2021

Thursday, 30 September 2021

Nutrition Pro Expands to Sabah, On Track to Achieve RM20m in Revenue in 2021

September 30, 2021 1
Nutrition Pro Expands to Sabah, On Track to Achieve RM20m in Revenue in 2021

 Assalamualaikum and hye readers.




Nutrition Pro Expands to Sabah, On Track to Achieve RM20m in Revenue in 2021 | Company Inks Agreement with Sabah Bodybuilding Association, and Extends Partnership with Ten Times World Bodybuilding Champion Sazali Samad.



https://www.aisyaismail.com/2021/09/nutrition-pro-expands-to-sabah.html

Joannes Staneslous, President of SBBA (center), Nelson Lee (L) and Benedict Yu (R), 

the directors of Nutrition Pro Sabah, at a sponsorship discussion for Mr Sabah and Mr Borneo 2021



Penampang, Sabah, 29 Sept 2021 – Sports Nutrition Pro Sdn Bhd (“Nutrition Pro”), one of Malaysia’s leading sports supplement retailers, opens its doors this month in Penampang, Sabah. Despite the prolonged lockdown of the fitness industry due to the COVID-19 pandemic this year, the company is still on track to achieve its all-time high revenue of RM20 million in 2021, an increase by over 60% from 2020.



Established in 2011, Nutrition Pro has successfully introduced world-renowned sports nutrition supplements to the fitness and bodybuilding market. Amongst some of the top global brands distributed are MMX Muscle Metabolix, Optimum Nutrition, Dymatize, MyProtein, MuscleTech, Scivation, Redcon1, Dream Tan, BSN and BPI Sports. The company is also the organiser of Mr. Perak, an annual bodybuilding competition in Ipoh, Perak.



https://www.aisyaismail.com/2021/09/nutrition-pro-expands-to-sabah.html

Lawrent Cheong Yon Jean, director of Nutrition Pro



“Multiple Movement Control Orders (MCOs) initiated by the government to curb the spread of COVID-19 in 2020 and 2021 may have hampered the fitness industry. Despite the challenges, we were lucky to have managed to pivot our business model and focus on e-commerce, which has led to the growth in our revenue,” said Lawrent Cheong Yon Jean, director of Nutrition Pro.



He added that the company has also strived to help gyms and fitness centres to recover and recoup their losses. “Nutrition Pro has helped over ten gyms and fitness centres during this lockdown by expanding their business models to incorporate e-commerce and virtual personal training classes. This has helped them to sustain their income and hopefully, can be an added revenue for them when their operations resume.”



“What we strived for is the co-development and sustenance of the ecosystem by sharing our knowledge and by lending a helping hand. We hope that more gyms and fitness centres will utilise this opportunity to engage our services. Our comprehensive plans will ensure that they recover in the shortest amount of time possible.”



September 2021 also marked a new journey as the company launched its first East Malaysia outlet in Penampang, Sabah. “Over the past few years, we have witnessed an increase in demand by our customers in Sabah and Sarawak. I sincerely hope that our presence here will help to fulfil their demand and spur the growth of the local sports industry,” said Dr Benedict Yu, Managing Director of Nutrition Pro Sabah.



“Moreover, we have recently signed an agreement with the Sabah Bodybuilding Association (SBBA) to show our full support to the 2021 Mr Sabah and Mr Borneo that is slated at the end of the year. This will be our first foray in working with a sports association in Sabah and we hope that we can contribute more to the local sporting landscape,” he added.



https://www.aisyaismail.com/2021/09/nutrition-pro-expands-to-sabah.html

(L-R) Adam Isaac, Operations Manager of Nutrition Pro and Sazali Samad, 

ambassador of Nutrition Pro at the contract extension signing ceremony



In the same month, the company also extended the contract of its ambassador, Sazali Samad, the ten times Mr. Universe. “We are pleased that he has decided to continue his journey with us and we look forward to more exciting content collaborations that will be released in our official Nutrition Pro YouTube and our social media pages,” Lawrent concluded.



For more info, visit https://nutritionpro.my/ or follow the company’s social media pages at:


Facebook : https://www.facebook.com/NutritionProMalaysia/

Instagram: https://www.instagram.com/nutritionpro.my/

YouTube : https://www.youtube.com/c/NutritionProMalaysia

TikTok : https://www.tiktok.com/@nutritionpro.my 



About Nutrition Pro


Established in 2011, Nutrition Pro is one of the leading sports nutrition retailers in Malaysia. With 12 outlets nationwide and 1 outlet in Singapore, the company has continued to support the local sports and fitness industries through various partnerships and collaborative efforts. In 2017, the company also secured its first exclusive Asia Pacific import and distributor license for the American brand, MMX Muscle Metabolix.



Nutrition Pro is also the annual organiser of Mr Perak, and will expand its initiative to support Mr Sabah and Mr Borneo in 2011. 





aisyaismail

Monday, 20 September 2021

GOLD NANO CC CREAM DARI HANSAEGEE NATURE PENYELAMAT MASALAH KULIT MUKA BERCAPUK

September 20, 2021 14
GOLD NANO CC CREAM DARI HANSAEGEE NATURE PENYELAMAT MASALAH KULIT MUKA BERCAPUK

 Assalamualaikum and hye readers.




Gold Nano CC Cream dari Hansaegee Nature penyelamat masalah kulit muka bercapuk | Bila sebut pasal CC cream, mesti ramai yang masih keliru di antara CC cream dan juga BB Cream. Betul tak? Jujurnya, sebelum ni Ai pun selalu keliru dengan dua jenis cream ini.


https://www.aisyaismail.com/2021/07/gold-nano-cc-cream-dari-hansaegee-nature.html


https://www.aisyaismail.com/2021/07/gold-nano-cc-cream-dari-hansaegee-nature.html



Secara amnya, BB dan CC cream adalah gabungan alat solek dan juga skin care yang memudahkan untuk bersiap. Walaupun macam sama, tapi BB dan CC cream juga mempunyai fungsi yang berbeza. BB cream lebih kepada untuk solekan yang ringan. Manakala CC cream pula untuk solekan yang ringan dan mengawal tona warna kulit.



Gold Nano CC Cream dari Hansaegee Nature penyelamat masalah kulit muka bercapuk


Ai tak ingat bila kali terakhir Ai beli CC cream. Mungkin dua atau tiga tahun yang lepas. Ai memang selesa dengan make up yang simple dan ringan. Tapi bila ai memilih untuk memakai CC cream dari foundation, kulit muka Ai jadi bercapuk dan tak rata. Itu belum lagi bila muka dah mula berpeluh dan berminyak. 



Bila dah jumpa yang elok dan tak bercapuk, tona warna pula tak kena. Ingat senang ke nak cari produk yang betul-betul mengikut tona warna kulit kita. Bila terputih nampak pelik dan bila tergelap pula nampak muka kusam dan kelabu. Akhirnya, Ai pilih untuk menggunakan foundation untuk menyekatakan tona kulit Ai.


https://www.aisyaismail.com/2021/07/gold-nano-cc-cream-dari-hansaegee-nature.html



Bila Ai mula bekerja dari rumah sejak PKP 3.0 ni, Ai jadi malas nak bersiap. Ye lah, bukan keluar rumah pun. Duduk mengadap laptop dalam bilik je. Tapi bila kulit muka mula berminyak dan tak bermaya, Ai rasa malas pula nak bekerja.



Bila nampak ramai kawan-kawan review Gold Nano CC Cream dari Hansaegee Nature, Ai pun saja-saja lah nak cuba. Waktu mula-mula CC cream tu sampai depan mata, Ai jadi tak yakin dengan cream nya yang berwarna putih. Dari pengalaman yang lepas, mesti terputih dan bercapuk! Tapi, bila dah blend guna jari, warna dia bertukar mengikut warna kulit.


https://www.aisyaismail.com/2021/07/gold-nano-cc-cream-dari-hansaegee-nature.html



Terus kulit muka nampak cerah natural dan glowing. CC cream ini sesuai dengan semua warna kulit. Dah tak payah dah susah-susah nak pilih kod warna yang sesuai. Satu kod sahaja, namun boleh pakai untuk semua warna kulit.



Fungsi utama Gold Nano CC Cream dari Hansaegee Nature ini adalah untuk mengimbang dan memperbaiki tona kulit muka secara semulajadi. Ia juga memberi perlindungan matahari SPA50 PA +++, menjaga kelembapan kulit dan membuat kulit terasa ringan, tidak berminyak dan tidak melekit. Kulit halus dan glowing secara semulajadi.


https://www.aisyaismail.com/2021/07/gold-nano-cc-cream-dari-hansaegee-nature.html



3 bahan utama Gold Nano CC Cream dari Hansaegee Nature


Mineral Water

https://www.aisyaismail.com/2021/07/gold-nano-cc-cream-dari-hansaegee-nature.html


Menjaga keseimbangan kulit, menguatkan kulit, berfungsi sebagai vitamin yang aktif dan meningkatkan keanjalan kulit muka.


Ipomoea Hederacea Callus Culture Extract

Meredakan kegatalan pada kulit muka, berkesan sebagai anti-bakteria dan melegakan masalah kulit muka.


Nano Gold

https://www.aisyaismail.com/2021/07/gold-nano-cc-cream-dari-hansaegee-nature.html


Mencegah penuaan kulit, menyekat sinaran inframerah dan antioksidan yang tinggi.



Cara-cara mengaplikasi Gold Nano CC Cream dari Hansaegee Nature


Sapukan krim Gold Nano CC Cream dari Hansaegee Nature di muka dengan menggunakan jari. Selepas sapu rata cream yang berwarna putih itu akan berubah warna mengikut tona warna kulit secara semulajadi dan mengimbangkan warna kulit. Kulit akan cerah dan bercahaya secara semula jadi. Sangat senang dan mudah untuk solekan rutin harian. Sangat sesuai untuk mereka yang tidak suka solekan yang tebal macam Ai.


https://www.aisyaismail.com/2021/07/gold-nano-cc-cream-dari-hansaegee-nature.html



Kalau korang tengok dalam gambar, tekstur cream ni yang bewarna putih dan ada kapsul kecil yang bewarna coklat. Lepas korang sapukan dengan rata cream putih tu akan terus bertukar mengikut warna kulit korang secara semulajadi.


https://www.aisyaismail.com/2021/07/gold-nano-cc-cream-dari-hansaegee-nature.html 


Selain boleh menggunakan CC cream ini tanpa alat solekan yang lain, CC cream ini juga boleh dijadikan bahan asas solekan. Ia berfungsi untuk menjadikan solekan korang lebih cantik dan tahan lebih lama. CC cream ini juga senang dipakai walaupun tanpa cermin.


https://www.aisyaismail.com/2021/07/gold-nano-cc-cream-dari-hansaegee-nature.html



Nasib baik ada Gold Nano CC Cream dari Hansaegee Nature ni. Malas nak make up pun boleh jadi rajin sebab senang sangat nak bersiap. Tambah lipstick dan blusher, dah boleh keluar rumah. Yang penting tak berminyak dan tak melekit. 



Bila dah seharian dan kulit mula berminyak, cuma dap dap sikit dengan tisu dan tambah sedikit sahaja CC cream. Muka akan kembali glowing. Tetap tidak akan bercapuk. Bila kulit rasa fresh, mood nak bekerja automatik datang. Muka dah tak bercapuk dah. Memang memudahkan sangat bila malas tapi nak cantik-cantik.



Belian secara online


Gold Nano CC Cream dari Hansaegee Nature boleh dibeli secara online. Korang klik-klik je link di bawah ni. Nak pakai senang, nak beli pun senang. 


Brand - Hansaegee Nature

Website - www.hansaegee.com/shop

Instagram - https://www.instagram.com/hansaegeenatue/

Facebook Page - https://www.facebook.com/HansaegeeNature

Youtube Page - https://www.youtube.com/c/HansaegeeNatureMalaysia


https://www.aisyaismail.com/2021/07/gold-nano-cc-cream-dari-hansaegee-nature.html





aisyaismail

Friday, 27 August 2021

Resipi Mudah : Ayam Bakar Madu Air Fryer

August 27, 2021 11
Resipi Mudah : Ayam Bakar Madu Air Fryer

  Assalamualaikum and hye readers.




Resipi mudah : Ayam Bakar Madu Air Fryer | Kalau lalu di gerai Ayam Bakar Madu di tepi jalan atau di pasar malam, mesti menusuk-nusuk bau sedap masuk ke dalam rongga hidung. Lepas tu terbeli! Beli pula sekurang-kurangnya 3 ketul. Kalau dapat yang sedap, esok beli lagi dan lagi sampai muak. Asyik beli je, apa kata cuba buat sendiri pula. Kalau sedap, boleh lah buat selalu. 


Sebenarnya ini percubaan kedua Ai masak Ayam Bakar Madu menggunakan air fryer. Kali pertama dulu tak menjadi. Ayam jadi terlalu kering dan rentung sangat. Terus tak nak buat dah. Tapi, tiba-tiba mak mertua Ai minta untuk masak Ayam Bakar Madu. Ok, kita cuba lagi sekali. Alhamdulillah menjadi kali ini. Lagi sedap kalau guna kepak ayam, tapi Ai guna semua bahagian ayam. Pastikan masak awal tau, sebab ayam perlu diperap.


https://www.aisyaismail.com/2021/08/resipi-mudah-ayam-bakar-madu-air-fryer.html


Bahan-bahan

Ayam bakar madu

1. 1 ekor ayam 
2. 1 labu bawang putih
3. 2-3 inci halia
4. 3 sudu marjerin
5. 1 kiub pati ayam
6. 3-4 sudu makan madu
7. 2 sudu makan gula perang
8. 4 sudu makan serbuk cili 
9. 2 sudu makan sos tiram
10. 1 sudu teh garam
12. 1 sudu teh serbuk lada hitam
13. 1/2 sudu teh pewarna merah / pink
14. Air secukupnya

Sos ayam


1. Baki bahan perapan ayam
2. 1 sudu makan tepung jagung bancuh dengan 1/2 cawan air
3. Kicap lemak manis secukup rasa
4. Gula perang dan garam secukupnya


Cara-cara

1. Rebus ayam dalam 10 minit kemudian toskan.
2. Kisar bawang putih, halia dan kiub pati ayam sehingga lumat.
3. Cairkan marjerin di dalam kuali.
4. Campurkan ayam bersama bahan kisar, marjerin cair, madu, gula perang, serbuk cili, sos tiram, garam, serbuk blackpaper dan pewarna ke dalam bekas untuk perapan. 
5. Kacau sehingga bahan perapan dan ayam sebati. Pastikan ayam dah tak panas ya supaya tidak hancur.
6. Perap sekurang-kurangnya 1 jam  atau lebih. Nak lagi sedap perap semalaman.
7. Bakar di dalam air fryer selama 10 minit dengan suhu 180 darjah celsius. Kalau suka ayam yang ada hitam-hitam hangus tu, tambah kan masa lama sedikit.
8. Masukkan baki air perapan ke dalam kuali bersama tepung jagung, kicap lemak manis, gula perang dan garam.
9. Buka api perlahan dan kacau bahan sehingga sebati. Pastikan sentiasa kacau kuah sos supaya tidak berketul.
10. Siap untuk dihidang.


P/s : Gula dan madu boleh tambah dan kurangkan mengikut selera masing-masing suka manis tahap yang macam mana.




aisyaismail

Thursday, 5 August 2021

Resipi Mudah : Ayam Kam Heong Rasa Macam Beli Di Kedai

August 05, 2021 16
Resipi Mudah : Ayam Kam Heong Rasa Macam Beli Di Kedai

Assalamualaikum and hye readers.




Resipi mudah : Nasi Ayam Kam Heong rasa macam beli di kedai | Setiap kali pergi makan di restoran Cina Muslim yang Ai tak nak sebutkan namanya, kalau order ala-carte selalunya Ai akan order tiga benda je. Kalau tak Nasi Ayam atau Nasi Goreng Yong Chow, Ai mesti akan order Nasi Goreng Kam Heong. Sedap! Kalau Ai order menu ala-carte selain daripada 3 menu ni, sebab nak ubah angin sekejap. Lepas tu akan berulang order benda yang sama balik. 


Entri kali ni Ai nak kongsikan resipi ayam kam heong rasa seperti makan di restoran. Tapi di restoran tersebut guna dada ayam dan dipotong kecil-kecil. Ai nak makan dengan keluarga sebagai hidangan utama, jadi ayam tu Ai guna pelbagai bahagian dan dipotong biasa sahaja. Rindunya nak makan di restoran tesebut.


https://www.aisyaismail.com/2021/08/resipi-mudah-ayam-kam-heong.html



Bahan-bahan


1. 1/2 ekor ayam 
2. 1 sudu teh serbuk kunyit
3. 1/2 sudu teh garam
4. 1 sudu makan tepung bestari / tepung beras
5. 1 biji bawang holland hiris
6. 4 ulas bawang putih hiris
7. 3 tangkai cili kering potong 3
8. 3 tangkai daun kari 
9. 2 sudu serbuk kari bancuh dengan sedikit air
10. 2 sudu sos tiram
12. 2 sudu sos cili
13. 2 sudu kicap manis
14. 1 tangkai cili merah hiris
15. 2 cawan air
16. Garam secukup rasa


Cara-cara


1. Gaulkan ayam dengan serbuk kunyit, garam dan tepung bestari kemudian goreng sehingga garing.
2. Guna dalam 1 senduk minyak goreng ayam, tumiskan bang holland, bawang putih, cili kering dan daun kari. 
3. Bila dah naik aroma sedap, tumiskan sekali serbuk kari sehingga garing.
4. Masukkan setengah cawan air supaya serbuk kari yang melekat lembut. Masukkan sos tiram, sos cili dan juga kicap manis.
5. Masukkan air lebih serta garam secukupnya. Tak perlu bahan perasa.
6. Masukkan ayam dan cili merah. Gaulkan sehingga ayam disalut penuh dengan kuah. 
7. Siap untuk dihidang dan dinikmati.


P/s : Kalau nak lebihkan air supaya berkuah, tambahkan juga kuantiti sos tiram, sos cili dan kicap. Kalau tak kuah akan jadi cair.



aisyaismail

Tuesday, 3 August 2021

CARA MUDAH UNTUK MUAT NAIK GAMBAR DI INSTAGRAM WEB

August 03, 2021 23
CARA MUDAH UNTUK MUAT NAIK GAMBAR DI INSTAGRAM WEB

 Asslamualaikuam and hye readers.




Cara mudah untuk muat naik gambar di Instagram web | Sesetengah orang memang suka scroll instagram menggunakan tetikus daripada skrin telefon. Macam Ai! Bukan apa, lagi puas tengok gambar-gambar melalui laptop sebab besar berbanding melalui aplikasi di telefon pintar.


https://www.aisyaismail.com/2021/08/cara-mudah-muat-naik-gambar-instagram-menggunakan-laptop-atau-dekstop.html



Satu masalah bila layan Instagam web ini adalah apabila nak muat naik gambar. Ai akan edit gambar menggunakan laptop. Jadi lebih mudah untuk Ai muat naik terus menggunakan laptop sahaja. Cara yang sedia ada sebelum ini ada kelemahan seperti tidak boleh tag kawan-kawan, tidak boleh tambah lokasi, tidak boleh edit menggunakan filter instagram dan tidak boleh muat naik lebih dari 1 gambar dalam 1 posting.



Sekarang dah ada cara baru yang korang boleh buat semua seperti menggunakan aplikasi Instagram di telefon pintar. Yang lebih penting, caranya jauh lebih mudah.



Cara mudah untuk muat naik gambar di instagram web

1. Pergi ke website www.instagram.com. Kemudian korang akan nampak butang + di sebelah kanan instagram. Klik butang + itu untuk muat naik gambar atau video.


https://www.aisyaismail.com/2021/08/cara-mudah-muat-naik-gambar-instagram-menggunakan-laptop-atau-dekstop.html


2. Klik butang 'select from computer' atau nak lebih cepat tanpa buka folder banyak-banyak, korang seret (drag) je gambar atau video terus dari dalam folder korang. Senang!

https://www.aisyaismail.com/2021/08/cara-mudah-muat-naik-gambar-instagram-menggunakan-laptop-atau-dekstop.html


3. Pilih gambar atau video dari folder korang. Kalau korang dah seret, korang boleh abaikan step nombor 3 ini.

https://www.aisyaismail.com/2021/08/cara-mudah-muat-naik-gambar-instagram-menggunakan-laptop-atau-dekstop.html


4. Step seterusnya, korang boleh crop gambar di anak panah nombor 1, tambah gambar atau video yang ingin dimuat naik di anak panah nombor 2 dan tentukan saiz gambar di anak panah nombor 3. Kemudian klik next.

https://www.aisyaismail.com/2021/08/cara-mudah-muat-naik-gambar-instagram-menggunakan-laptop-atau-dekstop.html


5. Korang boleh edit gambar seperti di aplikasi Instagram kemudian klik next.

https://www.aisyaismail.com/2021/08/cara-mudah-muat-naik-gambar-instagram-menggunakan-laptop-atau-dekstop.html


6. Untuk tag gambar kepada kawan-kawan, korang klik je pada gambar yang akan korang muat naik. Kemudian boleh lah tuliskan caption di ruangan caption. Jangan lupa tambah lokasi korang di bawah ruangan caption. Step terakhir, klik done!

https://www.aisyaismail.com/2021/08/cara-mudah-muat-naik-gambar-instagram-menggunakan-laptop-atau-dekstop.html


7. Dah siap! Gambar atau video korang siap di muat naik.



8. Taraaaa!

https://www.aisyaismail.com/2021/08/cara-mudah-muat-naik-gambar-instagram-menggunakan-laptop-atau-dekstop.html


Mudah kan? Sebenarnya step ini sama je seperti muat naik gambar atau video melalui aplikasi. Tapi pada Ai, lebih puas sebab gambar tu besar dan jelas. Senang nak tengok kalau ada apa-apa cela. Korang dah boleh lah cuba muat naik gambar di Instagram  web sekarang.




aisyaismail

Monday, 5 July 2021

MUSLIM PRO - APLIKASI MUDAH ALIH UNTUK UMAT ISLAM

July 05, 2021 37
MUSLIM PRO - APLIKASI MUDAH ALIH UNTUK UMAT ISLAM

 Assalamualaikum and hye readers.




Muslim Pro aplikasi mudah alih untuk umat Islam | Muslim Pro bukan lah aplikasi yang baru wujud. Ai percaya, ramai yang dah sedia muat turun aplikasi ini di dalam telefon pintar masing-masing. Cepat periksa telefon masing-masing sekarang, kalau masih belum muat-turun, muat turun lah sekarang sebab ada macam-macam ciri Islamik yang korang mesti perlukan dalam kehidupan seharian.


https://www.aisyaismail.com/2021/07/muslim-pro-aplikasi-mudah-alih-untuk-umat-islam.html




Apa itu aplikasi Muslim Pro?


Muslim pro adalah aplikasi mudah alih untuk umat Islam yang menawarkan ciri-ciri keagamaan, gaya hidup dan komuniti yang komprehensif. Muslim Pro bermula dengan menyediakan waktu solat yang tepat. Seiring berjalannya waktu, Muslim Pro telah berkembang dan telah dimuat turun oleh lebih daripada 100 juta pengguna daripada lebih 200 negara yang merangkumi pelbagai peringkat umur. 



Antara ciri-ciri yang ada di dalam aplikasi Muslim Pro seperti Azan, kompas arah Qiblat, doa harian, 99 nama Allah, kalendar hijrah, kiraan zakat dan macam-macam lagi. 


https://www.aisyaismail.com/2021/07/muslim-pro-aplikasi-mudah-alih-untuk-umat-islam.html


Jika hendak mengaji, aplikasi Muslim Pro juga menyediakan ciri Al-Quran audio dengan lengkap yang mempunyai lebih daripada 40 terjemahan bahasa. Aplikasi ini juga membolehkan korang ntuk memilih surah atau  juz yang ingin dibaca. Dan yang terbaru, Muslim Pro telah mengeluarkan ciri Khatam Al-Quran.



Ciri-ciri utama di dalam aplikasi Muslim Pro


Waktu Solat


https://www.aisyaismail.com/2021/07/muslim-pro-aplikasi-mudah-alih-untuk-umat-islam.html


Musim Pro menjadi aplikasi rujukan untuk berjuta pengguna bagi mendapatkan waktu solat yang tepat. Aplikasi ini juga disahkan untuk bandar-bandar besar di seluruh dunia.



Al-Quran Digital


https://www.aisyaismail.com/2021/07/muslim-pro-aplikasi-mudah-alih-untuk-umat-islam.html


Nak membaca Al-Quran atau nak mendengar bacaan Al-Quran? Kedua-dua ciri ini ada di dalam aplikasi Muslim Pro. Muslim Pro menyediakan Al-Quran yang lengkap dengan tulisan Arab, rumi, terjemahan serta bacaan audio dari pembaca yang berbeza-beza.  Korang boleh mendengar dan membaca bagi memastikan setiap bacaan korang adalah betul.



Arah Qiblat


https://www.aisyaismail.com/2021/07/muslim-pro-aplikasi-mudah-alih-untuk-umat-islam.html


Tidak kira di mana pun korang berada, Muslim Pro juga menyediakan kompas arah Qiblat untuk memastikan arah Qiblat korang adalah betul untuk menunaikan solat.



Lebih daripada 40 terjemahan


https://www.aisyaismail.com/2021/07/muslim-pro-aplikasi-mudah-alih-untuk-umat-islam.html


Dengan lebih daripada 40 terjemahan ayat Al-Quran, korang boleh membaca dan memahami Al-Quran dalamm bahasa pilihan korang. Muslim Pro juga menyediakan Tajweed berwarna untuk membantu memudahkan dan lebih memahami ketika membaca Al-Quran.



Doa Harian

Terdapat banyak doa-doa harian di dalam aplikasi Muslim Pro. Korang cari je doa pilihan korang di ruangan 'search'. Tak perlu lagi nak Google doa setiap kali nak berdoa.



Khatam Al-Quran dengan aplikasi Muslim Pro


Pada bulan Ramadan yang lepas, Muslim Pro telah memperkenalkan ciri aplikasi terbaru untuk mendorong umat Islam khatam Al-Quran selama 30 hari sepanjang bulan Ramadan. Pengguna boleh menggunakan ciri ini secara berseorangan mahupun berkumpulan. 


https://www.aisyaismail.com/2021/07/muslim-pro-aplikasi-mudah-alih-untuk-umat-islam.html


Dah tak perlu nak membaca Al-Quran berseorangan di rumah kerana melalui aplikasi ini, korang boleh membina komuniti untuk membaca bersama setiap hari dari jarak jauh. Lencana khatam akan diberikan seletah korang menyelesaikan bacaan. Pada yang suka berkongsi di media sosial, korang boleh lah kongsikan pencapaian korang untuk menggalakan rakan-rakan lain untuk khatam bersama.



Korang boleh memilih untuk membaca Al-Quran menerusi aplikasi ini ataupun dengan Al-Quran fizikal. Setiap kali selesai bacaan korang hanya perlu tandakan di dalam aplikasi. Ramai juga Ai nampak rakan-rakan Ai yang berkongsi menggunakan aplikasi ini untuk khatam Al-Quran di bulan Ramadan yang lepas. Sejuk hati melihat perkongsian yang baik di media sosial. 



Muslim Pro aplikasi mudah alih untuk umat Islam


Sebagai salah seorang pengguna aplikasi Muslim Pro, Ai boleh katakan aplikasi ini serba lengkap dan mesra pengguna. Ai mula menggunakan aplikasi ini untuk memastikan waktu solat dan arah Qiblat Ai betul setiap kali berada di tempat yang Ai tak biasa. Ianya sangat-sangat membantu.


https://www.aisyaismail.com/2021/07/muslim-pro-aplikasi-mudah-alih-untuk-umat-islam.html



Ai tak nafikan, untuk bacaan Al-Quran Ai lebih selesa dengan Al-Quran fizikal. Tapi dengan adanya aplikasi Muslim Pro, Ai boleh membaca Al-Quran di mana-mana sahaja bila Ai terasa nak membaca Al-Quran. Ai juga boleh mencari dan membaca doa dengan mudah dan cepat.



Muslim Pro memang sangat-sangat membantu. Kalau korang belum muat turun aplikasi ini, muat turun lah sekarang. Untuk ifo lebih lanjut, korang boleh layari https://www.muslimpro.com/.


https://www.aisyaismail.com/2021/07/muslim-pro-aplikasi-mudah-alih-untuk-umat-islam.html






aisyaismail

Thursday, 1 July 2021

PERNIAGAAN KECIL-KECILAN COCA DESIGN BY AISYA ISMAIL

July 01, 2021 28
PERNIAGAAN KECIL-KECILAN COCA DESIGN BY AISYA ISMAIL

 Assalamualaikum and hye readers.




Perniagaan kecil-kecilan Coca Design by Aisya Ismail | Dah nak bersara ke tu? Hehehe! Tak tak tak. Ai belum bersedia lagi nak bersara dari pekerjaan sekarang. Sayang tau dengan industri rekaan walaupun tak hebat pun. Hehehe! Perniagaan ni Ai buat secara kecil-kecilan je. Harap-harap jadi besar lah dan boleh cepat kaya. 



Perniagaan kecil-kecilan Coca Design by Aisya Ismail


Coca Design ni banyak barangan buatan tangan yang Ai buat sendiri. Tapi bukan semua lah, hampir semua. Antara barangan seperti mask extender, mask chain, barang-barang perhiasan lain termasuklah dekorasi rumah. Pendek kata apa sahaja yang berkaitan dengan fesyen dan kesenian.


https://www.aisyaismail.com/2021/06/perniagaan-kecil-kecilan-coca-design-by-aisya-ismail.html



Sebenarnya Ai memang minat dengan benda-benda kreatif ni. Duduk mengadap benda tu berjam-jam pun tak apa. Macam hobi juga. Dah alang-alang Ai suka, apa salahnya jual pula kan. 




Lagipun, musim sekarang ni Ai tak ada jaminan dengan pekerjaan yang Ai ada sekarang. Dah sebulan PKP tapi masih tak ada perubahan dan tak tahu sampai bila lagi PKP ni. Shopping mall tak boleh beroperasi. Jualan tak ada. Ai harap PKP ni cepat berakhir agar tak terputus rezeki pekerjaan Ai serta yang lain-lain. Aamiin!



Bermulanya Coca Design


Mulanya tercetus nak buat perniagaan ini bila mana hari tu, Ai kehilangan mask extender yang Ai beli semasa PKP 1. Satu-satunya mask extender yang Ai guna tak tukar-tukar. Hilang secara tiba-tiba sahaja. Dah cari pun tak jumpa. Stress oii masa tu. 


https://www.aisyaismail.com/2021/06/perniagaan-kecil-kecilan-coca-design-by-aisya-ismail.html



Ai ni seorang yang kalau barang yang Ai guna tu bertahan lama, secara automatik barang tu menjadi barangan kesayangan. Kehilangannya adalah suatu kesedihan. Hahaha! Over! Tapi ni benda betul. Samalah macam keronsang atau getah rambut. Beli banyak-banyak, akhirnya mesti tinggal satu je yang berulang-ulang guna. Kalau yang satu ni pun hilang, terus rasa nak marah. Korang pun sama kan?



Nak beli yang baru, hari pun dah malam. Mana ada kedai buka. Tambah-tambah PKP sekarang. Yang Ai lagi pelik, mask extender lain pun semua hilang jejak. Akhirnya Ai buat keputusan untuk buat sendiri sahaja. Alaa, potong getah lepas tu jahit butang kiri dan kanan. Siap! Boleh lah pakai sementara nak cari yang baru.



Masa tengah cari butang yang comel-comel untuk mask extender tu, Ai terjumpa pula bahan lain yang lebih menarik. Mula lah nak bereksperimen. Hasilnya, Ai suka! Hahaha! Lagi selesa mask extender yang Ai buat sendiri ni. Disebabkan Ai rasa cantik, terus Ai rasa nak jual. Dan Alhamdulillah, Ai tak sangka ada permintaan untuk mask extender Ai.


https://www.aisyaismail.com/2021/06/perniagaan-kecil-kecilan-coca-design-by-aisya-ismail.html



Kalau korang  juga rasa cantik dan berminat untuk beli, korang boleh terus DM Ai ok. Korang follow lah instagram @coca.design. Bukan mask extender sahaja, macam-macam barangan yang bakal menyusul nanti. Jangan lupa FOLLOW instagram @coca.design tau.



Instagram : @coca.design

Shopee : cocadesign



Apa khabar dengan mask extender Ai yang hilang tu? Ai dah jumpa dan sekarang dia jadi mask extender kecemasan.





aisyaismail

Monday, 28 June 2021

ECOLITE BOOSTICK CONCENTRATED BAIK UNTUK KESIHATAN BADAN, MATA DAN KULIT

June 28, 2021 22
ECOLITE BOOSTICK CONCENTRATED BAIK UNTUK KESIHATAN BADAN, MATA DAN KULIT

 Assalamualaikum and hye readers.




Ecolite Boostick Concentrated baik untuk kesihatan badan, mata dan kulit | Bila sebut pasal suplemen, Ai memang sangat cerewet. Cerewet yang tahap tak payah ambil suplemen pun tak apa. Ai memang sejenis yang takut nak mencuba kecuali apabila Ai betul-betul nak. 



Macam-macam yang Ai dengar pasal suplemen ni. Tak semua suplemen baik untuk badan kita. Ditambah pula bila terlalu banyak produk tiruan dan 'overclaimed' yang dijual di pasaran. Kalau terbeli produk tersebut, bukan menyihatkan badan tapi makin menyakitkan adalah. Itu yang sebolehnya Ai nak elakkan.



Ecolite Boostick Concentrated baik untuk kesihatan badan, mata dan kulit


https://www.aisyaismail.com/2021/06/ecolite-boostick-concentrated-untuk-kesihatan-badan-mata-dan-kulit.html


Sekarang ni umur Ai dah makin bertambah. Jadi, Ai dah kena mula ambil suplemen untuk kesihatan diri secara konsisten. Zaman sekarang dah moden, dah banyak suplemen yang sedap dan senang diterima oleh tekak yang cerewet ni. Tak perlu dah nak rebus-rebus atau rendam semalaman baru boleh makan atau minum. Lepas tu rasa dia, fuhhh jadi punca Ai tak nak ambil suplemen dalam tempoh masa yang lama.



Ai nak suplemen yang Ai boleh makan tanpa rasa ragu-ragu. Ecolite Boostick Concentrated jadi pilihan Ai. Kenapa? Sebab Ecolite Boostick ni baik untuk kesihatan badan, mata dan kulit kita. Ecolite Boostick ni diperbuat daripada bahan semulajadi yang berkualiti tinggi. Setiap langkah proses pembuatannya sentiasa diperiksa dengan teliti untuk memastikan kebersihan dan kualitinya terjamin. Dan yang paling penting untuk Ai, rasanya yang sedap.


https://www.aisyaismail.com/2021/06/ecolite-boostick-concentrated-untuk-kesihatan-badan-mata-dan-kulit.html



Ecolite Boostick ini bukan hanya untuk wanita sahaja tau. Lelaki dan semua generasi pun boleh makan. Apa yang lebih lebih meyakinkan Ai ialah, Ecolite Boostick ini ada dijual di Guardian dan farmasi-farmasi yang terpilih. Jadi, tak susah nak dapatkan Ecolite Boostick ni.



Lagipun, Ai suka sesuatu yang mudah untuk Ai. Tak perlu nak bancuh dan boleh dimakan di mana-mana sahaja. Kan senang. Kalau dah lambat nak ke mana-mana, ambil je satu sachet dan masuk ke dalam beg. Dalam kereta atau setelah sampai di destinasi yang dituju, boleh terus makan. Rasa pun sedap.



3 perisa dan fungsi Ecolite Boostick


Ecolite Boostick Concentrated Wolfberry & White Chrysanthemum

Perisa ini sesuai sangat untuk korang yang suka mengadap skrin selama berjam-jam tu. Tak kisah lah skrin telefon, laptop atau tv sekalipun. Bila dah tengok skrin terlalu lama, mata memang mudah untuk berasa letih dan mengalami kekaburan serta ketegangan mata. 


https://www.aisyaismail.com/2021/06/ecolite-boostick-concentrated-untuk-kesihatan-badan-mata-dan-kulit.html



Selain itu, perisa ini juga dapat membantu melindungi mata, memperbaiki penglihatan serta melegakan mata yang kering. Ia juga mencegah katarak, rabun dan presbiopia serta mencegah kerosakan cahaya biru dan anti pengoksidaan. Rasanya manis-manis.



Wolfberry, white chrysanthemum dan delima kaya dengan pelbagai nutrien yang baik untuk mata dan dapat membantu melegakan keletihan mata.  Selain 3 bahan tersebut, Ecolite Boostick Concentrated Wolfberry & White Chrysanthemum juga mengandungi buah prune, madu Linden dan juga sirap Galacto-oligosaccharide (GOS). 



Ecolite Boostick Concentrated Red Dates & Date Palm

Dengar kata perisa ini boleh merah-merahkan pipi. Boleh lah cuba perisa ini untuk dapatkan pipi yang kemerahan dan melancarkan peredaran darah. Buah kurma memang terlalu banyak khasiatnya dan sangat baik untuk kesihatan. Campuran kurma merah serta kurma kaya dengan zat besi dan pelbagai vitamin yang mampu menyihatkan kulit, rambut dan dapat melegakan sembelit.


https://www.aisyaismail.com/2021/06/ecolite-boostick-concentrated-untuk-kesihatan-badan-mata-dan-kulit.html



Selain kurma dan kurma merah terdapat juga gula perang, madu Linden serta sirap Galacto-oligosakarida (GOS). Perisa ini juga kaya dengan vitamin A, C, zat besi, selulosa, dan riboflavin. Perisa ini juga dapat mencegah anemia, kesejukan tangan dan kaki yang disebabkan oleh kekurangan darah dan dapat mencegah pengumpulan toksin yang disebabkan oleh sembelit.



Korang yang selalu mengalami kesejukan kaki dan tangan serta peredaran darah yang lemah sesuai untuk makan perisa ini. Sesuai juga untuk melancarkan haid. Rasanya masam-masam manis.



Ecolite Boostick Concentrated Pear & Bird's Nest

Perisa ini baik dan berkhasiat untuk kulit. Ai paling tertarik dengan perisa ini sebenarnya sebab terdapat sarang burung. Rasa manis dan ada rasa buah pear. Ahhh sedapnya! Makin cantik lah kulit kalau konsisten makan perisa ni.

https://www.aisyaismail.com/2021/06/ecolite-boostick-concentrated-untuk-kesihatan-badan-mata-dan-kulit.html


Kandungan air yang tinggi, serat dan nutrien pada perisa ini terdapat pada buah pear Cina. Digabungkan pula dengan epidermal growth factor (EGF) yang unik dan asid sialik sarang burung mendorong untuk memperbaharui sel kulit dan khasiat tambahan.


Bahan-bahan yang terdapat di dalam Ecolite Boostick Concentrated Pear & Bird's Nest ini seperti buah pear Cina, sarang burung, Lily Bulb, Tuckahoe, Monk Fruit, Kudzu Root, Ophiopogon Tuber, madu Linden serta Sirap Galacto-oligosaccharide (GOS). Haa paling banyak bahan. Segala akar kayu pun ada. 

https://www.aisyaismail.com/2021/06/ecolite-boostick-concentrated-untuk-kesihatan-badan-mata-dan-kulit.html


Ecolite Boostick perisa ini berfungsi untuk menyuburkan serta mencantikkan kulit dan memperbaiki sistem percernaan. Ia juga mencegah tekak daripada kering, kulit kering atau sembelit yang disebabkan oleh panas.  Sesuai sangat untuk korang yang suka tidur lewat dan menginginkan kelembapan dan kecantikan kulit. Sesuai juga untuk korang yang merokok.


Di mana nak dapatkan Ecolite Boostick Concentrated?


Tak susah untuk nak daptkan Ecolite Boostick ni. Korang boleh beli di Guardian, Big Pharmacy dan Health Lane Family Pharmacy. Sekotak hanya RM38.80 sahaja dan di dalamnya ada 10 sachet 12g Ecolite Boostick. 

https://www.aisyaismail.com/2021/06/ecolite-boostick-concentrated-untuk-kesihatan-badan-mata-dan-kulit.html


Nak makan hanya koyakkan dan makan terus atau caampurkan dengan air suam. Ikut keselesaan sendiri. Jangan lupa simpan di tempat yang sejuk atau kering ya. Ecolite Boostick ini boleh bertahan selama 24 bulan. Untuk lebih banyak info mengenai Ecolite Boostick ini korang boleh klik-klik link di bawah.


Facebook : Ecolite 
Instagram : ecolite_malaysia




aisyaismail

Tuesday, 8 June 2021

BOLEHKAH CUCUK VAKSIN COVID-19 JIKA SEDANG TTC?

June 08, 2021 26
BOLEHKAH CUCUK VAKSIN COVID-19 JIKA SEDANG TTC?

 Assalamualaikum and hye readers,




Pada yang kenal Ai, mesti korang tahu yang Ai sedang TTC. Rezeki masing-masing, ada yang cepat dan ada juga yang lambat.



Sebagai seorang yang sedang TTC, sudah semestinya Ai ada sertai group TTC di aplikasi Whatsapp dan juga laman Facebook. Soalan yang paling popular mengenai vaksin COVID-19 ini adalah, 'bolehkah cucuk vaksin jika sedang TTC?'


https://www.aisyaismail.com/2021/06/bolehkah-cucuk-vaksin-covid-19-jika-sedang-ttc.html



Apa itu TTC?


Apa pula TTC ni? TTC adalah singkatan untuk 'trying to conceive' atau dalam Bahasa Melayu adalah mencuba untuk mengandung. Tidak kisahlah korang sedang mencuba dengan bantuan yang pakar atau pun tidak, asalkan ada cubaan itu maka itu adalah TTC.



Bolehkah cucuk vaksin COVID-19 jika sedang TTC?


Sebelum Ai terima vaksin, Ai juga salah seorang yang selalu tertanya-tanya boleh atau tidak untuk ambil vaksin ini. Macam-macam soalan bermain di fikiran ni. Ai juga gunakan TTC sebagai alasan semasa Ai tak nak divaksin sebelum ini. 



Sebenarnya tidak digalakkan tapi masih boleh terima vaksin COVID-19 ini. Ini adalah atas nasihat doktor sebelum Ai terima vaksin hari itu. Doktor memang tidak menggalakkan untuk TTC dalam masa 1 hingga 2 bulan selepas mendapat dos yang kedua.



TTC yang kita tahu ada dua cara. Cara yang pertama adalah atas usaha kita sendiri bersama pasangan. Jaga makan, makan makanan tambahan, hubungan suami isteri, senaman, berurut dan sebagainya. Ini adalah cara yang Ai sedang lakukan sekarang. 


https://www.aisyaismail.com/2021/06/bolehkah-cucuk-vaksin-covid-19-jika-sedang-ttc.html



Selepas berbincang dengan Coco, kami ambil keputusan untuk teruskan dengan vaksin. Tengah usaha sama-sama, perbincangan itu adalah penting ya. Keputsan ini kami ambil memandangkan kami sendiri belum tahu bila rezeki itu akan sampai kepada kami. Vaksin pula bukan senang nak dapat. Tapi bila tiba-tiba Ai dapat vaksin, kami anggap Allah nak bagi rezeki vaksin terlebih dahulu sebelum zuriat. 



Tapi kalau korang ada keistimewaan deria keenam dan yakin yang korang akan mengandung dalam masa yang terdekat ini, eloklah tangguhkan dahulu pengambilan vaksin ni. Jika tidak, daftarlah dahulu untuk dapatkan vaksin untuk perlindungan diri. In syaa Allah selepas ini kami akan sambung TTC semula. Doakan rezeki zuriat untuk kami pada tahun ini ya.



TTC yang kedua adalah dengan bantuan doktor pakar beserta perubatan yang moden. Perubatan moden ini termasuklah pengambilan Clomid, IUI, IVF dan sebagainya. Korang tahu peratus kehamilan korang adalah 50/50. Dalam kes yang macam ini tidak boleh untuk mengambil vaksin sebab berkemungkinan besar akan menjejaskan proses kehamilan korang. 



Kalau korang baca entri Ai sebelum ini, salah-satu kesan sampingan selepas Ai ambil vaksin adalah period yang banyak. Itu baru period, kesan sampingan untuk IUI atau IVF kita tidak tahu pula macam mana. Jadi, tangguhkan lah terlebih dahulu pengambilan vaksin COVID-19 ini. 



Tapi korang jangan lah risau. Sebelum korang kena cucuk nanti akan ada doktor yang memantau di situ. Korang tanya lah apa-apa yang korang curiga. In syaa Allah mereka akan membantu korang.


https://www.aisyaismail.com/2021/06/bolehkah-cucuk-vaksin-covid-19-jika-sedang-ttc.html



Itu sahajalah yang Ai boleh kongsikan. Nak kongsi lebih-lebih takut tersalah fakta pula. Jadi Ai kongsikan hanya dari pengalaman Ai sahaja. Harap entri ini dapat membantu korang yang di dalam dilema untuk membuat keputusan. Kita hanya mampu merancang sahaja. 



Kalau korang ada apa-apa soalan yang nak tanya pada Ai dan nak dapatkan jawapan cepat, jangan segan silu untuk PM Ai di Instagram @aisyaismail_ai. Jangan lupa klik butang follow sekali tau! Muaah!



P/s : Doktor kata kena tangguh TTC tapi dia tak kata kena tangguh mengandung. Hahaha! 





aisyaismail