2020

Thursday, 2 April 2020

KITA TOLONG KITA DUDUK RUMAH JANGAN KELUAR - COVID19

April 02, 2020 0
KITA TOLONG KITA DUDUK RUMAH JANGAN KELUAR - COVID19
Assalamualaikum and hye readers.



Hari ini sudah masuk hari yang ke-15 perintah kawalan pergerakan disebabkan COVID-19. Ai masih di rumah dan tak keluar ke mana-mana. Alhamdulillah ai masih ok. Banyak rupanya aktiviti yang boleh dibuat di rumah ni. Sesekali tu ada juga bosan. Kalau dah tak tau nak buat apa, tido je lah.


Gambar hasil carian di google.com.

Selama duduk kat rumah ni ai banyak habiskan masa menjahit, main game, blog, instagram dan facebook walking selain duduk termenung memikirkan masa depan. Harap-harap keadaan akan kembali pulih seperti sedia-kala. Takut nak fikirkan kalau syarikat ai bekerja tak dapat nak buat jualan. Apa nasib gaji kami sebagai pekerja yang makan gaji. Sob!


Dalam kerisauan tentang diri sendiri, ai juga berasa kagum dengan petugas-petugas front liners di Malaysia. Mereka sanggup berkorban jiwa raga, masa dan keluarga untuk memastikan Malaysia menuju ke arah 0 kes COVID-19.


Ai kecewa sangat bila ada orang yang sanggup menipu dan memudaratkan front liners ini. Datang hospital dengan simptom  COVID-19. Tapi taknak mengaku ada kontak rapat dengan orang-orang yang sudah positive. Bila dah dimasukkan ke dalam wad, dan positive COVID-19 barulah nak mengaku.


Kan bagus kalau mengaku dari awal. Boleh mengelakkan sebarang kemungkinan yang bakal berlaku. Doktor dan nurse nak membantu bukan nak cederakan pun. Bila menipu, tak pasal-pasal doktor dan nurse kena dikuarantin kan sekali. Berkurang lagi jumlah nurse dan doktor yang diperlukan khidmat mereka. Korang tak rasa bersalah ke?


Gambar daripada facebook rasmi KPJ Selangor Specialist Hospital.

Apa-apa pun ai nak ucapkan terima kasih yang tak terhingga kepada semua petugas front liners kerana telah bertungkus-lumus berjuang memerangi COVID-19. Ai sebagai rakyat Malaysia menyumbangkan diri untuk duduk di rumah dan tidak keluar ke mana-mana jika tiada perkara yang mustahak.


Kalau dipandang daripada sudut positive sebenarnya ada banyak juga kebaikan daripada semua perkara yang terjadi ini. Ramai yang selalu sibuk dengan kerja dah boleh berehat. Yang tak pernah solat berjemaah dengan keluarga, dah mula solat berjemaah. Mengaji, solat hajat, live-live keagamaan di social media. Tak ada lagi yang merungut tiada masa nak buat semua itu.


Baru-baru ni pun ai mula ikut live Ustaz Fakhrul UNIC di instagram. Setiap malam ada. Dalam pukul 10  rasanya. Korang pun join lah sekali. Ustaz Fakhrul akan buat live dengan artis-artis di Malaysia. Santai dan korang boleh tanya soalan-soalan mengenai keagamaan. Kalau dia perasan dan soalan koang terpilih, dia akan jawab soalan korang secara live.


Apa yang penting sekarang ni jangan berhenti berdoa. Duduk rumah diam-diam dan tak perlu lah nak keluar kalau tak ada perkara yang penting. Bantu kerajaan dengan duduk di rumah. Senang kan? Kita tolong kita. Ringankan beban orang lain dengan hanya duduk di rumah sahaja. Jaga kebersihan juga.


Dan korang tolonglah, selain duduk di rumah jangan sentiasa nak jadi yang pertama kongsikan maklumat tentang COVID-19 tanpa pastikan kesahihan maklumat yang korang kongsikan. Maklumat yang tak sahih boleh menimbulkan panik orang lain. Kalau tak mampu nak mengurangkan masalah, tolong jangan menambahkan masalah.




aisyaismail

Sunday, 15 March 2020

NAK NAMPAK KURUS DALAM BERFESYEN? CUBA TIPS INI

March 15, 2020 12
NAK NAMPAK KURUS DALAM BERFESYEN? CUBA TIPS INI
Assalamualaikum and hye readers.



Dah jadi suatu kemestian buat kaum Hawa, bila pakai baju je mesti nak nampak kurus. Dah kurus pun masih nak nampak lebih kurus. Rasa tak yakin je nak berfesyen bila tengok cermin, nampak badan berisi. Lebih-lebih lagi untuk gadis-gadis yang tak cukup ketinggian macam ai ni. Bila tengok kawan-kawan, semuanya nampak macam lidi. Tahukah korang, ada cara untuk nampak kurus dalam berfesyen?




Pilih pakaian yang berwarna hitam atau gelap

Tidak kira fesyen apa sekali pun, korang akan nampak kurus bila mengenakan pakaian yang berwarna hitam atau gelap. Tapi janganlah pakai dari atas sampai ke bawah warna hitam pula. Nampak macam berkabung pula nanti. Kalau dah bosan dengan warna hitam, korang boleh juga nampak kurus dengan warna-warna seperti biru gelap, merah gelap, hijau gelap atau apa-apa sahaja warna yang gelap. Senang cerita, warna gelap memang akan menampakkan korang kurus.


Pilih corak pakaian berjalur ke bawah

Corak jalur ke bawah dapat memberikan efek kurus pada si pemakai. Tidak kira korang besar atau kecil, korang sarung je pakaian berjalur ke bawah, terus nampak badan tu kecik sikit. Kalau korang tak percaya, cuba korang pakai pakaian berjalur tegak dan melintang. Korang akan nampak satu memberi efek kurus dan satu lagi memberi efek besar.


Pakai pakaian yang longgar

Pakaian yang mengikut bentuk tubuh bukan lah pilihan yang tepat untuk kelihatan kurus. Mana taknya, sekali korang sarung, berketul-ketul lemak yang sepatutnya tersembunyi munculkan diri. Pilih lah pakaian yang longgar. Selain nampak kurus, korang juga dah memilih untuk menyorokkan aurat korang. Hehehe! Bila ai cakap longgar, jangan pula korang pakai pakaian yang bukan saiz korang tau. Cukup lah tak ketat sahaja. Pastikan bahu baju ngan dengan bahu korang ya.


Jauhi pakaian yang kembang dan beropol

Sekarang tengah 'in' pakaian yang kembang dan beropol di kalangan mereka yang gemar berfesyen. Terutama sekali pada pakaian pengantin. Namun, tak semua orang sesuai dengan fesyen ini. Apatah lagi korang yang tubuh agak berisi. Masih boleh untuk digayakan, tapi untuk menampakkan korang kurus dalam gaya ini, bukan mudah.


Saiz corak juga memainkan peranan untuk menampakkan efek kurus sebenarnya. Tapi ai tak masukkan dalam senarai di atas sebab badan ai tak memberi kesan yang tetap pada corak pakaian. Hahaha! Kadang corak kecil ai nampak kurus dan kadang corak itu juga yang menampakkan ai besar.


Dah ada idea ke nak pakai baju apa untuk ke tempat kerja esok dan nampak kurus? Ai harap tips di atas sedikit sebanyak dapat membantu korang dalam membuat keputusan. Kalau nak nampak kurus yang berpanjangan. Korang jaga lah makan dan senaman yang sihat. Orang kurus ni selalunya pakai apa pun cantik. Haihhh bila lah ai nak kurus kering macam dulu-dulu ya?




aisyaismail

Thursday, 12 March 2020

KEMPEN KESIHATAN MENTAL SEMPENA HARI WANITA SEDUNIA - SOFEAROSE

March 12, 2020 10
KEMPEN KESIHATAN MENTAL SEMPENA HARI WANITA SEDUNIA - SOFEAROSE
Assalamualaikum and hye readers.



Pada hari Sabtu yang lepas, ai telah menyertai kempen Kesihatan Mental Wanita bersempena Hari Wanita Sedunia. Kempen ini telah dianjurkan oleh jenama hijab terkenal, SofeaRose. Ini bukan kali pertama SofeaRose menunjukkan keperihatinan mereka terhadap isu yang berkaitan dengan wanita.


Terdahulu, SofeaRose pernah menjalinkan kerjasama bersama Majlis Kanser Negara, MAKNA dalam menjayakan Pinktober Day sempena Hari Kanser Sedunia yang disambut secara global.


Kempen Kesihatan Mental Wanita ini telah diadakan di butik SofeaRose, Central i-City, Shah Alam. Apa yang menariknya, kempen yang diadakan ini berkonsepkan sangat santai. Tak ada susunan kerusi, hanya duduk di atas bean bag dan ada yang hanya bersila di atas karpet sahaja.




SofeaRose tampil dengan membawa tajuk Kesihatan Mental : Dari Perspektif Islam dan Kesihatan. Seperti yang kita tahu, dan ada yang baru tahu, peratusan penyakit mental di dunia ini berada di tahap yang semakin membimbangkan. 1 daripada 3 penduduk di Malaysia ada menghidapi penyakit mental seawal usia 16 tahun. Di antara kita, siapa yang menghidapi penyakit mental? Fikirkan.


Jika dahulu penyakit mental sering dikaitkan dengan keturunan, pada masa kini penyakit mental lebih kepada persekitaran. Pergaulan, viral, kecaman malah media sosial juga adalah penyumbang kepada masalah mental masa kini.


Forum Mini Kesihatan Mental : Dari Perspektif Islam dan Kesihatan dibarisi oleh panel jemputan, Pendakwah Selebriti, Ustaz Don Daniyal Don Biyajid serta Pegawai Perubatan, Dr. Husna Zahry yang mengupas isu penyakit mental dari perspektif Islam dan perubatan. Forum ini juga dimeriahkan oleh moderator hebat dan cantik, Syafinaz Yunus.


Selepas tamat forum yang sangat bermanfaat itu, macam biasalah mesti ada sesi bergambar. Ai juga tak lepaskan peluang untuk membeli belah koleksi cantik SofeaRose. Tahun ini adalah tahun keenam jenama SofeaRose dan mereka telahpun membuka cawangan terbaru mereka di Central i-City Shah Alam dan juga di Kota Bahru.




Jangan lepaskan peluang untuk mendapatkan koleksi hari raya terbaru dari SofeaRose tau. Pasti menambahkan keserian korang di pagi raya. Koleksi raya SofeaRose cantik-cantik dan korang boleh tengok di ig @sofearose_hq atau layari laman web https://www.sofearose.com.




aisyaismail

Thursday, 5 March 2020

THE DUDE IN ME - FILEM KOREA

March 05, 2020 11
THE DUDE IN ME - FILEM KOREA
Assalamualaikum and hye readers.



Korang percaya tak yang roh boleh tertukar badan? Kalau dalam dunia realiti memang tak logik lah. Tapi kalau dalam drama atau filem, apa pun tak mustahil macam komik juga kerana hanyalah rekaan semata-mata. Filem fantasi komedi ini ditayangkan pada awal tahun 2019. Filem yang dilakonkan oleh Park Sung-woong, Ra Mi-ran dan Jun Ji-young ini juga menjadi box office di Korea Selatan. 


Gambar hasil carian di google.com.

Sinopsis

The Dude In Me mengisahkan tentang Jang Pan-soo (Park Sung-woong), seorang bos kongsi gelap yang sentiasa serius dan garang dalam apa jua yang dilakukan. Beliau mempunyai seorang isteri di mana isterinya itu adalah anak kepada ketua kongsi gelapnya. Namun Pan-soo tidak pernah bahagia dengan isterinya walaupun mereka hidup dengan penuh kesenangan.


Suatu hari, seorang pelajar sekolah yang berbadan gempal, Kim Dong-hyun (Jung Jin-young) yang selalu dibuli di sekolah tergelincir dari atas bumbung banggunan kerana ingin membantu mendapatkan semula kasut Oh Hyun-jung (Lee Soo-min) daripada pembuli-pembuli yang membuli mereka. Malang buat Pan-soo kerana Dong-hyun telah terjatuh ke atasnya dan mereka berdua cedera parah.


Semasa Pan-soo sedarkan diri di hospital, dia mendapati dirinya berada di dalam badan Dong-hyun. Pan-soo terpaksa berlakon menjadi Dong-hyun. Peristiwa ini mempertemukan semula Pan-soo dengan kekasih lamanya, Oh Mi-sun (Ra Mi-ran) yang juga merupakan ibu kepada Hyun-jung. Dalam masa yang sama, Pan-soo berusaha menurunkan berat badan Dong-hyun yang akhirnya menjadi pelajar yang popular dan digilai pelajar perempuan di sekolahnya.


Ulasan

Menarik filem ni dan tak bosan. Memang layak lah box office di Korea Selatan. Filem ini bukan menfokuskan pada percintaan. Dia lebih kepada kekeluargaan dan gangsterism. Walaupun pelakon-pelakon filem ni ai tak kenal, tapi ai boleh layan sampai habis. Plot twist dia pun ai boleh agak, tapi sebab ceritanya menarik, jadi tak bosan.





aisyaismail

Tuesday, 3 March 2020

NAK BIBIR MERAH TAPI MALAS PAKAI GINCU

March 03, 2020 10
NAK BIBIR MERAH TAPI MALAS PAKAI GINCU
Assalamualaikum and hye readers.



Memiliki bibir yang merah bak delima adalah idaman semua orang. Lebih-lebih lagi bila bergelar seorang perempuan. Mana boleh tahan bila tengok bibir lelaki zaman sekarang ni lebih merah mengalahkan perempuan. Tapi malas betul nak pakai gincu setiap masa. Apatah lagi bila gincu juga adalah salah satu penyebab warna bibir menjadi gelap. Apa nak buat ni?




Jangan lupa scrub bibir

Mudah sahaja untuk scrub bibir. Kalau korang tak nak beli dan mahu berjimat, buat je sendiri. Bahan-bahan yang digunakan pun tak susah nak dapat seperti gula, madu, minyak zaitun dan minyak kelapa. Cuba korang jenguk kat dapur, mana tau dah ada. Silap hari bulan dah tarikh luput pun sebab korang tak perasan ada dalam kabinet dapur. Scrub bibir bagus untuk membuang kulit mati di bibir korang. Cuma 1 atau 2 kali seminggu. Mudahkan? Tapi kenapa ramai yang malas untuk scrub bibir ya? Termasuk lah ai!


Butter bukan hanya untuk di dapur

Nak memasak ke nak merawat bibir ni? Jangan terkejut kerana butter elok jika korang mempunyai masalah bibir.  Salah satu faktor bibir gelap adalah bibir yang kering. Jadi, korang sapulah butter di bibir sekerap yang mungkin dalam 20 minit kemudian cuci dengan air bersih.


Madu untuk melembapkan bibir

Terdapat banyak vitamin dan mineral di dalam madu. Dengan sapuan madu pada bibir korang boleh membuang kulit mati penyebab bibir menjadi gelap. Madu juga dapat melembabkan bibir. Cuba sapukan 20 minit sebelum tidur, lepas tu bilas dengan air bersih. Buat secara konsisten.  Dalam beberapa minggu korang akan nampak hasilnya.




Aloe vera banyak khasiatnya

Banyak betul kegunaan aloe vera ni dalam mencantikkan diri. Dari rambut sehingga ke kaki ada sahaja yang aloe vera dapat membantu. Sapu aloe vera di bibir selama 15 minit sekerap yang mungkin. Lepas tu jangan lupa cuci dengan air bersih. Korang akan nampak hasilnya. Selain aloe vera, timun juga bagus untuk digunakan.


Sapukan SUTERA Lip Serum dari Jamu Tun Teja

Ini paling senang. Tak payah nak cari bahan-bahan. Order, sampai terus depan rumah. Sapukan di bibir korang. Semudah ABC. Setiap kali sebelum korang pakai gincu, korang sapu dulu lip serum untuk perlindungan bibir korang. Lepas pakai gincu pun korang boleh sapu lip serum untuk nampakkan bibir berkilat. Seksi gitu! Kalau taknak pakai gincu pun ok je, korang sapu je bila-bila masa yang korang suka. Dan jangan lupa, untuk rawatan malam, sebelum tidur korang sapukan lip serum di bibir. Biarkan semalaman. Pakai dengan kerap dan konsisten, bibir korang akan jadi sihat.




Nak tahu lebih lanjut? Nak beli? Korang boleh terus hubungi Cik Eliza di instagram @einjascat atau facebook Eliza Elias. Ramah dan cantik orangnya. Sejuk hati nak bertanya lebih mengenai produk. Jamu Tun Teja bukan sahaja ada lip serum yang best ni, macam-macam produk best lain ada juga. Korang cari je Cik Eliza untuk pertanyaan lebih lanjut ok.


Selain dari 5 tips di atas, korang elakkan lah hisap rokok dan pengambilan alkohol yang menjadi salah satu punca bibir menjadi gelap. Kalau korang suka pakai gincu pun kalau boleh kurangkanlah. Banyakkan makan buah-buahan dan minum air kosong. Bukan setakat bibir sahaja sihat, badan juga bertambah sihat.




aisyaismail

Tuesday, 18 February 2020

REZEKI ORANG BERBEZA-BEZA, JANGAN PERTIKAIKAN!

February 18, 2020 20
REZEKI ORANG BERBEZA-BEZA, JANGAN PERTIKAIKAN!
Assalamualaikum and hye readers.





Bila tengok orang lain lebih pandai, mulalah kita nak pertikaikan kenapa kita tak pandai macam dia. Jangan lupa mungkin dia belajar lebih lama dan banyak dari kita untuk sepandai itu.


Bila tengok orang lain lebih banyak duit, mulalah kita nak pertikaikan kenapa duit kita tak banyak macam dia. Jangan lupa mungkin dia berusaha keras lebih dari kita untuk mendapatkan duit yang banyak.


Bila tengok orang lain ada pekerjaan yang lebih bagus, mulalah kita nak pertikaikan kenapa pekerjaan kita tak sebagus dia. Jangan lupa mungkin dia bekerja lebih tekun dan ikhlas dari kita untuk mendapat pekerjaan yang bagus.


Bila tengok orang lain ada kawan yang sangat baik, mulalah kita nak pertikaikan kenapa kita tak ada kawan yang baik macam dia. Jangan lupa mungkin dia tak suka menyakiti hati kawan-kawan yang menyebabkan kawan-kawan baik padanya.


Bila tengok orang lain ada keluarga yang bahagia, mulalah kita nak pertikaikan kenapa kita tak ada keluarga yang macam dia. Jangan lupa mungkin dia tidak mempunyai kawan-kawan untuk ada dengannya ketika susah dan senang.


Bila tengok orang lain ada suami yang baik dan penyayang, mulalah kita nak pertikaikan kenapa kita tak ada suami yang baik macam dia. Jangan lupa kita tak tahu apa yang berlaku di dalam rumah tangganya di belakang kita.


Bila tengok orang lain berseronok gelak ketawa, mulalah kita nak pertikaikan kenapa kita tak bergelak tawa macam dia. Jangan lupa mungkin semalam dia dah menangis sepuas-puasnya.


Bila tengok orang lain ada anak-anak, mulalah kita nak pertikaikan kenapa kita tak tak ada anak macam dia. Jangan lupa mungkin bukan senang untuk dia nak membesarkan anak-anaknya.


Jangan kita lupa bahawa di atas muka bumi ini tiada yang sempurna. Semuanya ada kelebihan dan kekurangan masing-masing. Teruslah berbuat baik tanpa henti agar kita mendapat balasan yang baik kelak. Setiap perkara baik yang terjadi dalam hidup kita adalah rezeki buat kita. Eh! Teremosi pula hari ni.




aisyaismail

Sunday, 16 February 2020

TIPS UNTUK HILANGKAN STRESS

February 16, 2020 13
TIPS UNTUK HILANGKAN STRESS
Assalamualaikum and hye readers.



Drama Camelia telah pun melabuhkan tirainya pada hari Selasa yang lepas. Siapa tengok? Ai tengok di youtube sahaja selepas kakak ai meracuni fikiran ni dengan sinopsis yang direka sendiri. Hahaha! Kakak ai kalau bercerita pasal drama, memang automatik ai nak tengok drama tu walaupun mula-mula tak nak.


Tak sangkakan, daripada stress dengan masalah keluarga, terus jadi dua personaliti dalam satu jasad. Bukan setakat keluarga, stressnya dengan kerja, kehidupan, hutang malah sosial media juga boleh terjadinya stress.





Banyak perkara yang perlu untuk difikirkan sehingga menjadi bebanan yang berakhir dengan kemurungan. Terlalu ramai individu hari ini yang mengalami kemurungan disebabkan stress. Mungkin tips ini boleh membantu korang untuk menangani stress.


Luahkan pada orang yang rapat

Tekanan perasaan ini selalu terjadi bila kita yang mempunyai masalah sehingga stress, namun tidak ada jalan penyelesaian untuk masalah tersebut. Bila simpan sendiri tanpa penyelesaian, masalah semakin parah dan berakhir dengan tekanan perasaan.


Pentingnya meluahkan perasaan dan masalah kepada seseorang yang kita kenal seperti keluarga dan kawan-kawan. Luahkan pada mereka agar mereka dapat membantu atau memberi pendapat. Jika mereka tidak mampu untuk menyelesaikan masalah kita sekurang-kurangnya mereka boleh membantu menghiburkan kita. Sedikit sebanyak boleh mengurangkan stress.


Mandi

Ini bukan bahan jenaka. Ya, mandi juga mampu menghilangkan stress. Bila terlalu banyak berfikir, cuba korang mandi lama sedikit. Pastikan air tu kena dari atas kepala korang. Duduk atau berdiri je di bawah pancuran dalam bilik mandi korang. Tenangkan fikiran. Kalau ada tad mandi lagi bagus. Berendam je dalam air sampai tertido pun tak apa. Tapi hati-hati jangan sampai lemas pula ya.


Hirup udara yang segar

Bila rasa stress, kalau boleh jangan lah terperap dalam rumah atau bilik. Cuba keluar dan hirup udara segar. Tengok pokok-pokok, langit, bangunan cantik-cantik dan unik dan macam-macam lagi lah yang indah-indah di luar tu. Bila terperap, otak akan menjadi sempit dan nak berfikir dengan waras pun payah. Bila keluar, fikiran akan jadi lebih segar kerana luas mata memandang.


Lihat segala keindahan ciptaan tuhan dan terbitkan rasa syukur kerana dapat melihat semua keindahan ciptaanNya. Bila dah tenang, barulah boleh berfikir dengan waras dan tidak buat perkara yang mendatangkan keburukkan pada diri sendiri. Korang juga boleh banyakkan pokok-pokok hidup di dalam rumah sebagai terapi mata.


Bersenam

Korang suka pergi gym? Pergilah gym. Korang suka jogging? Pergilah jogging. Nak main bola, badminton atau apa sahaja sukan yang mengeluarkan peluh, buat lah. Tapi ingat! Jangan bersukan dengan berlebihan. Mengeluarkan peluh memang bagus, namun jika terlalu penat tidak bagus untuk badan dan jantung korang. Buat dengan sederhana sahaja.


Lakukan perkara-perkara yang digemari

Apa salahnya sesekali korang pergi manjakan badan korang yang mungkin tengah penat itu. Korang boleh manjakan diri di spa dengan berurut, buat facial, manicure dan pedicure. Atau pun korang juga boleh pergi membeli-belah. Tapi, kalau korang tak ada duit tak payah lah buat semua tu. Nanti menambah kepada masalah baru pula. Carilah aktiviti yang tidak memerlukan duit seperti memasak dan berkebun. Bila buat perkara-perkara yang korang suka ni sedikit-sebanyak dapat melupakan masalah korang buat seketika.


Potong rambut

Nampak macam kelakar, tapi inilah yang ai akan buat setiap kali ada masalah besar. Terutama bila bergaduh dengan Encik Husband. Ai perlukan penampilan yang segar untuk berfikir dengan waras. Korang pun boleh cuba tau. Menukar penampilan juga mampu melegakan perasaan yang sedang berkecamuk. Jangan tukar rupa sendiri sekali sudah lah ya.


Tidur yang mencukupi

Nikmatnya dapat tidur yang cukup terutamanya pada waktu malam. Jauhkan telefon bimbit dan jauhkan game. Cukup hanya tidur. Ramai yang cakap, bermain game adalah untuk melepaskan tekanan. Tapi hakikatnya korang akan bertambah stress kerana tidak cukup rehat. Itu masalah cari penyakit sendiri namanya.


Tidur yang cukup dapat menstabilkan emosi kita dan membuatkan kita berasa segar. Jadi kenapa nak memilih game dari tidur? Tidur sebentar di waktu siang juga mampu mengelakkan kita dari stress, keletihan dan dapat meningkatkan produktiviti diri kita. Tak perlu lama, cukup sekadar 10 ke 20 minit sahaja.


Solat dan baca Al-Quran

Jika korang seorang Islam, apa lagi cara yang paling terbaik untuk menghilangkan stress? Jangan tinggalkan solat 5 waktu. Bila ada masa terluang, daripada termenung memikirkan masalah lebih baik korang baca Al-Quran. Jiwa tenang pahala pun dapat.


Kalau korang tengah mengalami stress dan tak tau nak buat apa untuk hilangkan stress, boleh lah cuba semua tips yang ai senaraikan ini. Tapi pada ai, pucuk pangkalnya diri sendiri juga. Kalau korang tak berusaha nak melawan stress korang tu, pergi lah berjalan ke hujung dunia sekali pun tak akan jadi apa.


Walaupun korang buat semua tips yang ai senaraikan, tapi korang tetap nak merenung masalah korang tanpa apa-apa usaha, korang takkan berjaya nak melawan stress tu. Jangan terlalu banyak berfikir bagaimana masalah terjadi tapi fikirkanlah bagaimana nak menangani masalah.




aisyaismail

Friday, 14 February 2020

GAYA KACA MATA GELAP YANG SERING MENJADI PILIHAN

February 14, 2020 12
GAYA KACA MATA GELAP YANG SERING MENJADI PILIHAN
Assalamualaikum and hye readers.



Kalau dulu kaca mata gelap atau berwarna direka untuk melindungi mata daripada pancaran matahari yang terang. Namun kini, penggunaan kaca mata gelap dan berwarna adalah lebih kepada fesyen terutamanya di waktu siang.




Kita boleh lihat penggunaan kaca mata gelap ini tidak kira di tempat terbuka mahupun tertutup seperti di dalam pusat membeli-belah dan dewan.


Terdapat pelbagai jenis rekaan kaca mata gelap yang berada di pasaran. Hanya tinggal nak pilih sahaja yang sesuai dengan fesyen dan bentuk muka kita. Yang selalu menjadi pilihan sudah semestinya yang senang masuk dengan pelbagai bentuk muka dan senang untuk disesuaikan dengan apa jua fesyen yang dikenakan.


Aviator



Aviator adalah yang paling popular dan sering menjadi pilihan ramai. Sangat sesuai untuk dipakai oleh lelaki mahupun wanita. Aviator juga sangat sinonim dengan jenama Ray Ban. Tak kisah lah nampak si pemakai pakai aviator jenama apa sekali pun, tetap dipanggil Ray Ban.


Wayfarer



Kalau aviator popular di kalangan lelaki dan wanita, kaca mata jenis wayfarer pula popular di kalangan lelaki. Rekaan bingkai plastik dan tebal ini mula diperkenalkan oleh jenama Ray Ban. Pada mulanya bingkai ini direka berwarna hitam dan sekarang terdapat pelbagai warna mengikut peredaran zaman.


Browline / Clubmaster



Kaca mata berbingkai tebal di atas dan nipis di bawah ini sangat sesuai dengan pelbagai jenis bentuk muka. Seperti aviator, browline juga menjadi pilihan tidak kira wanita mahupun lelaki. Sama-sama sangat sesuai menggayakan kaca mata jenis ini.


Oversized



Ada ke yang suka pakai kaca mata yang besar-besar? Tentulah ada. Kalau dulu kaca mata jenis ini sering digayakan oleh orang-orang yang glamour atau yang mempunyai citarasa fesyen yang tinggi. Namun kini sudah ramai yang gemarkan kaca mata yang besar untuk tujuan berfesyen. Siapa yang tak nak nampak glamour bila bergaya kan.  Malah, ada yang kelihatan sangat comel dengan kacamata jenis ini. Selalunya perempuan yang bertudung tidak gemarkan kaca mata oversized ini kerana akan membuatkan tudung menjadi kembang. Namun, jika kena dengan cara korang menggayakan tudung, kecomelan korang akan lebih terserlah.


Teashades / Round



Teashades juga dikenali sebagai "John Lennon sunglasses" kerana pernah popular disebabkan beliau pada satu ketika dahulu. Kaca mata vintage ini menyerlahkan gaya vintage kepada sesiapa yang memakainya. Tapi tak semua orang sesuai dengan kaca mata bulat ini. Ai suka sangat bila tengok kaca mata ini digayakan oleh pelakon Nabila Huda. Kena sangat dengan dia. Pernah juga ai berjinak-jinak dengan kaca mata jenis ini, namun tak cukup yakin dengan penampilan sendiri.


Cat eye



Gaya mata kucing adalah pilihan yang sangat tepat untuk fesyen retro. Baik bingkai kosong mahupun bercorak, tetap cantik untuk digayakan. Mata kucing ini sangat popular semasa zaman agogo. Cuba korang selak-selak album lama ibu bapa korang, mesti ada terselit gambar ibu, nenek atau mak cik-mak cik korang yang menggayakan kaca mata jenis ini.


Kaca mata yang mana satu pilihan korang? Kalau ai, ai lebih suka aviator dan browline. Cantik je ai pakai. Hahaha! Perasan! Teashades pun ai suka juga, tapi tak sesuai dengan muka ai. Mungkin sebab muka ai bulat kot. Hahaha! Apa pun, ai rasa kesesuaian kaca mata ni bergantung pada keyakinan diri si pamakai juga. Kadang kita rasa tak sesuai tapi bila pakai lama-lama nampak cantik lah pula. Apa yang penting kena yakin dengan pilihan masing-masing.




aisyaismail

Tuesday, 11 February 2020

THE CHASER - FILEM KOREA

February 11, 2020 7
THE CHASER - FILEM KOREA
Assalamualaikum and hye readers.



Filem aksi pembunuhan yang dilakonkan oleh Kim Yoon-seok and Ha Jung-woo ini telah ditayangkan pada tahun 2008. Cerita lama. Filem ini merupakan adaptasi daripada kisah benar pembunuhan bersiri di Korea Selatan. Asyik tengok cerita cinta sahaja, kita bagi otak cergas balik dengan cerita-cerita yang mendebarkan pula.


Gambar hasil carian di google.com


Sinopsis

The Chaser mengisahkan tentang Eom Joong-ho (Kim Yoon-seok), seorang bekas anggota polis yang telah bersara dan menjadi bapa ayam. Kisah bermula apabila pelacur-pelacurnya hilang tanpa jejak. Dia mengesyaki mereka melarikan diri ataupun telah dijual oleh pelanggan mereka. Suatu malam, Joong-ho mengesyaki seorang pelanggannya yang menjadi punca kehilangan pelacur-pelacurnya. Untuk menjejaki lelaki itu, Joong-ho mengarahkan Kim Mi-jin (Seo Young-hee) yang sedang sakit untuk bekerja. Pada mulanya Mi-jin enggan bekerja, tetapi oleh kerana tidak mahu Joong-ho datang ke rumahnya, Mi-jin akur.


Je Yeong-min (Ha Jung-woo), pelanggan yang disyaki oleh Joong-ho membawa Mi-jin pulang ke rumahnya. Namun, Joong-ho gagal menjejaki Mi-jin. Setibanya di rumah Yeong-min, Mi-jin mengesyaki ada yang tidak kena. Dia cuba menghubungi Joong-ho namun gagal kerana di rumah itu tiada liputan telefon. Yeong-min yang sedar bahawa Mi-jin telah mengesyakinya telah mengikat dan memukul Mi-jin.


Yeong-min mencederakan Mi-jin dengan menggunakan tukul dan paku. Nasib Mi-jin baik kerana sepasang suami isteri daripada gereja telah datang untuk mencari tuan rumah Yeong-min yang sebenar. Yeong-min telah menjemput mereka masuk dan membunuh mereka dengan menggunakan tukul. Semasa hendak menghantar kereta pasangan dari gereja tersebut, Yeong-min telah melanggar kereta Joong-ho tanpa sengaja. Joong-ho mengesyaki Yeong-min kerana terdapat tompokan darah di bajunya. Yeong-min cuba melarikan diri namun dapat ditangkap oleh Joong-ho dan dipukul dengan teruk. Mereka berdua kemudiannya dibawa ke balai polis untuk siasatan.


Semasa berada di balai polis, Yeong-min telah mengaku melakukan sebanyak 12 pembunuhan yang masih belum dapat dirungkai oleh pihak polis. Yeong-min mengesahkan bahawa Mi-jin masih hidup. Joong-ho pergi ke rumah Mi-jin untuk mendapatkan sample DNA. Di situ dia telah bertemu dengan anak Mi-jin dan merasa bertanggungjawab untuk menjaganya.


Ulasan

Tempoh masa dalam filem The Chaser ni hanya dua ke tiga hari sahaja. Tapi, terlalu banyak perkara yang berlaku di dalam dua ke tiga hari itu. Memandangkan filem ini berdasarkan kisar benar, Ai berasa sangat kagum dengan Joong-ho yang langsung tak tidur. Hahaha! The Chaser ni memang menarik dan mendebarkan. Pembunuh bersiri tu kejam sangat bunuh menggunakan tukul. Nak melayan gila dia pun boleh jadi gila sekali. Tapi ai sangatlah tak puas hati dengan polis-polis yang 'useless' dalam cerita ni. Baik Joong-ho je yang jadi polis. Selesai semua. Pengakhiran filem ni sedih tapi keseluruhan cerita menarik dan ai syorkan untuk korang tengok.




aisyaismail

Thursday, 6 February 2020

MAKAN MAKANAN LAUT SEGAR DI SERI SERKAM, MELAKA

February 06, 2020 24
MAKAN MAKANAN LAUT SEGAR DI SERI SERKAM, MELAKA
Assalamualaikum and hye readers.



Kawan-kawan ai yang tahu kampung ai di Melaka mesti tanya dekat ai, kat mana tempat makan yang best kalau nak pergi Melaka. Jawapan ai juga selalunya adalah di rumah ai. Hahaha! Kalau ai dah ada kat Melaka tu memang susah lah nak keluar rumah. Banyak aktiviti dengan keluarga yang perlu didahulukan.


Walaupun kami lebih kerap makan di rumah, bukan lah bermaksud kami tak pernah makan di luar. Ada. Mungkin adalah dalam 5 ke 6 kali dalam setahun. Hahaha! Tapi kami bukan main redah je boleh makan di mana-mana sahaja. Sesekali keluar makan, mestilah nak makan yang sedap-sedap dan pilih tempat yang semua orang boleh makan dengan selesa.


Tempat makan yang selalu menjadi pilihan kami adalah restoran ikan bakar. Ada beberapa tempat yang popular di Melaka antaranya di Umbai, Serkam, Duyung dan Pantai Puteri. 4 ini je yang ai tahu. Baru-baru ni ai pergi makan bersama keluarga di Medan Ikan Bakar Seri Serkam. Betul-betul di tepi muara sungai.




Di situ terdapat pelbagai pilihan kedai dan tuannya juga tidak sama. Korang pilih lah yang mana korang suka. Ada yang kata sebelah luar sedap dan ada yang kata sebelah dalam sedap. Tapi semuanya menghidangkan makanan laut segar sebagai menu utama. Rasa dan cara masakan sahaja yang berbeza-beza.


Kami memilih kedai kepunyaan Mohd Nizam Bin Abdullah. Besar papan tanda yang diletakkan di atas kedai. Kami pilih kedai ini bukan sebab dia sedap atau tidak, tetapi kerana ada kerang besar di situ. Ai pula nak makan kerang bakar. Tapi hampa sebab ada kerang rebus sahaja.


Sama seperti semua kedai yang ada di situ, sampai je boleh lah pilih makanan laut yang masih segar untuk dimasak. Lepas tu korang pilih pula cara makanan laut itu dimasak. Pesanan untuk lauk-pauk tambahan dan air akan diambil di tempat duduk. Tak banyak pilihan sebab mereka fokuskan kepada kepelbagaian jenis makanan laut sahaja.




Selepas sudah membuat pesanan, silalah menunggu dengan sabar. Memang akan mengambil masa yang lama sedikit. Kalau nasib korang baik dan masa pergi tu tak ramai orang, cepatlah makanan tu sampai. Masa ai pergi haritu ramai orang. Maklumlah cuti tahun baru cina kan. Setiap meja punya pesanan bukan sikit-sikit. Pasrah jelah.


Malam tu kami makan kerang rebus, ikan bakar, lala masak blackpaper, sotong goreng butter, udang goreng kunyit dan juga ketam goreng telur masin. Tapi ketam sampai lambat sangat. Mereka terlupa agaknya. Pada mulanya kami batalkan pesanan untuk ketam tersebut tapi tiba-tiba sampai pula di meja. Rasa agak kurang sedap kerana ketam nya terlalu kering. Kami bungkus bawa balik je.


Selesai makan macam biasalah mesti ada sesi bergambar. Tapi ai sorang jelah. Yang lain semua dah tersandar kekenyangan. Hahaha! Nasib baik Encik Husband rajin nak melayan isteri dia ni. Dah habis bergambar kami semua pulang ke rumah dengan kepenatan. Jangan tak tau, makan pun boleh penat tau. Kenyang dapat penat pun dapat, sampai rumah buka aircond terus tidur. Fuh, selesa!


Esoknya kakak ai ubah ketam goreng telur masih yang kami bungkus bawa balik tu. Terus jadi sedap. Ai tak sangka kakak ai pandai masak resepi telur masin. Nak kena menuntut ilmu ni. Nanti boleh lah ai kongsikan resepi kat dalam blog ni.


P/s : Harap maaf gambar makanan tak ada sebab lepas dah habis licin baru teringat nak kongsi dalam blog.




aisyaismail

Thursday, 16 January 2020

BANYAK TEMPAT MAKANAN VIRAL DI IPOH RUPANYA

January 16, 2020 17
BANYAK TEMPAT MAKANAN VIRAL DI IPOH RUPANYA
Assalamualaikum and hye readers.



Entri kali ni sambungan daripada entri Genting Highlands yang sebelum ini. Balik dari Genting, keesokkan harinya ai dengan Encik Husband bersama seorang lagi kawan kami bertolak ke Ipoh, Perak pula. Tapi bukan untuk berjalan-jalan tau. Kami menghadiri majlis perkahwinan kawan kami. Balik hari je. Hari Ahad boleh lah berehat di rumah.




Kami bertolak dalam pukul 10 pagi dan sampai di sana ngam-ngam masa makan tengahari. Pengantin pun tengah makan. Jadi, sampai je sana kami bertiga terus amik pinggan isi nasi dan lauk. Sedap lauknya. Dah lama tak pergi majlis kahwin ala kampung-kampung. Tak sia-sia datang dari jauh bila dijamu dengan lauk yang sedap. Hahaha!


Pengantin lelaki adalah kawan kami sejak kami sama-sama belajar di Kuantan dulu. Bila dah jumpa balik tu, memang macam-macam punchline masa zaman belajar keluar. Masing-masing masuk air. Bila dah lama tak jumpa  macam itu lah. Walaupun ada rasa malu-malu yang menebal dalam diri. Rindunya zaman tak payah nak fikirkan masalah dunia.


Selepas makan dan sesi bergambar bersama pengantin, kawan ai ajak pergi beli air soya dan nasi ganja. Famous katanya. Dalam kepala ai, nasi ganja adalah Nasi Vanggey. Rupanya tak. Ada yang lagi berganja rupanya. Ai dan Encik Husband ikut je lah. Sebab kami memang tak tahu pun area situ. Kawan ai kata memang famous.




Dekat kawasan Bandar Ipoh tu memang sesak. Kereta jalan perlahan je. Nasib baik bergerak. Mana taknya, sana-sini kedai makan orang beratur panjang. Majoriti kedai makan kat situ adalah kedai cina dan mamak. Terpulang pada korang lah yakin atau tidak dengan status halal mereka. Dah macam dekat Pulau Pinang pula persekitaran kat situ.


Kawan ai memang dah biasa di Ipoh kerana dia selalu kerja luar kawasan di sana. Dia dah macam pemandu pelancong pula kenalkan tempat-tempat makan pada kami. Air soya yang dikatakan famous tu, siap ada drive thru. Dalam kesesakan kereta jalan perlahan, ada pelayan datang ambil pesanan. Lepas kawan ai order, berlari-lari anak dia membungkus pesanan kawan ai. Sekejap je. Sebab memang dah siap dalam botol. Nak minum di situ pun boleh. Tapi kami tak sanggup menunggu untuk dapatkan tempat duduk.




Dah dapat soya, baru kami pergi beli nasi ganja. Nasi ganja kena beratur. Barisan memang panjang lah. Nak makan kat situ pun boleh. Tapi kami baru je makan di kenduri kahwin, tak muat perut ni nak isi makanan lagi. Tapi, lepas selesai beli nasi ganja, kami lepak di Plan B sebelum balik. Korang rasa kami lepak minum ke makan? Mestilah makan. Kebetulan tengah hujan lebat, perut pun lapar. Ni kira makan petang lah.


Masa ai berbulan madu di Ipoh dulu, Plan B ni tak ramai orang pun. Tapi kali ni penuh pula. Nasib baik ada tempat duduk kosong untuk kami. Rezeki. Mungkinkah disebabkan pernah viral atau disebabkan hari hujan yang membuatkan Plan B dipenuhi pelanggan? Entahlah. Ai tak pasti. Yang pasti laksa Johor Plan B sedap yang amat.




Korang tau tak, lorong di antara Plan B dan Sekeping Kong Heng adalah tempat ootd paling popular kar area situ? Ya! Tak putus-putus orang bergambar di situ. Selepas makan, kami pun tak lepaskan peluang untuk bergambar di situ. Wajib ok walaupun  tak secantik korang-korang yang cun berootd. Hahaha! Selesai bergambar kami pun meneruskan perjalanan pulang ke pangkal jalan.




Sampai rumah dah lepas Isya'. Jauh juga Ipoh rupanya. Tapi tak terasa sangat sebab jalan lurus dan tak sesak. Sampai rumah, Encik Husband bersiap-siap untuk keluar main badminton dan ai pula bersiap-siap untuk makan nasi ganja. Makan lagi! Pada ai nasi ganja tu sedap pada ayamnya. Sedap. Kari mamak pula bukan selera ai. Tapi.... ai tetap ai. Tak berapa rajin sangat nak beratur panjang untuk mendapatkan makanan yang sedap.




aisyaismail

Saturday, 11 January 2020

3 HARI 2 MALAM DI GENTING HIGHLANDS - GEO 38 RESIDENCE

January 11, 2020 28
3 HARI 2 MALAM DI GENTING HIGHLANDS - GEO 38 RESIDENCE
Assalamualaikum and hye readers.



Lama betul tak menulis dalam blog kesayangan ni. Dah terlambat ke kalau ai nak ucapkan selamat tahun baru pada semua yang membaca entri ni? Selamat tahun baru ai ucapkan kepada semua. Tahun ni ai tak ada azam yang nak ditulis tapi ai nak cuba banyakkan menulis dalam blog ni. Itu je.


Entri kali ni ai nak ceritakan pengalaman semasa bercuti di Genting Highlands pada cuti Christmas yang lepas. Seingat ai, kali terakhir ai jejakkan kaki di Genting Highlands masa zaman sekolah menengah dahulu. Dah lama sangat tu. Dah lupa Genting tu apa.


Masa ni baru lepas gerhana matahari.


Dari Tanjung Malim ke Genting Highlands

Percutian kali ni sebenarnya rancangan tiba-tiba. Sepupu Encik Husband kahwin pada 25 hari bulan tu di Tanjung Malim. Dah alang-alang jalan jauh, kami buat keputusan nak terus pergi bercuti. Destinasi pilihan pertama adalah Pulau Pangkor. Tapi disebabkan terlalu lambat nak cari penginapan, kami tak dapat penginapan yang sesuai dengan bajet dan kemahuan kami. Cari punya cari, akhirnya kami tukar destinasi ke Genting Highlands.


Pagi Rabu tersebut, kami bertolak ke Tanjung Malim terlebih dahulu untuk menghadiri kenduri kahwin yang bertempat di Kompleks Sukan Proton. Tahniah pada pengantin baru. Sejuk mata memandang pemandangan dari padang Kompleks Sukan Proton. Berbukit-bukit.




Selepas sesi bergambar, dalam pukul 4 petang kami bergerak dari Tanjung Malim ke Genting Highlands. Ikut jalan Batang Kali dalam sejam lebih juga lah baru kami sampai. Kami menginap di Geo 38 Residence yang terletak betul-betul di sebelah Geo Resort & Hotel. Geo 38 Residence ada 38 tingkat kalau ai tak silap. Kediaman kami terletak di tingkat 23. Tinggi tu.... gayat!


Sampai Genting dah lambat, jadi kami berehat dalam rumah je. Lepas Maghrib baru kami keluar cari makan. Kami makan di Zul Corner. Keluar awal tau, kalau lambat nanti penuh. Di Geo 38 Residence ni tak susah nak cari makan. Ada je kedai-kedai makan yang berhampiran. Starbucks, 7 Eleven dan pasar mini pun ada. Boleh lah kalau nak cari kudapan di tengah malam.


Jalan-jalan di Genting Highlands

Keesokan harinya selepas sarapan pagi, kami ambil Grab ke Puncak Genting. Grab turunkan kami di First World Hotel dan dari situ kami berjalan ke Skytropolis, Sky Avenue dan Resort World Genting. Penat weyh berjalan kat Genting! Kejung kaki. Makanan kat atas boleh tahan mahal tau. Kami memilih untuk makan di Kyochon.


Lepas makan kami naik Genting Skyway untuk ke Genting Premium Outlet pula. Genting Skyway ni adalah kereta kabel kalau ada yang tak tau. Beratur punya lah panjang. Nak beli tiket pun lama nak beratur. Tapi syukur alhamdulillah kami dapat laluan pantas sebab ayah mertua ai warga emas. Kalau korang ada bawa warga emas jangan lupa bagitahu masa beli tiket. Harga tiket pun tak sama macam harga kita-kita ni.




Pengalaman ai naik Genting Skyway ni, tak ada perubahan dari ai naik kereta kabel di Langkawi dulu. Sama! Tetap tak buka mata. Hahaha! Di Genting Premium Outlet kami hanya berjalan-jalan santai je. Masuk keluar kedai A, masuk kedai B. Keluar kedai B masuk kedai C. Dan begitu lah seterusnya tapi lenggang kangkung tak beli apa. Pada ai tak ada apa yang menarik pun. Tapi tak tahu lah kalau butik-butik yang kena beratur panjang tu.


Naik teksi dri GPO ke Geo 38 Residence

Dah penat berjalan, kami pun amik teksi untuk pulang. Letih kaki. Teksi di Genting ni korang kena pandai-pandai lah nego harga. Kalau tak, senyum je lah pemandu teksi bila korang bayar tambang. Ai tak tahulah teksi lain, tapi lebih 3 buah teksi yang kami tahan semuanya tidak menggunakan meter. Tapi bila penumpang memilih untuk naik Grab, korang bising job dah kurang. Eh, terbebel pula.


Lepas Maghrib kami turun bawah untuk mandi kolam. Tapi ai tengok je Encik Husband dengan abang dan adik dia melayan anak buah kami mandi sambil kuis-kuis air dengan kaki. Tak sejuk pun. Air dia suam-suam. Memang ramai yang mandi malam tu. Siap ada yang main baling-baling bola lagi.


Hari terakhir di Genting, kami bersantai-santai sebelum checkout. Kabus tebal pagi tu. Kami yang di tingkat 23 memang tak nampak apa. Pukul 11 pun kabus masih tebal. Sebelum pukul 12 tengahari, kami dah turun untuk ambil gambar. Banyak lokasi yang cantik untuk bergambar di situ. Nasib baik masa tu kabus dah tak banyak. Kalau tak, kelam je lah gambar-gambar.


Tempat bersantai ni hanya ada di tingkat  3, 13, 23 dan 33 sahaja.


Dari tempat ni boleh nampak Puncak Genting. Cantik waktu malam.





Habis sesi bergambar, kami terus pulang ke rumah dan tidak singgah di mana-mana. Kaki penat berjalan sehari suntuk semalamnya. Hahaha! Nampak sangat pemalas nak bersenam. Cuba kalau berjalan dengan duit berkepuk, mungkin kurang sikit penat tu. Hahaha!


Cuaca sejuk di Genting Highlands

Sebelum ai naik ke Genting, ai tak tahu nak bawa baju apa sebenarnya. Sebab ai tak tahu cuaca kat Genting tu macam mana. Kalau ikutkan kenalan yang baru turun dari Genting, cuaca kat sana sejuk sikit je dari di bawah. Jadi ai anggap tak sejuk lah sebab kat bawah ni panas lit lit. Bila sampai kat atas tu, terus sejuk beku.


Hari Ketiga kami di sana, kabus tebal sangat. Sampai tak nampak apa. Masa kami nak checkout kabus dah berkurang. Mungkin disebabkan tengah musim hujan. Alhamdulillah masa kami pergi hanya hujan renyai-renyai sahaja. Kalau tak, mungkin ai dah beku jadi ais. Jalan pun tak licin.


Tengahari pun masih berkabus.


Di Genting sekarang ni dah ada macam-macam tempat yang menarik untuk jalan-jalan macam kebun strawberi dan ladang lebah. Siapkan duit je. Kami tak masuk semua tu sebab memang tak ada dalam plan. Memang nak cuci-cuci mata sambil tenangkan fikiran je. Tapi pada ai, tarikan utama Genting Highlands adalah outdoor theme park. Kalau dah siap nanti, pasti lebih sesak Genting Highlands.




aisyaismail

Sunday, 5 January 2020

CITY HUNTER - LEE MIN HO, PARK MIN YOUNG

January 05, 2020 14
CITY HUNTER - LEE MIN HO, PARK MIN YOUNG
Assalamualaikum and hye readers.



Drama City Hunter ini telah disiarkan pada tahun 2011 dan dibintangi oleh Lee Min-ho dan Park Min-young selaku pelakon utama. Dah lama dah cerita ni. Cerita 8 tahun dahulu. Zaman rambut Lee Min-ho tutup mata macam gadis-gadis. Hahaha! Cerita ini diadaptasi daripada manga Jepun. Tapi ai tak pernah lah tengok versi manga tu.


Gambar hasil carian di google.com


Sinopsis

City Hunter mengisahkan tentang sekumpulan unit khas yang terbunuh kerana ditembak mati di dalam laut di Nampo. Salah seorang daripada mereka iaitu Lee Jin-pyo (Kim Sang-joong) terselamat kerana dilindungi oleh Park Mu-yeol (Park Sang-min). Jin-pyo pulang ke tanah air dan mendapati bahawa perkhidmatan pasukan dan rekod peribadi serangan telah dipadamkan. Dia juga mendapat tahu bahawa ada lima orang pegawai yang terlibat di dalam pembunuhan itu. 


Kerana ingin membalas dendam akan rakan-rakannya yang terkorban, Jin-pyo telah menculik anak Mu-yeol, Lee Yun-Soong ( Lee Min-ho) dan dibesarkan di Segitiga Emas. Yun-soong dilatih berlawan dan memegang senjata daripada kecil. Setelah menamatkan pelajaran di Amerika Syarikat, Yun-soong kembali ke Korea  Selatan untuk misi membalas dendam. Berbekalkan amaran dari Jin-pyo bahawa dia tidak boleh mempercayai sesiapa dan tidak boleh jatuh cinta, Yun-soong  telah mendapat tempat untuk bekerja di Blue House sebagai pakar IT. Di situlah dia telah betemu dengan Kim Na-na (Park Min-young) yang bekerja sebagai pengawal peribadi.


Ulasan

Dalam cerita ini banyak pembunuhan. Daripada awal cerita sampailah hujung cerita, ada shaja yang mati. Hahaha! Tapi ai suka plot twist dia di hujung cerita. Apa status Yun-soong dan kenapa Jin-pyo memilih Yun-soong untuk membalas dendam. Secara keseluruhannya cerita ni ok je pada ai. Boleh lah nak layan bila tak ada cerita nak tengok.




aisyaismail