2020

Friday, 18 December 2020

"ACHIEVEMENT UNLOCK!" BERJAYA CABUT GIGI SETELAH SAKIT BERTAHUN-TAHUN

December 18, 2020 24
"ACHIEVEMENT UNLOCK!" BERJAYA CABUT GIGI SETELAH SAKIT BERTAHUN-TAHUN

 Assalamualaikum and hye readers.




Entri sebelum ni Ai ada cerita yang Ai takut sangat nak cabut gigi kan. Alhamdulillah, berjaya juga cabut gigi tu walaupun Tuhan je tahu betapa nak tercabutnya jantung Ai sebab cuak sangat. Apatah lagi bila Ai nampak peralatan yang akan digunakan terhidang di depan mata. Kalau korang tak faham hujung pangkal entri kali ni, korang boleh klik sini untuk baca cerita sebelumnya.


"ACHIEVEMENT UNLOCK!" BERJAYA CABUT GIGI SETELAH SAKIT BERTAHUN-TAHUN


Temu janji di KP Dental Place


Selepas 5 hari berjuang menghabiskan antibiotik, Ai pun serahkan diri di KP Dental Place. Macam biasa, Coco setia menemani isteri dia ni. Temu janji dengan doktor gigi pada pukul 9 malam, tapi kami sampai awal 15 minit. Nak panaskan badan sebelum berjuang. Ok lah 15 minit awal. Kalau awal sangat takut Ai ubah fikiran sementara nak tunggu pukul 9 tu.



Jantung Ai memang berdegup laju masa tunggu tu. Kalau amik tekanan darah, silap hari bulan boleh naik sampai 200. Ai hanya mampu istighfar banyak-banyak sampai Coco cakap 'takut sangat awak ni'. Ya, memang lah takut. Kalau tak takut, setiap 6 bulan sekali mesti Ai akan buat pemeriksaan gigi.


"ACHIEVEMENT UNLOCK!" BERJAYA CABUT GIGI SETELAH SAKIT BERTAHUN-TAHUN


Kurang lebih pukul 9 nama Ai dipanggil. Ai masuk ke dalam bilik pemeriksaan. Kali ni bukan Doktor Fauzan, tapi Doktor Farhana. Kecewa sikit sebab Ai dah tanamkan dalam hati yang Doktor Fauzan boleh cabut dengan baik. Tiba-tiba tukar doktor, tak sempat nak korek dan tanam balik semangat baru. Tapi tak apalah Ai tawakal. Selawat dan istighfar banyak-banyak.



Doktor Farhana ni ok rupanya. Lembut je bercakap. Dia buat Ai rasa tenang sikit. Bila Ai terlalu gementar, dia tanya nak Coco masuk tunggu kat dalam tak. Memang Ai tak nak lah. Setahun tak habis Coco membahan Ai nanti kalau tengok proses cabut gigi tu.



"Achievement unlock!" Berjaya cabut gigi setelah sakit bertahun-tahun


Sebelum cabut gigi, Doktor Farhana bius Ai 2 kali. Bila dah rasa kebas-kebas tu, doktor mulakan kerjanya. Tapi masih rasa sakit lagi. Sampai Ai tertepis tangan doktor. Maaf Doktor Farhana, saya tak sengaja. Nasib baik dapat doktor baik. Disebabkan masih sakit, doktor suntik bius sekali lagi. 3 kali Ai kena bius! 3 kali weyh... hampir pitam Ai kat dalam tu.



Setelah bius kali ketiga, Ai dah tak rasa sakit proses cabut gigi tu. Hanya rasa macam gigi ditolak-tolak sahaja. Tapi cuak tu tetap ada. Siap ada nurse gosok-gosok bahu Ai nak bagi Ai bertenang. Hahaha! Tak smpai 5 minit gigi Ai dah siap dicabut. 


"ACHIEVEMENT UNLOCK!" BERJAYA CABUT GIGI SETELAH SAKIT BERTAHUN-TAHUN


Pantang larang selepas cabut gigi


Darah banyak keluar. Tapi tu perkara yang normal. Kalau tak berdarah, itu yang tak nomal. Keturunan apa tak ada darah? Doktor Farhana letak ubat dan suruh Ai gigit kapas yang perlu ditukar setiap 30 minit. Sebelum keluar, Doktor Farhana bagitahu pantang-larang selepas cabut gigi selama 24 jam. 


  • Tak boleh makan/minum yang panas-panas
  • Tak boleh berkumur
  • Tak boleh meludah

Bab makan minum tu Ai ok, tapi kalau tak boleh berkumur dan meludah macam mana nak gosok gigi? Doktor suruh telan je air liur. Rasa darah sikit-sikit tu biaasa katanya. Ok lah doktor, asalkan sakit ni cepat baik, ku turutkan lah. Ai pasrah je.


Year End Sale di KP Dental Place


Selesai semua, Ai bayar bil dan balik. Ai dibekalkan MC selama sehari dan paint killer sepapan. Kalau selepas bius dah hilang, boleh lah makan paint killer bila rasa sakit. Jumlah bil Ai setelah ditolak diskaun "Year End Sale" adalah sebanyak RM127. 


Murah ke mahal? Ok kot. Kalau nak murah boleh pergi ke klinik kerajaan. Bayar RM1 je. Jimat RM126. Hihihi! Ai bukan kekwat taknak pergi klinik kerajaan tau. Tapi Ai tak rasa doktor klinik kerajaan nak layan Ai punya ketakutan terlampau nak cabut gigi tu. Susah Ai nak terangkan macam mana rasa takut tu. Macam anxiety mungkin.


Selesai dah proses mencabut gigi seorang Aisya Ismail. Ni kira salah satu pencapaian dalam hidup Ai juga. Syukur Alhamdulillah Ai dah makan sebelum cabut gigi sebab Ai langsung tak ada selera selepas tu. Ai tukar kapas setiap 30 minit sebab darah masih ada dan banyak. 


Bila bius dah semakin berkurang, Ai cepat-cepat paksa mata ni untuk tidur. Taknak rasa sakit kononnya. Tapi pukul 2 Ai terjaga juga sebab sakit sangat. Hahaha! Ai cuba tak nak makan paint killer yang doktor bekalkan. Alhamdulillah selepas tu Ai dapat tidur semula dengan nyenyak. Sekarang gusi Ai dalam proses nak sihat balik. In syaa Allah.

"ACHIEVEMENT UNLOCK!" BERJAYA CABUT GIGI SETELAH SAKIT BERTAHUN-TAHUN


Cabut gigi di KP Dental Place


Ok, kalau korang nak cabut gigi dengan tenang, korang cubalah pergi ke KP Dental Place yang terletak di Seksyen 7 Shah Alam. Betul-betul atas dobi di sebelah De Art Hotel. Dari doktor sampai ke orang yang jawab telefon baik je. Tak bosan jawab soalan yang tak masuk akal. Boleh buat temujanji dulu ya. Nak pilih doktor pun boleh.


KP Dental Place, Seksyen 7 Shah Alam
03-58822620


Lagi satu, selepas cabut gigi baru Ai perasan, klinik tu cantik. Hahaha. ruang menunggu dia macam kat rumah. Nanti kalau Ai dah ada semangat balik, Ai nak cuba rawatan lain pula di situ. Nak minta doktor yang sama juga. Harap-harap masa semangat Ai dah datang, doktor masih lagi baik macam hari tu.




aisyaismail

Monday, 14 December 2020

BERSEDIAKAH AKU?

December 14, 2020 30
BERSEDIAKAH AKU?

 Assalamualaikum and hye readers.



Minggu lepas benda yang Ai tak nak terjadi dah pun terjadi. Ai kena serang sakit gigi di tempat kerja. Sakit bukan sakit manja-manja tau, sakit sangat. Macam biasa lah, Ai tahan sakit tu. Kalau bagi pilihan sakit gigi dengan doktor gigi, Ai rela lagi sakit gigi. Entah apa yang takut sangat pun tak tahu lah.


BERSEDIAKAH AKU?



Kumur dengan air garam

Balik rumah, Ai kumur dengan air garam. Petua ni sangat mujarab tau pada Ai. Sebelum-sebelum ni memang Ai kumur dengan air garam je. Tak lama lepas tu sakit gigi Ai akan bertukar jadi kebas-kebas dan hilang sakit. Tapi kali ni tak elok-elok pula sakit ni. Berkali-kali Coco ajak pergi klinik gigi, memang tidak lah.



Keesokkan harinya Ai pergi kerja macam biasa. Gigi masih berdenyut-denyut sakit. Dalam tengahari Ai nak tengok gigi dekat cermin, mana lah tahu ada sisa makanan tersumbat ke walaupun Ai tak rasa ada. Tak sempat Ai nak belek gigi, Ai dah nampak pipi Ai bengkak sebelah. Masa tu memang nak menangis dah. Terus whatsapp Coco.



Respon pertama dari Coco mestilah dia ketawa dulu. Sambil-sambil tu Ai Google tentang bengkak pipi ni. Seram pula. Nak tak nak Ai kena juga pergi jumpa doktor gigi. Ya, antara sakit gigi dengan doktor gigi Ai pilih tahan sakit tu. Tapi ni dah sampai bengkak pipi. Tak boleh jadi ni.



Pada mulanya Coco ajak pegi Pure Dental Clinic yang terletak di Bukit Raja. Dia pernah dapatkan rawatan dengan doktor di situ. Doktor Fauzan namanya. Ai pun telefon Pure Dental Clinic untuk buat temujanji. Tapi musim Covid ni Pure Dental Clinic tutup pukul 5 petang. Reception yang jawab call tu cadangkan Ai pergi branch mereka, KP Dental Place di Seksyen 7. Kat situ tutup lambat sikit.



Ok, takpe lah Ai cuba klinik kedua iaitu klinik yang banyak Ai jumpa dalam carian di google.com, Klinik Pergigian Khairuddin. Kata mereka Doktor Khairuddin bagus. Tapi sayang juga, tutup awal kerana musim Covid. Dan pilihan terakhir Ai, cari je lah mana-mana klinik gigi yang dekat dengan office. Senang!


BERSEDIAKAH AKU?



Pertama dan terakhir kali pergi

Dalam kepala ni satu je, nak dapatan khidmat nasihat dari doktor. Kalau kena buat rawatan sekali pun, Ai perlukan masa untuk bersedia. Maklum lah, penakut jumpa doktor gigi kan. Tapi mungkin nasib Ai tak baik, dari receptionist sampai lah ke doktor paksa Ai cabut gigi masa tu juga. Ya Allah! Dah lah paksa, suara doktor tu dalam nada yang annoying sangat. Kuat pula tu. Rasanya satu klinik tu boleh dengar suara dia. Tak jaga air muka patient langsung!



Ai memang dah bengang dah masa tu. Siap cakap "saya tak kisah kalau awak tak nak cabut, saya ada banyak lagi patient lain". Lepas tu Ai yang seumur hidup tak pernah cabut gigi kekal ni tanya lah, "sakit tak masa bius tu?" Doktor tu jawab, "sakit lagi sakit gigi, belum pernah ada orang mati masa inject bius" dengan nada annoying. 



Ok, Ai putus asa dah kat klinik tu. Ai terus minta antibiotik je. Cukup lah bekalan sementara Ai cari klinik lain yang Ai selesa. Masa nak bayar, reception tu masih memujuk Ai untuk cabut gigi. Tapi Ai memang dah tawar hati dah dengan doktor tu. Masa nak bayar tu, Ai yang kena minta antibiotik lagi sekali. Padahal dah cakap dah dekat doktor tadi. Ai minta sekali MC. Balik office Ai kemas-kemas terus balik rumah.



Jangan tanya tau klinik pergigian mana yang Ai pergi. Sebab sebelum Ai pergi klinik tu Ai dah google dulu. Ada je review yang bagus dan ada yang tak bagus. Mungkin bukan rezeki Ai, Ai dapat service tak bagus.



KP Dental Place

Petang tu, borak-borak dengan Coco dan dia cakap kenapa tak cuba je KP Dental Place. Branch mungkin ok sama dengan induk. Ok lah, Ai pun telefon lah untuk buat temujanji. Keesokkannya Ai pergi ke KP Dental Place yang terletak di Seksyen 7. Kali ini rezeki Ai, Ai dapat juga rawatan dari Doktor Fauzan.


BERSEDIAKAH AKU?



Pengalaman klinik kedua ni berbeza dari yang pertama. Doktor Fauzan tengok dan dia cakap perlu cabut gigi Ai sebab dah kena jangkitan. Tapi kalau terus buat Ai akan rasa sakit sikit. Jadi dia nasihatkan untuk Ai untuk makan antibiotik dalam 5 hari dan datang balik untuk cabut gigi tu. Tapi kalau Ai taknak, dia tak boleh nak paksa. Tapi sakit tu memang akan datang balik di kemudian hari. Lembut je dia bagi nasihat.



Hari ni gigi Ai dah tak sakit. Terngiang-ngiang lagi kata-kata Doktor Fauzan "selalunya orang bila gigi dah tak sakit terus tak jadi nak cabut gigi". Eh macam tau-tau je doktor ni. Hahaha! Sejujurnya Ai belum bersedia nak cabut gigi. Tapi takpe, Ai taknak bengkak tu berulang. Boleh membahayakan Ai juga. Harap-harap Ai tak rasa sakit masa kena bius tu. Kalau KP Dental Place tu ok, nanti Ai review ok. Boleh lah warga Shah Alam serbu klink tu nanti. Hehehe!





aisyaismail

Wednesday, 9 December 2020

DRAMA KOREA : WHAT'S WRONG WITH SECRETARY KIM - PARK SEO JOON, PARK MIN YOUNG

December 09, 2020 12
DRAMA KOREA : WHAT'S WRONG WITH SECRETARY KIM - PARK SEO JOON, PARK MIN YOUNG
Assalamualaikum and hye readers.



Drama Korea yang dibintangi oleh Park Seo-jeon dan Park Min-young ini telah disiarkan di tvN pada tahun 2018. What's Wrong With Secretary Kim pada awalnya diterbitkan sebagai sebuah novel dan diadaptasi menjadi komik dan sekali lagi diadaptasi menjadi drama.


DRAMA KOREA : WHAT'S WRONG WITH SECRETARY KIM - PARK SEO JOON, PARK MIN YOUNG


Sinopsis


Kim Mi-so (Park Min-young) bekerja sebagai seorang secretary kepada seorang CEO muda Lee Young-Joon (Park Seo-joon) yang sangat perfectionist. Selama 9 tahun bekerja, Mi-so memberikan 100% ketekunan dan kesetiaan kepada pekerjaannya. Tiba-tiba, suatu hari Mi-so meletak jawatan sebagai secretary dan ini membuatkan Young-joon terkejut dan tertanya-tanya apa alasan sebenar Mi-so meletakkan jawatannya. Walaupun Young-joon menerima perletakkan jawatan Mi-so, namun dia mulai rasa kehilangan. Bermacam-macam cara yang dilakukan oleh Young-joon untuk mengubah keputusan Mi-so, namun Mi-so tetap dengan pendiriannya. 


Ulasan


Hero dalam drama ni kaya gila. Biasalah tipikal drama Korea. Tapi jalan cerita dia menarik. Heroin pun bukanlah orang susah walaupun tak kaya. Drama ni sesuai untuk korang yang sukakan gerne romantik komedi. Yang penting, sejuk mata Ai tengok hero dan heroin dia. Hehehe!


P/S : Drama ni drama pertama lakonan Park Seo-joon yang Ai tengok.




aisyaismail

Sunday, 6 December 2020

PENIAGAAN YANG WAJIB MENUNAIKAN ZAKAT PERNIAGAAN

December 06, 2020 11
PENIAGAAN YANG WAJIB MENUNAIKAN ZAKAT PERNIAGAAN

 Assalamualaikum and hye readers.




Kalau sebut pasal zakat perniagaan, dalam kepala ni mesti dah tefikir akan hanya perniagaan yang besar-besar dengan keuntungan yang tak habis pakai sahaja yang wajib membayar zakat. Tidak! Ai dulu pun ingatkan macam tu juga. Sebenarnya, walau sekecil-kecil perniagaan, jika dah cukup syarat kita wajib membayar zakat perniagaan.

PENIAGAAN YANG WAJIB MENUNAIKAN ZAKAT PERNIAGAAN


Apa itu Zakat Perniagaan?


Zakat perniagaan adalah zakat yang wajib dikeluarkan hasil daripada perniagaan yang kita jalankan. Perniagaan ini termasuklah dari segi perkhidmatan, pembuatan, perlombongan, perikanan, pertanian dan sebagainya. Pendek kata, apa sahaja yang kita niagakan sama ada secara persendirian mahupun perkongsian sesama Islam atau dengan bukan Islam perlu dizakatkan. 



Perniagaan ini juga termasuk semua jenis perniagaan seperti syarikat, koperasi, saham dan sebagainya. Tidak kira kecil, besar atau bermusim. Berniaga secara atas talian seperti di Instagram, Facebook, Shopee, Lazada dan seumpamanya juga diwajibkan untuk membayar zakat perniagaan.


Allah Ta'ala dalam surah al-Baqarah ayat 267 berfirman:

"Wahai orang-orang yang beriman, keluarkan zakat sebahagian daripada hasil usaha kamu yang baik-baik dan sebahagian dari apa yang kami keluarkan dari bumi untuk kamu."



Syarat-syarat wajib Zakat Perniagaan


Bila Ai kata wajib untuk semua yang berniaga, masih ada syarat-syarat yang mewajibkan sesebuah pernigaan itu untuk membayar zakat atau pun tidak. Berikut adalah antara syarat wajib zakat perniagaan. 

PENIAGAAN YANG WAJIB MENUNAIKAN ZAKAT PERNIAGAAN


Dimiliki oleh orang Islam

Zakat bukan cukai ya. Jadi hanya mereka yang beragama Islam sahaja yang layak untuk membayar zakat. Jika perniagaan tersebut hasil perkongsian dengan mereka yang bukan Islam, maka pendapatan bersih yang dimiliki oleh peniaga Islam sahaja yang wajib untuk membayar zakat.


Perniagaan yang halal

Hanya perniagaan-perniagaan yang halal sahaja yang diwajibkan untuk membayar zakat. Perniagaan-perniagaan yang berunsurkan arak, khinzir, perjudian, riba mahupun kelab malam tidak diwajibkan untuk membayar zakat. 


Sempurna milik

Harta perniagaan yang dikenakan zakat mestilah sempurna dari segi pemilikan aset dan keupayaan mengurus iaitu mempunyai kuasa penuh ke atas harta tersebut.


Cukup nisab

Bukan semua harta perniagaan perlu dibayar zakat. Terdapat paras minima untuk sesebuah perniagaan diwajibkan membayar zakat. Nisab  wajib membayar zakat perniagaan adalah bersamaan 85 gram emas semasa.


Cukup haul

Zakat perniagaan diwajibkan kepada perniagaan yang telah cukup tempoh setahun. Penilaian harta perniagaan ditentukan daripada hasil perniagaan pada akhir haul.



Cara Pengiraan Zakat Perniagaan


Zakat akan ditaksir dengan mengambil kira semua hasil, jualan, perolehan dan dikumpul dan dikirakan jumlahnya. Jumlah yang diperoleh akan ditolak dengan segala kos dan perbelanjaan yang terlibat di dalam sesebuah perniagaan. Untung bersih yang melebihi nisab bersamaan 85 gram harga emas semasa akan dikenakan zakat sebanyak 2.5%.

PENIAGAAN YANG WAJIB MENUNAIKAN ZAKAT PERNIAGAAN


Terdapat dua kaedah utama asas kiraan zakat perniagaan bagi syarikat-syarikat yang memiliki akaun dan penyata kewangan atau kunci kira-kia yang lengkap.


Kaedah model bekembang (Growth Model)

Kaedah Growth Model ini sesuai bagi Institusi Kewangan Islam atau Perbankan Islam, Takaful dan Syarikat Berhad yang tidak mengkelaskan Aset Semasa dan Liabilii Semasa. Modal dicampur dengan keuntungan dan menggunakan formula berikut.

[Ekuiti Pemilik + Liabiliti Jangka Panjang - Aset Tetap - Aset Separuh Tetap] x % Pemilikan Saham Muslim x 2.5%


Kaedah Modal Kerja (Working Capital)

Kaedah ini biasanya digunakan bagi syarikat-syarikat seperti Syarikat Berhad, Sdn. Bhd., Koperasi, Perniagaan, Perusahaan dan sebagainya di mana terdapat aset semasa dan liabiliti semasa. Kaedah ini menggunakan formula berikut.


[Aset Semasa - Liabiliti Semasa] x % Pemilikan Saham Muslim x 2.5%



Rebat cukai setelah membuat pembayaran zakat perniagaan


Mesti ramai yang belum tahu akan rebat cukai ini kan? Haa meh sini Ai nak bagitahu. Peniaga atau syarikat seperti Sdn. Bhd., Berhad dan sebagainya boleh menikmati potongan cukai ke atas zakat perniagaan yang dibayar tertakluk kepada had maksima 2.5% daripada pendapatan agregat syarikat tersebut. Tapi perniagaan milikan individu seperti perniagaan runcit, restoran, perkhidmatan dan sebagainya boleh menikmati 100% rebat penuh cukai.


Perlepasan cukai yang diberikan mestilah mengikut tarikh dan tahun korang bayar seperti yang tertulis di dalam rest. Contohnya, kalau korang bayar zakat pada tahun 2020 maka korang layak untuk mendapat perlepasan cukai syarikat pada tahun 2020 sahaja. Jangan korang kumpul resit tahun-tahun yang sudah pula. Tak lepas nak dapat perlepasan cukai tu!



Cara membayar Zakat Perniagaan


Banyak juga Ai dengar isu-isu tak tahu macam mana nak bayar zakat. Lebih-lebih lagi musim COVID19 ni. Nak keluar rumah pun takut. Jangan risau, selain bayar di kaunter-kaunter zakat, korang boleh bayar secara online je tau! Klik je link-link di bawah ni untuk maklumat lanjut pembayaran zakat perniagaan.


Website : fpx.zakatselangor.com.my

Facebook : Lembaga Zakat Selangor

Instagram : https://www.instagram.com/zakatselangor



Haaa senang je kan nak bayar zakat perniagaan. Tak susah pun. Kalau korang tak pasti dan tak tahu cara pengiraan cukai, website Zakat Selangor ada menyediakan kalkulator untuk senang korang nak buat kira-kira. Apa lagi, jom tunaikan zakat. Tak kan pernah jatuh miskin orang yang membayar zakat.


PENIAGAAN YANG WAJIB MENUNAIKAN ZAKAT PERNIAGAAN






aisyaismail

Sunday, 29 November 2020

RESIPI MUDAH : SAYUR KANGKUNG GORENG BELACAN

November 29, 2020 17
RESIPI MUDAH : SAYUR KANGKUNG GORENG BELACAN
Assalamualaikum and hye readers.



Hari ini Ai nak kongsikan resipi Kangkung Goreng Belacan. Senang je! Hasil dia sedap sehingga menjilat jari. Nyum nyum!   


Kalau korang jenis yang suka makan Kangkung Goreng Belacan di kedai, apa kata kali ni korang buat je sendiri. Dengan harga sepiring di kedai, korang boleh dapat sepinggan di rumah tau. Kalau tak percaya, cuba lah buat dulu.


RESIPI MUDAH : SAYUR KANGKUNG GORENG BELACAN




Bahan-bahan


1. 1 ikat sayur kangkung
2. 1 biji bawang besar
3. 2 ulas bawang putih
4. 1/2 genggam ikan bilis
5. 1 batang cili merah
6. 1/4 belacan bulat (kalau selain ni pandai-pandai agak)
7. Minyak masak
8. Air
9. Garam


Cara-cara


1. Potong sayur kangkung dan cuci bersih-bersih.
2. Tumbuk lumat bawang besar, bawang putih, ikan bilis, cili merah dan belacan. Nak kisar pun boleh tapi lagi sedap jika tumbuk menggunakan lesung batu.
3. Panaskan dalam 3 sudu minyak masak.
4. Tumis bahan-bahan tumbuk tadi sehingga naik bau dan masukkan setengah cawan air dan garam sesedap rasa. Kalau nak guna bahan perasa pun boleh. Tapi Ai tak guna. 
5. Masukkan sayur dan kacau-kacau sedikit sampai sayur disaluti bahan tumisan tadi dengan sebati.
6. Siap untuk dihidang dan dinikmati.


P/s : Bahan-bahan boleh dilebihkan atau dikurangkan mengikut citarasa masing-masing.




aisyaismail

Sunday, 15 November 2020

RESIPI MUDAH : NASI AYAM ROASTED YANG MESTI CUBA!

November 15, 2020 39
RESIPI MUDAH : NASI AYAM ROASTED YANG MESTI CUBA!
Assalamualaikum and hye readers.



Menu kesukaan seorang Aisya Ismail. Asal entri resipi je mesti menu kesukaan. Hahaha! Ai memang malas sangat nak masak benda yang ai tak suka makan. Apatah lagi nak tulis entri dalam blog.


Nasi ayam salah satu menu yang ai suka. Tapi dari dulu ai tahu beli je, buat nya tak reti. Malas nak belajar sebab macam leceh je. Nak masak nasi, masak ayam, sup, cili, kicap. Eh banyak betul nak kena buat. Tapi sekali dah buat, lah... senang je rupanya. Rugi tak belajar awal-awal.


Lepas sekali dah buat dan berjaya, siap orang puji-puji kesedapan nasi ayam ai, terus nak buat lagi. Hahaha! Bukan ai yang cakap tau, orang yang makan yang cakap sedap. Kalau korang baru nak belajar masak menu mudah nasi ayam roasted , korang ikut je step-step kat bawah ni. Mesti jadi. Kalau tak jadi tu mungkin korang ada tersilap kat mana-mana. Resepi ini untuk 5 ke 6 orang makan.


RESIPI MUDAH : NASI AYAM ROASTED YANG MESTI CUBA!


Bahan-bahan Ayam Roasted

1. 1 ekor ayam dipotong ikut keselesaan korang
2. Air untuk merebus. Pastikan air rebusan cukup untuk masak nasi dan sup.
3. 5 ulas bawang putih
4. 2 inci halia 
5. 2 sudu teh garam
6. 3 sudu makan serbuk lada hitam
7. 5 sudu makan sos tiram
8. 1 cawan kicap manis

Cara-cara masak Ayam Roasted

1. Siang dan cuci ayam bersih-bersih.
2. Rebuskan di dalam periuk yang bersesuaian bersama bawang putih, halia dan garam sehingga masak.
3. Apabila dah masak, keluarkan ayam di dalam mangkuk.
4. Campurkan serbuk lada hitam, sos tiram dan kicap manis ke dalam mangkuk yang berisi ayam dan gaul perlahan. Jangan rakus sangat, takut ayam hancur.
5. Ayam yang sudah diperap sekurang-kurangnya 1 jam boleh lah di masak menggunakan air fryer selama 5 ke 10 minit dengan suhu 180 darjah. Tak perlu lama sebab ayam dah masak sewaktu direbus.
6. Ketuk-ketu sedikit ayam yang siap di masak menggunakan anak lesung atau penyekkan menggunakan pisau besar (tak buat pun tak pe).
7. Kicap perapan tadi tapis untuk dimakan bersama nasi.


Bahan-bahan nasi ayam

1. 5 pot beras atau boleh ikut sukatan biasa masak nasi
2. Air rebusan ayam yang cukup
3. 3 ulas bawang putih dihiris
4. 1 biji bawang merah bersaiz sederhana dihiris
5. 2 inci halia dihiris
6. 2 sudu makan mentega
7. 1 sudu teh serbuk kunyit
8. 1 sudu teh garam
9.  3 helai daun pandan disimpul

Cara-cara masak nasi ayam

1. Tumis bawang putih, bawah merah dan halia yang telah dihiris menggunakan mentega. Tak perlu minyak ya.
2. Bila sudah naik bau, masukkan satu senduk air rebusan ayam.
3. Cuci beras bersih-bersih kemudian masukan bahan tumisan tadi bersama serbuk kunyit, daun pandan dan air rebusan ayam mengikut sukatan seperti masak nasi biasa.
4. Masak nasi seperti biasa.


Bahan-bahan sup nasi ayam

1. 2 ulas bawang putih dihiris halus
2. 3 biji bawang merah dihiris halus
3. Air rebusan ayam secukupnya
4. 1 sudu teh gula perang
5. Garam secukupnya

Cara-cara masak sup nasi ayam

1. Tumis bawang putih dan bawang merah sehingga naik bau.
2. Masukkan air rebusan ayam, gula perang dan garam. Kacau sehingga rata dan tunggu sup mendidih boleh tutup api.


Bahan-bahan sos cili

1. 9 biji cili merah
2. 3-5 biji cili padi
3. 3 sudu makan gula perang
4. 2 sudu makan cuka
5. 1/2 cawan air rebusan ayam
6. Semua halia dan bawang putih di dalam air rebusan ayam

Cara-cara masak sos cili

1. Mesin semua bahan-bahan di atas sehingga lumat.
2. Keluarkan di dalam kuali dan masak di atas dapur. Kacau-kacau sehingga pekat sedikit.


Bahan-bahan sos kicap

Tapis kicap perapan ayam dan boleh terus dimakan.


Siap untuk dihidangkan dan dimakan seisi keluarga. Jangan lupa sertakan salad, timun dan tomato! Selamat mencuba!




aisyaismail

Wednesday, 11 November 2020

SEDAP HINGGA MENJILAT SUDU - KOKO JAR SHAKE!

November 11, 2020 36
SEDAP HINGGA MENJILAT SUDU - KOKO JAR SHAKE!

  Assalamualaikum and hye readers.




Entri ini bukan nak promote mana-mana penjual tapi Ai nak promote produk yang ai sendiri jual. Eh, Ai dan Coco yang jual. Hehehe!



Apa benda Koko Jar Shake ni? Sedap sangat  ke? Koko Jar Shake ini adalah campuran bubble rice dan mini coco crunch dan disiram dengan limpahan chocolate yang sedap. Kemudian di shake-shake dan terhasil lah Koko Jar Shake! Kalau korang peminat chocolate, korang mesti suka. Yang tak minat pun boleh jadi minat.


SEDAP HINGGA MENJILAT SUDU - KOKO JAR SHAKE!


Dari membeli kepada menjual


Sebelum ai jual Koko Jar Shake ni, Ai adalah pembeli juga. Coco lah yang asyik nak beli je. Masa pertama kali Coco cakap nak beli Koko Jar, ai ok je walaupun harga agak mahal. Boleh tumpang sekaki makan manis-manis ni. Bila dah sampai, mak oii besarnya botol. Padan sangat dengan harga. 



Dari satu botol ke satu botol. Dari perisa chocolate ke mocha dan yang terbaru durian musang king. Coco terus cakap dengan ai dia nak jadi agent. Ai panik sekejap. Nak jadi agent bukan boleh beli sebotol, tapi berbotol-botol dan bermodalkan ratusan ringgit. Kalau tak laku macam mana? Haihhh macam-macam pula Coco ni.



Sedap hingga menjilat sudu


Alhamdulillah dengan niat Coco nak meniaga, bila kami ada rezeki lebih terus kami jadi agent sah Koko Jar Shake. Coco pun nampak rajin nak menjual dan mempromosikan Koko Jar Shake ni.  Sambil jual, beli sendiri untuk makan di rumah. Hehehe!



Korang tak nak cuba ke Koko Jar Shake ni? Meh lah cuba beli dengan ai. RM15 sahaja!! Botol Koko Jar Shake setinggi botol air 1 Liter. Confirm sedap and tak menyesal beli. Sedap hingga menjilat sudu! Buat masa ni hanya perisa chocolate sahaja ada. Yang dekat boleh COD, yang jauh boleh post. Yang penting, korang kena beli tau. Kalau berminat, klik link whatsapp di bawah. Atau boleh DM instagram @aisyaismail_ai.



http://www.wassap.my/60148469239/Saya%20nak%20Kokojarshake





aisyaismail

Friday, 6 November 2020

TAMAN KAKTUS GERSANG - TAMAN BOTANI NEGARA SHAH ALAM

November 06, 2020 15
TAMAN KAKTUS GERSANG - TAMAN BOTANI NEGARA SHAH ALAM

  Assalamualaikum and hye readers.




Ingat tak entri Ai pasal Taman Botani Negara Shah Alam, cantik tapi banyak tempat yang tak terjaga dah? Kalau tak ingat atau belum baca, korang boleh baca di sini. Sebelum PKPB haritu Ai pergi lagi sekali. Kalau sebelum-sebelum ni ai selalu explore laluan sebelah kanan, kali ni Ai explore yang di sebelah kiri pula. 


TAMAN KAKTUS GERSANG - TAMAN BOTANI NEGARA SHAH ALAM


Mana satu pilihan hati?


Ai pernah je ikut laluan sebelah kiri ni. Tapi jarang sangat. Dan ini adalah kali pertama Ai masuk sampai ke penghujung jalan. Kalau nak dibandingkan kedua-dua laluan ni, Ai rasa laluan di sebelah kiri ni lebih penat dan lebih jauh. Yeke? Rasanya lah. Hahaha!



Masa nak buat keputusan laluan tu payah sangat. Rasa macam nak naik flying fox, tapi kalau dah ikut sebelah kiri, agak jauh nak ke tempat flying fox tu. Memang tak mungkin lah Ai nak tawaf satu Taman Botani Negara Shah Alam tu. Mahu sampai ke petang Ai berkampung kat dalam tu nanti. Kalau berbasikal masih boleh dipertimbangkan lagi. Tapi Ai jalan kaki je. Nanti lah ada rezeki lebih Ai dan Coco beli lah basikal sorang satu.


TAMAN KAKTUS GERSANG - TAMAN BOTANI NEGARA SHAH ALAM


Taman buah-buahan tapi tak ada buah


Dah suku perjalanan, baru kami tengok peta yang disediakan. Banyak peta di sepanjang perjalanan tu. Kami nak tahu apa yang menarik di sepanjang laluan tersebut. Jadi kami tahu lah sampai mana kami nak berjalan. Ada taman buah-buahan! Ai tak pernah tahu pun adanya taman buah-buahan di situ. Terus rasa teruja. 



Tapi bila sampai kat taman tu, Ai rasa kecewa sikit. Dalam perjalanan tu banyak taman-taman yang sepatutnya cantik dah jadi menakutkan. Ada taman paku-pakis kalau tak silap. Penuh dengan rumput-rumput tinggi. Jambatan pun dah rosak. Ai percaya, taman tu mesti cantik kalau dijaga dengan baik.


TAMAN KAKTUS GERSANG - TAMAN BOTANI NEGARA SHAH ALAM

TAMAN KAKTUS GERSANG - TAMAN BOTANI NEGARA SHAH ALAM


Tapak Skytrex yang dilanda ribut pun dah menjadi usang. Tapi ai faham, tempat besar macam tu makan masa untuk dinaiktaraf semula. Taman buah-buahan pun hanya ada pokok-pokok tanpa buah. Itu yang paling kecewa! Hahaha! Kalau ada buah pun, ciku yang belum masak dan kelapa yang tinggi. Taman buah-buahan tu ai rasa untuk buat kajian je. Sebab tak besar pun kawasan tu. Ingatkan adalah orang jual buah sekali kat situ. Hahaha!


TAMAN KAKTUS GERSANG - TAMAN BOTANI NEGARA SHAH ALAM


Taman kaktus gersang di Taman Botani Negara Shah Alam


Paling best adalah taman kaktus. Tolong jangan berharap terlalu tinggi ya semua. Taman Kaktus tu pun dah menjadi gersang. Tak ada pun pokok kaktus. Ada lah sebatang dua je. Jadi lah dripada tak ada langsung kan. Tapi Ai tak pernah sampai kat situ. Jadi, taman kaktus tu jadi taman yang paling menarik yang ada. Batu-batu yang merah dia mendamaikan mata ni. Pada Ai, cantik lah walaupun gersang.


TAMAN KAKTUS GERSANG - TAMAN BOTANI NEGARA SHAH ALAM

TAMAN KAKTUS GERSANG - TAMAN BOTANI NEGARA SHAH ALAM

TAMAN KAKTUS GERSANG - TAMAN BOTANI NEGARA SHAH ALAM


Sepatutnya seminggu dua selepas Ai pergi ke Taman Kaktus tu, Ai dan Coco dah rancang nak panjat Bukit Sapu Tangan sekali lagi. Nak pergi beriadah sekeluarga. Tapi apa kan daya, tiba-tiba Selangor kena PKPB. Hiking kat rumah je lah.





aisyaismail

Sunday, 1 November 2020

TERPENGARUH DENGAN BLOGGER QASEH DALIA

November 01, 2020 25
TERPENGARUH DENGAN BLOGGER QASEH DALIA

 Assalamualaikum and hye readers.




Ai ni jarang sangat nak terpengaruh kalau rakan-rakan blogger kongsikan apa yang mereka beli di Shopee. Ai lebih memikirkan kepentingan barangan itu untuk Ai dan juga kondisi duit dalam poket ni. Hehehe! Kalau benda tak penting tak payah lah nak bazirkan duit musim-musim jaminan kerjaya tak tahu sampai bila ni.



Baru-baru ni blogger Qaseh ada beli stand holder untuk nak ambil gambar menggunakan kamera telefon. Yang menariknya, stand tersebut hanya perlu klip pada meja. Korang susun lah produk yang korang nak ambil gambar atas meja dan snap. Tak payah susah-susah nak pegang telefon tu. Masalah gegaran pun kurang.


TERPENGARUH DENGAN BLOGGER QASEH DALIA


Stand ni memang sangat berguna untuk Ai bila dapat produk untuk review. Sebelum ni ada juga Ai cari, tapi tak jumpa pun dalam bajet yang Ai nak. Masa Qaseh kongsikan di story instagram, siap ada link sekali. Terus Ai klik dan teruja. Mana tidaknya, hanya RM20 lebih je. Lebih tu Ai lupa berapa.



Terfikir-fikir juga nak beli ke tak. Memandangkan barang pun tak banyak, Ai beli je lah. Dalam masa 2 hari dah sampai rumah. Kali ni Ai tak nak bagi link sebab masa Ai tengok tadi tinggal 1 item je lagi. Tapi korang cuba lah cari di Shopee. Cuba cari 'Mobile Phone Tablet Holder Stand Lazy Bed Desk Support' di ruangan 'search'. Nanti akan keluar banyak pilihan lain.




Tak sabar nak guna dan review produk dengan menggunakan stand holder baru ni. Harap-harap sangat berguna nak berbaloi Ai membelinya.






aisyaismail

Wednesday, 28 October 2020

BAYARAN PERTAMA DARIPADA GOOGLE ADSENSE

October 28, 2020 50
BAYARAN PERTAMA DARIPADA GOOGLE ADSENSE

 Assalamualaikum and hye readers.




Alhamdulillah! Alhamdulillah! Alhamdulillah! Tak sangka Ai dah merasa gaji daripada Google Adsense. Selama ini hanya berkongsi kegembiraan dengan kawan-kawan je, kali ini Ai pula dapat merasa rezeki yang sama. Alhamdulillah.


BAYARAN PERTAMA DARIPADA GOOGLE ADSENSE


Mula blogging pada tahun 2008


Jika nak imbas kembali zaman Ai menceburkan diri sebagai blogger adalah pada tahun 2008. Masa tu blogging tengah popular macam Myspace. Ramai kawan-kawan di kolej ada blog sendiri. Aktif dengan tidak je. Ai pun tak ketinggalan nak mencurahkan idea dengan menulis di dalam blog. Tapi tulisan Ai lebih kepada diari kehidupan. Alaaa macam korang tak pernah tulis diari kehidupan dalam blog kan.



Ai ingat lagi zaman tu blog masing-masing berwarna-warni. Belum lagi yang sukakan blink-blink. Theme pun bermacam-macam corak latar belakang. Wiget penuh siap ada lagu-lagu. Jujur Ai cakap, ramai sangat yang kreatif untuk mencantikkan blog masing-masing macam deko bilik.



Bila habis belajar, Ai dah mula tak aktif dengan blog. Ada banyak je masa yang terluang tapi Ai tak ada internet. Masa zaman tu, blog tak lepas nak buka melalui telefon bimbit. Telefon belum pintar lagi. Kalau nak update blog Ai kena pergi ke cyber cafe. Ai pula sejenis yang tak suka lepak lama-lama di cyber cafe.



Mula aktif semula setelah lama berehat


Pada tahun 2015, Ai mula blogging semula bila duduk di rumah sewa. Banyak sangat masa terluang. Dan masa ni Ai perasan blog dah tak sama macam dulu. Dah ramai orang beralih arah daripada diari kepada lifestyle atau niche-niche tertentu. Malah siap boleh buat duit dengan blog. Theme pun dah tak berwarna-warni macam dahulu. Banyak yang Ai nak kena ubah untuk mengikuti trend semasa. Akhirnya Ai delete blog lama dan Ai buat blog baru. 



Pada tahun 2017 Ai mula betul-betul aktif berblogging. Pada tahun yang sama Ai mohon Google Adsense, Ai sertai KBBA9 sampai lah sekarang dan pada tahun yang sama juga Ai bertukar daripada ceritaaisyaismail.blogspot.com kepada aisyaismail.com. Kalau tak silap, Ai mohon Google Adsense 2 bulan selepas Ai mula aktif. Dalam kurang 2 minggu selepas Ai mohon, iklan dah mula berjoget-joget di blog Ai.



Bayaran pertama daripada Google Adsense


Masa tu Ai fikir, senang betul nak buat duit dengan Adsense ni. Tapi bukan semudah yang Ai fikir ya. Nak kumpul 100USD tu bukan senang. Siap kena block sebab ada trafik yang mencurigakan. Dari tahun 2017, sekarang dah hujung tahun 2020 baru Ai merasa rezeki daripada Adsense ni. Alhamdulillah. 


BAYARAN PERTAMA DARIPADA GOOGLE ADSENSE



Rezeki yang tak di sangka bila sejak PKP yang lepas, trafik blog Ai pun tak macam sebelum-sebelum ni. Pendapatan Adsense Ai pun cepat je naik. Alhamdulillah! Ai harap lepas ni Ai boleh lah cash out setiap bulan. Aamiin!





aisyaismail

Saturday, 24 October 2020

KELEBIHAN DAN KEKURANGAN BEKERJA DARI RUMAH (WORK FROM HOME)

October 24, 2020 24
KELEBIHAN DAN KEKURANGAN BEKERJA DARI RUMAH (WORK FROM HOME)

  Assalamualaikum and hye readers.




Selama melalui alam pekerjaan, inilah pertama kali Ai bekerja dari rumah. Semasa PKP bulan Mac haritu, Ai dicutikan sementara tanpa perlu bekerja. Tapi lain pula PKPB kali ni. Kerja tetap kerja walaupun hanya duduk di rumah tanpa perlu ke tempat kerja. Dan hari ini sudah masuk hari kedua Ai bekerja dari rumah.


KEBAIKAN DAN KEBURUKAN BEKERJA DARI RUMAH (WORK FROM HOME)


Sebelum arahan bekerja dari rumah dikeluarkan, di sosial media banyak perbalahan yang ai nampak. Ada yang nak bekerja dari rumah dilaksanakan dan ada yang tak mahu. Ai tak kisah yang mana satu. Kalau bekerja dari rumah, banyak kelebihannya. Tapi ada juga kekurangannya. Jadi kalau bos kata 'Aisya, you work from home', maka Ai kerja lah dari rumah dan begitu juga jika sebaliknya.



Kelebihan bekerja dari rumah


Mengelakkan penularan COVID-19

Bila kita terlalu yakin yang kita dah menjaga SOP sebaik yang mungkin, tapi macam mana dengan orang lain? Setiap kali pergi ke pejabat, kita tak tahu apa aktiviti rakan-rakan sepejabat di luar waktu bekerja. Begitu juga jika kita singgah di kedai atau bertemu dengan supplier atau client, macam mana jika salah seorang dari mereka sudah dijangkiti? Lebih baik duduk di rumah sahaja tanpa perlu risau akan risiko yang tinggi.


Tidak perlu tergesa-gesa untuk bersiap ke tempat kerja

Bila bekerja dari rumah, kalau terbangun lambat daripada kebiasaan pun tak pelu risau kerana kita tak perlu nak tergesa-gesa untuk bersiap. Pakai baju tidur pun boleh mula bekerja. Make up pun jimat.


Tidak perlu gosok baju

Siapa yang pakai baju formal ke tempat kerja, mesti faham betapa pentingnya gosok baju. Yang bertudung kena lah gosok tudung. Bila bekerja dari rumah tak perlu dah nak menggosok. Tapi Ai tetap kena juga gosok baju sebab Coco bekerja macam biasa.


Jimat minyak dan tambang ke tempat kerja

KEBAIKAN DAN KEBURUKAN BEKERJA DARI RUMAH (WORK FROM HOME)

Haa ini satu lagi kelebihan bekerja dari rumah. Jimat minyak dan duit tambang. Setiap hari Coco akan hantar dan ambil Ai dengan menaiki motor. Minyak motor wajib diisi penuh beberapa kali dalam seminggu. Tapi bila Ai bekerja dari rumah, minyak motor isi seminggu sekali je. Itu pun ada lagi lebihan dan boleh guna sampai minggu hadapan.



Kekurangan bekerja dari rumah


Kena menyediakan ruang untuk bekerja

Bayangkan lah setiap hari nak bekerja dari pukul 9 pagi hingga 6 petang. Takkan nak kerja atas katil sahaja kan. Sakit pinggang oi. Silap hari bulan tertidur. Mesti nak kena ada ruang kerja yang selesa untuk bekerja dengan efisyen setiap hari. Yang rumah yang dah memang ada ruang bekerja tu, sangat-sangat membantu.


Perlukan internet berkelajuan tinggi

Kalau selalunya data telefon 8GB cukup untuk korang bertahan selama 1 bulan. Sepanjang bekerja di rumah, silap hari bulan sehari pun tak cukup. Dengan zoom meetingnya, emailnya, download kerjanya dan itu belum lagi termasuk nak bersosial media dan youtube selepas waktu bekerja. 


Kurang komunikasi dua hala

Lebih mudah sebenarnya bekerja kalau kita berjumpa dengan rakan sekerja depan-depan. Nak bagi penerangan dan menerangkan pun mudah. Bila berkomunikasi melalui gajet, kadang-kadang apa yan kita nak sampaikan tak sampai pada orang lain. Begitu juga sebaliknya.


Kurang berdisiplin

Jujurnya bila bekerja dari rumah, perasaan malas tu akan ada. Rumah kan tempat untuk berehat selama ni. Tiba-tiba kena bekerja. Apatah lagi bila meja kerja di dalam bilik. Katil tu memanggil-manggil tau. Mak Ai kata pasang tirai jangan bagi nampak katil tu. Hahaha! Nasib baik kerja ai kejar dateline, kalau tak hari-hari Ai nak cuba menu baru macam PKP sebelum ni. 


Rasa bersalah duduk dalam bilik

KEBAIKAN DAN KEBURUKAN BEKERJA DARI RUMAH (WORK FROM HOME)

Kalau korang pembaca setia aisyaismail.com mesti korang tahu yang Ai masih lagi menetap dengan mak mertua. Ai tak ada masalah dengan mak mertua mahupun bapa mertua. Alhamdulillah, itupun satu rezeki. Tapi bila Ai bekerja dalam bilik dan mak mertua Ai yang kena masak, Ai jadi serba-salah. Tau-tau turun makan tengahari. Nak kurang kan rasa bersalah, Ai nak cuba masak menu baru hujung minggu ni. In syaa Allah. Hehehe!



Baru Ai tahu macam mana dugaan bekerja dari rumah ni. Kalau bagi pilihan, Ai memilih untuk bekerja di pejabat macam biasa je. Sebelum mula bekerja dari rumah, Ai ingatkan Ai boleh buat kerja sambil layan Running Man. Tak sempat rupanya. Hahaha! Sama je macam bekerja di pejabat. Kerja banyak juga.



aisyaismail

Friday, 16 October 2020

HAPPY BIRTHDAY TO ME!

October 16, 2020 25
HAPPY BIRTHDAY TO ME!

 Assalamualaikum and hye readers.




Alhamdulillah.. Berganjak lagi satu tahun umur seorang Aisya Ismail. Berapa umurku? Korang teka lah sendiri. Kalau Ai bagitahu takut korang tak percaya pula nanti. Hihihi! 


HAPPY BIRTHDAY TO ME!



Sepatutnya hari ni hari di mana Ai dan Coco (Encik Husband) jalan-jalan tepi pantai sambil berpegangan tangan dan menikmati pemandangan matahari terbenam. Tapi apakan daya, tiba-tiba sahaja PKPB di lancarkan di seluruh negeri Selangor, Kuala Lumpur dan Putrajaya. Kami hanya mampu merancang.



Seperti tahun-tahun lepas, tahun ni Ai berharap akan sentiasa dikurniakan rezeki kewangan yang kukuh, sihat tubuh badan, dipanjangkan usia, berjaya dalam apa jua kebaikan yang Ai lakukan dan sentiasa bahagia bersama insan-insan yang tersayang. Korang pun doakan Ai juga ya.



Oh ya! Tak lupa juga, semoga Ai terus rajin menulis blog. Terasa macam dah nak dekat sebulan Ai tak buka blog ni. Hehehe! COVID19? Semoga berakhir dan hilang dari dunia buat selama-lamanya. Aamiin!!



Happy birthday to me!





aisyaismail

Thursday, 24 September 2020

NIKMATI KEINDAHAN ALAM SEMULAJADI DI KALUMPANG RESORT & TRAINING CENTRE

September 24, 2020 31
NIKMATI KEINDAHAN ALAM SEMULAJADI DI KALUMPANG RESORT & TRAINING CENTRE

 Assalamualaikum and hye readers.



Punya lah lama ai pasang niat nak mandi sungai, akhirnya dapat juga menikmati kesejukkan air sungai sambil cuci-cuci mata menikmati keindahan alam semulajadi di Kalumpang Resort & Training Centre. Terima kasih banyak-banyak pada bapa mertua ai sebab teringin nak mandi sungai. Semua bersetuju tanpa bantahan. Hahaha!



Pada mulanya, kami sekeluarga bercadang untuk ke Janda Baik sebab kebanyakkan resort-resort yang menarik yang dicadangkan ada di Janda Baik. Tapi kebanyakkan tempat sudah penuh. Yang tinggal hanyalah tempat-tempat yang tak memenuhi ciri-ciri yang kami cari ataupun mahal. Maklumlah, cuti kan. Ditambah pula dengan geng-geng travel oversea dah tak boleh ke luar negara. Hahaha! Tak apa, kita cari lagi. Jangan putus asa.



Sebelum kami buat keputusan untuk ke Kalumpang Resort, ai dah dapat tempat yang pada ai agak cantik di Janda Baik. Harga di website pun kena dengan bajet kami. Tapi! Customer service dia sangat teruk. Tak pasal-asal ai dah bergaduh. Malaslah nak cerita lebih-lebih, takut kena saman pula. Tapi ada hikmah kenapa kami tak jadi menginap di sana.



Nikmati keindahan semulajadi di Kalumpang Resort & Training Centre


Jalan nak masuk ke Kalumpang Resost agak kecil. Tapi jumlah kereta yang masuk agak banyak. Kalau cuti sekolah mesti sesak. Sampai di sana ada ramai polis sedang meronda. Tapi hanya di luar kawasan resort. Nasib baik ai teringat nak pakai mask, kalau tak melayang seribu. Terus tak seronok nak mandi-manda nanti. Dan macam biasa, di pintu masuk utama kena cek suhu dan scan kod sebelum dibenarkan masuk.





Kawasan Kalumpang Resort ni sangat besar. Terdapat berpuluh pilihan chalet termasuk asrama dan tapak perkhemahan disediakan. Chalet yang kami pilih betul-betul terletak di sebelah sungai. Siap ada tangga untuk terus ke dalam sungai. Untuk sampai ke chalet kena berjalan jauh sedikit. Tapi bila dah nampak sungai tu, terus hilang penat! Tak sabar nak terjun. Perkara pertama yang kami lakukan setelah letak barang-barang adalah bergambar. Dalam pukul 5 barulah kami mulakan aktiviti di situ iaitu berendam dan bbq. 




Kalau tanya pendapat ai pasal chalet, dalam chalet tu biasa sahaja. Tak ada apa yang istimewa. Kalau korang mengimpikan tempat tidur yang selesa, bukan di situ ya. Tapi untuk berehat, in syaa Allah lebih dari cukup. Penghawa dingin pun ada. Kalau pihak Kalumpang Resort menaik taraf tempat tu, mesti lagi cantik dan menarik. Dan mungkin harga tak dapat lah seperti sekarang.



Malam tu pula kami makan lebihan bbq dan nasi pek kembara. Senang je nak masak pek kembara tu. Masukkan air, tunggu sampai masak dan lepas tu dah boleh makan. Ada kedai untuk membungkus makanan. Dalam pukul 9.30 dah tutup. Pilihan lain korang kena keluar dari situ untuk mencari makan. Tapi musim covid ni, korang jangan ingat ada kedai 24 jam pula. Kebulur nanti tak keluar cari makan awal-awal.




Esoknya, selepas subuh mak cik ai dah ajak melawat sekitar kawasan Kalumpang Resort. Memang besar sangat kawasannya. Memang tempat ni sesuai untuk buat team buiding atau hari keluarga. Kalau nak berendam tapi tak nak mandi sungai, kolam renang juga disediakan. Sumber air masih dari sungai. Jadi, kenapa nak mandi kolam kalau ada sungai yang lebih menyeronokkan? Hahaha!



Air sungai di bahagian atas jauh lagi cantik. Penuh dengan batu-batu. Seingat ai, sebelum pukul 8 pagi Encik Husband dah terjun ke dalam sungai tu. Airnya agak deras tapi masih selamat untuk mandi. Jaga anak-anak korang baik-baik lah. Jangan terleka. Tempat yang selamat pun boleh jadi bahaya kalau kita terleka. 




Pagi tu kami sarapan di tepi sungai. Banyak je tempat untuk berkelah dan korang boleh bentang tikar. Sarapan disediakan oleh pihak resort. Dia akan hantar dari bilik ke bilik. Jujur ai cakap, bila dah berendam, nasi goreng tu memang tak cukup. Nasib baik kami ada bawa roti dalam kuantiti yang banyak. Kalau tak, berkeroncong je lah perut masing-masing. Makanan yang pasti tak akan dilupakan adalah maggie!



Dah puas berendam di situ, kami sambung lagi berendam di depan chalet kami. Sampai nak dekat Zohor baru masing-masing reti nak naik. Bersihkan diri, kemas-kemas dan pulang. Oh ya, checkout pukul 12 tau. Tapi disebabkan hari tu bukan hari cuti dan atas budi bicara, kami dapat checkout lambat sikit.



Untuk percutian sambil menikmati keindahan alam semulajadi dan mandi sungai, ai memang syorkan sangat korang pergi ke Kalumpang Resort & Training Centre ni. Memang puas hati. Kalau tak nak menginap di situ pun korang masih boleh mandi di sungai tersebut dengan bayaran RM10 seorang dewasa. Kanak-kanak ai tak ingat. Tapi, sila lah datang awal kalau pergi waktu cuti sekolah atau korang terpaksa berpatah balik sebab dah penuh.



Kalumpang Resort & Training Centre

Jalan Sg Inki, Kg Pasir Putih, Kalumpang 44100 Kerling, Hulu Selangor, Selangor.

03-60491087



Untuk maklumat lanjut korang boleh layari website https://www.kalumpangresort.com.my/.





aisyaismail

Wednesday, 9 September 2020

PG MALL 916 CULTURAL DAY, BOOST DAN HEALTH AND BEAUTY ESSENTIAL WEEK

September 09, 2020 45
PG MALL  916 CULTURAL DAY, BOOST DAN HEALTH AND BEAUTY ESSENTIAL WEEK
Assalamualaikum and hye readers.



Sejak dua menjak ni, tangan ai asyik gatal je nak scroll handphone. Banyak sangat promosi shopping online yang menarik hati. Saja-saja je nak cuci mata. Mana tahu ada yang berkenan dan harga pun berpatutan, boleh lah beli. Bukan nak membazirkan duit, tapi sekadar nak beri ganjaran pada diri sendiri.


Salah-satu kedai online yang ai suka scroll adalah di PG Mall. Banyak sangat promosi yang menarik akhir-akhir ini. Sampai rasa bersalah kalau tak tengok promosi apa yang ada di PG Mall. Sekali masuk, mesti ada yang nak dibelinya. Eh, masih ada lagi ke yang tak tahu apa itu PG Mall?


Apa itu PG Mall?



PG Mall adalah platform e-dagang No.1 di Malaysia. PG Mall bukan kedai online baru tau, tapi dah wujud sejak tahun 2017. Maknanya dah 3 tahun pun kewujudannya dan satu-satunya platform e-dagang tempatan di Malaysia.


Bukan itu sahaja, PG Mall juga dah tersenarai sebagai top 3 shopping online yang paling banyak dikunjungi di Malaysia oleh Iprice insight. Untuk memudahkan segala urusan membeli belah korang, PG Mall menerima semua cara pembayaran termasuklah dengan menggunakan e-wallet seperti Touch n' Go dan Boost.


916 Gold Cultural Day (15 - 17 September 2020)



Berita baik untuk semua pencinta emas termasuk ai, bermula dari 15 sehingga 17 September ini, PG Mall ada mengadakan 916 Cultural Day. Persatuan Emas Malaysia (MGA) telah mengistiharkan 9.16 sebagai hari 'Gold Cultural Day' atau 'Hari Kebudayaan Emas' yang jatuh pada 16 September pada setiap tahun.


Objektif 9.16 Gold Cultural Day ini adalah untuk memberikan kesedaran tentang emas yang sangat sinonim dengan budaya di Malaysia. Selain itu, sebagai langkah meransang ekonomi emas tempatan dan membantu perdagangan dua hala Malaysia.




916 yang mewakili 22 karat emas adalah angka yang sangat istimewa di dalam industri emas. Di hari yang istimewa ini, PG Mall menawarkan pembelian emas perhiasan dengan harga kilang dan penghantaran adalah percuma! Mana-mana peruncit dan pemborong juga boleh membeli dan jual semula dengan harga dari kilang. Wahhh, ai tak sabar! Klik link ni https://pgmall.my/Jewellery-1


Oh ya, jangan lupa untuk tuntut kupon kedai tau. Kalau tak, korang yang rugi nanti.




Touch n' Go (1 - 30 September 2020)



Istimewa untuk pembeli baru di PG Mall! Korang hanya perlu berbelanja minimum sebanyak RM15 dan korang akan mendapat tambah nilai e-wallet sebanyak rm3. Tapi pastikan korang membayar dengan menggunakan eWallet Touch n' Go korang. Klik link ini httpas://pgmall.my/tngnewshopper


Boost (5 September - 4 Oktober 2020)



Korang yang suka membuat pembayaran melalui e-wallet, jangan lepaskan pulangan tunai sebanyak rm3. Bermula dari 5 September sehingga 4 Oktober 2020, dengan perbelanjaan minimum rm15, korang layak untuk mendapatkan pulangan tunai rm3 dengan pembayaran secara Boost e-wallet.


Health & Beauty Essential Week (15 - 30 September 2020)



Emas murah ada, pulangan tunai pun ada. Apa pula yang menarik dengan Health & Beauty Essential Week ni? Dari 15 - 30 September 2020, dengan pembelian minimum sebanyak rm100 korang akan dapat diskaun sebanyak rm25 dan penghantaran percuma terhad kepada rm4. Jangan lupa gunakan kod : LOVEPGHB25.



Nak dapatkan diskaun rm30 pun boleh. Tapi korang kena berbelanja minimum rm150 dan menggunakan kod : LOVEPGHB30. Penghantaran percuma terhad kepada rm4. Klik link ini https://pgmall.my/healthbeauty-essentials-week.


Seronok kan nak berbelanja kalau banyak tawaran yang menarik di depan mata. Dari nak cuci-cuci mata terborong pula macam-macam. Siapa macam ai? Ok kita geng! Hahaha! Pada yang belum ada akaun PG Mall, korang boleh daftar akaun korang menggunakan refferal link ini https://bit.ly/3gIhXij.



Jom shopping sekarang!! Rugi kalau tak dapatkan semua promo ini. Untuk maklumat lanjut, korang boleh klik link di bawah ini.


Instagram : www.instagram.com/pgmall.my/


#PGMall #onlineshopping #shopping #MalaysiaNo1ecommerceplatform #ecommerceplatform #Shopnow #Shoponline #ByMalaysiansToMalaysians #916sale #Goldculturalday #MGA #MalaysianGoldAssociation #Touchngo #boost #healthandbeautyessencialweeek





aisyaismail

Saturday, 5 September 2020

W : TWO WORLDS - LEE JONG-SUK, HAN HYO-JOO

September 05, 2020 33
W : TWO WORLDS - LEE JONG-SUK, HAN HYO-JOO
Assalamualaikum and hye readers.



Drama Korea yang dibintangi oleh Lee Jong-suk dan Han Hyo-joo ini telah ditayangkan pada Julai 2016 sebanyak 16 episod. Drama ini lain daripada drama Korea yang lain kerana pertembungan dua alam iaitu alam normal dan alam komik.




Sinopsis

W - Two Worlds mengisahkan tentang Oh Yeon-joo ( Han Hyo-joo ), seorang pakar bedah di sebuah hospital dan juga anak kepada pengarang dan illustrator webtoon terkenal, Oh Seong-moo ( Kim Eui-sung ). Yeon-joo sangat meminati karya webtoon ayahnya yang sangat terkenal iaitu W. Suatu hari, Yeon-joo dihubungi oleh pembantu ayahnya dan diberitahu tentang misteri kehilangan Oh Seong-moo. Yeon-joo telah pergi ke studio milik ayahnya dan dengan tidak sengaja Yeon-joo telah masuk ke dalam webtoon yang sedang dilukis oleh Seong-moo.


Webtoon tersebut mengisahkan tentang Kang Chul ( Lee Jong-suk ), seorang budak lelaki yang kacak, bijak dan mahir di dalam sukan menembak. Kang Chul telah memenangi pingat emas semasa menyertai Sukan Olimpik di Athens pada tahun 2004 dan menjadi sangat terkenal. Apabila pulang ke rumah, Kang Chul mendapati ibu bapanya telah dibunuh dan dia telah dituduh sebagai pembunuhnya. Walau bagaimanapun, mahkamah telah mengesahkan bahawa Kang Chul tidak bersalah.


Pada awalnya Kang Chul cuba untuk membunuh diri dengan terjun di Sungai Han. Akan tetapi dia mengubah fikiran dengan mencari pembunuh sebenar ibu bapanya. 10 tahun kemudian, Kang Chul berjaya menjadi seorang jutawan yang sangat terkenal. Dia memulakan projek 'W' di mana projek ini adalah usahanya untuk mencari pembunuh kedua ibu bapanya.


Pada suatu malam, Kang Chul telah dihubungi oleh seseorang yang memintanya bertemu di atas bumbung penthouse. Kang Chul telah ditikam dan di situ lah kali pertama Kang Chul bertemu dengan Yeon-joo buat pertama kali. Dan sepanjang kehilangan Seong-moo dan Yeon-joo, webtoon 'W' tetap ditulis dan diterbitkan seperti biasa tanpa pengarang dan pengirim.


Ulasan

Drama ni memang best sebab lain dari yang lain. Lelaki kaya, jutawan dengan muka yang kacak itu memang tak boleh nak dipisahkan. Tapi skurang-kurangnya tak ada heroin miskin dalam cerita ni. Hahaha! Tapi ai banyak sangat persoalan di akhir cerita. Siapa pembunuh sebenar? Kenapa dia membunuh? Apa yang terjadi pada Oh Seong-moo? Macammana dia boleh masuk ke dalam webtoon? Dan siapa yang mengirim email kepada penerbit untuk menerbitkan episod sepanjang Seong-moo dan Yeon-joo berada di dalam webtoon? Semua tu jadi pesoalan. Atau sebenarnya ai yang tak perasan? Itu pun lagi satu persoalan. Hahaha!


P/S : Mungkin ai kena tengok drama ni lagi sekali. Rasa-rasanya, ada season 2 tak?




aisyaismail