalaman ai, mulakan segala aktiviti dari pagi. Banyak tempat dan perkara yang kita boleh lakukan. Kalau petang baru nak keluar dari hotel, kita belum tahu petang itu cuaca mengizinkan atau tidak. Atau jika berlaku perkara seperti kerosakan kereta contohnya, korang masih ada banyak masa untuk melakukan aktiviti pada hari tersebut.


6. Kesihatan dalam keadaan baik

Nak berjalan, kesihatan perlulah di dalam keadaan yang baik. Jaga kesihatan itu. Jika tidak sihat tidak perlu lah berjalan. Ini akan memudaratkan diri sendiri. Pergi boleh, tapi untuk melakukan aktiviti korang mungkin tidak larat. Bila nak dekat hari perjalanan korang, jangan lakukan sebarang aktiviti yang boleh memudaratkan badan korang.


7. Peralatan yang mencukupi

Bawalah peralatan dan barangan kelengkapan diri yang cukup. Tidak perlu bersusah payah untuk habiskan waktu untuk mencari barangan keperluan diri di lokasi percutian. Kadang-kadang barang yang korang nak tak ada pun di sana.


8. Lebih ramai lebih meriah

Kalau boleh elakkan lah pergi bercuti seorang diri. Terutama sekali kepada golongan wanita. Bukan wanita lemah, tetapi untuk keselamatan. Kan lebih baik mencegah daripada terjadinya perkara-perkara yang tidak diingini. Memang seronok berjalan seorang diri. Boleh buat keputusan sendiri tanpa meminta persetujuan orang lain. Tetapi kalau boleh elakan lebih baik dielakan.


Ada dua soalan yang ditanya kepada ai, kenapa pandu sendiri dan kenapa tak ke luar negara? Kami memilih untuk memandu sendiri kerana percutian kami bukannya seperti backpackers. Leceh nak bawa barang-barang turun naik kenderaan awam. Belum lagi ditambah dengan beg yang beranak pinak sepanjang percutian kami.


Siapa yang tidak mahu bercuti ke luar negara. Memandangkan dalam negara pun kami tak habis pusing lagi, biarlah kami habiskan di dalam negara dahulu. Ada rezeki lebih nanti, in syaa Allah kami akan ke luar negara pula. Ai akan kongsikan pengalaman percutian di dalam entri yang lain. Tunggu tau.




aisyaismail

Wednesday, 21 November 2018

'CHRISTMAS EVE BUFFET 2018' - THE VIEW CAFE, BEST WESTERN i-City SHAH ALAM

09:51 28
'CHRISTMAS EVE BUFFET 2018' - THE VIEW CAFE, BEST WESTERN i-City SHAH ALAM
Assalamualaikum and hye readers.



Perayaan Hari Krismas disambut di seluruh negara setiap tahun pada 25 Disember. Untuk ai dan orang-orang yang tidak menyambut perayaan ini tetap menantikan kehadiran 25 Disember. Untuk apa? Sudah semestinya untuk cuti!


Oh ya, sambutan hari Krismas seperti perayaan Tahun Baru Cina juga kan? Di mana akan ada makan besar sehari sebelum perayaan. Korang dah ada tempat untuk dituju? Kenapa tidak pergi ke The View Cafe, Best Western, i-City Shah Alam? The View cafe ada menyediakan buffet makan malam pada 24 Disember 2018 dengan harga yang sangat berbaloi iaitu hanya RM55 setiap satu kepala.




Murahnya!  Korang boleh menikmati sambutan makan malam bersama orang-orang yang tersayang sambil menikmati keindahan lampu-lampu di i-city. Menarik kan? Bukan senang nak dapatkan keunikkan tempat makan begini. Yang tak sambut Krismas pun boleh datang kerana makanannya dijamin halal.


The View Cafe, Best Western, i-City Shah Alam tak pernah kalah dengan menunya. Sentiasa meriah tau. Datang bawa perut kosong dan pulang dengan perut yang penuh. Kecuali kalau korang datang dan tak makan. Macam mana datang begitu juga lah korang pulang.


Hidangan Utama

Beef Stew bersama kentang dan lobak, Kambing Mongolian, Ayam Panggang Au Jus, Ikan Sweet Sour, Oven Baked Herb bersama minyak zaitun dan Kuey Teow Seafood. Hidangan utama yang memang membuka selera. Baca pun dah terliur ni.


Carving Station

Butter Herb Roasted Turkey dan Salmon bersama Puff Pastry, Roti dan Puding Mentega, Kek Buah, Kek Yule Log, Chocolate Fauntain, pelbagai French Pastries dan banyak lagi. Macam manalah tak kenyang kalau ke The View Cafe, Best Western i-City Shah Alam ni.


Menu baru

Butter Herb Roasted Turkey adalah menu baru untuk sambutan Krismas di The View Cafe tahun ini. Ayam belanda yang dipanggang sempurna dengan herba dan rempah ratus pasti akan diingati. Menu ini juga boleh dibeli dan dibawa pulang dari 22 sehingga 31 Disember 2018.


Dengan harga RM280 untuk 5kg, korang akan bawa bersama menu sampingan seperti Kentang Panggang, Baked Vege and Brown, Cranberry and Giblet sauce. Tempahan perlu dibuat seawal tiga hari dan bayaran penuh perlu dibuat semasa tempahan.


Gingerbread House, Program CSR

Kalau korang lalu di lobi hotel, korang akan nampak Gingerbread House yang bertemakan perak dan keemasan. Di situ korang akan nampak nama anak-anak daripada rumah anak-anak yatim bersama permintaan hadiah krismas mereka. Kalau korang berminat untuk menunaikan hadiah tersebut, korang boleh bertanyakan lebih lanjut kepada pekerja di sana.


Ini adalah sebahagian daripada program CSR yang dianjurkan oleh pihak hotel Best Western, i-City Shah Alam. Manalah tau kan, dengan hadiah yang korang tunaikan membawa seribu senyuman di wajah mereka.


Harga Christmas Eve Buffet 2018

RM55 satu kepala
35% diskaun untuk warga emas 60 tahun ke atas dan kanak-kanak berumur 4 hingga 12 tahun.
24 Disember 2018, 6.30pm to 10.00pm.


Oh ya, di kawasan tempat makan luar alfresco akan terdapat pokok krismas setinggi 12 kaki. Pokok krismas ini akan dihiasi cantik dengan lampu yang bewarna-warni dan perhiasan yang memeriahkan lagi malam krismas. Ada juga disediakan permainan dan hadiah yang menarik. Untuk anak-anak anda juga ada tau.


Best Western i-City Shah Alam

A-GF-01, No. 6, Persiaran Multimedia,
CityPark, i-City, 40000 Shah Alam,
Selangor Darul Ehsan.

03-55219000
www.bestwestern-icity.my

IG & FB : @bwicity





aisyaismail

Tuesday, 30 October 2018

COMMERCIAL OR RESIDENTIAL PROPERTY INVESTMENT?

11:00 9
COMMERCIAL OR RESIDENTIAL PROPERTY INVESTMENT?
Assalamualaikum and hye readers.




Are you planning to buy a commercial property in Malaysia but cannot decide if commercial property is a good investment plan? Real estate agents often get asked whether a commercial or a residential property is a good investment plan. A commercial property typically refers to retail buildings, office buildings, warehouses, industrial buildings, apartment buildings and mixed building where it can be a mixture of retail, office or apartment. Make sure you engage with a real estate agent that is certified with the Board of Valuers, Appraisers, Estate Agents and Property Managers (BOVAEA). This guide will list down the differences between commercial property and residential property and also the advantages and disadvantages of investing in a commercial property in Malaysia.




1.       1-    Risk and return
For residential property, there is a demand and supply whereas for commercial property, it is much more risky in Malaysia as compared to residential property due to the economy. With bad economy it brings lesser and lower purchasing power. This will then lead to a lower demand for retail shops.


2.      2-   Lesser stress for tenant management
It is common to have tenants that are from large companies or corporations whereas the tenants for residential properties are typically individuals. With such big companies or large corporations, you can worry less on late rental payment as they are more reliable and tend to avoid the breaching of tenancy agreement.

Tenants for residential properties will normally request or prefer a fully furnished unit whereas tenants for commercial properties prefer an unfurnished unit because they tend to refurbish and decorate the unit accordingly. This will then save the owner a lot of furnishing and renovation costs.

In addition, commercial tenancy will have a longer lease between 2 years and 10 years, whereas residential tenancy will turn over every 6 months to 12 months maximum, which is considered short as compared to a commercial tenancy. This is due to business commitment that the tenants have committed to as they spent a huge sum in renovating the shops for business purposes, hence, a longer lease.

Moreover, let us say your commercial units are located in a prime area, there will automatically be tenants lining up and wanting your commercial units. The current tenants will most likely to renew their tenancy as well. That being said, you will be able to skip the hassle of looking for new tenants all over again.


3.      3-   Profitable market
The best reason to invest in commercial property over residential property is the higher income potential. Commercial property generally has higher rental rates and higher property value as compared to residential property. The appreciation of property value for commercial property is generally much faster and higher as compared to residential property. Furthermore, commercial units will have higher rental rates as compared to residential units, especially in prime area. Commercial property will normally have an annual return on investments between 6% and 12%. In addition, the price of commercial properties can increase by double in a short time (3 to 6 years) as compared to residential properties where it would normally take between 7 years to 10 years. This however, is large depending on the area of the property.


4.       4-  Financing your purchase
Obtaining a commercial property loan is typically much harder than obtaining a loan for residential property such as apartment units, condominium units or houses. Banks are usually more selective when it comes to loan application for commercial properties. Even if you manage to secure a commercial property loan from the bank, the percentage of loan secured is much lower as compared to the loan obtained for residential properties where it can go as much as 90% loan financing. In addition, the interest rate of bank loan for commercial property is typically higher as compared to residential home loan. Therefore, do look around different banks as different banks will offer different types of loan offers, depending on the kinds of commercial properties that you intend to purchase.

However, do bear in mind that you will need to fork out a big initial capital as compared to residential property for 2 reasons: commercial properties are more expensive and lower loan financing from the bank. With bigger initial investment spent on a residential property, you can only the gain in revenue will outweigh the gain in cost.

In conclusion, commercial property in Malaysia can be a good investment option as well as commercial properties can offer a more rewarding income but with more risks. Whether or not to invest in commercial properties in Malaysia is depending on your property investment portfolio and how much risk you are willing to take. Make sure you look out for factors such as the property type, location and your economic conditions before you decide to make such investment. You certainly do not want to end up regretting in the future because of the wrong choice that you have made. After all, buying property involves a huge sum of money. Plan carefully to avoid getting into financial problems.




aisyaismail