2020

Thursday, 24 September 2020

NIKMATI KEINDAHAN ALAM SEMULAJADI DI KALUMPANG RESORT & TRAINING CENTRE

September 24, 2020 10
NIKMATI KEINDAHAN ALAM SEMULAJADI DI KALUMPANG RESORT & TRAINING CENTRE

 Assalamualaikum and hye readers.



Punya lah lama ai pasang niat nak mandi sungai, akhirnya dapat juga menikmati kesejukkan air sungai sambil cuci-cuci mata menikmati keindahan alam semulajadi di Kalumpang Resort & Training Centre. Terima kasih banyak-banyak pada bapa mertua ai sebab teringin nak mandi sungai. Semua bersetuju tanpa bantahan. Hahaha!



Pada mulanya, kami sekeluarga bercadang untuk ke Janda Baik sebab kebanyakkan resort-resort yang menarik yang dicadangkan ada di Janda Baik. Tapi kebanyakkan tempat sudah penuh. Yang tinggal hanyalah tempat-tempat yang tak memenuhi ciri-ciri yang kami cari ataupun mahal. Maklumlah, cuti kan. Ditambah pula dengan geng-geng travel oversea dah tak boleh ke luar negara. Hahaha! Tak apa, kita cari lagi. Jangan putus asa.



Sebelum kami buat keputusan untuk ke Kalumpang Resort, ai dah dapat tempat yang pada ai agak cantik di Janda Baik. Harga di website pun kena dengan bajet kami. Tapi! Customer service dia sangat teruk. Tak pasal-asal ai dah bergaduh. Malaslah nak cerita lebih-lebih, takut kena saman pula. Tapi ada hikmah kenapa kami tak jadi menginap di sana.



Nikmati keindahan semulajadi di Kalumpang Resort & Training Centre


Jalan nak masuk ke Kalumpang Resost agak kecil. Tapi jumlah kereta yang masuk agak banyak. Kalau cuti sekolah mesti sesak. Sampai di sana ada ramai polis sedang meronda. Tapi hanya di luar kawasan resort. Nasib baik ai teringat nak pakai mask, kalau tak melayang seribu. Terus tak seronok nak mandi-manda nanti. Dan macam biasa, di pintu masuk utama kena cek suhu dan scan kod sebelum dibenarkan masuk.





Kawasan Kalumpang Resort ni sangat besar. Terdapat berpuluh pilihan chalet termasuk asrama dan tapak perkhemahan disediakan. Chalet yang kami pilih betul-betul terletak di sebelah sungai. Siap ada tangga untuk terus ke dalam sungai. Untuk sampai ke chalet kena berjalan jauh sedikit. Tapi bila dah nampak sungai tu, terus hilang penat! Tak sabar nak terjun. Perkara pertama yang kami lakukan setelah letak barang-barang adalah bergambar. Dalam pukul 5 barulah kami mulakan aktiviti di situ iaitu berendam dan bbq. 




Kalau tanya pendapat ai pasal chalet, dalam chalet tu biasa sahaja. Tak ada apa yang istimewa. Kalau korang mengimpikan tempat tidur yang selesa, bukan di situ ya. Tapi untuk berehat, in syaa Allah lebih dari cukup. Penghawa dingin pun ada. Kalau pihak Kalumpang Resort menaik taraf tempat tu, mesti lagi cantik dan menarik. Dan mungkin harga tak dapat lah seperti sekarang.



Malam tu pula kami makan lebihan bbq dan nasi pek kembara. Senang je nak masak pek kembara tu. Masukkan air, tunggu sampai masak dan lepas tu dah boleh makan. Ada kedai untuk membungkus makanan. Dalam pukul 9.30 dah tutup. Pilihan lain korang kena keluar dari situ untuk mencari makan. Tapi musim covid ni, korang jangan ingat ada kedai 24 jam pula. Kebulur nanti tak keluar cari makan awal-awal.




Esoknya, selepas subuh mak cik ai dah ajak melawat sekitar kawasan Kalumpang Resort. Memang besar sangat kawasannya. Memang tempat ni sesuai untuk buat team buiding atau hari keluarga. Kalau nak berendam tapi tak nak mandi sungai, kolam renang juga disediakan. Sumber air masih dari sungai. Jadi, kenapa nak mandi kolam kalau ada sungai yang lebih menyeronokkan? Hahaha!



Air sungai di bahagian atas jauh lagi cantik. Penuh dengan batu-batu. Seingat ai, sebelum pukul 8 pagi Encik Husband dah terjun ke dalam sungai tu. Airnya agak deras tapi masih selamat untuk mandi. Jaga anak-anak korang baik-baik lah. Jangan terleka. Tempat yang selamat pun boleh jadi bahaya kalau kita terleka. 




Pagi tu kami sarapan di tepi sungai. Banyak je tempat untuk berkelah dan korang boleh bentang tikar. Sarapan disediakan oleh pihak resort. Dia akan hantar dari bilik ke bilik. Jujur ai cakap, bila dah berendam, nasi goreng tu memang tak cukup. Nasib baik kami ada bawa roti dalam kuantiti yang banyak. Kalau tak, berkeroncong je lah perut masing-masing. Makanan yang pasti tak akan dilupakan adalah maggie!



Dah puas berendam di situ, kami sambung lagi berendam di depan chalet kami. Sampai nak dekat Zohor baru masing-masing reti nak naik. Bersihkan diri, kemas-kemas dan pulang. Oh ya, checkout pukul 12 tau. Tapi disebabkan hari tu bukan hari cuti dan atas budi bicara, kami dapat checkout lambat sikit.



Untuk percutian sambil menikmati keindahan alam semulajadi dan mandi sungai, ai memang syorkan sangat korang pergi ke Kalumpang Resort & Training Centre ni. Memang puas hati. Kalau tak nak menginap di situ pun korang masih boleh mandi di sungai tersebut dengan bayaran RM10 seorang dewasa. Kanak-kanak ai tak ingat. Tapi, sila lah datang awal kalau pergi waktu cuti sekolah atau korang terpaksa berpatah balik sebab dah penuh.



Kalumpang Resort & Training Centre

Jalan Sg Inki, Kg Pasir Putih, Kalumpang 44100 Kerling, Hulu Selangor, Selangor.

03-60491087



Untuk maklumat lanjut korang boleh layari website https://www.kalumpangresort.com.my/.





aisyaismail

Wednesday, 9 September 2020

PG MALL 916 CULTURAL DAY, BOOST DAN HEALTH AND BEAUTY ESSENTIAL WEEK

September 09, 2020 41
PG MALL  916 CULTURAL DAY, BOOST DAN HEALTH AND BEAUTY ESSENTIAL WEEK
Assalamualaikum and hye readers.



Sejak dua menjak ni, tangan ai asyik gatal je nak scroll handphone. Banyak sangat promosi shopping online yang menarik hati. Saja-saja je nak cuci mata. Mana tahu ada yang berkenan dan harga pun berpatutan, boleh lah beli. Bukan nak membazirkan duit, tapi sekadar nak beri ganjaran pada diri sendiri.


Salah-satu kedai online yang ai suka scroll adalah di PG Mall. Banyak sangat promosi yang menarik akhir-akhir ini. Sampai rasa bersalah kalau tak tengok promosi apa yang ada di PG Mall. Sekali masuk, mesti ada yang nak dibelinya. Eh, masih ada lagi ke yang tak tahu apa itu PG Mall?


Apa itu PG Mall?



PG Mall adalah platform e-dagang No.1 di Malaysia. PG Mall bukan kedai online baru tau, tapi dah wujud sejak tahun 2017. Maknanya dah 3 tahun pun kewujudannya dan satu-satunya platform e-dagang tempatan di Malaysia.


Bukan itu sahaja, PG Mall juga dah tersenarai sebagai top 3 shopping online yang paling banyak dikunjungi di Malaysia oleh Iprice insight. Untuk memudahkan segala urusan membeli belah korang, PG Mall menerima semua cara pembayaran termasuklah dengan menggunakan e-wallet seperti Touch n' Go dan Boost.


916 Gold Cultural Day (15 - 17 September 2020)



Berita baik untuk semua pencinta emas termasuk ai, bermula dari 15 sehingga 17 September ini, PG Mall ada mengadakan 916 Cultural Day. Persatuan Emas Malaysia (MGA) telah mengistiharkan 9.16 sebagai hari 'Gold Cultural Day' atau 'Hari Kebudayaan Emas' yang jatuh pada 16 September pada setiap tahun.


Objektif 9.16 Gold Cultural Day ini adalah untuk memberikan kesedaran tentang emas yang sangat sinonim dengan budaya di Malaysia. Selain itu, sebagai langkah meransang ekonomi emas tempatan dan membantu perdagangan dua hala Malaysia.




916 yang mewakili 22 karat emas adalah angka yang sangat istimewa di dalam industri emas. Di hari yang istimewa ini, PG Mall menawarkan pembelian emas perhiasan dengan harga kilang dan penghantaran adalah percuma! Mana-mana peruncit dan pemborong juga boleh membeli dan jual semula dengan harga dari kilang. Wahhh, ai tak sabar! Klik link ni https://pgmall.my/Jewellery-1


Oh ya, jangan lupa untuk tuntut kupon kedai tau. Kalau tak, korang yang rugi nanti.




Touch n' Go (1 - 30 September 2020)



Istimewa untuk pembeli baru di PG Mall! Korang hanya perlu berbelanja minimum sebanyak RM15 dan korang akan mendapat tambah nilai e-wallet sebanyak rm3. Tapi pastikan korang membayar dengan menggunakan eWallet Touch n' Go korang. Klik link ini httpas://pgmall.my/tngnewshopper


Boost (5 September - 4 Oktober 2020)



Korang yang suka membuat pembayaran melalui e-wallet, jangan lepaskan pulangan tunai sebanyak rm3. Bermula dari 5 September sehingga 4 Oktober 2020, dengan perbelanjaan minimum rm15, korang layak untuk mendapatkan pulangan tunai rm3 dengan pembayaran secara Boost e-wallet.


Health & Beauty Essential Week (15 - 30 September 2020)



Emas murah ada, pulangan tunai pun ada. Apa pula yang menarik dengan Health & Beauty Essential Week ni? Dari 15 - 30 September 2020, dengan pembelian minimum sebanyak rm100 korang akan dapat diskaun sebanyak rm25 dan penghantaran percuma terhad kepada rm4. Jangan lupa gunakan kod : LOVEPGHB25.



Nak dapatkan diskaun rm30 pun boleh. Tapi korang kena berbelanja minimum rm150 dan menggunakan kod : LOVEPGHB30. Penghantaran percuma terhad kepada rm4. Klik link ini https://pgmall.my/healthbeauty-essentials-week.


Seronok kan nak berbelanja kalau banyak tawaran yang menarik di depan mata. Dari nak cuci-cuci mata terborong pula macam-macam. Siapa macam ai? Ok kita geng! Hahaha! Pada yang belum ada akaun PG Mall, korang boleh daftar akaun korang menggunakan refferal link ini https://bit.ly/3gIhXij.



Jom shopping sekarang!! Rugi kalau tak dapatkan semua promo ini. Untuk maklumat lanjut, korang boleh klik link di bawah ini.


Instagram : www.instagram.com/pgmall.my/


#PGMall #onlineshopping #shopping #MalaysiaNo1ecommerceplatform #ecommerceplatform #Shopnow #Shoponline #ByMalaysiansToMalaysians #916sale #Goldculturalday #MGA #MalaysianGoldAssociation #Touchngo #boost #healthandbeautyessencialweeek





aisyaismail

Saturday, 5 September 2020

W : TWO WORLDS - LEE JONG-SUK, HAN HYO-JOO

September 05, 2020 29
W : TWO WORLDS - LEE JONG-SUK, HAN HYO-JOO
Assalamualaikum and hye readers.



Drama Korea yang dibintangi oleh Lee Jong-suk dan Han Hyo-joo ini telah ditayangkan pada Julai 2016 sebanyak 16 episod. Drama ini lain daripada drama Korea yang lain kerana pertembungan dua alam iaitu alam normal dan alam komik.




Sinopsis

W - Two Worlds mengisahkan tentang Oh Yeon-joo ( Han Hyo-joo ), seorang pakar bedah di sebuah hospital dan juga anak kepada pengarang dan illustrator webtoon terkenal, Oh Seong-moo ( Kim Eui-sung ). Yeon-joo sangat meminati karya webtoon ayahnya yang sangat terkenal iaitu W. Suatu hari, Yeon-joo dihubungi oleh pembantu ayahnya dan diberitahu tentang misteri kehilangan Oh Seong-moo. Yeon-joo telah pergi ke studio milik ayahnya dan dengan tidak sengaja Yeon-joo telah masuk ke dalam webtoon yang sedang dilukis oleh Seong-moo.


Webtoon tersebut mengisahkan tentang Kang Chul ( Lee Jong-suk ), seorang budak lelaki yang kacak, bijak dan mahir di dalam sukan menembak. Kang Chul telah memenangi pingat emas semasa menyertai Sukan Olimpik di Athens pada tahun 2004 dan menjadi sangat terkenal. Apabila pulang ke rumah, Kang Chul mendapati ibu bapanya telah dibunuh dan dia telah dituduh sebagai pembunuhnya. Walau bagaimanapun, mahkamah telah mengesahkan bahawa Kang Chul tidak bersalah.


Pada awalnya Kang Chul cuba untuk membunuh diri dengan terjun di Sungai Han. Akan tetapi dia mengubah fikiran dengan mencari pembunuh sebenar ibu bapanya. 10 tahun kemudian, Kang Chul berjaya menjadi seorang jutawan yang sangat terkenal. Dia memulakan projek 'W' di mana projek ini adalah usahanya untuk mencari pembunuh kedua ibu bapanya.


Pada suatu malam, Kang Chul telah dihubungi oleh seseorang yang memintanya bertemu di atas bumbung penthouse. Kang Chul telah ditikam dan di situ lah kali pertama Kang Chul bertemu dengan Yeon-joo buat pertama kali. Dan sepanjang kehilangan Seong-moo dan Yeon-joo, webtoon 'W' tetap ditulis dan diterbitkan seperti biasa tanpa pengarang dan pengirim.


Ulasan

Drama ni memang best sebab lain dari yang lain. Lelaki kaya, jutawan dengan muka yang kacak itu memang tak boleh nak dipisahkan. Tapi skurang-kurangnya tak ada heroin miskin dalam cerita ni. Hahaha! Tapi ai banyak sangat persoalan di akhir cerita. Siapa pembunuh sebenar? Kenapa dia membunuh? Apa yang terjadi pada Oh Seong-moo? Macammana dia boleh masuk ke dalam webtoon? Dan siapa yang mengirim email kepada penerbit untuk menerbitkan episod sepanjang Seong-moo dan Yeon-joo berada di dalam webtoon? Semua tu jadi pesoalan. Atau sebenarnya ai yang tak perasan? Itu pun lagi satu persoalan. Hahaha!


P/S : Mungkin ai kena tengok drama ni lagi sekali. Rasa-rasanya, ada season 2 tak?




aisyaismail

Saturday, 29 August 2020

RESIPI MUDAH : TOM YAM AYAM PADU TANPA PES

August 29, 2020 29
RESIPI MUDAH : TOM YAM AYAM PADU TANPA PES
Assalamualaikum and hye readers.



Bila sebut je Tom Yam, terus buat ai kecur liur. Sedapnya! Tambah lagi bila dapat Tom Yam yang masam-masam sikit. Makan pula dengan sayur kailan ikan masin  dan telur bungkus. Sempurna hari ai. Hehehe! Tak kisah lah Tom Yam ayam, daging atau campur sekalipun, semuanya ok. Yang penting rasa Tom Yam tersebut padu dan bahan-bahannya tidak berbau hanyir. Hidangan Tom Yam ini untuk 5 orang dan tidak menggunakan pes.


https://www.aisyaismail.com/2020/08/resipi-tom-yam-ayam-saat-yang-bahagia-bahagia.html


Bahan-bahan


1. 1/2 ekor Ayam dipotong kecil
2. 1 sudu makan cili kisar (boleh letak lebih kalau nak lagi padu)
3. 2 biji bawang merah ditumbuk
4. 2 biji bawang putih ditumbuk
5. 1 inci halia ditumbuk
6. 1 inci lengkuas ditumbuk
7. 2 batang serai ditumbuk sedikit
8. 4-5 helai daun limau dikoyakkan (buang urat tengah)
9. 1/2 tapak tangan asam jawa
10. Kubis bunga ikut nak banyak mana
11. 1 biji tomato
12. 1/2 batang lobak (boleh letak lebih)
13. Garam
14. Bahan perasa jika nak guna
15. Air secukupnya
16. 9 biji limau kasturi diperah airnya


Cara-cara


1. Bancuh air asam jawa. Kemudian tapis air asam jawa ke dalam periuk. Dalam setengah periuk dah cukup. Nyalakan api dan terus masukkan cili kisar, bawang merah, bawang putih, halia, lengkuas dan serai. Tunggu sehingga kuah mendidih.
2. Bila dah mendidih masukkan ayam dan daun limau.
3. Bila dah nampak ayam dah masak, korang boleh tambah air jika kuah berkurangan dan tunggu sehingga mendidih.
4. Masukkan pula kubis bunga, lobak, garam , bahan perasa serta air perahan limau kasturi.
5. Tunggu hingga kuah mendidih dan masukkan tomato.
6. Siap untuk dihidang dan dinikmati.


P/s : Kalau nak lagi pedas boleh guna cili padi. Dan kalau tak nak ayam boleh tukar dengan daging, seafood, sayur atau apa sahaja yang korang suka.




aisyaismail

Friday, 21 August 2020

MAKAN CHIA PUDDING UNTUK SARAPAN PAGI

August 21, 2020 37
MAKAN CHIA PUDDING UNTUK SARAPAN PAGI
Assalamualaikum and hye readers.



Hari ni ai pilih makanan yang sihat untuk sarapan pagi. Nak mulakan hari yang baik kena mulakan dengan benda-benda yang baik kan. Sebab tu ai nak makan makanan yang sihat. Makanan yang sihat pun adalah salah satu benda yang baik.


Ai perasan, ai ni susah sangat nak pilih makanan-makanan yang berkhasiat. Terutamanya makanan yang melibatkan bawang putih, halia dan rempah ratus. Bukan tak makan, tapi bila berlebih-lebih tu, bau pun boleh buat tekak ai loya. Tak mengada tau!


Makan Chia Pudding untuk sarapan pagi


Yang bertanggungjawab memperkenalkan ai dengan Chia Pudding ini adalah kawan kepada adik ipar ai. Terliur sangat tengok gambar yang dia bagi. Lagi terliur bila meriah buah-buahan dalam tu. Siap ada oat, chocolate dan almond sekali. Selalunya tengok orang makan oat, ai memang tak teringin pun. Tapi yang ini lebih kepada chia sead. Tapi macam biasa lah, ai tengok dan terliur je. Nak buat memang malas!


https://www.aisyaismail.com/2020/08/makan-chia-pudding-untuk-sarapan-pagi.html


Bila adik ipar ai cakap kawan dia ada buka order Chia Pudding, ai terus beli 3 sekali gus. Padahal tak rasa lagi tu. Dah lah cerewet. Tak makan nanti dah membazir. Tapi bukan apa, kawan dia duduk jauh takkan nak hantar satu je kan. Macam tak berbaloi pula. Hahaha!


So pagi ini ai bersarapan dengan Chia Pudding di pejabat. Dengan yakinnya ai tak bawa apa-apa sarapan lain. Kalau tak sedap macam mana? Takpelah, Foodpanda kan ada. Tapi nasib baik sedap. Hehehe! Ada rasa masam manis buah dan pahit chocolate. Memang citarasa ai. Nasib baik tak beli sarapan lain tadi. Kalau tak mesti dah membazir.


Korang cerewet macam ai tak bila nak makan sarapan yang sihat-sihat? Cubalah buat Chia Pudding ni. Alah senang je. Leceh masa nak kembangkan chia sead je. Yang lain-lain, korang letak sekalikan je dalam bekas tu. Lepas tu masukkan dalam peti sejuk. Kalau korang malas juga macam ai, korang order je dari @izzatyhaniff. Harga murah-murah je. Berbaloi dan pasti sedap!


Izzaty ni ada juga jual makanan-makanan sihat yang lain. Cuma tengok pada kerajinan dia nak buat menu apa. Tapi menu-menu sihat dia semuanya menyelerakan. Tips yang dia bagi pada ai, main dengan warna. Lagi meriah lagi menyelerakan. Jom follow instagram @izzatyhaniff.


https://www.aisyaismail.com/2020/08/makan-chia-pudding-untuk-sarapan-pagi.html

https://www.aisyaismail.com/2020/08/makan-chia-pudding-untuk-sarapan-pagi.html





aisyaismail

Wednesday, 19 August 2020

PRETTY LITTLE LIARS : SEASON 1

August 19, 2020 23
PRETTY LITTLE LIARS : SEASON 1
Assalamualaikum and hye readers.



Pretty Little Liars bukan lah drama baru di televisyen. Drama ini telah disiarkan bermula daripada season 1 pada tahun 2010 sehingga lah ke season 7 pada tahun 2017. Lama ya! Kalau bermula dengan lakonan kayu, penutup drama ni kalau masih kayu juga tak tahulah nak kata apa. Hahaha! Drama bersiri dari Amerika Syarikat ini dibintangi oleh Troian Bellisario, Ashley Benson, Lucy Hale, Shay Mitchell, Sasha Pieterse, Janel Parrish, Ian Harding dan ramai lagi.


Mulanya ai tak terlintas pun nak tengok drama ni. Tapi Bila Indonesia buat semula drama Pretty Little Liars ini yang telah disiarkan di viu.com, iklan viu.com tu asyik lalu je di instagram ai. Akhirnya ai tertengok. Dan yang ai paling tak suka, bila dah seronok tengok cerita tu tergantung. Ai tak pasti tergantung sebab COVID-19 atau mereka sengaja nak gantung cerita tersebut. Yang ai pasti, mesti lambat lagi nak keluar season 2. Dengan pantas ai cari versi US.


https://www.aisyaismail.com/2020/08/pretty-little-liars-season-1.html


Sinopsis Pretty Little Liars : Season 1

Pretty Little Liars : Season 1 mengisahkan tentang 5 orang sahabat di Sekolah Tinggi Rosewood iaitu Spencer (Troian Bellisario), Aria (Lucy Hale), Hanna (Ashley Benson), Emily (Shay Mitchell) dan Alison (Sasha Pieterse). Setelah menamatkan zaman persekolahan, mereka berlima mengadakan party yang telah berakhir dengan sebuah misteri. Alison, yang merupakan ketua kumpulan tersebut telah hilang tanpa jejak. Sejak itu persahabatan di antara Spencer, Aria, Hanna dan Emily mula longgar. Lebih-lebih lagi apbila keluarga Aria berpindah ke Iceland dan Hanna mula bersahabat baik dengan Mona (Janel Parrish)


Setahun kemudian, mereka bertemu semula apabila masing-masing belajar di kolej yang sama. Aria yang baru pulang ke Rosewood telah bertemu dan bercinta dengan Ezra Fitz (Ian Harding) yang rupa-rupanya adalah pensyarah Bahasa Inggeris baru di kolejnya. Hanna telah menjadi seorang pelajar yang popular dan gemar membeli-belah setelah ketiadaan Alison. Spencer yang banyak menghabiskan masa dengan belajar menjadi punca hubungan kakak dan bakal abang iparnya putus. Manakala Emily pula telah menjalinkan hubungan dengan seorang gadis yang baru berpindah ke rumah lama keluarga Alison yang telah berpindah ke luar negeri.


Persahabatan mereka kembali terjalin apabila mereka berempat sering menerima pesanan ringkas berbaur ugutan untuk membongkarkan rahsia mereka. Rahsia di mana hanya Alison yang tahu. Penghantar pesanan ringkas tersebut hanya dikenali sebagai "A". Pada mulanya mereka menganggap Alison adalah penghantar pesanan ringkas tersebut sehinggalah mayat Alison ditemui ditanam di halaman rumahnya. Mereka mula mencari jawapan kepada siapa yang membunuh dan kenapa Alison dibunuh? Siapa pula A? Pelbagai misteri mula terungkai satu-persatu. Rahsia yang mereka simpan kemas bukan lagi menjadi satu rahsia. Konflik demi konflik datang di dalam hidup mereka berempat.  


Pada hari pengebumian Alison, mereka berempat telah bertemu dengan Jenna (Tammin Sursok). Setahun yang lepas, Alison telah membaling mercun ke dalam rumah Jenna dan mengakibatkan berlakunya kebakaran yang besar. Kebakaran tersebut menyebabkan Jenna menjadi buta. Alison mengugut Toby (Keegan Allen), iaitu saudara tiri Jenna untuk mengaku sebagai pelaku kebakaran tersebut. Adakah Jenna yang membunuh Alison? Atau mungkinkah Toby?

Ulasan


Dalam banyak-banyak drama pembunuhan yang ai pernah tengok, drama ni paling banyak suspek pembunuhan. Setiap watak mempunyai motif untuk membunuh. Paling menarik, cerita ni tak lambat. 22 episod season 1 tu, sentiasa berdebar-debar nak  tahu apa yang akan jadi selepas ini. Setiap orang dalam tu ai teka apa motif kalau dia yang membunuh. Plot twist dia memang tak terfikir dari awal. Sebab asyik muncul orang baru je. Macam tengok drama Korea pula macam-macam plot ni.


Kalau korang suka tengok drama misteri dan siri penyiasatan, ai syorkan korang untuk tengok drama ni. Cerita ni tak berat sangat. Kalau di awal cerita korang dah boleh teka siapa yang jahat dan apa motifnya, korang memang hebat.



P/S : Ada lagi 6 season nak habiskan.




aisyaismail

Friday, 14 August 2020

6 KEGUNAAN KULIT LIMAU YANG MUNGKIN KITA TIDAK TAHU

August 14, 2020 38
6 KEGUNAAN KULIT LIMAU YANG MUNGKIN KITA TIDAK TAHU
Assalamualaikum and hye readers.



Sedapnya kalau dapat makan buah limau sambil-sambil menonton televisyen. Kalau dapat minum air limau kisar pun sedap juga. Bertambah sedap jika buah limau tersebut manis rasanya. Tapi ada juga yang gemarkan rasa limau yang masam. Tak kira manis  atau masam, bau limau sentiasa menyegarkan. Selalunya bila makan limau, apa yang korang buat dengan kulitnya? Jangan dibuang kerana kulit limau ada juga kegunaan walaupun tidak boleh dimakan.


https://www.aisyaismail.com/2020/08/7-kegunaan-kulit-limau-yang-mungkin-kita-tidak-tahu.html


6 Kegunaan kulit limau yang mungkin kita tidak tahu


Hilangkan bau busuk pada kasut


https://www.aisyaismail.com/2020/08/6-kegunaan-kulit-limau-yang-mungkin-kita-tidak-tahu.html


Bau kasut yang busuk sangat membimbangkan. Tak nak pakai, itu sahaja kasut yang ada. Bila pakai pula bimbang orang sebelah boleh bau. Macam mana nak hilangkan bau kasut tanpa keluarkan duit yang mahal? Haaa.. korang letak beberapa keping kulit limau selama 24 jam dalam kasut. Bau kasut korang akan diserap oleh kulit limau dan meninggalkan bau limau. Wangi dan jimat duit.


Sebagai pewangi rumah


Pewangi rumah yang berjenama agak mahal. Lebih-lebih lagi yang wangi dan tahan lama. Kalau jenama yang popular, lagi lah mahal. Cuba korang buat sendiri je. Korang rebus kulit limau yang sudah dipotong selama beberapa minit. Campurkan sedikit dengan kulit kayu manis atau daun pudina. Kemudian letakkan di dalam bekas yang terbuka dan letakkan di tempat-tempat seperti di dapur, bilik air dan bilik tidur.


Mengelakkan kucing buang najis merata


Banyak ai tengok kawan-kawan yang merungut di sosial media di mana kucing jiran-jiran suka membuang najis di dalam kawasan rumah mereka. Dah macam tandas pula. Cuba korang ambil kulit limau dan hiriskan kulit limau tersebut. Kemudian korang letakkan di tempat yang menjadi kesukaan kucing tersebut. Bau limau yang kuat tu akan mengelakkan kucing datang ke tempat tersebut. Selesai masalah! Hahaha! Tapi ai belum pernah cuba. Korang cuba lah, lepas tu bagi feed back ya!


Dapat melegakan sakit kepala


https://www.aisyaismail.com/2020/08/6-kegunaan-kulit-limau-yang-mungkin-kita-tidak-tahu.html  Automatic Permalink


Bila sakit kepala dah datang, semua kerja tak menjadi. Kalau korang jenis yang tak suka telan panadol, cuba petua kulit limau ini. Gosokkan beberapa keping kulit limau pada dahi dan hidu bau kulit limau tersebut. Bau segar kulit limau itu dapat membantu mengurangkan rasa sakit kepala. Kalau ai, tak kira bau apa sahaja buah yang masam dapat mengurangkan rasa sakit kepala. Awas! Lebih baik korang berjumpa doktor. Takut ada penyakit lain pula bila dah melibatkan kepala.


Bersihkan sinki sehingga berkilat


Asingkan isi dan kulit limau. Isi limau tu korang makan lah sebagai pencuci mulut. Kulit limau tersebut korang sental sinki menggantikan berus. Pasti berkilat dan wangi sinki korang. Jimat berus kat dapur. Hehehe! Sental betul-betul tau. Kulit limau ni hanya menjadi pengganti berus dan kulit limau tidak boleh buat magik!


Korang boleh lah cuba buat di rumah ataupun di tempat kerja. Kalau berhasil boleh lah korang kongsikan pengalaman korang mencubapetua-petua di atas. Semoga bermanfaat untuk orang ramai dan tidak dibazirkan kulit limau yang ada.




aisyaismail

Tuesday, 11 August 2020

RESIPI MUDAH : SIZZLING RICE BERKORBAN APA SAJA

August 11, 2020 27
RESIPI MUDAH : SIZZLING RICE BERKORBAN APA SAJA
Assalamualaikum and hye readers.



Siapa suka makan sizzling? Ai boleh katakan, ni adalah menu favourite ai kalau pergi ke food court Aeon atau Mid Valley. Tapi sizzling yee mee lah, bukan nasi. Tapi bila nak buat sendiri, susah pula nak cari yee mee. Jadi, ai tukarkan kepada nasi. Akhirnya jadilah Sizzling Rice Berkorban Apa Saja. Tetap sedap! Hahaha! Cara masak dia senang je. Cuma akhirnya korang pilih nak makan dengan yee mee atau nasi sahaja. Resipi ini untuk 5 orang makan.


https://www.aisyaismail.com/2020/08/resipi-mudah-sizzling-rice-berkorban-apa-saja.html


Bahan-bahan


1. Ayam dipotong kecil (ikut kuantiti yang diingini tapi jangan sampai penuh satu kuali)
2. 3 inci halia hiris kasar
3. 7 ulas besar bawang putih
4. 1 sudu teh lada hitam
5. 7 keping cili kering potong 2 atau 3
6. 3 cawan air
7. 5 sudu makan sos tiram
8. 4 sudu makan kicap pekat
9. 4 sudu makan kicap manis
10. 2 sudu teh serbuk lada hitam
11. 1 kiub ayam
12. 4 sudu makan tepung jagung (bancuh dengan air)
13. 1 sudu makan gula
14. Garam secukup rasa
15. Cendawan butang (ikut kuantiti yang diingini)
16. Sayur park choy (ikut kuantiti yang diingini)
17. 5 biji telur
18. Yee Mee / Nasi
19. 1/4 cawan minyak masak


Cara-cara


1. Tumbuk halia dan bawang putih. Lepas tu tumbuk bersama lada hitam. Jangan lumat sangat.
2. Panaskan minyak masak dan tumis halia, bawang putih, lada hitam bersama cili kering.
3. Sebelum bahan tumisan garing, masukkan ayam dan gaul sekali sampai masak sedikit.
4. Masukkan air. Kalau nak kuah lebih boleh tambah ikut sukatan korang. 
5. Bila kuah mendidih sikit, masukkan sos tiram, kicap pekat, kicap manis, kiub pati ayam dan lada hitam. Kacau-kacau supaya kicap-kicap sebati dengan kuah tadi. Tunggu mendidih kali kedua.
6. Kecilkan api dan masukkan air bancuhan tepung jagung. Kacau supaya sebati. Fungsi tepung jagung ni untuk pekatkan kuah sizzling korang. Korang boleh lebihkan atau kurangkan mengikut kepekatan yang korang nak. Tapi jangan banyak sangat, nanti tepung jagung tu ganggu rasa kuah sizzling tu.
7. Masukkan gula dan garam dan kacau sedikit. Jangan guna bahan perasa sebab dah ada kiub pati ayam tadi.
8. Masukkan cendawan dan sayur park choy. Kacau-kacau supaya sebati. Bila dah mendidih boleh tutup api. 
9. Goreng telur mata separuh masak.
10. Siap untuk dihidang.


P/s : Sayur boleh guna sayur apa sahaja yang korang suka.



aisyaismail

Wednesday, 5 August 2020

MOON LOVERS : SCARLET HEART RYEO - LEE JOON-GI, IU

August 05, 2020 23
MOON LOVERS : SCARLET HEART RYEO - LEE JOON-GI, IU
Assalamualaikum and hye readers.



Drama bersiri Moon Lover : Scarlet Heart Ryeo telah disiarkan di televisyen pada Ogos 2016 sebanyak 20 episod. Drama ini telah diadaptasi daripada novel Cina yang bertajuk Bu Bu Jing Xin. Novel ini juga pernah diadaptasi oleh drama China. Walaupun tak berjaya meraih rating yang bagus di Korea Selatan, namun Moon Lover : Scarlet Heart Ryeo sangat popular di negara-negara luar.




Sinopsis Moon Lovers : Scarlet Heart Ryeo


Moon Lovers : Scarlet Heart Ryeo mengisahkan tentang Go Ha-jin (IU) yang cuba menyelamatkan seorang kanak-kanak lemas di sebuah tasik. Ketika gerhana matahari yang tiba-tiba muncul, Go Ha-jin telah dibawa ke zaman Dinasti Goryeo. Go Ha-jin muncul di dalam kolam mandi putera-putera Dinasti Goryeo di tahun 941. Dia juga kini dikenali sebagai Hae Soo.


Pada awal kedatangan Hae Soo di zaman itu, Hae Soo menyukai Putera Wang-kook (Kang Ha-neul) yang juga dikenali sebagai Putera ke-8. Kelembutan dan keramahan Putera Wang-kook menarik hati Hae Soo. Kemudian Hae Soo bertemu pula dengan Putera Wang-so (Lee Joon-gi) yang juga dikenali sebagai Putera Ke-4. Pada mulanya Hae Soo sangat takutkan Putera Wang-so yang digelar 'wolf dog' kerana memiliki parut yang jelas di muka yang disembunyikan di sebalik topeng muka selain dikenali sebagai putera yang kejam dan sukar dijangka.


Sedikit demi sedikit Putera Wang-so berubah kerana Hae Soo yang tidak pernah takutkan parut mukanya seperti orang lain. Hae Soo yang tidak sukakan ketidakadilan menjadi orang pertama yang memahami kesakitan dan kesedihan Putera Wang-so sebagai putera yang terbuang kerana parut di mukanya dan bertekad untuk membantunya. Hae Soo telah mencipta foundation yang mampu menyorok parut Putera Wang-so. Lama-kelamaan, Hae Soo mula menyukai Putera Wang-So. 


Ulasan


Kalau tak silap ai, drama Moon Lovers : Scarlet Heart Ryeo ni ada 6 putera semuanya dan hampir semua putera sukakan Hae Soo termasuklah putera yang paling muda. Jalan cerita dia memang menarik cuma ai tak suka pengakhiran cerita. Mungkin drama ni akan jadi lebih baik kalau ada musim kedua iaitu sambungan hubungan Putera Wang-so dan Hae Soo di abad ke-20. Oh ya, ini satu-satunya drama Korea yang diadaptasi dari novel dan ai cari novelnya sebab nak tahu apa sambungan drama ini. Novel online je. Nanti-nati lah ai baca.


P/S : Drama Korea dan mati tak boleh dipisahkan.




aisyaismail

Thursday, 30 July 2020

PUNCA-PUNCA KULIT KERING DAN CARA MENGATASINYA

July 30, 2020 23
PUNCA-PUNCA KULIT KERING DAN CARA MENGATASINYA
Assalamualaikum and hye readers.



Susah hati betul bila tengok cermin dan nampak kulit yang kering dan suram. Bila dah suram tu, memang akan kelihatan kusam dan tidak bermaya. Terus buat kurang keyakinan diri. Kacau betul! Lagi parah bila make up pun jadi bercapuk-capuk. Daripada nak cantik jadi pelik.

Punca-punca kulit kering, cara-cara mengatasi masalah kulit kering, kulit kering


Kulit kering juga salah satu punca timbulnya jeragat dan bintik hitam selain berjerawat. Jangan ingat kulit berminyak sahaja punca jerawat tau. Asalkan kulit tak sihat, memang jerawat, jeragat dan bintik hitam suka bermaustatin. Lepas tu nampak berusia. Pening.. pening..


Punca-punca kulit kering dan cara mengatasinya


Badan kekurangan air


Punca-punca kulit kering, cara-cara mengatasi masalah kulit kering, kulit kering


Selalu je kan kita dengar atau baca yang badan kita memerlukan air yang secukupnya. Minum air sekurang-kurangnya 8 gelas sehari. Kalau selalu duduk dalam penghawa dingin, minum lebih sikit. Jangan terlebih pula, nanti kembung perut rasa tak selesa.

Air yang korang minum tu dapat membantu melembab dan menyihatkan kulit. Ada banyak lagi khasiat lain minum air secukupnya. Minum lah banyak-banyak untuk kesihatan diri. Tapi pastikan air masak tau. Air manis-manis nanti dapat penyakit lain pula. Air berkafein juga penyebab kulit menjadi kering.


Penggunaan penghawa dingin


Kalau boleh elakkan lah guna penghawa dingin terlalu lama. Memang lah sejukkan korang, tapi sejuk tu juga membuatkan korang punya kulit menjadi kering. Kalau dah tak boleh nak elak sangat penggunaan penghawa dingin seperti bekerja di dalam pejabat atau pun cuaca yang panas, korang boleh lebihkan minum air masak.


Cuaca panas


Punca-punca kulit kering, cara-cara mengatasi masalah kulit kering, kulit kering


Cuaca yang panas juga salah satu punca kulit menjadi kering. Janganlah main panas. Duduk di tempat yang teduh agar kulit tak terdedah sangat dengan cahaya matahari. Biasakan diri dengan memakai sunblock. Bolehlah membantu kulit dari terdedah terus dari sinaran UV. Dah lah cuaca panas kulit jadi kering, guna penghawa dingin lagi bertambah kering. Aduh duh.. Tapi, jangan langsung tak kena matahari pula. Nanti penyakit lain pula datang menyinggah.


Pemilihan produk penjagaan kulit


Punca-punca kulit kering, cara-cara mengatasi masalah kulit kering, kulit kering


Salah-satu perkara yang kita sering terlepas pandang, betul ke produk yang kita pilih sesuai untuk kulit kita? Orang cadangkan yang ni, terus nak beli. Tengok iklan produk yang tu terus nak guna. Lepas tu guna secara konsisten sebab penjual kata kalau ada kesan sampingan tu tanda kulit dah bertidak-balas dengan kulit kita. Mungkin ada betulnya, tapi kalau dah berbulan-bulan dan ada yang bertahun masih macam tu juga, baik jangan teruskan. Cuba lah produk lain. Kalau ai pakai sesuatu produk dan timbul kegatalan, itu adalah petanda ai kena bertukar kepada produk lain.


Sekarang ni, ai cuba disiplin untuk minum air secukupnya. Tak ada dah minum dalam cawan, guna botol je terus. Senang sikit nak sukat kuantiti air yang ai minum. Dan takde masalah 'hari ni dah minum berapa gelas ea?'. Produk pun ai masih 'try and error'. Memang tak boleh pakai satu jenama je. Mesti nak campur-campur. Cuaca dan penghawa dingin, hurmm.... memang lambat lagi ai nak elakkan. Hahaha!




aisyaismail

Saturday, 25 July 2020

TAMAN LEMBAH BUKIT SUK SHAH ALAM - CANTIK DAN TAK RAMAI ORANG

July 25, 2020 21
TAMAN LEMBAH BUKIT SUK SHAH ALAM - CANTIK DAN TAK RAMAI ORANG
Assalamualaikum and hye readers.



Satu lagi taman tasik yang cantik dan terletak di Shah Alam. Orang Shah Alam mesti tahu tempat ni. Dekat tengah-tengah Shah Alam je. Tapi kalau korang tak biasa di Shah Alam, mesti korang baru tahu adanya Taman Lembah Bukit SUK Shah Alam ni.


https://www.aisyaismail.com/2020/07/taman-lembah-bukit-suk-shah-alam-cantik-dan-tak-ramai-orang.html


Taman Lembah Bukit SUK Shah Alam


Taman Lembah Bukit SUK Shah Alam ni terletak di Seksyen 5 Shah Alam. Betul-betul di sebelah Kompleks Mahkamah Shah Alam. Mungkin kerana jalan masuknya yang agak tersorok membuatkan taman ini tidak menjadi perhatian pengunjung.


Taman ini tidak sebesar Taman Tasik Shah Alam. Tapi tumbuhan yang menghijau di taman ini sangat mendamaikan mata yang memandang. Macam hutan kecil  di tengah bandaraya. Taman ni sangat sesuai untuk korang yang sukakan kehijauan pokok-pokok tapi malas nak ke Taman Botani Negara Shah Alam.


https://www.aisyaismail.com/2020/07/taman-lembah-bukit-suk-shah-alam-cantik-dan-tak-ramai-orang.html


Sebelum ni ai pernah ke sini, ai masuk melalui jalan jambatan. Kali ni ai masuk ikut laluan kiri di sebelah tandas awam. Dari situ ai terus naik ke atas bukit. Baru ai perasan, besar rupanya taman SUK ni. Penat juga lah nak buat satu pusingan taman sebab kawasannya yang berbukit.


Di sebelah kiri kawasan berbukit tu ada 2 laluan menaiki bukit yang lebih tinggi. Laluan pertama adalah laluan bertangga. Kami langkau laluan tu sebab ai takut. Kiri kanan tangga tu macam dipenuhi pokok yang banyak sangat. Dan ai tak tahu apa yang ada di atas tu. Hahaha! Penakut!


Tugu Peringatan Negeri Selangor


Laluan kedua adalah laluan jalan bertar. Sama macam laluan-laluan yang lain. Yang ini ai berani. Sebab tak menakutkan. Hahaha! Gigih ai naik sampai atas. Nak tengok apa ada di puncak bukit tersebut. 


Jeng jeng jeng.... ada Tugu Peringatan Negeri Selangor. Tugu tersebut dibina untuk memperingati perajurit-perajurit dan pahlawan-pahlawan yang telah terkorban bagi menegakkan kedaulatan, kebebasan, kemerdekaan dan kemakmuran negeri Selangor Darul Ehsan.


https://www.aisyaismail.com/2020/07/taman-lembah-bukit-suk-shah-alam-cantik-dan-tak-ramai-orang.html

https://www.aisyaismail.com/2020/07/taman-lembah-bukit-suk-shah-alam-cantik-dan-tak-ramai-orang.html

https://www.aisyaismail.com/2020/07/taman-lembah-bukit-suk-shah-alam-cantik-dan-tak-ramai-orang.html

https://www.aisyaismail.com/2020/07/taman-lembah-bukit-suk-shah-alam-cantik-dan-tak-ramai-orang.html


Ini adalah kali pertama ai tiba di tugu tersebut. Hanya ai dan Encik Husband je yang berlegar-legar di kawasan tu bersama monyet-monyet yang berkeliaran. Pak cik guard pun ada, tapi sekejap je dah hilang. Pergi meronda lah tu. Tak lama lepas tu ada orang lain. Tempat tu sunyi dan bersih. Perlu berpakaian sopan dan dilarang berkelakuan sumbang di tugu tersebut.


Lepas dah pusing-pusing di tugu tu, ai turun balik ke bawah. Encik Husband ajak pula naik tangga yang kami langkau tadi. Beriya-iya dia nak tahu apa yang ada kat atas sana. Ai ikut je lah sebab ai pun nak tahu. Hahaha! Tapi baru naik separuh jalan, ai dah mengah. Tangga tersebut berakhir di sebelah banggunan SUK. Kalau korang jalan ke kanan, korang akan sampai ke Tugu Negeri Selangor tadi.


https://www.aisyaismail.com/2020/07/taman-lembah-bukit-suk-shah-alam-cantik-dan-tak-ramai-orang.html


Selepas dah berpuas hati dah tahu apa yang ada kat atas tu, kami turun balik ke bawah. Masa nak turun ni ai dah tak takut sebab dah tahu ke mana arah tuju kami. Cuma berjaga-jaga je lah takut monyet keluar daripada kawasan pokok-pokok di kiri kanan tangga tersebut.


https://www.aisyaismail.com/2020/07/taman-lembah-bukit-suk-shah-alam-cantik-dan-tak-ramai-orang.html


Ai sambung lagi beriadah di kawasan bawah taman tersebut. Cantik sangat Taman Lembah Bukit SUK Shah Alam ni. Bagus juga tak ramai orang, tak adalah nak bersesak-sesak di situ. Maklum lah musim COVID-19 kan, ai ada masalah panik bila terlalu ramai berdekatan dengan ai. Tapi lepas pukul 6 baru lah ai nampak ramai yang mengunjungi taman tersebut. Kebanyakannya bawa anak-anak beriadah. Yang bawa kucing beriadah pun ada.


Kisah seram Taman Lembah Bukit SUK Shah Alam


Nak tau cerita seram tak? Masa dah nak balik tu, ai lalu di tepi tasik. Tasik tu dipenuhi dengan pokok teratai. Tiba-tiba ai macam nampak kepala orang dalam tasik tu tapi ai tak pasti sebab ai tak pakai cermin mata. Makin dekat makin ai pasti tu kepala orang. Terus ai tanya pada Encik Husband 'awak-awak, tu orangkan?'. Habis je soalan tu, terus kepala tadi bergerak-gerak. Macam tau-tau ai tengah bercakap pasal dia. Dengan kuatnya ai tanya 'kenapa dia kat dalam tu?'. Hahaha! Orang rupanya. Ai ingatkan kepala orang je.


https://www.aisyaismail.com/2020/07/taman-lembah-bukit-suk-shah-alam-cantik-dan-tak-ramai-orang.html


Ada abang kat situ ketawa tengok muka ai yang panik. Rupa-rupanya orang kat dalam tasik tu tengah cari drone dia yang jatuh ke dalam tasik tersebut. Terus rasa kesian. Kalau korang kat tempat dia, korang terjun tak ke dalam tasik untuk selamatkan drone korang? Masa ai balik, dah pukul 7 dia masih ada kat dalam tu. Harap-harap dia jumpa lah drone tu dan dia dan drone dalam keadaan yang baik. Kalau tak, sia-sia je dia terjun ke dalam tasik tu.


Taman Lembah Bukit SUK Shah Alam cantik dan tak ramai orang


Oh ya, disebabkan Taman Lembah Bukit SUK ini dipenuhi dengan pepohon, maka banyak lah nyamuk di situ. Nyamuk memang suka kawasan yang lembab macam tu. Ada air ada pokok, ngam. Mungkin sebab tu juga tak ramai yang suka ke situ. Kalau kulit korang jenis yang sensitif dengan nyamuk, pakai lah losyen atau krim siap-siap dari rumah.


https://www.aisyaismail.com/2020/07/taman-lembah-bukit-suk-shah-alam-cantik-dan-tak-ramai-orang.html

https://www.aisyaismail.com/2020/07/taman-lembah-bukit-suk-shah-alam-cantik-dan-tak-ramai-orang.html

https://www.aisyaismail.com/2020/07/taman-lembah-bukit-suk-shah-alam-cantik-dan-tak-ramai-orang.html



Ada juga kawasan yang tak lembab. Pilihan di tangan korang nak beriadah di kawasan yang mana satu. Kalau tanya ai, ai suka kedua-duanya. Sebab semua tempat di Taman Lembah Bukit SUK Shah Alam ni sangat cantik




aisyaismail

Saturday, 18 July 2020

SHOE CITY MALAYSIA DAH BOLEH DIBELI SECARA ONLINE!

July 18, 2020 29
SHOE CITY MALAYSIA DAH BOLEH DIBELI SECARA ONLINE!
Assalamualaikum and hye readers.



Ada ke peminat tegar Shoe City Malaysia yang tengah baca ni? Atau korang tak tau pun kewujudan Shoe City Malaysia di Malaysia ni? Kalau korang tak tau dan nak tau apa itu Shoe City Malaysia, korang wajib baca entri ni sampai habis. Mana tahu jatuh cinta terus. Hehehe!


Shoe City Malaysia, kedai kasut, kedai kasut viral, kasut cantik, kasut lelaki, kasuk perempuan, kasut budak, kasut cantik dan selesa.


Shoe City Malaysia?


Shoe City Malaysia adalah kedai yang menjual kasut dan telah bertapak selama 11 tahun di Malaysia. Oh, kedai kasut! Ya, kedai kasut. Di Shoe City Malaysia, ada beraneka pilihan kasut untuk korang pilih. Dari kanak-kanak sampailah ke warga emas. Untuk lelaki, untuk perempuan, semuanya ada.


Rekaan kasut-kasut di Shoe City Malaysia sangat menarik dan sesuai untuk korang yang suka bergaya. Ada kasut tumit tinggi, kasut flat, sandal, kasut kerja, boot dan sneakers yang mesti buat korang rambang mata kalau masuk kedai kasut Shoe City Malaysia. Kalau tak percaya, cuba pergi cepat. Kalau dah pergi tu, jangan lupa beli sepasang dua. Hehehe!


Outlet Shoe City Malaysia


Buat masa ni Shoe City ada 7 outlet di Semenanjung Malaysia. In syaa Allah nanti akan makin bertambah.




  • Shoe City, Aeon Metro Prima
  • Shoe City, Aeon Bandaraya Melaka
  • Shoe City, Aeon Station 18
  • Shoe City, Aeon Bandar Dato' Onn
  • Shoe City, Aeon Cheras Selatan
  • Shoe City, Pontian
  • Shoe City, Leisure Mall
Outlet yang mana satu yang paling dekat dengan korang? Balik kerja kejap lagi dah boleh singgah tu. Tukar kasut kerja yang baru. Hahaha! Tidak pun belilah untuk Hari Raya Haji. Dengar kata raya haji tahun ni meriah. Nak beli untuk saja-saja pun boleh. Berbaloi-baloi.


Shoe City Malaysia dah boleh dibeli secara online!


Ehem-ehem! Nak bagitahu ni, Shoe City Malaysia dah boleh dibeli secara online tau. Bestnya! Mana tak best, musim-musim COVID-19 ni malasnya nak keluar rumah. Apatah lagi nak pergi ke shopping mall. Kalau boleh beli dari rumah kan senang. Pilih, bayar dan tunggu barang sampai di depan pintu.




Nak lagi best  tak? Penghantaran adalah percuma! Best ke tidak? Hahaha! Ada 3 cara korang boleh beli produk Shoe City Malaysia secara online. Melalui facebook Shoe City Malaysia, instagram @shoecitymy ataupun di Shopee @shoecity. Pilih lah mana yang korang selesa. Yang penting, ketiga-tiganya penghantaran adalah percuma.

Facebook : https://www.facebook.com/shoecitymy/
Instagram : https://www.instagram.com/shoecitymy/
Shopee : https://shopee.com.my/shoecity


Dah ushar-ushar Shoe City Malaysia? Ada yang berkenan tak? Jangan tunggu lama-lama tau kerana stok adalah terhad. Nanti korang menyesal pula kalau tak dapat kasut idaman hati.




aisyaismail

Thursday, 16 July 2020

TAMAN BOTANI NEGARA SHAH ALAM, CANTIK TAPI...

July 16, 2020 29
TAMAN BOTANI NEGARA SHAH ALAM, CANTIK TAPI...
Assalamualaikum and hye readers.



Taman Botani Negara Shah Alam ke Bukit Cerakah? Atau Bukit Cahaya? Yang mana satu nama yang betul? Atau ketiga-tiganya adalah tempat yang berlainan?




Haaa.. Kalau korang nak tahu, pada awal penubuhan Taman Botani Negara Shah Alam, taman ini dikenali sebagai Taman Pertanian Bukit Cerakah. Kemudian ia dikenali pula sebagai Taman Pertanian Malaysia Bukit Cahaya Seri Alam dan kini dikenali sebagai Taman Botani Negara Shah Alam.


Taman Botani Negara Shah Alam


Selain sebagai tempat riadah, Taman Botani Negara Shah Alam juga ditubuhkan adalah bertujuan sebagai tempat pendidikan, penyelidikan dan pemuliharaan tumbuh-tumbuhan. Ai suka sangat dengan Taman Botani Negara Shah Alam ni. Pada ai, ianya unik dengan berkonsepkan alam semulajadi yang betul-betul semulajadi. Macam masuk hutan, tapi hutan yang terjaga dan rasa selamat bila masuk untuk aktiviti riadah.




Pertama kali ai jejakkan kaki ke Taman Botani Negara Shah Alam ni masa zaman belajar di UiTM. Lama dah. Bukan joging atau senaman tau, tapi pergi dating. Hahaha! Orang lain pergi shopping mall tengok wayang, ai dengan Encik Husband pergi Taman Botani keluarkan peluh. Lepas tu terus ai jatuh cinta dengan Taman Botani Negara Shah Alam ni.


Dulu ada Skytrex, tapi sekarang dah ditutup kerana telah musnah akibat dilanda ribut. Ai tak pasti ia akan dibaik pulih atau tidak. Ye lah, banyak pokok yang tumbang akibat ribut. Ingat senang ke nak baiki kerosakan alam. Tapi kalau korang nak pergi juga, korang boleh pergi ke Skytrex di Sungai Congkak.


Aktiviti di Taman Botani Negara Shah Alam


Ahad yang lepas, ai dan Encik Husband sempat pergi beriadah di Taman Botani Negara Shah Alam setelah bertahun tak jejakkan kaki ke sana. Kami pergi pada sebelah pagi. Hujan pula. Nasib baik dalam kereta ada dua buah payung. Boleh lah kami redah hujan sambil nyanyi lagu hindustan. Hahaha!




Dulu ai dan Encik Husband memang rajin ke sana. Banyak tarikan yang menarik. Boleh berbasikal, berenang, memancing, tengok haiwan, joging, hiking dan sebagainya. Selain itu ada terdapat juga rumah empat musim, menara tinjau, empangan yang mempunyai pelbagai jenis spesis ikan dan Chalet Kampung Idaman.


Sekarang dah ada tarikan baru tau di Taman Botani Negara Shah Alam. Korang boleh main flying fox dan berkayak. Harga untuk setiap satu adalah RM10. Kalau nak merasa main flying fox boleh lah ke sana.






Taman Botani Negara Shah Alam, cantik tapi...


Taman Botani Negara Shah Alam masih cantik, tapi banyak kawasan yang sudah ditutup. Seperti rumah empat musim, menara tinjau dan Kampung Idaman. Dan taman-taman yang cantik pun dah tak terjaga dengan rumput dan semak samun. Mungkin disebabkan PKP yang lalu dan tiada orang yang bekerja untuk menjaga kawasan sekitar.


Nak rapikan balik Taman Botani tu memakan masa. Kawasannya sangat luas. Mungkin hujung tahun ni dah cantik balik kot. Ai harap tempat tu tak dibiarkan begitu sahaja. Sayang kalau orang ramai tak dapat menikmati keindahan alam di sana.


Oh ya, kalau korang baru pertama kali ke sana, korang jangan risau sesat kat dalam tu tau. Banyak peta laluan yang disediakan di sana. Line telefon pun tak ada masalah kat dalam tu. Kalau penat, banyak pondok-pondok rehat yang disediakan. Tandas dan surau pun ada.




Tapi jangan cuba-cuba masuk ke tempat di luar daripada trek perjalanan. Kalau jadi apa-apa nanti, dah menyusahkan orang lain.




P/s : Nanti nak berkelah kat tepi tasik bila dah dibenarkan berkelah di Taman Botani Negara, Shah Alam.




aisyaismail