2020

Sunday, 5 July 2020

MY GIRLFRIEND IS GUMIHO - LEE SEUNG GI, SHIN MIN AH

July 05, 2020 4
MY GIRLFRIEND IS GUMIHO - LEE SEUNG GI, SHIN MIN AH
Asslamualaikum and hye readers.



Lama betul ai peram cerita ni. Setiap kali nak tengok mesti tak jadi sebab tak ada aura nak menonton hero dan heroin tu. Hahaha! Tapi lepas tengok Oh My Venus, baru ada hati nak tengok drama ni. Sebab heroin dia comel sangat. Siri televisyen yang silakonkan oleh Lee Seung-Gi dan Shin Min-ah ini telah ditayang kan pada tahun 2010 iaitu 10 tahun yang lepas.




Sinopsis

My Girlfriend is Gumiho mengisahkan tentang Cha Dae-woong ( Lee Seung-gi ), seorang pelajar kolej yang bercita-cita untuk menjadi seorang pelakon terkenal. Dae-woong yang dibesarkan oleh datuk dan mak ciknya tetap meneruskan cita-citanya itu walaupun ditentang oleh datuknya, Cha Poong ( Byun Hee-bong ). Suatu hari, secara tidak sengaja Dae-woong telah melepaskan Gu Mi-ho ( Shin Min-ah ), seekor rubah yang cantik dan mempunyai 9 ekor dari dalam lukisan di sebuah kuil. Rubah itu dikurung di dalam gambar oleh Nenek Samshin. Oleh kerana ketakutan, Dae-woong melarikan diri ke dalam hutan sehingga mengalami kemalangan yang mengancam nyawanya. Mi-ho menyelamatkan Dae-woong dengan memberikannya "fox bead".


Pada mulanya Dae-woong menyangkakan Mi-ho adalah seorang gadis yang mempunyai masalah mental. Setelah mengetahui bahawa Mi-ho adalah seekor rubah dengan 9 ekor, Dae-woong cuba untuk melarikan diri. Dae-woong berasa takut kerana mengikut mitos, gumiho akan memakan lelaki. Mi-ho menggunakan ketakutan Dae-woong sebagai satu cara untuk dia sentiasa bersama lelaki itu. Dae-woong memgelarkannya sebagai Mi-ho dan menjaganya. Mi-ho meminjamkan "fox bead" kepada Dae-woong. Dengan adanya "fox bead" itu, Dae-woong mampu melakukan aksi lagak ngeri yang luar biasa dan diterima sebagai pelakon utama.  Sebagai balasannya, Dae-woong perlu membantu Mi-ho untuk menjadi seorang manusia.


Ulasan

Pada ai biasa-biasa je cerita ni. Tapi ai tengok jugalah sampai habis sebab ai  suka tengok Gu Mi-ho tu. Yang selebihnya sama sahaja. Jumpa, bergaduh, jatuh cinta, seronok-seronok, ada masalah, lari dari masalah konon itu yang terbaik untuk orang yang dicintai, masalah masalah masalah, selesai masalah, berpisah, selesai masalah, bersama balik dan akhirnya bahagia. Tapi kalau ai tengok 10 tahun yang lepas mungkin drama ni jadi salah satu drama yang ai suka.



aisyaismail

Monday, 29 June 2020

TARIKAN BARU DI TAMAN TASIK SHAH ALAM

June 29, 2020 34
TARIKAN BARU DI TAMAN TASIK SHAH ALAM
Assalamualaikum and hye readers.



Dari zaman bujang dulu sampailah dah berkahwin, ai dan Encik Husband suka pilih tempat-tempat di luar shopping mall untuk dating. Tapi sejak pembedahan laparoscopy bulan Januari tahun lepas, ai dah mula rasa malas nak berjalan penat-penat dan berpanas. Senaman jauh sekali. Konon-konon tak nak lasak-lasak, padahal memang malas. Teruk!


Tak ada angin tak ada ribut, tiba-tiba ai nak pergi berkelah. Berkelah tepi tasik je. Jauh nak cari pantai. Rancangan awal memang nak pergi Putrajaya dengan keluarga mertua. Bila dah hari kejadian, semua tak jadi. Batal terus perkelahan idaman ai. Sedih! Hahaha! Tak nak kecewakan ai, Encik Husband ajak ai jalan-jalan di Taman Tasik Shah Alam. Tasik Shah Alam pun boleh lah.




Imbau kenangan di Taman Tasik Shah Alam 


Siapa yang biasa dengan Shah Alam atau pernah belajar di UiTM Shah Alam mesti biasa dengan Taman Tasik Shah Alam kan? Alaaa tempat pelajar-pelajar UiTM jogging atau dating tu. Termasuk lah ai sekali. Huhuhu. Jalan 1 meter jumpa kawan satu U, jalan lagi 1 meter jumpa acik kerja kat kafe, jalan lagi 1 meter jumpa senior. Memang muka-muka yang dikenali je.


Waktu sampai Tasik Shah Alam tu, ai tengok biasa je. Cuma dah banyak tempat permainan baru untuk kanak-kanak depan tasik. Kanak-kanak bermain dan berlari dengan gembira tanpa hiraukan COVID-19 yang masih berlegar-legar di atas muka bumi ini. Penjarakan sosial tak payah cakap lah. Baik budak-budak, mak budak, kakak budak, abang budak mahupun atuk nenek budak dah lupa terus dengan virus. Tak semua yang terlupa. Ada yang masih beringat jauhkan diri dari orang sekeliling. Tapi kebanyakannya. Haihhh!


Ok berbalik pada Tasik Shah Alam tadi, masa kami sampai tu kami cari tempat duduk dulu. Makan ABC Fredo, tapau di Seksyen 2 sebelum ke tasik. Sedap! Terimbau zaman dating dulu-dulu. Lepak depan tasik makan ABC. Bezanya sekarang dah halal. Alhamdulillah.


Tarikan baru di Taman Tasik Shah Alam


Dah habis semangkuk ABC Fredo, ai pergi ke Jambatan Kanopi yang ai nak pergi dari tahun lepas tapi tak pergi-pergi tu. Jambatan Kanopi ni gabungan jambatan biasa dan jambatan gantung dan dah ada sejak tahun lepas. Tapi tarikan baru untuk ai sebab ai baru dapat tengok depan mata. Ianya terletak di atas darat, bukannya air. Hahaha!




Serius dari tempat ai makan ABC, ai tak perasan dah jambatan tu. Padahal kat belakang je. Sebab sebelum ni seingat ai jambatan tu nampak jelas dan ada pokok menjalar di kaki jambatan. Tapi semalam pokok menjalar tu dah menjalar ke seluruh jambatan. Cantik sangat. Teruja betul ai. Memang cantik untuk ambil gambar.


Siap ada menara tinjau pula tu. Kalau korang nak ambil gambar dengan pemandangan yang lebih cantik, rajin-rajin lah panjat menara tinjau tu. Mesti korang tak menyesal. Alah, bukan tinggi sangat. Macam naik tangga rumah teres dua tingkat je.




Satu benda yang ai tak gemar, sebelum lalu dekat jambatan gantung tu dah terang-terangan tulis maksima 6 orang. Tapi yang lalu melebih-lebih pula. Tau lah jambatan tu tak tinggi. Kalau jatuh sakit sikit je. Tapi tetap sakit dan menyakitkan mata tengok harta awam musnah sebab manusia tak faham bahasa atau memang jenis tak suka ikut peraturan ni. Kalau harta sendiri tak apa lah juga.


Lepas dah puas kat atas tu, ai turun bawah dan bagi peluang orang lain pula nak nikmati keindahan alam dari atas jambatan dan menara tinjau tu. Buat pusingan separuh tasik dulu sebelum balik. Konon-konon bersenam lah tu, sampai rumah pengsan terus. Sakit otot sampai hari ni. Hahaha!


Lepas ni ai nak ajak Encik Husband jalan-jalan kat tasik selalu lah. Dengan harapan badan sihat minda cerdas. Kalau boleh ai nak jejak tasik 1 Malaysia. Boleh lah ai tulis dalam blog untuk korang baca. Harap-harap Encik Husband akan sokong minat baru ai ni. Aamiin! Hahaha! Ok, ai nak buat senarai tasik-tasik di Malaysia.




P/s : Lain kali kalau pergi, ai amik gambar rupa paras jambatan tu. Tak pun korang google je lah. Huhuhu!




aisyaismail

Tuesday, 23 June 2020

TERINGIN MAKAN DI BRUH KITCHEN, MELAKA. TAPI.....

June 23, 2020 23
TERINGIN MAKAN DI BRUH KITCHEN, MELAKA. TAPI.....
Assalamualaikum and readers.



Bukan main teringinnya. Ada apa-apa ke tu? Hahaha! Tak ada apa nya. Bukan ai yang teringin, tapi Encik Husband yang teringin. Daripada beberapa bulan lepas dia dah sebut-sebut. Siap paksa ai tengok instagram Bruh Kitchen lagi. Tapi nak buat macam mana, dah PKP dan dari Selangor tak boleh merentas ke Melaka.




Kalau tengok kat instagram Bruh Kitchen tu, memang lah semuanya nampak sedap. Lebih-lebih lagi kambing dia tu. Tapi ai tak makan kambing jadi ai tak adalah beriya nak makan kat situ.


Teringin makan di Bruh Kitchen, Melaka. Tapi.....


Jumaat lepas, Encik Husband buat surprise bila pagi-pagi dia dah sampai di Melaka. Masa tu ai dengan mak dan baba tengah bersarapan. Ingatkan bangla mana lah bagi salam kot nak jual carpet. Hahaha! Lepas tu tak habis-habis ajak ai keluar tapi taknak bagitahu pergi mana. Katanya nak dating. Tapi ai kenal sangat Encik Husband ni, kalau beriya sangat ajak keluar, mesti dia dah ada lokasi yang nak dituju.


Bila dah balik Melaka tu, memang liat sangat lah nak keluar. Malas je memanjang. Lepas Asar baru kami keluar. Lepas beli barang sikit, kami nak teruskan perjalanan ke destinasi yang belum tahu hala tuju tu. Tapi malang tak berbau. Tayar kereta bocor pula. Nasib baik ada tayar simpanan.


Bersungguh Encik Husband tukar tayar kereta tepi jalan. Ramai pula yang menegur. Baik-baik orang Melaka ni. Love korang.




Masa ni kitorang memang dah batalkan 'dating' petang tu. Nak cari kedai tayar je sekarang ni. Dah siap tukar tayar, tayar simpanan pula tak ada angin. Kereta tak boleh nak bergerak. Encik Husband buka lagi sekali dan pergi pam di stesen minyak. Nasib baik ada Petron yang berhampiran. Dah selesai semua, kami terus pergi ke kedai tayar di Malim, Melaka. Langgar kaca kata orang yang tampal tayar tu.


Malam tu lepas makan malam, Encik Husband ajak keluar lagi sekali. Kali ni baru lah dia cakap betul-betul nak pergi cari Bruh Kitchen. Ok, jom. Dah balik KL nanti bila pula lah nak pergi. Kalau balik sekejap-sekejap ai memang malas nak keluar.


Makan di Bruh Kitchen, Melaka


Bruh Kitchen ni macam kafe hipster juga. Tapi kalau korang nak makan dalam kedai yang ada penghawa dingin, di sini bukan tempatnya. Menu dia, ada pelbagai. Lamb Chop, Chicken Chop, Meatball, Spaghetti dan macam-macam lagi lah.




Paling best, dia ada Manggo Cheesecake yang sedap. Ai memang pencinta Manggo Cheesecake, tapi setakat hari ini baru ada tiga tempat je yang betul-betul kena dengan selera ai. Kulacakes, air tangan BFF ai dan yang terbaru di Bruh Kitchen.


Kami order Manggo Cheesecake, set meatball dan juga strawberry smoothies. Bungkus je, malas makan kat situ. Nanti macam-macam nak di beli. Dah lah sebelum keluar dah makan malam. Kami beli dan makan di Pantai Klebang. Haaaa.. ni baru lah namanya dating! Hehehe!




Sedap juga meatball dia. Cuma kuah dia cair sikit. Kalau pekat tu, memang ngam sangat-sangatlah. Tak apa, nanti lain kali kami nak repeat makan kat situ. Tapi nak pergi ramai-ramai, baru lah meriah. Kalau korang nak usha-usha Bruh Kitchen, korang pergi teengok intagram @bruhkitchen je. Tengok gambar je pun dah rasa lapar.




aisyaismail

Saturday, 20 June 2020

BARANG YANG DITUNGGU SUDAH TIBA

June 20, 2020 16
BARANG YANG DITUNGGU SUDAH TIBA
Assalamualaikum and hye readers.



Pernah tak korang nak kan sesuatu, tapi setelah survey berpuluh kali korang masih tak beli barang yang korang nak kan tu? Hati memang rasa nak sangat, tapi duit untuk beli barang yang korang nak tu macam lebih baik digunakan untuk perkara lain yang lebih penting.


Ai ada satu barang yang ai nak sangat-sangat tapi tak juga beli-beli. Lama dah ai survey. Dari tahun lepas lagi. Ai nak beli 'ring light'. Bukan benda penting pun sebab tu tertangguh bertahun lamanya. Survey tetap survey, cuma beli je tidak. Sampai lah ada sorang kawan ai buat review ring light yang dibeli di media sosial dia. Terus ai buka link yang dia bagi laju-laju.


Kali ni memang dah nekad nak beli. Lepas survey link yang dia bagi, ai tak berkenan pula sebab tripod dia tak berapa tinggi dan ada review yang tak menyenangkan untuk dibaca. Barang nak pakai lama kenalah beli yang betul-betul boleh buat kita puas hati.


Hasil tekun mencari akhirnya ai jumpa dengan ring light yang ai berkenan sangat. Semua kriteria yang ai nak ada pada dia. Lampunya lebih besar dari kebanyakan ring light yang ai dah survey. Siap boleh tunduk-tunduk pula tu. Tripod dia pula boleh naik tinggi. Ai pun tak tahu kenapa ai nak tripod yang tinggi sedangkan ai ni tak tinggi pun.




Masa survey tu, adalah satu dua review yang tak sedap dibaca. Tapi sebab dah nak sangat ai pejamkan mata je. Dalam setandan pisang tak semuanya elok. Mesti ada terselit yang tak boleh dimakan.


Barang yang ditunggu telah tiba


Lepas buat pembayaran, ambil masa 2 minggu lebih juga untuk sampai dari luar negara. Bia dapat bungkusan tu memang teruja. Tapi kecewa tengok cara pembungkusan. Tak terjamin langsung keselamatan ring light idaman ai tu. Dah lah dari luar negara, balutan plastik bubble nipis sangat dan tak ada pelekat 'fragile'. Nasib baik barang dalam keadaan elok. Kalau tak mesti sakit hati.


Cuba punya cuba, ok ai suka sangat. Masalah pembungkusan kita lupakan. Hahaha! Kualitinya sangat bagus  dengan cahaya lampunya yang terang dan boleh diubah dengan tiga warna yang berbeza, warm light, warm white dan white light. Siap boleh laraskan mod cahaya lagi. Kalau nak terang boleh terangkan, kalau tak suka boleh malapkan cahaya.






Barulah syok nak selfie berangan depan kamera. Hari tu ai dah cuba. Hasilnya memang puas hati tengok muka sendiri. Habis semua jerawat jeragat nampak. Hahaha! Nanti kalau ai rajin ai selfie yang elok sikit dengan menggunakan ring light tu dan kongsikan dengan korang. Rajin-rajinlah stalk instagram @aisyaismail_ai. Jangan lupa klik butang 'follow' juga tau.


Kalau korang nak beli juga, korang klik je link shopee ni https://shopee.com.my/product/193185667/6828980624. Beli lah cepat sebelum habis. Lepas ni ai nak beli table top stand dengan backdrop support stand. Kita tengok lah nanti berapa lama pula ai nak survey barang-barang tu.


P/s : Ini bukan review berbayar. Ikhlas dari hati.




aisyaismail

Thursday, 18 June 2020

SYAWAL 2.0? DI MANA PENJARAKAN SOSIAL?

June 18, 2020 30
SYAWAL 2.0? DI MANA PENJARAKAN SOSIAL?
Assalamualaikum and hye readers.



Yeayy! Dapat juga beraya bersama keluarga di dalam bulan Syawal tahun ni. Syawal 2.0. Walaupun tak cukup adik-beradik yang berkumpul, tapi dah cukup untuk mengubat rindu pada keluarga yang dah 3 bulan tak jumpa. Chewah! Macam lah 3 tahun tak jumpa. Hahaha!




Sebelum PM umumkan rakyat Malaysia dah boleh rentas negeri, ai memang dah rancang nak ambil cuti selama seminggu dan mohon untuk rentas negeri di balai polis. Bukan niat nak beraya atau berdegil nak duduk bawah ketiak mak tau. Hahaha! Tapi ai nak sambung jaga baba yang baru keluar hospital. Cuti kakak ai dah habis.


Pada yang mendoakan kesihatan baba masa dia dalam hospital, terima kasih banyak-banyak ai ucapkan. Baba dah keluar hospital pada 5 Jun haritu. Setengah bulan baba duduk dalam hospital. Doktor sahkan luka dalam perut baba adalah ulser. Nampaklah perkembangan yang positif pada baba bila dapat cari punca penyakit tu.


Orang kata, kalau niat tu dah baik, in syaa Allah akan dipermudahkan segala urusan. Tiba-tiba PM umumkan yang kita semua dah boleh rentas negeri. Ini sudah baik. Tak payahlah ai nak beratur kat balai polis. Terus ai dan adik-beradik pakat balik kampung pada hari Sabtu lepas.


Alang-alang ramai yang kebetulan cuti, kami sambutlah raya beramai-ramai. Kalau tak kena tunggu hari raya Aidiladha nanti. Lepaslah rindu selama 3 bulan tak berjumpa. Ramai kami tu, masih tak melebihi 20 orang tau. Sah di sisi undang-undang.




Syawal 2.0? Di mana penjarakan sosial?


Sebelum ni, bila ai tengok gambar raya kawan-kawan bersama keluarga, terdetik di hati ni di mana penjarakan sosial? Bergambar rapat-rapat macam tak ada masalah. Tapi masa ai sampai di kampung hari Sabtu yang lepas, ai cuba tak dekatkan diri dengan keluarga yang dah sampai lebih awal. Tidak bersalaman dan tak ada peluk cium seperti biasa di antara kami.


Selepas semalaman duduk di bawah satu bumbung, barulah berani bersalam-salaman, bermaafan dan bergambar tanpa penjarakan sosial di pagi 22 Syawal. Begitu juga dengan kawan-kawan yang bergambar sebelum ni, mungkin ada cerita di sebalik setiap gambar tanpa penjarakan sosial rakan-rakan ai di media sosial.


Moral cerita, kalau kita rasa tak puas hati simpan je dalam hati atau terus luahkan pada mereka yang kita tak puas hati tu. Sebab kita tak tahu kisah di sebalik apa yang kita lihat di media sosial tu. Kalau ada yang silap, lebih baik tegur pada tuan yang empunya badan daripada naikkan status yang belum tentu dapat mengubah apa-apa. Annoying sangat tau! Peringatan untuk diri ai sendiri juga yang selalu bersangka buruk pada orang lain. Lepas tu mengeluh di twitter. Hihihi!


P/s : Baju raya ai dari Lubna




aisyaismail

Friday, 12 June 2020

TIDUR TAK LENA? CUBA TIPS INI

June 12, 2020 30
TIDUR TAK LENA? CUBA TIPS INI
Assalamualaikum and hye readers.



Sejak dicutikan dari berkerja Mac yang lalu, ai rasa dah jadi tunggang terbalik masa tidur ai. Selalu sangat tidur lambat. Lebih-lebih lagi semasa bulan Ramadan. Mentang-mentang lah cuti, ai tidur lepas Subuh terus. Ish.. ish.. Teruk betul. Bukan apa, dah alang-alang tidur lambat baik sahur terus.


Bila dah mula berkerja semula, nak kena betulkan balik masa tidur tu, payah nya. Sampai tak lena tidur malam bila nak kena ubah semula ke jadual tidur yang asal. Tapi, penting untuk kita dapatkan tidur yang lena dan cukup setiap malam. Barulah bangun pagi terasa segar. Nak berkerja pun tak terasa mengantuk sepanjang masa. Sekadar rehat tanpa tidur pun tak cukup untuk mengembalikan tenaga korang. Badan akan tetap terasa penat. Tau pun!




Dengan tidur yang cukup setiap hari, badan boleh terhindar dari pelbagai jenis penyakit seperti tekanan darah tinggi dan penyakit jantung. Percaya atau tidak, tidur yang cukup juga boleh melancarkan proses pembuangan korang keesokkan harinya. Sebab tu kalau korang perasan korang akan buang air kecil atau besar bila bangun tidur. Tidur pun boleh mengelakkan stress tau! Jom lah sama-sama amalkan tips tidur lena supaya kita dapat tidur yang cukup setiap malam.


Kosongkan fikiran sebelum tidur


Bila korang dah baring nak tidur tu, jangan lah memikirkan hal dunia. Fikir nak tidur dan nak bangun keesokkan harinya sahaja. Bila banyak berfikir sebelum tidur, ditakuti akan terbawa-bawa ke dalam mimpi. Seolah-olah korang masih sedang berfikir sambil tidur. Bila bangun keesokkan harinya, korang akan berasa lesu dan penat macm tak tidur semalaman. Siapa yang pernah macam ni?


Letak telefon pintar jauh-jauh


Masalah zaman sekarang ni bila terlalu ramai yang mengadap telefon tanpa had. Sebelum tidur tu dikatakan waktu yang baik nak layan telefon sambil tunggu mata nak terlelap. Tapi sebenarnya, makin korang layankan telefon tu makin lama korang terhanyut. Kalau sekadar sosial media ok lagi, jangan mulakan dengan bermain game. Sejam kemudian pun belum tentu korang tidur.


Udara yang segar




Udara dalam bilik yang segar dapat membantu kita untuk tidur dengan lebih mudah dan cepat. Sekarang kan ada aroma terapi yang bentuk burung hantu tu. Beli lah satu. Kalau nak jimat duit, korang bakar je lah lilin aroma terapi. Nak jimat lagi? Tak perlu bau pun boleh tidur juga.


Bilik tidur kemas dan bersih


Keselesaan adalah perkara yang penting untuk mendapatkan tidur yang berkualiti. Sebab itu lah pentingnya memastikan bilik tidur sentiasa kemas dan bersih. Barulah udara dalam bilik tu segar dan wangi. Beraroma terapi pun tak guna tau kalau bilik kotor.


Bantal yang selesa


Pada ai, keselesaan bantal ini adalah subjektif. Ada yang suka tidur guna bantal lembut, ada yang suka keras. Ada yang suka kecil ada juga yang sukakan bantal besar. Ai sendiri ada kriteria bantal yang ai selesa. Kalau tak dapat, bangun pagi selalunya mesti sakit leher.


Cahaya yang sesuai


Jangan tidur di dalam cahaya yang terlalu terang. Sudah memadai jika tidur menggunakan lampu tidur yang malap.


Warna bilik tidur




Ada kena-mengena ke? Ya, mestilah ada. Warna bilik tidur juga mempengaruhi keselesaan seseorang untuk mendapatkan tidur yang lena. Warna yang sesuai adalah warna-warna yang lembut. Warna lembut mampu menjadikan suasana bilik lebih sejuk dan menenangkan berbanding warna terang dan garang. Warna gelap pula membuatkan bilik korang kelihatan lebih kecil.


Jam penggera / alarm


Kalau korang jenis yang susah nak bangun tidur tanpa penggera, tak salah korang nak setkan di telefon pintar masing-masing. Tapi set lah di waktu korang betul-betul nak bangun. Bunyi jam penggera yang berulang kali akan mengganggu tidur lena korang. Elakkan juga bunyi-bunyian yang membuat korang tidak selesa untuk tidur.


Waktu tidur inilah peluang untuk badan dan minda berehat dan membuat persediaan untuk memulakan hari yang lebih baik keesokkan harinya. Korang nikmatilah tidur yang secukupnya setelah berkerja keras sepanjang hari. Barulah korang sentiasa cergas dan kurang stress.




aisyaismail

Sunday, 7 June 2020

RESIPI TELUR BUNGKUS ENGKAU LAKSANA BULAN

June 07, 2020 36
RESIPI TELUR BUNGKUS ENGKAU LAKSANA BULAN
Assalamualaikum and hye readers.



Telur bungkus adalah salah-satu menu yang wajib order bila ai makan di kedai tom yam. Kalau tak ada telur bungkus ni rasa macam tak lengkap lah pula. Siapa yang sama macam ai? Tom yam campur, sayur kailan ikan masin dan telur bungkus. Sempurna menu atas meja. Hahaha!


Sejak pertama kali cuba-cuba dulu, rajin pula ai masak telur bungkus ni. Senang sahaja. Menu telur bungkus engkau laksana bulan ni untuk 5 orang makan. Memang saja ai bungkus satu-satu supaya senang nak ambil sorang satu.




Bahan-bahan

1. 1 - 2 ketul dada ayam dipotong kecil
2. 1 sudu makan cili kisar
3. 1/2 biji bawang besar dihiris halus.
4. 1 biji bawang besar dihiris kasar
5. 2 ulas bawang putih dihiris halus
6. 3 sudu makan sos cili
7. 2 sudu makan sos tiram
8. 2 sudu makan sos tomato
9. Sayur-sayuran potong kecil-kecil
10. Garam
11. Air secukupnya
12. 3 sudu makan minyak masak
13. 5 biji telur ayam

Cara-cara

1. Tumiskan bawang besar dan bawang putih yang telah dihiris halus bersama cili kisar.
2. Setelah cili garing, masukkan sos cili, sos tiram dan sos tomato. Kacau sehingga pecah minyak.
3. Masukkan dalam 50ml air berserta dada ayam yang telah dipotong kecil. Gaul rata. Fungsi air tu supaya sos tadi tak rentung.
4. Agak-agak ayam dah sebati dengan sos, masukkan bawang besar yang dihiris kasar dan air setakat kuantiti kuah yang dikehendaki. Macam ai suka kuah lebih, jadi ai letak air lebih. Kacau sampai air dan sos sebati.
5. Masukkan sayur dan garam. Kacau. Agak-agak sayur dah masak boleh matikan api.
6. Goreng telur dadar dan letakkan telur di atas pinggan.
7. Letak bahan-bahan yang dah dimasak tadi di atas telur dan lipat. Kuah letak sikit je dalam telur.
8. Lepas tu susun telur yang dah dibungkus tadi dalam mangkuk.
9. Curah baki kuah ke atas telur yang telah di susun di dalam mangkuk.
10. Siap dan sedia untuk dihidangkan.


P/s : Tips lipat telur kalau nak buat telur bungkus besar terus, lepas goreng telur dadar letakkan di atas pinggan yang boleh makan berkuah tu. Lepas lipat, tutup dengan pinggan atau mangkuk yang korang nak guna untuk hidang dan terlangkupkan. Tadaaaa siap!




aisyaismail

Friday, 5 June 2020

2 STATES ( FILEM HINDUSTAN ) - ARJUN KAPOOR, ALIA BHATT

June 05, 2020 4
2 STATES ( FILEM HINDUSTAN ) - ARJUN KAPOOR, ALIA BHATT
Assalamualaikum and hye readers.



Asal review filem dan drama je mesti ai akan pilih cerita Korea. Bosan pula asyik tengok cerita oppa. Kali ni ai nak review cerita Hindustan pula. Saja nak tukar selera. Cerita Melayu bukan ai tak tengok, tapi dah banyak sangat review dari blogger lain, korang google je mesti jumpa. Hahaha! Cerita Hindustan pertama yang bertuah adalah 2 States lakonan Arjun Kapoor dan Alia Bhatt. 2 States adalah adaptasi novel dan telah ditayangkan pada tahun 2014. 




Sinopsis

2 States mengisahkan tentang percintaan di antara Krish Malhotra (Arjun Kapoor) yang berketurunan Punjabi dan berasal daripada Delhi dengan Ananya Swaminathan (Alia Bhatt) yang berketurunan Tamilian dan berasal daripada Chennai. Krish merupakan seorang pemuda yang pemalu dan pendiam manakala Ananya merupakan seorang gadis yang cantik dan urban. Mereka bertemu di universiti semasa mengambil MBA. Mereka boleh dikatakan pasangan yang popular di universiti itu. Semasa di akhir pengajian mereka, Krish telah melamar Ananya dan ingin berkahwin dengannya. Mereka mempertemukan ibu bapa masing-masing di hari konvokesyen mereka. Pertemuan itu gagal kerana adat dan budaya yang sangat berlainan di antara kedua belah pihak.


Setelah tamat pengajian, Krish dan Ananya sama-sama bekerja di Chennai. Krish bekerja di bank manakala Ananya bekerja di sebuah syarikat syampu. Kedua-kedua mereka berusaha keras untuk menambat hati bakal mertua mereka. Usaha mereka menemui jalan buntu apabila ibu bapa mereka tetap tiada sefahaman di antara satu sama lain yang akhirnya membuatkan mereka berpisah. Ibu Krish seorang yang kasar dan mementingkan harta manakala ibu bapa Ananya pula sangat sopan dan tidak banyak bercakap. Perpisahan mereka menyebabkan hubungan Krish dan ibunya menjadi renggang kerana perpisahan itu berpunca daripada keegoan ibunya.

Ulasan

Pada ai cerita ni tak berat sangat walaupun ada elemen-elemen budaya dan keagamaan. Cerita santai sahaja. Pengakhiran cerita ini juga bahagia. Pelakon pun tak banyak sampai pening kepala korang nak ingat satu-satu watak dalam cerita ni. Paling ai suka, tempat Krish dan Ananya langsungkan perkahwinan mereka. Cantik! Ai tak pasti itu adalah kuil atau bukan. Tapi cantik tepi laut. Nampak lah perkahwinan ala-ala kampung di India tetapi penuh dengan adat dan kemeriahan. 


Tapi kan, satu benda yang ai perasan, cerita hindustan sekarang dah macam tengok cerita Korea juga. Hubungan pasangan yang belum kahwin tak ada beza dengan yang sudah berkahwin. Tapi masih perlukan restu ibu bapa untuk berkahwin. Hahaha!




aisyaismail

Wednesday, 3 June 2020

PENGALAMAN MENJAHIT BAJU PPE

June 03, 2020 21
PENGALAMAN MENJAHIT BAJU PPE
Assalamualaikum and hye readers.





Pada awal PKP haritu, ai seperti kebanyakan rakyat Malaysia telah direhatkan di rumah dengan cuti yang panjang akibat COVID-19. Hampir dua bulan juga duduk berkurung dalam rumah. Hilang segala penat lelah tak cukup rehat selama ni.


Mungkin ada di antara korang yang berani untuk sesekali keluar rumah. Tapi ai lebih selesa duduk diam-diam dalam rumah. Diam tak diam, macam-macam menu yang ai rasa leceh nak masak sebelum ni ai dah berjaya masak. Nanti ai akan tulis dari semasa ke semasa resipi tersebut di dalam blog supaya senang untuk buat rujukan lepas ni.


Semasa di dalam tempoh PKP, ai lihat ramai juga kawan-kawan ai yang berkhidmat untuk negara dengan menjahit baju PPE untuk para frontliners. Hebat korang! Ai rasa bangga jadi kawan korang. Hehehe!


Selepas beberapa minggu jadi chef termasyur di dalam rumah, Encik Husband bagitau yang hospital tempat dia bekerja dah mula jahit baju PPE sendiri sebab nak menjimatkan kos. Tenaga kerja adalah dari kakitangan hospital juga. Jangan ingat pendapatan hospital tak terjejas tau. Akibat COVID-19, orang ramai takut nak jejakkan kaki ke hospital. Selagi boleh elak, mesti nak elak.


Beberapa hari lepas dengar cerita Encik Husband, dia minta tolong pula untuk ai jahitkan sekali. Mula-mula memang ai tak nak. Ai tak rajin nak menjahit di dalam kuantiti yang banyak. Nak cepat pula tu. Tapi bila difikirkan semula, ok ai tolong lah. Terus Encik Husband bawa balik sekayu kain. Ai ajar Encik Husband cara untuk potong kain. Dengan mak mertua ai sekali tolong potong kain tu. Ai tinggal nak jahit je.




Selain potong kain, ai ajar juga Encik Husband jahit sikit-sikit. Boleh lah dia tolong ai yang mana patut. Sweet kan laki bini sama-sama berganding bahu siapkan baju PPE tu? Hahaha! Berangan!


Ai kagum betul bila tengok kawan-kawan ai mampu untuk siapkan 50 helai baju PPE dalam masa sehari. Ai nak habiskan 10 helai pun dah terkulat-kulat. Penat tau, dengan sakit belakang lagi sebab tak ada meja potong yang betul. Tapi siap juga. Itu yang penting.


Bila dah mula bekerja semula ni, ai tak bagi Encik Husband bawa balik lagi. Takut tak terjahit pula nanti. Tapi kalau dalam kuantiti yang sedikit ai boleh pertimbangkan untuk isi masa yang terluang. Haaa siapa kata ai duduk rumah duduk lepak tak ada kerja? Korang silap ya. Banyak kerja yang ai nak kena siapkan. Korang nak tolong tak?




aisyaismail

Tuesday, 2 June 2020

HARI INI HARI YANG KE-13

June 02, 2020 38
HARI INI HARI YANG KE-13
Assalamualaikum and hye readers.



Hari ini sudah masuk hari yang ke-13 baba duduk bersendirian kat dalam hospital. Bersendirian maksud ai adalah tak boleh menerima pelawat sepanjang berada di dalam wad. Setiap kali telefon baba, baba akan mula bercerita macam-macam pengalaman sepanjang berada di hospital. Ceria je suara. Tapi ai tahu, baba runsing tapi tak nak kami susah hati.




Baba ceria, ai gembira. Ai tak nak tunjuk kerisauan, tak nak baba bertambah runsing. Punca baba dikejarkan ke hospital haritu adalah disebabkan tekanan darah rendah. Baba dah dehydrated dan sakit perut yang berpanjangan. Sebelum tu pun baba dah asyik pengsan. Tapi biasalah orang tua, selagi boleh tak nak jumpa doktor. Tapi akhirnya baba kecundang juga.


Dari awal baba masuk hospital iaitu pada 21 Mei 2020, doktor nak masukkan kamera ke dalam badan baba untuk melihat masalah di dalam perut. Namun, baba ada masalah darah tak stabil. Kalau tak silap ai, sehingga semalam ada lah dalam 4 beg darah dimasukkan dalam badan baba. Banyak betul!


Akhirnya semalam baba dah berjaya dimasukkan kamera di dalam badan untuk mencari punca penyakit. Terdapat luka sebesar 4cm di usus baba. Ya Allah, besarnya. Seram ai nak bayangkan. Doktor dah ambil sampel luka dan tukarkan baba daripada wad biasa ke wad surgical agar baba dapat dipantau dengan lebih teliti.


Sampel luka yang di ambil adalah  untuk memastikan ianya adalah luka biasa atau sebaliknya. Ai dan ahli keluarga memang berharap luka tu hanyalah luka biasa. Tapi sepanjang baba di hospital, baba tak ada pula mengadu sakit perut.


Terima kasih pada doktor dan nurse yang merawat dan menjaga baba sepanjang kami anak-anak tak dapat nak menjaga di hospital. Baba tak pernah mengeluh benda-benda yang tak baik di dalam jagaan mereka. Syukur alhamdulillah. Itu pun sesuatu yang menyenangkan hati kami juga.


Ai harap, keputusan sampel akan keluar dalam masa yang terdekat dan baba boleh balik ke rumah dan terus berada dalam keadaan yang sihat. Dan ai berharap, korang semua tolonglah juga doakan mak dan baba ai sentiasa berada di dalam keadaan yang sihat. Aamiin.



aisyaismail

Tuesday, 26 May 2020

SELAMAT HARI RAYA MAAF ZAHIR DAN BATIN DARI AISYAISMAIL.COM

May 26, 2020 22
SELAMAT HARI RAYA MAAF ZAHIR DAN BATIN DARI AISYAISMAIL.COM
Assalamualaikum and hye readers.



Selamat hari raya maaf zahir dan batin ai ucapkan kepada semua pembaca aisyaismail.com. Macam mana hari raya korang pada tahun ini? Meriah tak macam tahun-tahun lepas? Baju berpasang-pasang atau guna pakai baju raya tahun-tahun lepas? Soalan cliche ai setiap tahun. Hahaha!




Sangat berbeza sambutan hari raya kita pada tahun ini. Tak boleh bebas kunjung-mengunjung ke rumah lain, tidak boleh menerima tetamu dan tiada lagi bersalaman jauh sekali berpelukan. Meriah atau tidak, pandai-pandai lah kita mencorakkan hari raya pada tahun 2020 tanpa melanggar SOP yang telah ditetapkan oleh kerajaan.


Hari raya pada tahun ini mungkin akan menjadi hari raya yang paling ai akan ingat sampai bila-bila. Mana taknya, kalau sebelum PKP ai tak pernah tak balik ke kampung lebih dari sebulan. Paling lama pun dalam 3 minggu. Itu pun sebab ada halangan dari jadual kerja Encik Husband atau ada aktiviti lain di sebelah pihak keluarga mertua. Kalau tak ada apa-apa halangan, setiap minggu pun ai nak balik.


Tapi selepas diumumkan PKP pada bulan Mac yang lalu sampai ke hari ini ai masih lagi di sini tanpa peluang untuk pulang ke kampung. Ai masih faham dan bersabar. Demi keselamatan bersama, ai akur.


Tapi yang sedihnya, 2 hari sebelum hari raya baba dimasukkan ke hospital. Mak ai tinggal sorang-sorang kat rumah tanpa penjaga. Tapi kami adik-beradik yang berada jauh dari mereka tidak dibenarkan balik disebabkan rakyat Malaysia yang berpusu-pusu pulang ke kampung untuk sambutan perayaan. Kelonggaran merentas negeri yang kerajaan berikan diperketatkan semula. Aduh!


Sedih sangat-sangat. Bukan saja-saja nak balik ke kampung sambut hari raya. Tapi memang ada hal kecemasan yang kebetulan terjadi 2 hari sebelum hari raya. Hilang terus mood nak beraya pada tahun ni. Tapi ai tak boleh nak ikutkan hati sangat sebab ai masih ada keluarga mertua. Hati Enik Husband kena juga jaga. Jadi kita beraya lah secara berserdahana sahaja pada tahun ini. Kita jaga kita, sama-sama gembira.


Ai tak kisah pun tak keluar beraya atau tiada yang datang ke rumah untuk beraya. Dah biasa dari dulu memang kurang berjalan raya. Tapi ai nak lah tengok muka mak baba dan adik beradik ai. Itu dah lebih dari cukup.


Itulah sahaja cerita ai untuk pengalaman hari raya pada tahun 2020. Apa-apa pun ai masih tetap bersyukur dalam kesedihan ada juga keindahan Syawal pada tahun ini. Harapan ai, Syawal tahun hadapan jauh lebih indah daripada tahun ini.




aisyaismail

Tuesday, 19 May 2020

MUDAH SANGAT MEMBUAT PEMBAYARAN ZAKAT FITRAH SECARA ONLINE

May 19, 2020 6
MUDAH SANGAT MEMBUAT PEMBAYARAN ZAKAT  FITRAH SECARA ONLINE
Assalamualaikum and hye readers.



Pejam celik dah masuk hari ke-26 umat Islam berpuasa di bulan Ramadan. Pejam celik juga lagi empat hari sahaja lagi kita nak menyambut Syawal yang bakal tiba. Sayu rasa hati bila mana Syawal kali ini kita tak dapat nak menyambutnya seperti tahun-tahun yang lepas. Terlalu rindu pada mak dan baba yang berada jauh dari mata.


Kalau ikutkan hati yang degil, nak saja balik ke kampung beraya bersama mak dan baba. Tapi bila memikirkan risiko-risiko yang mungkin akan terjadi, ai pasrah untuk tak balik ke kampung. Lagi pun sekarang ai dah mula bekerja semula dan ai pun tak pasti apa yang ai bawa balik dari tempat kerja. Baik mencegah dari merawat.


Apa itu Zakat Fitrah?



Walaupun tahun ini sambutan hari raya kita tidak seperti sebelumnya, namun jangan lupa untuk menunaikan Zakat Fitrah. Korang dah bayar ke Zakat Fitrah? Zakat Fitrah adalah zakat yang diwajibkan ke atas individu muslim dengan syarat-syarat yang tertentu.


Zakat Fitrah ni perlu dibayar oleh ketua keluarga pada bulan Ramadan sehingga 1 Syawal sebelum Solat Sunat Aidilfitri. Kalau korang masih belum bayar Zakat Fitrah, jangan bimbang. Masih ada masa lagi untuk korang tunaikan kewajipan yang satu ini.


Bayar zakat secara online




Dalam keadaan dunia sedang dilanda virus COVID-19, nak keluar rumah pun rasa was-was. Apatah lagi nak bersentuhan dengan orang. Tapi itu bukan alasan tau, kerana korang boleh tunaikan Zakat Fitrah secara online. Mudah sangat!


Masalahnya, sah ke jika bayar Zakat Fitrah melalui online sahaja? Jawapannya adalah sah. Islam itu mudah, banyak cara boleh di ambil untuk mempermudahkan urusan kita. Kalau tak pasti, rajin-rajin lah bertanya pada yang pakar. Jangan main hentam je. Takut jadi sia-sia pula ibadah kita.


Cara-cara bayar Zakat Fitrah secara online


Zakat Fitrah boleh dibayar secara online melalui beberapa cara seperti melalui eZakatPAY, aplikasi GoPAYZ, Boost dan juga melalui Perbankan Internet. Kalau tanya pada ai, yang paling mudah sudah semestinya melalui aplikasi e-Wallet. Tapi ai lebih selesa melalui eZakatPAY. Duduk depan pc puas sikit nak baca berbanding pegang telefon.

eZakatPAY


Caranya mudah sahaja. Korang hanya perlu layari https://fpx.zakatselangor.com.my dan ikuti langkah-langkah di bawah ini.

1. Isi dan lengkapkan butiran diri dan semak semula supaya tiada kesilapan.
2. Tekan "bayar sekarang" dan pilih kaedah pembayaran. Macam membeli-belah secara online.
3. Jangan lupa simpan resit untuk rujukan akan datang.
4. Korang berpeluang dapat hadiah daripada Lembaga Zakat Selangor.




Aplikasi E-Wallet


1. Fitrah Mobile App
2. GoPayz
3. Boost
4. Touch n Go

Selain daripada pembayaran zakat melalui eZakatPAY, korang juga boleh memilih 4 kaedah pembayaran melalui aplikasi seperti di atas. Segalanya di hujung jari. Sebelum masuk tidur pun korang boleh lakukan pembayaran.


Korang hanya perlu install semua atau salah satu daripada aplikasi di atas pada telefon pintar korang. Daftarkan butiran diri korang di aplikasi tersebut dan korang sudah boleh mula membuat pembayaran.







Myeg


Korang boleh juga membuat pembayaran melalui Myeg. Ini adalah cara pembayaran zakat secara online terbaru daripada Lembaga Zakat Selangor.

1. Korang hanya perlu layari www.myeg.com.my atau log masuk melalui aplikasi myeg.
2. Pilih pembayaran zakat Lembaga Zakat Selangor.
3. Buat pembayaran.



Korang boleh semak pembayaran dan dapatkan penyata zakat di https://ezo.zakatselangor.com.my.


Senang je kan? Boleh lah korang bayar tanpa ragu-ragu nak keluar rumah. Atau mungkin korang tiada masa untuk lakukan pembayaran, inilah kaedah yang sesuai untuk korang. Tunggu apa lagi? Jangan sampai terlupa tau! Makruh buat pembayaran selepas sembahyang hari raya dan haram memuat pembayaran selepas terbenamnya matahari 1 Syawal.


Ibadah selesai, tanggungjawab tertunai!




aisyaismail

Tuesday, 5 May 2020

STRONG WOMAN DO BONG SOON - PARK BO YOUNG, PARK HYUNG SIK

May 05, 2020 4
STRONG WOMAN DO BONG SOON - PARK BO YOUNG, PARK HYUNG SIK
Assalamualaikum and hye readers.



Pernah terfikir tak macam mana kalau di dunia ini ada wanita yang sangat kuat? Macam superhero. Korang bayangkan yang perempuan tu adalah seorang yang comel dan penyelamat dunia ataupun perempuan yang garang dan pantang ditegur habis binasa lah korang? Kalau ai, ai bayangkan habis lah mana-mana lelaki kat dunia ni yang jadi kekasih dia. Mesti ikut je cakap awek dia. Langsung tak membantah. Mesti tak ada isu bergaduh 'nak makan kat mana' sebab lelaki dah siapkan jawapan awal-awal untuk soalan itu.




Sinopsis

Strong Woman Do Bong Soon mengisahkan tentang Do Bong-soon (Park Bo-young) yang dilahirkan di dalam keluarga yang setiap ahli wanita mempunyai kuasa luar biasa iaitu sangat kuat. Walaupun dilahirkan dengan kekuatan yang luar biasa, Bong-soon tetap mahu menjadi seorang wanita yang lemah lembut kerana ingin menawan hati rakannya yang juga seorang anggota polis, In Guk-doo (Ji Soo). Tapi malangnya, Guk-doo sudah mempunyai teman wanita, Jo Hee-ji (Seol In-ah), seorang pemain Cello.


Cita-cita Bong-soon adalah untuk menjadi seorang pencipta permainan video di mana di dalam permainan video itu dia adalah sebagai watak utama. Permulaan yang baik buat Bong-soon apabila dia ditawarkan pekerjaan sebagai pengawal peribadi kepada Ahn Min-hyuk (Park Hyung-sik), seorang CEO syarikat terkemuka Ainsoft. Min-hyuk seorang yang tidak serius dan suka melanggar peraturan berjanji untuk memberi jawatan yang diinginkan sekiranya Min-hyuk berpuas hati dengan kerja Bong-soon. Dengan bantuan Min-hyuk juga, Bong-soon belajar mengawal kekuatannya dan hanya digunakan untuk tujuan yang baik sahaja.


Ulasan

Drama ni adalah drama superhero Korea. Kalau superhero, messti ada watak orang jahat dan pergaduhan. Kematian tu, ai rasa satu kewajipan dalam drama Korea. Ada ke drama Korea yang tak ada watak yang mati? Kalau ada, tolong komen di bawah. Nanti ai nak tengok. Selain Park Bo-young dan Park Hyung-sik yang comel, jalan cerita Strong Woman Do Bong Soon ini juga tidak bosan. Sebab ai boleh layan sehingga episod akhir tanpa lompat episod.


aisyaismail

Thursday, 23 April 2020

RESIPI BUTTER CHICKEN DI MANA KAN KU CARI GANTI

April 23, 2020 18
RESIPI BUTTER CHICKEN DI MANA KAN KU CARI GANTI
Assalamualaikum and hye readers.



Resipi butter chicken ni daripada BFF ai yang tak jemu bagi ai resipi walaupun kadang-kadang ai tak buat pun. Ai ubah kuantiti sikit-sikit untuk kena dengan selera tekak ai. Kalau korang cuba resipi ni pasti licin. Sedap! Ayam tu selalunya orang guna dada ayam, tapi dalam keluarga ai ramai tak suka makan dada jadi ai campurkan. 



Bahan-bahan

1. 1/2 ayam potong dalam 2 inci (suka hati nak bahagian mana)
2. 1 sudu makan serbuk kunyit
3. Garam secukup rasa
4. Tepung gandum
5. 7 ulas bawang putih dicincang
6. 2 tangkai daun kari
7. 7 biji cili padi potong halus
8. 1 biji bawang holland dihiris
9. 4 sudu makan butter
10. 1/2 tin susu cair
11. Cheese
12. 3 sudu makan gula
13. Sedikit bahan perasa
15. 1/2 cawan air


Cara-cara

1. Gaul ayam dengan kunyit, garam dan tepung. Tepung jangan tebal sangat. Goreng ayam dan toskan.
2. Panaskan butter di dalam kuali dan tumiskan bawang putih, cili padi dan daun kari sehingga naik bau.
3. Tuang susu cair dan air. Lepas tu masukkan gula dan bahan perasa.
4. Bila kuah dah cantik, masukkan bawang holland, ayam dan cheese. Gaul sehingga ayam disaluti kuah butter. 
5. Siap untuk dihidang dan dinikmati.


P/s : Cheese tu boleh guna apa sahaja jenis cheese kecuali cream cheese. Kuantiti ikut suka korang. Tapi jangan banyak sangat pula.




aisyaismail

Saturday, 18 April 2020

MENANG DUIT RAYA RM3,000 DAN DAPATKAN KOD DISKAUN - SOFEAROSE

April 18, 2020 8
MENANG DUIT RAYA RM3,000 DAN DAPATKAN KOD DISKAUN - SOFEAROSE
Assalamualaikum and hye readers.



Jenama hijab dan pakaian muslimah, SofeaRose sudah tidak asing lagi di kalangan pencinta fesyen muslimah di Malaysia. Kalau tanya pada hijabista di Malaysia ni mesti kebanyakkannya kenal akan jenama ini. Pada yang belum mengenali jenama SofeRose, korang pergilah intai-intai instagram @sofearose. Mesti banyak koleksi yang korang gemari.




SofeaRose tidak pernah lupa untuk mengambil berat akan perkembangan kaum wanita di Malaysia terutamanya. Sebab itu mereka nak kongsikan duit raya sebanyak RM3,000 dengan korang. Menerusi program #duitrayaSofeaRose, korang boleh rebut peluang untuk mendapatkan duit raya sebanyak RM500 selama 6 bulan berturut-turut. Seronoknya.


Macam mana nak dapatkan duit raya tu? Caranya mudah sahaja. Korang hanya perlu membuat pembelian minima sebanyak RM109 melalui website www.sofearose.com atau facebook @sofearose atau instagram @sofearose_hq atau melalui agent dan dropship SofeaRose yang berdaftar.




Untuk pembeli yang terawal, korang akan dapat dua penyertaan untuk memenangi #duitrayaSofeaRose. Ini bermakna peluang korang untuk menang lebih cerah. Pemenang akan dipilih secara LIVE di facebook dan instagram SofeaRose. RM500 akan terus dikreditkan ke dalam akaun bank pemenang setiap 5hb selama 6 bulan berturut-turut.


SofeaRose sudah mula mencipta nama sejak tahun 2014 dan aktif mengeluarkan koleksi Art To Wear yang pernah digayakan di pentas antarabangsa seperti di London pada tahun 2016 dan Madrid pada tahun 2017. Empayar SofeaRose terus melebarkan sayapnya dengan SofeaRose x Erra Fazira melalui pelancaran The Primadona Series. Sekali lagi SofeaRose mencipta nama dengan kolaborasi SofeaRose x Diana Danielle Grandeur Raya 2020. Terdapat 40 pilihan koleksi raya bergaya mewah dengan harga yang mampu milik.





Baru-baru ini juga SofeaRose terkesan dengan berita keluarga yang kurang dan tidak berkemampuan kerana pandemic COVID-19 dan melancarkan tabung COVID19 SofeaRose. Sebanyak 5% daripada hasil jualan akan didermakan kepada keluarga yang kurang bernasib baiik. SofeaRose juga membubarkan yuran pendaftaran sebagai dopship untuk membantu mereka yang terkesan dari COVID-19 untuk mencari pendapatan sampingan. Inilah masa korang nak jadi droppship tanpa yuran.


Jom sama-sama kita support jenama SofeaRose. Sambil-sambil kita membeli-belah, kita juga dapat bersedekah dan merebut peluang untuk memenangi duit raya. Dan yang paling penting, produk daripada SofeaRose best!








Nak lagi best? Dapatkan diskaun sebanyak 10% untuk pembelian baju raya dengan mneggunakan COUPON CODE AISYA10 semasa pembelian di website SofeaRose. Kod diskaun ini khas untuk pembaca blog www.aisyaismail.com sahaja tau. Jangan lepaskan peluang menarik ini.



aisyaismail

Friday, 17 April 2020

RESIPI JAGUNG BAKAR GETARAN JIWA MENGGUNAKAN AIR FRYER

April 17, 2020 10
RESIPI JAGUNG BAKAR GETARAN JIWA MENGGUNAKAN AIR FRYER
Assalamualaikum and hye readers.



Jagung bakar adalah salah satu menu kegemaran ai. Kalau dapat yang kena dengan selera, tiga batang jagung bakar tu pun ai boleh habiskan dengan sekelip mata. Rasa taknak tinggalkan untuk orang belakang pun ada. Hahaha! Tapi nak main bakar-bakar tu malas betul. Bila dah ada air fryer ni, macam lagi senang nak bakar jagung tu. Tanpa api pun boleh jadi.




Bahan-bahan

1. 4 tongkol jagung
2. 2 sudu makan mentega / butter
3. 1 sudu makan madu
4. 1 sudu makan gula
5. 1 sudu teh garam
6. 2 sudu makan mayonnaise


Cara-cara

1. Bersihkan jagung terlebih dahulu dan potong jagung menjadi 2 bahagian.
2. Satukan mentega, madu, gula, garam dan mayonnaise di dalam satu mangkuk. Panaskan dalam 15 saat di dalam microwave dan kacau bagi rata. 
3. Sapukan bahan tadi pada jagung dan biarkan bahan sapuan meresap masuk ke dalam agung.
4. Masukkan jagung di dalam air fryer dan setkan suhu 180° selama 10 minit.
5. Terbalikkan jagung dan tambah lagi 10 minit masa memasak. 
6. Sapukan lebihan bahan sapuan pada jagung yang dah siap dimasak.
7. Siap untuk dihidang dan dinikmati.


P/s : Kalau suka lagi kehitaman boleh tambah masa memasak jagung tesebut.




aisyaismail

Monday, 13 April 2020

SERONOK MEMASAK DENGAN MENGGUNAKAN AIR FRYER

April 13, 2020 13
SERONOK MEMASAK DENGAN MENGGUNAKAN AIR FRYER
Assalamualaikum and hye readers.



Perasan tak sekarang ramai isteri-isteri di rumah rajin mencuba menu-menu baru? Ai pun tak terkecuali daripada membuat eksperimen masakan di dapur. Tapi ai tak adalah hebat macam korang. Dapat makan kenyang perut dan Encik Husband makan bertambah pun ai dah bersyukur.


Selepas diumumkan oleh Perdana Menteri bahawa negara akan mengenakan perintah kawalan pergerakan, ai ajak Encik Husband beli air fryer. Semuanya gara-gara Kak Shehan tunjuk Burnt Cheesecake yang dibuat dengan mudah menggunakan air fryer. Ai bagi alasan nak buat Burnt Cheesecake untuk Encik Husband. Hahaha!



Bila Encik Husband luluskan je, tak cakap banyak. Terus ai pilih air fryer yang berkenan di hati. Beli secara online je. Siap kongsi beli dengan adik ipar. Kami pilih yang harga mampu milik je. Asalkan boleh guna dan bertahan lama ok lah kan. Mula-mula kami nak beli air fryer jenama Khind, tapi model tu habis pula. Ada pun tinggal yang mahal je.


Akhirnya selepas baca review semua, kami pilih air fryer jenama Russell Taylors AF-34 saiz XL yang berkeluasan 4.8L. Daripada review yang ai baca, ramai pengguna kata kalau beli air fryer lagi besar lagi tahan lama. Jadi, ai amik yang besar terus. Puas hati.


Air fryer ni ai beli di Lazada dengan harga RM260 termasuk cas penghantaran. Kalau korang nak beli, korang kena rajin baca review dan bandingkan harga. Ada penjual yang jual dengan harga mahal sampai 400 lebih. Tak kurang juga yang jual dengan harga yang murah tetapi scammer. Sebab tu baca review tu penting.


Buat masa ni macam-macam ai dah masak dengan menggunakan air fryer tu. Burnt Cheesecake, ayam goreng, ayam grill, ikan goreng, nugget goreng, keropok lekor dan juga jagung bakar. Paling seronok guna untuk goreng makanan frozen lah sebab tak payah guna minyak dah. Rasa pun lebih sedap. Minyak pun jimat. Kalau lah air fryer boleh mengukus, lagi ceria hari ai sepanjang PKP ni.



Kalau korang ada air fryer tetapi buntu nak masak apa, google je menu masakan menggunakan air fryer. Macam-macam menu akan keluar beserta resipi sekali. Video pun banyak. Kebanyakkan resipi ringkas sahaja. Yang penting kerajinan tu kena ada. Hehehe!




aisyaismail

Sunday, 5 April 2020

OH MY VENUS - SO JI SUB, SHIN MIN AH

April 05, 2020 1
OH MY VENUS - SO JI SUB, SHIN MIN AH
Assalamualaikum and hye readers.



Seorang cantik dan seorang lagi macho. Ok ngam! Drama komedi romantik yang dibintangi oleh So Ji-sub dan Shin Min-a ini telah ditayangkan pada tahun 2015 sebanyak 16 episod. Popular juga cerita ni masa ditayangkan. Ai suka sangat tengok muka Shin Min-ah ni. Comel sangat-sangat.





Sinopsis

Oh My Venus mengisahkan tentang seorang jurulatih peribadi kepada artis-artis Hollywood, John Kim (So Ji-sub). John Kim mempunyai penyakit sejak kecil. Dia percaya dia akan mampu hidup dengan lebih lama jika mengamalkan gaya hidup yang sihat. Makanan sihat dan senaman yang betul adalah keutamaannya. John Kim duduk di luar negara bertahun lamanya. Namun, scandalnya bersama seorang pelakon Hollywood menyebabkan John Kim pulang semula ke Korea.


Di dalam penerbangannya pulang ke Korea, John Kim telah menyelamatkan Kang Joo-eun (Shin Min-ah) yang sesak nafas di dalam kapal terbang. Joo-eun seorang peguam yang bertubuh agak gempal. Lain sungguh daripada perwatakkannya semasa zaman belajar. Joo-eun merupakan seorang gadis yang cantik dan dianggap ratu di kampungnya. John Kim dan Joo-eun bertemu sekali lagi di sebuah hotel di mana John Kim berlakon sebagai teman lelaki Joo-eun untuk ,menjaga air muka Jo-eun. Kang Joo-eun bertekad untuk menguruskan badannya. Dia ingin kembali seperti zaman kurusnya dahulu. John Kim membantunya untuk menguruskan badan walaupun pada mulanya dia enggan. 


Ulasan

Klise drama ni sebab John Kim mula-mula tak nak tolong Joo-eun. Tapi dalam hati macam suka. Lepas tu tolong juga sampai dah tersuka. Tapi selain rahsiakan pasal penyakit dia, John Kim ni sangat 'gentleman'. Biasanya kalau gadis-gadis tengok watak John Kim ni memang akan terus suka. 



aisyaismail

Thursday, 2 April 2020

KITA TOLONG KITA DUDUK RUMAH JANGAN KELUAR - COVID19

April 02, 2020 10
KITA TOLONG KITA DUDUK RUMAH JANGAN KELUAR - COVID19
Assalamualaikum and hye readers.



Hari ini sudah masuk hari yang ke-15 perintah kawalan pergerakan disebabkan COVID-19. Ai masih di rumah dan tak keluar ke mana-mana. Alhamdulillah ai masih ok. Banyak rupanya aktiviti yang boleh dibuat di rumah ni. Sesekali tu ada juga bosan. Kalau dah tak tau nak buat apa, tido je lah.


Gambar hasil carian di google.com.

Selama duduk kat rumah ni ai banyak habiskan masa menjahit, main game, blog, instagram dan facebook walking selain duduk termenung memikirkan masa depan. Harap-harap keadaan akan kembali pulih seperti sedia-kala. Takut nak fikirkan kalau syarikat ai bekerja tak dapat nak buat jualan. Apa nasib gaji kami sebagai pekerja yang makan gaji. Sob!


Dalam kerisauan tentang diri sendiri, ai juga berasa kagum dengan petugas-petugas front liners di Malaysia. Mereka sanggup berkorban jiwa raga, masa dan keluarga untuk memastikan Malaysia menuju ke arah 0 kes COVID-19.


Ai kecewa sangat bila ada orang yang sanggup menipu dan memudaratkan front liners ini. Datang hospital dengan simptom  COVID-19. Tapi taknak mengaku ada kontak rapat dengan orang-orang yang sudah positive. Bila dah dimasukkan ke dalam wad, dan positive COVID-19 barulah nak mengaku.


Kan bagus kalau mengaku dari awal. Boleh mengelakkan sebarang kemungkinan yang bakal berlaku. Doktor dan nurse nak membantu bukan nak cederakan pun. Bila menipu, tak pasal-pasal doktor dan nurse kena dikuarantin kan sekali. Berkurang lagi jumlah nurse dan doktor yang diperlukan khidmat mereka. Korang tak rasa bersalah ke?


Gambar daripada facebook rasmi KPJ Selangor Specialist Hospital.

Apa-apa pun ai nak ucapkan terima kasih yang tak terhingga kepada semua petugas front liners kerana telah bertungkus-lumus berjuang memerangi COVID-19. Ai sebagai rakyat Malaysia menyumbangkan diri untuk duduk di rumah dan tidak keluar ke mana-mana jika tiada perkara yang mustahak.


Kalau dipandang daripada sudut positive sebenarnya ada banyak juga kebaikan daripada semua perkara yang terjadi ini. Ramai yang selalu sibuk dengan kerja dah boleh berehat. Yang tak pernah solat berjemaah dengan keluarga, dah mula solat berjemaah. Mengaji, solat hajat, live-live keagamaan di social media. Tak ada lagi yang merungut tiada masa nak buat semua itu.


Baru-baru ni pun ai mula ikut live Ustaz Fakhrul UNIC di instagram. Setiap malam ada. Dalam pukul 10  rasanya. Korang pun join lah sekali. Ustaz Fakhrul akan buat live dengan artis-artis di Malaysia. Santai dan korang boleh tanya soalan-soalan mengenai keagamaan. Kalau dia perasan dan soalan koang terpilih, dia akan jawab soalan korang secara live.


Apa yang penting sekarang ni jangan berhenti berdoa. Duduk rumah diam-diam dan tak perlu lah nak keluar kalau tak ada perkara yang penting. Bantu kerajaan dengan duduk di rumah. Senang kan? Kita tolong kita. Ringankan beban orang lain dengan hanya duduk di rumah sahaja. Jaga kebersihan juga.


Dan korang tolonglah, selain duduk di rumah jangan sentiasa nak jadi yang pertama kongsikan maklumat tentang COVID-19 tanpa pastikan kesahihan maklumat yang korang kongsikan. Maklumat yang tak sahih boleh menimbulkan panik orang lain. Kalau tak mampu nak mengurangkan masalah, tolong jangan menambahkan masalah.




aisyaismail