April 2018 - Aisya Ismail

Wednesday, 25 April 2018

NIKMATI PEDAS SEPERTI DI KOREA - SAMYEANG SOS DARI DOMINO'S PIZZA

10:30 13
NIKMATI PEDAS SEPERTI DI KOREA - SAMYEANG SOS DARI DOMINO'S PIZZA
Assalamualaikum and hye readers.



Siapa penggemar pizza dan makanan yang pedas? Korang dah rasa ke Pizza Samyeang dan Ayam-haseyo yang dikeluarkan oleh Domino's Pizza? Kalau korang belum rasa, korang kena rasa dan nikmati pedas Samyeang seperti berada si Korea.


Chicken Samyeang pizza, Beef Samyeang pizza dan Tuna Samyeang pizza.

Kalau korang nak tau, Pizza Samyeang ini telah diinspirasikan daripada rasa makanan Korea yang menjadi kegemaran di Malaysia sekarang. Domino's Pizza telah memperkenalkan tiga jenis Pizza Samyeang iaitu Chicken Samyeang pizza, Beef Samyeang pizza dan Tuna Samyeang pizza bersama Ayam-haseyo yang pasti akan menjadi kegemaran semua. Asyik makan Samyeang ramen je, cubalah nikmati pizza pula.


Untuk penggemar makanan pedas

Ai sempat makan sepotong Pizza Samyeang Ayam beserta seketul Ayam-haseyo sahaja. Lepas tu terus buat-buat kenyang kerana tidak tahan dengan pedas. Sedap, tapi pedas. Kalau pedas tu dikurangkan, mesti ai boleh makan lapan potong pizza terus. Ok tipu. Tapi boleh lah makan lebih. Nasib baik ada orang lain nak makan lagi, kalau tak, ai dah bawa balik Pizza Samyeang dan Ayam-haseyo lepas tu makan perlahan-lahan di rumah.


Chicken Samyeang pizza.

Eh pedas sangat ke? Pedas lah untuk ai yang tak sukakan makanan pedas. Ada juga kawan-kawan ai kata pedas nya biasa-biasa sahaja. Jadi, terpulang pada korang yang sukakan makanan pedas atau tidak untuk menilai tahap kepedasan itu.


Sos Samyeang dalam botol

Boleh tak korang bayangkan, macam mana rasa sos Samyeang yang berada di atas Pizza Samyeang dan Ayam-haseyo tu pada makanan lain? Mesti sedap kan. Rasa manis-manis pedas tu. Sekarang korang dah boleh campurkan sos Samyeang dengan apa sahaja makanan kerana sos Samyeang sudah boleh didapati di dalam botol. Setiap botol berharga RM19.90 untuk belian tambahan dan RM24.90 untuk a la carte. Boleh dibeli di mana-mana cawangan Domino's Pizza.


Sos Samyeang yang pasti memikat selera.

Sos Samyeang yang diinspirasikan dari Korea ini adalah kombinasi di antara perasa manis, masam cuka dan pedas. Kalau cuba sekali mesti nak lagi. Untuk mengekalkan rasa asli daripada Korea, pembuatan sos Samyeang ini mengambil masa selama kira-kira enam bulan untuk siap.


Nak makan Pizza Samyeang dengan harga yang murah? The Super Tuesday promo ada setiap hari Khamis. Korang boleh dapatkan personal size Pizza Samyeang dengan hanya rm3.90 dengan belian secara on-line dan take away, dan rm4.90 untuk belian di kaunter.


The #Samyeangkan Challenge!

Oh ya, Domino's Pizza ada membuat challenge untuk penggemar sos Samyeang ni. The #Samyeangkan Challenge! Korang boleh masak apa sahaja menu dan jangan lupa campurkan sekali sos Samyeang di dalam masakan korang. Kongsikan gambar atau video bagaimana korang Samyeangkan masakan korang di facebook dan instagram sebelum 26 April 2018 jam 11.59 malam. Jangan lupa hastag sekali #Samyeangkan #Samyeang & @DominosMY. Hadiah berupa tunai RM200 menanti anda.


#Samyeangkan #Samyeang @DominosMY




aisyaismail

Friday, 20 April 2018

ME'NATE RAMADAN PREVIEW 2018 - ME'NATE STEAK HUB, SHAH ALAM

11:30 9
ME'NATE RAMADAN PREVIEW 2018 - ME'NATE STEAK HUB, SHAH ALAM
Assalamualaikum and hye readers~



Alhamdulillah, untuk kali kedua ai jejakkan kaki ke Restoran Me'nate Steak Hub, Shah Alam. Pertama kali dulu untuk celebrate birthday Encik Husband. Siap dapat kek percuma daripada Me'nate sebab celebrate di situ. Kali ini ai pergi bersama kawan-kawan KBBA9 pula. Suasana nya memang meriah ditambah pula dengan kehadiran kami, bertambah berseri majlis tersebut. Ecewahhh!


Me'nate Steak Hub cawangan Shah Alam.

Setiap kali tibanya bulan Ramadan, sudah pasti kita ingin sekurang-kurangnya sekali untuk dapatkan kelainan berbuka puasa. Selalunya ai berbuka dengan memasak atau beli sahaja di Bazaar Ramadan. Jika tidak sempat, makan sahaja menu ala-carte di kedai makan atau di restoran makanan segera. Dalam sebulan berpuasa, apa salahnya sekali kita merasa berbuka secara buffet di Me'nate Steak Hub pula. 


Restoran Me'nate Steak Hub telah memenangi dua anugerah yang berprestij pada tahun ini sebagai restoran steak dan makanan barat terbaik tanah air. Di bulan Ramadan yang mulia ini, Me'nate Steak Hub akan menyajikan hidangan buffet makanan barat dan tempatan yang pastinya memenuhi citarasa selera korang semua. 


Dengan bertemakan "Western & Local Delicacies Buffet" pastinya akan memberi keunikan yang tersendiri. Me'nate Steak Hub menyajikan tiga set menu yang berbeza silih berganti setiap hari. Menu istimewa setiap hari sepanjang bulan Ramadan adalah Rusa Golek. 


Pelbagai Menu

Tahun-tahun yang lepas, Me'nate Steak Hub menfokuskan kepada steak untuk buffet Ramadan. Tidak lagi untuk tahun ini. Di atas respon yang telah diberikan oleh pelanggan mereka, pihak Me'nate telah menambah menu lain untuk pelanggan lebih banyak pilihan untuk berbuka puasa. Kalau ada duit poket lebih di bulan Ramadan, nak berbuka hari-hari di Me'nate Steak Hub pun tak apa. Kepelbagaian menu akan membuatkan para pelanggan tidak berasa jemu.


Nasi Arab dan Ayam Kabsah.

Jangan risau jika korang memang inginkan nasi untuk berbuka, di Me'nate Steak Hub ada menyediakan Nasi Arab beserta Ayam Kabsah. Pasti kenyang.


Lamb Syabu dan Herbs Baked Potato.

Kenapa namanya syabu, ai tidak pasti. Mungkin korang akan ketagih selepas makan Lamb Syabu ini. Penggemar daging kambing pasti sukakan menu ini. Untuk ai yang tidak makan kambing, hanya pandang sahaja lah.


Roasted Chicken.

Ada tak yang lebih sukakan daging ayam daripada daging merah? Nahhh jangan risau tau, kerana di sini ada juga disediakan juadah Roasted Chicken yang pasti membuka selera penggemar ayam.


Buttered Mix Vegetables dan Potato Salad.

Kepelbagaian salad dan sayur-sayuran juga menarik perhatian ai. 


Rojak Buah.

Sedapnya rojak buah. Paling suka dengan sengkuang dan timun kalau makan rojak buah. Tak ada buah-buahan yang lain pun tak apa. Yang penting kuahnya kena sedap. 


Mini Cake, Mini Brownies, Pudding, Kuih Tradisional dan Buah Potong.

Ai seorang pencinta dessert. Lebih-lebih lagi kek dan ais krim. Pantang nampak mesti nak. Untuk pertama kali, ai tak makan langsung dessert kerana banyak lagi pilihan yang lain. Dan oleh kerana terlebih makan daging, perut ai dah terlalu kenyang. Tapi sekarang ai dah rasa menyesal kerana tidak makan sahaja dessert tersebut.


Cendol, Jagung Susu, Bandung Soda, Coffee dan Tea.

Air tidak banyak pilihan, tetapi pilihan yang ada semua sedap dan cukup rasa. Air jagung susu tu memang sedap. Siap ada isi jagung dalam tu.


Terdapat bermacam-macam lagi hidangan lain seperti Mee Goreng, Mee Sup, Cendol, Jalapeno Beef Baked Bean, Ayam Madu dan banyak lagi. Pastikan korang datang dengan perut kosong tau. Eh, puasa kan? Mestilah bawa perut kosong.


Apa yang ai suka?

Buat pertama kali ai merasa daging rusa. Rasanya lembut sangat dan cukup rasa. Tapi ai tak tahu lah di tempat lain kerana ini kali pertama ai makan daging rusa. Lepas ni ai boleh jadikan daging rusa sebagai makanan kegemaran jika rasanya sama sahaja di semua restoran. Agak-agaknya kalau ai request rendang rusa untuk hari raya ni, mak ai ketuk kepala ai dengan senduk tak agaknya?


Rusa golek!

Cuba teka yang mana satu daging rusa dan yang mana satu daging lembu. Yang kecil itu adalah daging rusa. Sengaja dipotong kecil agar senang nak makan. Jika tidak potong begitu pun tak ada masalah kerana dagingnya yang lembut dan senang untuk dipotong sendiri. Mushroom souce tu memang pelengkap rasa.


Deep Fried Chicken Drummet with Ranch Dressing, Fettuchini Carbonara dan Baked Penne with Tomato Sause and Mozarella.

Fettuchini Carbonara yang sangat sedap. Gravy dia pekat dan cukup semua rasa. Tapi ai tak galakkan korang makan dengan banyak. Jaga kesihatan ya. Chicken Drummet dan Baked Penne tu biasa je. Tapi.. Kombinasi ayam tu dengan ranch sauce memang sedap sangat. Korang cuba dulu baru korang akan percaya.


Nabil sporting

Hari kami diserikan lagi dengan kehadiran Nabil Ahmad. Sporting habis tau. Dari awal dia sampai hinggalah ai dah nak balik, masih bertenaga lagi dia. Bila ramai yang nak bergambar pun dia layankan saja. Siap ada yang minta buat video lagi. Pada ai, Nabil Ahmad ni lebih kelakar bila berjumpa depan-depan daripada dalam tv. Eh, ter review Nabil Ahmad pula.


Nabil Ahmad

Harga Buffet Ramadan Me'nate Steak Hub

Harga yang ditawarkan sangat berpatutan dan berbaloi dengan menu yang dihidangkan. Dengan hanya RM79.90 untuk dewasa 12 tahun ke atas dan RM39.90 untuk kanak-kanak 5 hingga 11 tahun, korang boleh nikmati semua juadah sepuasnya. Buffet Ramadan ini bermula sepanjang bulan Ramadan dari pukul 6.30 petang sehingga ke pukul 8.30 malam. Kalau korang nak makan steak di Me'nate pada bulan Ramadan, korang boleh nikmatinya selepas pukul 8.30 malam. 


Restoran Me'nate Steakhub mempunyai empat cawangan yang terletak di Ampang Jaya, Setapak, Bandar Baru Bangi dan Shah Alam. Kesemuanya menghidangkan pakej menu dan konsep yang sama di bulan Ramadan. Korang boleh pilih cawangn yang terdekat. Di sini juga disediakan surau yang selesa untuk para pelanggan menunaikan solat. Untuk maklumat lanjut korang boleh hubungi Cik Aidah di talian 012-2944425 atau Encik Farid di talian 011-27058455.




aisyaismail

Saturday, 14 April 2018

JUALAN BARANGAN RAYA FESTIVAL RAMADAN PUTRAJAYA 2018

09:41 16
JUALAN BARANGAN RAYA FESTIVAL RAMADAN PUTRAJAYA 2018
Assalamualaikum and hye readers~



Semakin hampir bulan Ramadan semakin terasa kehangatan untuk menyambut Syawal. Mana tidak nya, bermacam-macam jenama telah mengeluarkan koleksi raya masing-masing. Cantik pula tu. Di Putrajaya juga bakal berlangsung Jualan Barangan Raya Festival Ramadan  Putrajaya 2018 yang bermula pada 17 Mei 2018 bersamaan 1 Ramadan selama sebulan dan bertempat di Dataran Putrajaya, Presint 3.


Objektif festival ini adalah untuk menyatukan rakyat Malaysia berbilang kaum di samping membuka peluang perniagaan kepada usahawan muda. Festival tersebut turut menawarkan pelbagai aktiviti menarik sepanjang Ramadan untuk para pengunjung.


Tak lengkap rasanya festival tanpa cabutan  bertuah. Hadiah yang ditawarkan juga sangat lumayan berupa sebuah kereta atau motosikal. Sangat menarik. Kena sertai ni, mana lah tau ada rezeki. Persembahan busking akan turut diadakan. Seramai 30 orang selebriti akan terlibat seperti Ella, Hanez Suraya, Kaka Azraff, Ekin, Leez Rosli, Sofi Jikan, Haiza, Saiful Apek, Siti Sarah, Shuib dan ramai lagi yang akan diumumkan dari masa ke masa.





Penganjuran festival ini turut mengadakan program kerohanian seperti tazkirah Ramadan bersama selebriti pilihan dan ceramah agama dari penceramah jemputan sepanjang bulan tersebut. Program bubur lambuk akan memeriahkan lagi festival tersebut di sebelah petang. Majlis iftar bersama anak-anak yatim yang terpilih juga akan diadakan di sebelah petang.


Antara gerai yang akan dibuka pada festival tersebut seperti pakaian muslimin dan muslimah, alat solek serta kuih raya. Tumpuan diberikan juga kepada barisan gerai daripada pelbagai jenama hijabista terkenal. Festival ini juga sememangnya akan memudahkan korang untuk membuat persiapan perayaan. Bayangkanlah mencari pelbagai keperluan raya di hanya satu tempat sahaja.


Untuk maklumat dan informasi terkini, sila hubungi nombor di bawah.


Unit Publisiti Jualan Barangan Raya Festival Ramadan Putrajaya 2018

Izainil : 017-3031953
Ashraf : 017-8892909




aisyaismail

Friday, 13 April 2018

BUFFET RAMADHAN MAKAN SAMPAI KENYANG! - "JUADAH MALAYSIA TO THE WORLD" - THE VIEW CAFE, BEST WESTERN i-CITY SHAH ALAM

17:26 4
BUFFET RAMADHAN MAKAN SAMPAI KENYANG! - "JUADAH MALAYSIA TO THE WORLD" - THE VIEW CAFE, BEST WESTERN i-CITY SHAH ALAM
Assalamualaikum and hye readers~



Bila sebut sahaja i-City, pasti semua orang akan membayangkan lampu-lampu di waktu malam dan pelbagai keseronokan yang terdapat di sana. Ramai yang tidak tahu, di i-City juga korang boleh mendapatkan tempat makan yang menarik dengan pemandangan yang cantik dan harga yang berpatutan. 


Best Western i-City Shah Alam.


Bertempat di tingkat 5, The View Cafe, Best Western i-City Shah Alam ada menyediakan hidangan buffet dengan pelbagai jenis hidangan makanan yang pasti membuatkan korang rambang mata. Terdapat lebih daripada 200 jenis makanan yang dikumpulkan dan dihidangkan di The View Cafe. Jangan risau jika korang seorang yang cerewet tentang makanan kerana banyak pilihan yang boleh dinikmati bersama teman dan keluarga.


Antara menu yang terdapat di The View Cafe adalah Nasi Briyani, Kambing Golek, pelbagai jenis lauk pauk Melayu berserta ulam-ulaman, Spaghetti Bolognese, Carbonara, Laksa, Mee Kari dan bermacam-macam lagi hidangan yang istimewa. Jika korang tak mahu makanan yang berat, korang boleh memilih kuih muih tradisional. Kepelbagaian pencuci mulut juga menarik minat ai seperti ABC, Cendol, Bubur Manis, Bread and Butter Pudding dan macam-macam lagi.





Ai tak makan kambing, tapi Nasi Beriyani Kambing tu memanggil-manggil. Nasib baik kuat iman di dada ni, kalau tidak mesti balik ai akan kemurungan sebab mula loya-loya.





Tak lengkap rasanya makanan Melayu tanpa ulam-ulaman. Jarang hidangan di hotel ada menyediakan ulam petai sebagai menu ulam-ulaman. Di The View Cafe ada kepelbagaian ulam-ulaman. Tiada alasan lagi untuk mak ayah menolak ajakan anak-anak untuk berbuka puasa di hotel.




Grill Station! Ai recommend Ikan Pari Grill yang dicicah dengan kuah asam. Sedap sangat!




Roti john, Murtabak, Keropok Lekor, Cekodok, Cucur Udang dan pelbagai menu yang membolehkan korang untuk menikmati menu selain daripada nasi. 





Minuman dan pencuci mulut juga mempunyai pelbagai pilihan. Air sahaja terdapat lebih daripada sepuluh jenis. Ai nak cadangkan korang minum air Roselle. Sedap! Tidak terlalu manis dan tidak juga terlalu masam. Sangat sesuai untuk tekak ai. Korang cuba lah dulu.


Apa yang ai suka?

Kalau tanya apa yang ai paling suka, sudah semestinya sambal udang petai, ikan pari grill beserta kuah asam dan coconut shake. Tiga menu ni paling ai teringat sampai sekarang. Ai nak cuba juga menu ketam, tapi memandangkan malas sangat nak guna tangan, terpaksa lah ai buat-buat tak nampak ketam itu. Takut tak memasal ada aksi ketam terbang pula.





View The View Cafe, Best Western i-City Shah Alam

Cantik sangat. The View Cafe terbahagi kepada dua bahagian. Kalau korang suka makan di tempat yang berhawa dingin, dengan kerusi yang selesa korang boleh makan di bahagian dalam Cafe. Untuk korang yang sukakan tempat yang terbuka dan santai sambil menghirup udara yang asli, korang boleh duduk di bahgian luar Cafe. 




Pilihan ai adalah di bahagian luar. Makan di tempat yang tinggi di waktu malam, tidak akan terasa panas. Selain daripada pemandangannya yang cantik dan menarik, ai juga sukakan hiasan dalamannya. Pasti cantik untuk bergambar kenangan di situ. Tapi sayang, hujan turun dengan lebatnya. Jadi, ai menikmati juadah makanan di bahagian dalam sahaja. Satu perkara yang perlu korang tahu, luar atau dalam kedua-duanya sangatlah selesa.




Murah atau mahal?

Jangan risau kerana untuk pencinta makanan, hidangan buffet di The View Cafe pasti memuaskan hati korang dengan harga yang berpatutan. Terdapat lebih daripada sepuluh stall makanan dengan pilihan yang menarik. Ai sendiri tak mampu nak rasa semua jenis makanan. Bak kata cheff mereka, mereka tidak mahu meletakkan hanya satu menu yang istimewa kerana selera masing-masing tidak sama. Pilihan di tangan anda untuk memilih.


Sehingga 25 April ini, harga untuk early birds adalah hanya RM89 untuk seorang dewasa. Jangan lepaskan peluang untuk dapatkan harga promosi tersebut. Selepas itu, harga untuk korang nikmati juadah adalah sebanyak RM109 untuk dewasa. Beli sembilan seat untuk mendapatkan satu seat percuma. Harga untuk kanak-kanak dan warga emas hanyalah RM59 setiap seorang. Untuk membuat tempahan, korang boleh contact di nombor 03-55219000. Atau korang boleh email terus ke enquiry@bestwestern-icity.my





Pada pendapat ai memang sangat berbaloi makan di The View Cafe, Best Western i-City Shah Alam ini. Daripada pukul 7p.m sehingga pukul 10p.m korang boleh makan sampai puas. Kalau tak larat, korang boleh chill dulu dan sambung makan kemudian. Apa tunggu lagi? Buat lah tempahan sekarang.


Best Western i-City Shah Alam

A-GF-01, No. 6, Persiaran Multimedia,
CityPark, i-City, 40000 Shah Alam,
Selangor Darul Ehsan.

03-55219000
www.bestwestern-icity.my

IG & FB : @bwicity





aisyaismail

Thursday, 12 April 2018

MUSIM RAMBUTAN DATANG LAGI! MAKAN SAMPAI DEMAM!

10:53 21
MUSIM RAMBUTAN DATANG LAGI! MAKAN SAMPAI DEMAM!
Assalamualaikum and hye readers~



Bulan April adalah bulan yang sibuk untuk Encik Husband. Selalunya awal bulan kami berdua pasti pulang ke kampung, tetapi tidak untuk bulan ini. Setelah berbincang dari hati ke hati, kami berdua telah bersetuju untuk pulang pada hujung bulan sahaja. 


Kalau bertanya tentang rindu, mesti lah rindu pada mak dan baba di kampung. Kalau boleh hari-hari nak bersama mereka. Tetapi tanggungjawab membataskan untuk kami bertemu. Tak apa lah, mujur mereka faham. Lagipun, di bulan-bulan yang lain kami memang kerap pulang ke kampung. Hanya sesekali sahaja masa dan kewangan membataskan kami untuk selalu pulang. Beruntung siapa yang duduk di rumah bersama ibu bapa. Rezeki masing-masing.


Walau macam mana kita merancang, kita tetap hanya mampu merancang sahaja. Mak ai voice note di group whatsapp bertanyakan siapa boleh pulang ke kampung kerana pokok rambutan sudah berbuah. Dan buahnya sudah ranum. Ranum? Mendengar perkataan ranum, ai dan Encik Husband berbincang semula. Akhirnya kami memutuskan untuk pulang juga ke kampung.


Geramnya tengok buah rambutan bergayut.


Kami bertolak ke Melaka pada hari Sabtu sebaik sahaja Encik Husband pulang dari pejabat. Setibanya di Melaka, kami terus ke kebun kerana emak dan baba sudah menunggu di sana. Esoknya selepas bersarapan kami perlu bertolak ke kota semula kerana tuntutan kerja Encik Husband. 


Cantik sungguh permandangan buah rambutan yang berjuntaian dari atas pokok. Ai terus capai, lalu dikopek dan dimakan isinya. Sedap! Tak rugi pun balik pada hari itu.


Sementara menuunggu kakak ai sampai, ai dan encik husband terlebih dahulu memetik buah rambutan untuk di bungkus dan di bawa pulang ke kota. Encik husband beriya betul memetik rambutan. Maklumlah, orang bandar kan. Tak pernah jumpa pokok rambutan. Eh, tak pernah petik buah rambutan. Hahaha! Sementara itu, ai hanya menjadi mandur yang cemerlang sambil mengunyah buah rambutan. Banyak ai makan sampai demam.


Teruja betul dia.


Setibanya kakak ai bersama suami dan anaknya, abang ipar ai bantu Encik Husband memetik buah rambutan sementara ai melayan karenah anak buah ai. Mummy, atok dan neneknya sedang sibuk membawang di bawah pondok. Ya Allah! Rindunya ai suasana di mana kami satu keluarga tinggal di bawah satu bumbung. Walaupun masing-masing buat hal sendiri, namun kami masih dapat melihat ahli keluarga yang lain dalam jarak yang dekat.


Ai mula berpisah dengan mak baba sejak melanjutkan pelajaran di Kuantan, Pahang. Sebaik sahaja tamat belajar, ai mendapat tawaran untuk bekerja di Kuala Lumpur. Gembira! Hampir setiap minggu ai akan balik ke kampung. Kalau tidak bersama kakak-kakak, ai akan balik dengan menaiki bas. Ai sedar, ramai kawan-kawan memerli kerana hampir setiap minggu ai berada di Melaka. Tetapi ai tak pedulikan semua itu kerana ai tidak bernasib baik seperti mereka yang rezeki berdekatan dengan keluarga. 


Budak kecik banyak akal.


Kadang-kadang ai terfikir, bagaimana dengan mereka yang yang kampungnya lebih jauh? Sudah tentu perlukan wang dan masa yang banyak untuk pulang selalu. Ai selalu hormati pendirian seseorang yang hatinya selalu di kampung. Wajib bagi seorang anak untuk menghargai kedua ibu bapa mereka. Selagi mereka ada, gembirakanlah mereka. 


Kalau korang dah cuba sedaya upaya untuk mengembirakan hati ibu bapa, tetapi mereka masih tidak gembira, jangan bersedih. Sekurang-kurangnya korang dah cuba. Daripada mereka bersedih kerana kelalaian korang sebagai seorang anak. Yang mana satu pilihan korang?




aisyaismail

Tuesday, 10 April 2018

DUGAAN YANG DATANG TIDAK PERNAH MENGIRA MASA

16:08 6
DUGAAN YANG DATANG TIDAK PERNAH MENGIRA MASA
Assalamualaikum and hye readers~



Redup cuaca hari ini. Panas pun tidak hujan pun tidak. Kalau dapat tidur memang gembira lah hati ini. Entah kenapa hari ni ai terlebih rajin untuk ke kedai buku yang berhampiran dengan pejabat. Selalunya nak keluar makan pun ai rasa malas. Mungkin juga kerana faktor cuaca yang baik hari ini. Ok lah petang nanti nak jogging.


Cantik cuaca.


Di kedai buku ai tak banyak membazirkan masa. Maklumlah kan, masa rehat hanya satu jam. Nak makan lagi, nak patah balik ke pejabat lagi, tak cukup nak menikmati satu jam itu untuk berlengah di kedai buku.


Semasa di kedai buku, ai hanya beli alat menulis sahaja. Itu pun hanya kerana nampak comel bila disusun kemas. Setelah membuat pilihan, ai terus ke kaunter bayaran. Sebenarnya bahaya duduk dalam kedai buku tu lama-lama. Dikhuatiri habis semua duit dalam dompet kerana membeli buku dan alat tulis sahaja. Di kaunter bayaran ada seorang kakak sedang membuat pembayaran. Ai jenguk apa yang dibeli, hanya photostat.


Kakak tadi menoleh ke arah ai sebaik sahaja ai beratur di belakangnya. Belum sempat ai nak senyum, kakak itu terlebih dahulu menjeling kepada ai, siap pandang atas bawah lagi. Nasib baik ai ni seorang gadis yang penuh adab sopan santun lagi comel, ai balas jelingan itu dengan senyuman yang paling manis. Dan kakak itu terus beredar.


Sebaik sahaja selesai membuat pembayaran, ai terus keluar untuk pulang ke pejabat. Ai ternampak kakak tadi bersama dua orang lelaki. Keratanya sudah berada di tow truck MBSA. Ai sempat mendengar kakak tu berkata 'saya masuk sekejap je tadi, saya keluar encik dah sampai'. Memang sekejap pun, ai rasa tak sampai lima minit kakak itu berada di dalam kedai.


Memandangkan ai belum berdaftar dengan persatuan makcik bawang sedunia, jadi ai malas nak jadi kepochi di situ. Ai tinggalkan kakak itu tanpa mengetahui penghujung kejadian tersebut. Yang ai pasti, kakak itu telah meletakkan kenderaan di tempat yang tiada petak parkir dan tidak meletakkan kupon letak kereta di keretanya.





Kesian. Mesti dia nak cepat balik ke pejabat seperti ai juga. Tapi apakan daya, nasib dia tidak berapa baik hari ini. 


Kalau korang memandu kenderaan, sila pastikan korang parkir di dalam kotak parkir ketika berada di kawasan awam. Pastikan juga korang mempunyai kupon letak kereta jika parking di kawasan yang memerlukan korang berbuat demikian. Ataupun korang boleh tinggalkan seorang kawan di dalam kereta. Kalau semua tu tidak ada, korang pastikan tiada MBSA di kawasan tersebut barulah tinggalkan kenderaan korang. Jika tidak, nasib korang akan menjadi seperti kakak tadi. 


Malang tidak berbau, tak salah jika sediakan payung sebelum hujan.




aisyaismail

Sunday, 8 April 2018

JANGAN MELENGAHKAN TEMPAH BAJU RAYA

10:00 16
JANGAN MELENGAHKAN TEMPAH BAJU RAYA
Assalamualaikum and hye readers~



Hari raya dah nak dekat ni. Tinggal lebih kurang dua bulan je lagi. Cepat betul masa berlalu. Rasa macam baru je sambut hari raya pada tahun lepas. Hampir setahun dah rupanya. Korang dah tempah baju raya ke belum tu? Cepat, cepat, jangan lambat-lambat 🎵🎶. 


Raya 2017.


Saja ai nak tanya lagi sekali, korang dah tempah ke baju raya? Sekarang ni nak tempah baju raya bukan boleh nak buat last minutes, dua tiga bulan awal tukang jahit dah tutup tempahan. Yang lagi hebat, lima bulan awal dah tidak menerima tempahan raya. Laku keras lah hasil jahitannya.


Masih teringat zaman ai masih di bangku sekolah dahulu. Rumah tukang jahit hanya di depan rumah sahaja. Bila-bila masa kami boleh tempah baju dan seminggu selepas itu baju sudah pun siap. Kami dah boleh datang untuk mencuba dan jika ada apa-apa yang tidak kena, tukang jahit tersebut akan betulkan dan masa yang paling lama diambil adalah selama satu hari. 


Namun, sekarang itu semua dah jarang berlaku. Silap hari bulan, korang tak dapat beraya dengan baju raya yang meletop cetusan idea korang tu. Kenapa begitu? Sebab dulu tak ramai orang berfesyen dalam menempah baju. Baju yang selalu menjadi pilihan adalah baju kurung, kebaya, baju melayu dan beberapa jenis pakaian tradisional yang tidak mengambil masa yang lama untuk disiapkan.


Rizalman for Zalora 2018. Suka design Rizalman. Tapi harganya......


Zaman sekarang dah lain. Walaupun tempah hanya baju kurung, tetapi maniknya penuh di dada. Bila ditempah baju kebaya, lengannya berkepuk-kepuk mencecah ke lantai. Baju melayu juga sudah mula direka menggunakan fabrik telus agar menampakkan badan lelaki yang sado itu. Dan yang paling hebat lagi, seorang pelanggan menempah tiga ke lima pasang baju raya. Itu belum lagi termasuk untuk suami, anak, mak, ayah, ibu mertua dan bapa mertua. Kalau seorang tiga pasang, tak lebih dua puluh pasang semuanya? Mana tak lima bulan awal sudah tutup tempahan.


Pada korang yang tak sempat nak membuat tempahan baju raya, jangan risau. Dah banyak baju sedia ada yang dijual di butik-butik dan juga kiosk di pasar raya dengan harga yang berpatutan.. Kalau malas nak keluar rumah, online kan ada. Tapi korang kena berani tanggung risiko lah. Takut saiz tak ngam dengan korang. 


Rekaan dari Butik Maleena sesuai untuk mereka yang gemarkan rekaan yang ringan.


Raya-raya juga, tapi puasa jangan lupa ganti. Tak kisah lah apa pun alasan korang ponteng, ganti lah puasa itu. Masih ada masa lagi ni. Cepat, cepat, jangan lambat-lambat 🎵🎶. 




aisyaismail

Friday, 6 April 2018

DILEMA NAMA SEORANG ANAK

10:00 4
DILEMA NAMA SEORANG ANAK
Assalamualaikum and hye readers~



Nak beri nama kepada seorang anak bukan lah sesuatu yang mudah. Nama diberi sebagai gelaran dan identiti kepada anak itu semasa bayi dan akan digunakan untuk selamanya. Dan nama ini jugalah yang perlu didaftarkan di Jabatan Pendaftaran Negara sebagai pengenalan diri. Kalau tak ada pengenalan diri macam mana nak buat surat beranak atau mykid.




Bukan mudah untuk ibu bapa memilih nama yang sesuai untuk anak mereka. Bermacam-macam faktor yang perlu ditikberatkan dalam memberi nama kepada anak. Elokkah maksud disebalik nama tersebut? Apabila besar kelak, adakah anak akan dimalukan dengan nama tersebut? Atau Suka kah anak kita suatu hari nanti dengan nama yang diberi?


Nama panjang atau nama pendek

Nama panjang atau nama pendek yang dipilih sering menjadi bahan bahas di media sosial. Ada Yang menyokong jika anak-anak diberi nama yang lebih pendek agar mudah untuk digunakan. Ada juga yang suka nama yang lebih panjang kerana lebih unik dan banyak pilihan gelaran untuk dipilih. Tetapi pada ai isu nama ini mudah. Suka hati ibu bapa lah nak letak nama apa sekalipun pada anak-anak mereka, asalkan memberi maksud yang baik.


Sering menjadi isu apabila nama yang panjang dipilih untuk ana-anak. Masing-masing mempertikaikan sukar untuk mengisi borang, sukar untuk dihafal, sukar untuk menulis nama pada buku sekolah anak-anak dan bermacam-macam lagi. Ai tertanya-tanya, siapa yang menulis nama pada buku sekolah anak-anak? Ibu bapa atau mereka yang mempertikaikan? Kalau malas, panjang ke pendek ke tetap malas. Boleh beli rubber stamp nama anak-anak ok.




Sistem di sekolah

Baru-baru ni heboh mempertikaikan masalah besar seorang guru apabila terpaksa menulis nama anak panjang-panjang. Bila ai tengok senarai nama tu, tak adalah panjang sangat. Biasalah sahaja tiga patah perkataan tu. Yang menjadi panjang adalah kerana ejaan nama dipanjangkan seperti Muhd menjadi Muhammad dan diletakkan bersama bin dan binti. Lain lah jika diberi nama anak itu Muhammad Aariz Haiqal Iman Hisham Hakimi Yusuf Bin Mohd Badrul, ok ini ai mengaku panjang. Kalau setakat Muhammad Hakim Danial Bin Ilyas Pujangga biasa sahaja pada ai.


Bermula lah dari situ ada netizen yang mula menegakkan pendirian masing-masing. Kononnya letak nama anak satu patah perkataan sudah memadai. Ada juga yang kata nama anak dia macam nama anak dulu-dulu, klasik. Tak kurang juga ada yang kata nama panjang-panjang paling bagus kerana unik dan maksudnya lebih banyak.


Yang ai tak faham sekarang ni, di zaman berteknologi serba canggih sekarang kenapa masih ada isu nak tulis nama anak murid atas paper? Kenapa tak taip di microsoft word atau excel dan print sahaja nama-nama itu? Ai tanya sebab ai tak tahu. Mungkin memang prosedur, printer kehabisan ink atau guru itu sendiri yang suka tulisan tangan. Komen lah di bawah sebab musabab nya ye.




Pada ai, tak kisah lah nama anak korang panjang ke, pendek ke, tiga huruf, tiga suku kata atau tiga patah perkataan sekalipun, yang penting maksud nya baik dah cukup. Lagipun, nama yang korang beri tu adalah nama yang korang suka. Bila mereka dah besar nanti, korang pasti ke anak-anak korang suka dengan nama tu? Pasti ke mereka takkan diejek dengan nama yang diberi?


Tidak perlu lah nak bergaduh dan perli memerli hanya kerana nama anak-anak. Minat dan pendirian masing-masing. Tidak semua perkara yang kita suka, orang akan suka juga. Begitu juga dengan sebaliknya. Melainkan mereka buat kesalahan, itu memang wajib ditegur. Tegur ya, bukan mengecam. Selagi tak ada kesalahan dan tak menyusahkan korang, hormati lah minat masing-masing. Itu lebih baik.




aisyaismail

Tuesday, 3 April 2018

ILMU UNTUK DIKONGSI BERSAMA

12:00 36
ILMU UNTUK DIKONGSI BERSAMA
Assalamualaikum and hye readers~



Alhamdulillah seronok sangat bila sekali lagi dapat berkumpul dengan ahli KBBA9 bagi menjayakan bengkel penulisan pada hari Ahad yang lepas. Walaupun dalam masa yang singkat, namun banyak ilmu yang dapat ai pelajari. Ilmu yang sangat bermanfaat untuk ai sebagai seorang blogger. Lokasi kali ini masih lagi bertempat di Matic, Tourism Malaysia.




Bengkel Penulisan Kelab Blogger Ben Ashaari ini telah dijayakan dengan jayanya dengan kehadiran dua orang penulis yang sangat hebat iaitu Tuan Zulkifli Ahmad Idrus, penulis buku Mata Tak Berhijab dan Tuan Zamri Mohamad daripada Malaysia Writters Movement. Kedua-dua mereka berkongsikan pengalaman mereka dan juga tips-tips untuk menjadi seorang penulis yang berjaya. Tips yang paling ai gemari dan tertunggu-tunggu adalah bagaimana untuk mendapatkan ilham menulis. 


Ai percaya, bukan ai seorang sahaja yang kadang-kala ada masalah untuk mendapatkan idea untuk menulis. Kadang-kadang idea itu sudah ada, tetapi masalah lain pula timbul apabila ai tak ada idea untuk mengembangkan apa yang ingin ditulis. Kesudahannya, tajuk entri tersebut kekal di dalam draft sahaja menanti untuk dikembangkan. Lama-lama ai pun terlupa kerana terlalu banyak entri di dalam draft yang turut menunggu untuk dikembangkan.


Tuan Zulkifli Ahmad Idrus, penulis Mata Tak Berhijab.

Tuan Zamri Mohamad, Malaysia Writters Movement.


Pada mulanya ai berasakan Tuan Zulkifli dan Tuan Zamri adalah seorang yang serious dan sukar untuk beramah-mesra. Namun ai ternyata silap. Setiap patah perkataan yang dilontarkan tidak membuatkan ai rasa mengantuk langsung. Selepas tamat bengkel tersebut, mereka masih tidak lokek untuk berkongsikan ilmu. Bertuah sungguh kerana berpeluang untuk mengenali dua orang insan hebat tersebut.


Bengkel kali ini tidak seperti bengkel sebelumnya, kerana terdapat beberapa orang peserta selain daripada ahli KBBA9. Perkara yang baik kenapa tidak dikongsi, betul tak? Malah mereka turut berasa sangat seronok dengan ilmu yang diterima. Selain itu, dapatlah mengeratkan sillaturrahim dengan komuniti blogger yang lain. Ada juga pelajar yang menyertai bengkel kali ini. 


Tekun tak kami? Kredit gambar untuk shehanzstudio.com.


Empat jam terasa sekejap sangat jika kita melakukan sesuatu yang sememangnya minat kita. Secara tak langsung, kita ikhlas terhadap apa yang sedang dilakukan. Ai terasa macam tak puas nak belajar tentang penulisan. In syaa Allah, ai akan terus belajar dan mantapkan skill penulisan. Minat tu dah ada. Ilmu pun dah dapat. Cuma tinggal nak asah skill itu sampai tajam. Mana tau boleh terbitkan buku satu hari nanti. Ok itu berangan!



Bahagian yang paling best bila hadiri bengkel macam ni ialah, makan! Siapa yang tak suka makan kan. Lebih-lebih lagi apabila makanan yang dihidangkan tu sedap dan percuma pula tu. Bengkel kali ini ditaja oleh Restoran Nelayan Ampang untuk sarapan pagi dan Cafe Cerita Kambing untuk makan tengahari. Ai suka betul bihun goreng untuk sarapan pagi tu. Sedap sangat. Tapi tak tambah pun sebab nak control ayu. Nasi kambing tu ai tak rasa sebab ai tak makan kambing. Jadi, ai bawa balik untuk encik husband yang gemarkan daging kambing. Nampak tak macam isteri mithali?


Sedap sampai menjilat jari.


Terima kasih Kelab Blogger Ben Ashaari terutama sekali penaung kelab ini siapa lagi kalau bukan Ben Ashaari kerana telah memberi ai peluang untuk belajar dengan lebih lagi dalam ilmu penulisan ini. Kalau ada peluang untuk menimba ilmu lagi selepas ini, in syaa Allah ai takkan lepaskan peluang itu. Nak belajar selagi termampu. Mana lah tau lepas ni boleh jadi hebat macam Tuan Zulkifli dan Tuan Zamri. 


Peserta Bengkel Penulisan Kelab Blogger Ben Ashari.

Saja nak bagitau, pen yang Tuan Zulkifli guna untuk autograf kat buku-buku pada hari itu adalah pen ai. 😜




aisyaismail