November 2017 - Aisya Ismail

Thursday, 30 November 2017

SELAWAT KE ATAS NABI MUHAMMAD SAW

21:30 1
SELAWAT KE ATAS NABI MUHAMMAD SAW
Assalamualaikum and hye readers~



Esok kita akan menyambut Maulidur Rasul. Jom sama-sama berselawat ke atas Nabi Muhammad saw.





صَلَّى اللهُ عَلَى مُحَمَّد
صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ
صَلَّى اللهُ عَلَى مُحَمَّد
صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ

يَا نَبِيْ سَلاَمٌ عَلَيْكَ
يَا رَسُوْل سَلاَمٌ عَلَيْكَ
يَا حَبِيْبُ سَلاَمٌ عَلَيْكَ
صَلَوَاتُ الله عَلَيْكَ

أَشْرَقَ الْبَدْرُ عَلَيْنَا
فَاخْتَفَتْ مِنْهُ الْبُدُوْرُ
مِثْلَ حُسْنِكَ مَا رَأَيْنَا
قَطُّ يَا وَجْهَ السُّرُوْرِ

أَنْتَ شَمْسٌ أَنْتَ بَدْرٌ
أَنْتَ نُوْرٌ فَوْقَ نُوْرٍ
أَنْتَ إِكْسِيْرٌ وَغَالِي
أَنْتَ مِصْبَاحُ الصُّدُوْرِ

يَا حَبِيْبِيْ يَا مُحَمَّد
يَا عَرُوْسَ الْخَافِقَيْنِ
يَا مُؤَيَّدُ يَا مُمَجَّدُ
يَا إِمَامَ الْقِبْلَتَيْنِ

مَنْ رَأَى وَجْهَكَ يَسْعَد
يَا كَرِيْمَ الْوَالِدَيْنِ
حَوْضُكَ الصَّافِى الْمُبَرَّد
وِرْدُنَا يَوْمَ النُّشُوْرِ

مَا رَأَيْنَا الْعِيْسَ حَنَّتْ
بِالسُّرَى إِلاَّ إِلَيْكَ
وَالْغَمَامَةْ قَدْ اَظَلَّتْ
وَالْمَلاَ صَلُّوْا عَلَيْكَ

عَالِمُ السِّرِّ وَأَخْفَى
مُسْتَجِيْبُ الدَّعَوَاتِ
رَبِّ إرْحَمْنَا جَمِيْعًا
بِجَمِيْعِ الصَّالِحَاتِ

وَصَلاَةُ الله عَلَى أَحْمَد
عَدَّ تَحْرِيْرِ السُّطُوْرِ
أَحْمَدُ الْهَادِي مُحَمَّد
صَاحِبُ الْوَجْهِ الْمُنِيْرِ

صَلَّى اللهُ عَلَى مُحَمَّد
صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ
صَلَّى اللهُ عَلَى مُحَمَّد
صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ
اَللَّهُمَّ صَلِّ وَسَلِّمْ وَبَارِكْ عَلَيْهِ





Friday, 24 November 2017

SPM FEVER GIVEAWAY

10:30 3
SPM FEVER GIVEAWAY
Assalamualaikum and hye readers~



Jom bersegmen! Segmen kali ni dianjurkan oleh Encik Zukidin atau lebih mesra dipanggil Abam Kie.




Klik banner untuk join.



Due Date : 30 November 2017



" Ai tak ada pengalaman yang menarik pun sepanjang menduduki SPM suatu ketika dulu. Tapi, pengalaman yang ai paling tak boleh lupa semasa kertas Matematik Tambahan. Kenapa tak boleh lupa? Sebab selepas ai baca kertas soalan, ai terus tidur. Bangun dari tidur, ai tulis apa-apa yang patut dan jawab soalan yang ai tahu, ai terus jadi orang yang pertama keluar. Ramai pula tu yang ikut ai keluar. Yang memeranjatkan, ai lulus dengan jayanya kertas Matematik Tambahan. Syukur Alhamdulillah! Tak ada paper failed untuk SPM. " - AI




Wednesday, 22 November 2017

RAGAM CUSTOMER

10:30 11
RAGAM CUSTOMER
Assalamualaikum and hye readers~



Fuhh! Bukan senang tau nak melayan ragam customer ni. Macam-macam hal. Siapa yang mengikuti blog ai dari awal mesti tau bahawa ai seorang freelance designer and tailor. Sebagai seorang yang bekerja di office pada waktu siang, ai jadikan malam ai untuk melakukan kerja-kerja freelance ini. Bukan mudah nak kerja banyak-banyak ni. Tetapi, demi sesuap nasi, ai relakan diri untuk bekerja keras. Mujur ada encik husband dan family mertua yang selalu tabah dengar bunyi mesin setiap malam.



Gambar hasil carian di google.com.



Sebenarnya design dan menjahit ni tak penat pun. Yelah bukannya setiap hari ada job. Tapi apa yang lebih memenatkan adalah kerenah customer. Macam-macam ragam. Mula-mula memang nak amalkan slogan 'customer is always right', tapi lama-kelamaan hancur. Hahaha! Ai bukan penyabar tau. Tapi demi rezeki yang halal, ai tabah lah juga. Hadap semua dugaan tanpa rungutan di media sosial. Sebab diorang salah satu sumber rezeki ai. Tak baik! Gittewww. Hahaha! Ok ai nak kongsikan ragam customer yang ai pernah jumpa.


Tempah hari ini mahu esok
Pengsan! Weh tak tidur malam dibuatnya. Kes macam ni ai hanya terima untuk alteration sahaja. Itu pun atas dasar kesian last minute customer tak ada tempat nak alter. If not, amik nombor dan beratur ye. Harga? Lebih sikit lah!

Bercakap tak berhenti
Banyak betul benda yang nak diborakkan. Kadang-kadang rasa maca ai ni kawan-kawan mereka je. Of course ai selesa customer yang rajin bercakap ni. Untuk ai yang pemalu ni, automatik jadi tak kekok. Tapi bila ai not in a good mood atau kejar masa, masa tu lah customer nak cerita husband bawa pergi makan durian, boleh jadi hijau ai kat situ.

Design! Design! Design!
Design bukan main. Nak macam ni nak macam tu. Bila dah proceed design, senyap. Hilang terus.

Peram kain / baju lama-lama
Ni pun satu hal juga. Peram baju / kain sampai lupa ada buat tempahan. Bagi awal-awal dengan harapan bila nak terus dapat. Sorry ye, tetap kena amik nombor. Tak main cop cop. Yang bagi ai peram kain lama-lama tiba-tiba tak jadi tempah pun ada. Kain tu dia bagi ai peram lagi lama-lama. Buat baju sendiri kang.

Harga
Bab ni paling best. Ai belum pernah dapat customer yang argue harga ai. Cerewet macam mana pun mereka, bila part harga terus proceed. Sebab tu ai tak pernah merungut atau marah-marah customer di media sosial. Takut tak berkat pula bayaran tu nanti. Minta discount sikit-sikit tu perkara biasa lah. Normal life sebagai customer sukakan discount.



Gambar hasil carian di google.com.



Ai selalu kena ingat, kalau tiada customer tiada lah job untuk ai. Sama lah macam bila kita makan gaji. Tak dinafikan perangai boss boss ni memang mengundang. Hari-hari korang ngumpat and maki boss, adakah berkat gaji anda yang dibayar setiap bulan? Kalau tak suka, berhenti je. Kalau tak ada kerja lain untuk backup, hadap je lah boss tu. Tapi sesekali kalau korang nak luahkan perasaan tak salah. Takut meroyan pula tak dapat luahkan perasaan. Tapi jangan lah hari-hari setiap kali balik kerja terus meroyan. Chill chill aje.





Monday, 20 November 2017

SAKIT PENGHAPUS DOSA KECIL

15:34 22
SAKIT PENGHAPUS DOSA KECIL
Assalamualaikum and hye readers~



Since last week lagi ai dah rasa tak sihat. Tapi masih kuat lagi. Masih boleh teruskan aktiviti dan tugas-tugas seharian. Tapi entah macam mana, semalam lepas masak tengahari suhu badan makin meningkat. Pada mulanya ai ingatkan sebab bahang api dapur masak, tapi selepas rest dan tidur sekejap masih lagi panas. Terus pergi ke klinik.


Lepas buat urine test dan blood test, syukur ai tak ada apa-apa masalah yang serius. Macam biasa, low blood pressure. Di tambah dengan viral fever dan tekak bengkak, itu yang sampai tak boleh bangun. Kepala sentiasa rasa macam ada bintang-bintang.  Mungkin korang yang ada problem low blood pressure ni boleh kongsikan cara terbaik untuk atasi masalah low blood pressure ni.



Gambar hasil carian di google.com.



Tipu lah kalau ai katakan ai suka sakit. Tak langsung ok! Tapi kalau dah sakit, nak buat macam mana lagi? Nak tak nak kena juga lah mengharungi rasa sakit tu. MC lah jawabnya. Ai sejenis yang takut makan ubat, tapi untuk sihat terpaksa lah telan ubat tu. Lagipun, sakit tu kan penghapus segala dosa-dosa kecil. Bila sakit ni lah kita banyak berfikir tentang dosa-dosa lampau. Itu ai lah, korang ai tak tahu.


Pernah dengar tak, kalau kita dilanda musibah, ada lah hikmahnya nanti? Ya, bila sakit ni kita boleh nampak betapa orang sekeliling sayangkan kita. Encik husband take over kerja-kerja rumah, family tak henti-henti bertanya kan khabar, boss bercakap lembut je dan macam-macam lagi lah. Kalau tak sayang takkan mereka semua nak concern dan jaga hati kita masa kita sakit kan. Bukan lah mereka tak sayang kalau tak sakit. Tapi kita faham akan aktiviti seharian masing-masing. Bila semua luangkan masa ketika kita sedang sakit, dari situ boleh nampak betapa banyak kasih sayang mereka untuk kita.


Dari semalam ai baring je. Kalau tidur tak apa. Bila tak boleh tidur mulalah fikirkan yang bukan-bukan. Ni baru ada tenaga and boleh merapu sikit gara-gara kebosanan. Tak sabar nak tunggu esok sebab boleh pergi kerja. Kalau korang tengah sakit kan, apa yang korang selalu fikirkan?




Saturday, 18 November 2017

GAMES DI TELEFON PINTAR SUDAH TIDAK SELAMAT UNTUK ANAK-ANAK

11:30 17
GAMES DI TELEFON PINTAR SUDAH TIDAK SELAMAT UNTUK ANAK-ANAK
Assalamualaikum and hye readers~



Siapa suka main game sebelum tidur, angkat kening sekarang. Ai memang suka main games, tapi selected games lah. Handphone yang ai gunakan dah tak support banyak games. Dah terlalu berat dengan aplikasi-aplikasi yang semakin canggih dari sehari ke sehari. So, ai hanya install game yang ringan-ringan sahaja seperti Candy Crush dan Garden Mania 2. Pernah main tak?



Gambar hasil carian di google.com.



Eh, ai still main Candy Crush lagi? Mestilah. Ai main bila ada kelapangan dan kebosanan. Garden Mania 2 tu ai akan main selalunya sebelum tidur. Kalau anak-anak buah merengek nak main game pun ai akan bagi Garden Mania 2 tu. Sebab game tu santai-santai je. Ai tak berapa setuju ibu bapa memberikan gadget kepada anak-anak, tapi sekali-sekala tak salah. Tengok-tengok jeling-jeling sikit apa yang dibuatnya.


Ai pasti ramai tahu, aplikasi games di telefon bimbit semakin hari semakin dipenuhi dengan iklan. Habis satu level, pop up iklan. Kadang-kadang, tengah syok main games, pop up iklan. Korang tak hangin? Yang iklan di footer tu pun satu hal. Nak tekan lain mesti tertekan iklan tersebut. Iklan-iklan ni kalau dulu cuma promote kan games sahaja. Makin lama makin advance. Digi, Maxis, land property and Lazada pun ada tau. Ai memang akan rasa semak setiap kali pop up iklan tu. Tapi disebabkan nak juga main game, ai abaikan. Nak bergaduh dengan iklan pun, dia tetap akan menang. Siapalah ai ni kan jika nak dibandingkan dengan iklan tersebut. So ai biarkan. Memang itupun pilihan yang ada. 


Tapi sejak akhir-akhir ni, iklan-iklan yang ai sebutkan di atas sudah tidak muncul lagi. Ini sudah bagus. Tapi malangnya, iklan lain pula yang pop up. Setiap kali habis satu level, iklan perempuan berpakaian ketat sendat keluar. Tak kurang juga yang memakai hot pant dan menari-nari tak tau lah tarian apa. Iklan aplikasi live tah hape-hape semua ada. Nak lagi dahsyat lagi? Tak payah lah cerita di sini. Yang pasti kalau tak sengaja atau dengan sengaja tekan, korang akan masuk ke aplikasi yang ............



Gambar hasil carian di google.com.



So, macam mana ai nak bagi anak-anak buah ai main game lagi? Off wifi, off mobile data? Game sekarang pun memerlukan wifi or data. So, nak elakkan anak-anak buah yang kecik-kecik ni tertengok benda bukan-bukan, layan lah youtube for kids sampai lebam. Kalau korang ada games yang ringan dan tiada iklan atau aplikasi khas untuk kanak-kanak yang confirm mereka suka, bolehlah kongsikan dengan ai.






Thursday, 16 November 2017

CENDAWAN GORENG TEPUNG JANJI MANISMU

10:30 8
CENDAWAN GORENG TEPUNG JANJI MANISMU
Assalamualaikum and hye readers~



Bila pergi pasar malam, ai selalu tertarik dengan cendawan goreng. Ai seorang penggemar cendawan, dan bagi ai cendawan goreng tu sangat menarik. Akan tetapi, melihat harganya, terus ai berubah fikiran. Setahu ai, cendawan mentah tidaklah terlalu mahal di pasaran, tapi harga cendawan goreng boleh mencecah rm2.50 satu cup. Atau ai je yang rasa mahal?


Baru-baru ni, ai nak sangat makan cendawan goreng. Tapi nak tu tak adalah sampai tahap menangis kalau tak dapat. Ai tengok di pasar malam, macam biasa ai batalkan niat sebaik sahaja melihat harga. Akhirnya ai amik keputusan untuk buat sendiri. Sedap! Patutlah mahal. Seumur hidup ai, ini kali kedua kot ai makan. Sigh~ So, ai tak tahu rasanya sama atau tidak seperti di pasar malam. Ok jom ai kongsikan cara-cara buat cendawan goreng tepung janji manismu. Resepi ni ai try and error je tanpa rujukan mana-mana. Senang je, janji sedap untuk tekak ai, ok lah.





Bahan-Bahan :

1-  Cendawan
2- Tepung gandum
3- Kunyit
4- Garam
5- Telur
6- Air
7- Minyak masak





Cara-Cara :

1- Tuangkan tepung gandum di dalam mangkuk bersesuaian dengan kuantiti cendawan.
2- Pecahkan telur.
3- Masukkan sedikit kunyit dan garam secukup rasa.
4- Tuang air sedikit demi sedikit sambil mengacau tepung.
5- Kacau tepung sehingga sebati dan tidak terlalu cair.


Adunan tepung siap!


6- Celupkan cendawan ke dalam tepung. Tepung mesti menyalut semua bahagian cendawan.
7- Panaskan minyak.
8- Masukkan cendawan yang sudah bersalut tepung ke dalam minyak yang telah panas.
9- Goreng sehingga warna bertukar kuning keemasan.
10- Siap! Boleh lah jamu keluarga.



Selamat mencuba!


P/s : Pastikan cendawan sudah dibasuh terlebih dahulu.




Tuesday, 14 November 2017

MISTERI LAGU ULEK MAYANG

10:30 32
MISTERI LAGU ULEK MAYANG
Assalamualaikum and hye readers~


Kalau sebut lagu ulek mayang, mesti ramai orang tahu kan? Zaman sekolah dulu, selalu tengok kawan-kawan buat persembahan menggunakan lagu ulek mayang ni. Tak dinafikan, ai suka lagu ulek mayang ni. Paling best, versi yang dinyanyikan oleh penyanyi Aishah yang suaranya tip top tu. Memang best lah kalau dengar dia menyanyi. Rasa meremang bulu roma.



Ni poster teater 3 Lagenda tahun 2015 or 2016 kot.



Pernah tak korang dengar yang lagu ulek mayang ni berhantu? Setahu ai, ulek mayang ni ada dua versi. Satu versi lama dan satu lagi versi baru. Yang berhantu tu adalah lagu versi lama. Ai tak pasti berhantu sebab digilai ramai atau berhantu sebab memang ada hantu. Tapi, ai memang selalu dengar orang kata lagu ulek mayang ni berhantu. Ai pernah dengar lagu ulek mayang ni digunakan untuk mengubati penyakit dan ada juga kisah orang dirasuk kerana kerap menyanyikan lagu ini.


Jujur, walaupun ai selalu dengar tentang lagu ulek mayang 'berhantu', ai tetap menyanyikan lagu tu. Sekali dah start, asyik nak nyanyi je. Sekali dah stop, lama lepas tu baru start balik. Biasalah manusia, selagi tak jadi something selagi tu berani. But pada ai, berhantu semua itu mitos kot. Bila ai dah pindah masuk rumah mertua ni, ai selalu juga duduk rumah sorang-sorang. Bila sorang-sorang tu selalu juga nak menyanyi lagu ulek mayang tu. And one day, encik husband terdengar ai menyanyi sorang-sorang. Dia cakap, jangan nyanyi lagu tu sebab lagu tu berhantu. Ai pun macam, seriously?


Kali kedua encik husband dengar ai menyanyi, terus dia marah ai. Jangan degil katanya. Kata encik husband, dulu masa dia kecik-kecik dia selalu tinggal berdua dengan maid. Dia dan maid menyanyi lagu tu di atas, bila mereka stop, mereka dengar ada suara sambung menyanyi di bawah. Bila mereka pergi bawah, tak ada sesiapa pun. Itu last encik husband menyanyi lagu ulek mayang. Sekarang, dengar lagu ulek mayang pun meremang bulu romanya. Ok, ai seram! Mereka berdua, ai seorang. 


Sejak dari hari tu, ai macam tak berani nak menyanyi lagu ulek mayang tu. Bila ternyanyi tu, tiba-tiba tegak bulu roma. Bukan sebab ai ada rasa something, tapi sebab teringat cerita encik husband. Ceh! Penakut juga rupanya ai ni. Hehehe! I wonder, siapa sebenarnya yang cipta lagu ulek mayang ni? Macam mana lagu ni boleh dikatakan berhantu? Lagu atau tarian yang berhantu? Apa yang terjadi sebenarnya? Sungguh, ai tak berani nak tanya pakcik G. Kang tak pasal-pasal keluar macam-macam cerita lain.






Sunday, 12 November 2017

AYAM MASAK KICAP BERCILI OH MANISNYA SENYUMANMU

10:30 12
AYAM MASAK KICAP BERCILI OH MANISNYA SENYUMANMU
Assalamualaikum and hye readers~



Nak masak apa hari ni? Jom cuba menu ayam masak kicap bercili manisnya senyumanmu ni. Pasti tersenyum sampai ke malam. Hahaha. Simple je menu ni, tapi sedap. Kalau tak sedap, takkan lah ai nak kongsikan resepikan.



Panas lagi ni, baru keluar dari kuali.


Bahan-bahan:

1- 1/2 ekor ayam
2- Minyak masak
3- Garam
4- 2 biji kentang dipotong dadu
5- 3 sudu makan cili kisar
6- 2 ulas bawang besar (hiris sedikit selebihnya potong dadu)
7- Kicap Masin secukup rasa
8- 1 sudu makan sos tiram
9- Air
10- 1 sudu makan asam jawa (dibancuh dan air tidak perlu banyak)


Cara-cara:

1- Lumurkan ayam dengan kunyit dan garam kemudian goreng separuh garing.
2- Panaskan sedikit minyak di dalam kuali.
3- Goreng bawang besar yang dihiris beserta cili kisar sehingga garing.
4- Masukkan sos tiram dan kicap masin, kacau.
5- Masukkan air asam diikuti dua gelas air dan kacau sehingga mendidih.
6- Masukkan kentang. Tunggu sehingga empuk kemudian masukkan bawang besar dan kacau.
7- Masukkan garam. Jika tidak cukup air boleh tambah air.
8- Setelah cukup rasa, masukkan ayam dan digaul rata.



9- Siap dan boleh dihidang!


Haa senang je kan? Selamat mencuba!





Friday, 10 November 2017

ANNIVERSARY DI DASH BOX, CYBERJAYA

10:30 57
ANNIVERSARY DI DASH BOX, CYBERJAYA
Assalamualaikum and hye readers~



Last minute planning. Sepatutnya last week ai dan encik husband cuti panjang. Since, encik husband ada event penting on monday, kami berdua terpaksa membatalkan niat itu. Tapi, tetap juga nak pergi somewhere sempena anniversary kami yang pertama ni. First raya bersama pun gigih kami nak sedondon bagai, takkan anniversary nak duduk rumah je kan. And Dash Box, Cyberjaya menjadi pilihan kami. Dekat pun dekat. Dalam 30-40 minit perjalanan daripada rumah ai.



Icon Dash Box.



Sebenarnya Dash Box ni encik husband yang pilih. Ai ok je as long as tempat best. Hehehe! Mulanya kami nak bilik yang buka je pintu terus nampak swimming pool. So, boleh terus terjun je dalam tu. Tapi nama pun last minute booking, yang best sudah tentu fully booked. Lagipun tempat ni tak besar pun. Kalau jogging keliling dash box ni boleh lah dapat dua tiga round. Naik basikal, selumber lima round! *rolling eyes* Disebabkan nak juga short vacay dekat situ, ai booked je cabin room. Tapi bila belek-belek website, ai tukar fikiran dan upgraded bilik kepada deluxe. Wahhh bukan main kan.


Dekat sini ada restoran untuk breakfast, lunch dan dinner. Harga standard hotel. Macam ai, dah siap tapau dari medan selera Taman Warisan Pertanian. So, tak risau pun pasal makan. Encik husband siap bawa bekal maggie takut kelaparan tengah malam. Kalau nak makan di kedai, boleh juga. Dalam 9 minit perjalanan dengan menaiki kereta. Aktiviti malam ai? Belajar bawa basikal. Ya! Ai baru lagi belajar bawa basikal. Basikal boleh disewa melalui aplikasi obike.



View daripada lobby.


Ruang lepak.



Kelemahan Dash Box pada mata ai, perkara paling penting yang perlu diubah adalah system check in dan check out. Bayangkan seorang check in hampir 15 minit, pukul berapa agaknya orang ke 15 check in dapat masuk bilik? Maybe sebab masih baru, so semua buat secara manual. Resit pun print guna printer lagi. Lepas ni boleh lah tingkatkan prestasi. Bab view, pada ai memang superb! Ai suka sangat. Dan kerana view lah membawa kami ke sini.




View dari ruang lepak.


View dari bilik.

View dari bilik lagi.



Kami pilih bilik deluxe. Bilik tidak lah besar sangat. Boleh memuatkan dalam empat hingga lima orang maximum. Katil bersize super king, tiga orang pun muat tidur atas katil tu. Toilet? Besar ok! Separuh daripada bilik. Kalau toilet tu kecik sikit mesti bilik jadi lagi besar. Hehehe! Nak tidur dalam toilet pun boleh. Kalau korang sanggup lah. But tak ada bath tub. Kalau ada, mesti lagi seronok. Oh ya, dekat dalam fridge ada tiga minuman tin. Korang boleh minum secara percuma. Soft toy icon tu memang ada atas katil tu. Ai tak tanya pula boleh bawa balik ke tak.



Suasana macam dalam gua. Decoration dia cantik.


Tv pun besar, 40".


Open wardrobe.






Pada pendapat ai, Dash Box ni sesuai untuk percutian singkat yang memang nak happy-happy dan berseronok. Kalau korang nak kan ketenangan sila pergi tempat lain ataupun korang pilih bilik yang jauh daripada swimming pool. Tempat ni tarikannya adalah swimming pool semata-mata. Slide dia pun best juga. Adalah dalam lima ke enam kali ai turun naik slide tu. Yang ada anak kecil suka berendam memang sesuai sangat.Memandangkan kebanyakkan pengunjung tertumpu kepada swimming pool, siapa yang duduk dekat dengan pool tahu lah bisingnya macam mana. But ai ok je. Meriah kan. Swimming pool tutup pukul 09.00 malam. Lepas pukul 09.00 malam baru lah terasa sunyi sepi.



Swimming pool view.



Garden view.



Cantikkan? Sila abaikan model yang kurang fotogenik tu ok. Korang fokus pada view je. Tapi, gigih tau ai bergambar time hujan. Encik husband layankan aje. Sebab dia tahu, kalau dia tak layan, lepas tujuh hari tujuh malam pun belum tentu ai tak sebut dah pasal dia taknak amikkan gambar tu. Hehehehe. Kalau korang nak pergi, korang boleh je cari di apa-apa travel website. Ataupun call direct booking macam ai je, senang. Tapi tak dapat lah special discount. Hehehe!  Details seperti di bawah. 


DASH BOX HOTEL, CYBERJAYA

Cyber 8, Persiaran APEC,
63000 Cyberjaya, Malaysia

Tel : 03-83227171




Thursday, 9 November 2017

LAZADA ONLINE REVOLUTION BLOGGER CONTEST

12:20 10
LAZADA ONLINE REVOLUTION BLOGGER CONTEST
Assalamualaikum and hye readers~



Korang biasa tak beli barang daripada shopping online? Mesti pernah kan? Tapi, ai percaya mesti ada juga yang tak pernah beli barang online. Tak secure katanya. Better beli di kedai, boleh rasa dan cuba produk itu sendiri. Pada pendapat ai, itu adalah hak masing-masing. Sebagai pengguna, terpulang pada korang untuk suka cara begini atau begitu.


Seingat ai, barang pertama yang ai beli secara online adalah knitted cardigan berwarna hitam. Masa tu ai masih lagi bergelar seorang pelajar. Ai masih ingat lagi, abang posmen datang masa ai ada kelas. Nasib baik bff ai Salleh Hamid nak tolong bawa ai amik di pejabat pos. Dah jadi fashion designer pun dia sekarang. Bila dah dapat barang tu memang happy sangat lah. Tapi malangnya, cardigan yang ai beli untuk size S umpama macam pakai L. Kecik hati! Last-last ai bagi pada adik ai je.






Sejak dari kejadian tu, ai memang insaf tak mahu dah membeli secara online. Membazir tau beli tapi tak boleh guna. Dah lah masa tu harapkan duit daripada mak baba and kakak-kakak je. Ada masa terluang buat kerja-kerja craft untuk dijual. Bila ada duit lebih senang-senang je nak dibazirkan. Tapi bila ai mula bekerja dan dah pegang gaji sendiri ai dah mula membeli secara online semula. Tapi kali ni ai lebih kepada barang-barang seperti hiasan ataupun barang-barang kegunaan lain selain daripada pakaian dan barangan elektrik. Untuk pakaian, ai lebih selesa berbelanja di shopping mall sahaja.


Apa yang ai suka sangat dengan shopping online? Mudah dan cepat. Ai tak perlu bersiap untuk keluar rumah. Di mana-mana pun ai boleh shopping. Kadang-kadang tengah tunggu LRT pun ai boleh shopping. Dan yang paling penting, ai tak perlu fikir baju apa yang ai perlu pakai untuk keluar rumah. Masalah besar tau nak fikir pasal baju tu.


Sempena Lazada Online Revolution Sales yang bermula dari 11 November 2017 sehingga 14 December 2017 ini, ai dah ada barang yang ai aimed untuk beli. Apa barang tu? Barang itu adalah BeautyVibe 3 Layers Clear Acrylic Cosmetik Drawer. Lama dah ai perhati cosmetic drawer ni. Tetapi harganya agak mahal dan ai tak jadi untuk membeli. Dah alang-alang ada sales, ai boleh lah teruskan niat ai untuk mendapatkan cosmetic drawer ni.







Kepada semua blogger yang nak join cotest ini, boleh klik Lazada Online Revolution Blogger Contest. Semoga berjaya kepada semua blogger yang join contest ini.




Wednesday, 8 November 2017

KELUARKAN PELUH DI TAMAN WARISAN PERTANIAN PUTRAJAYA

10:30 42
KELUARKAN PELUH DI TAMAN WARISAN PERTANIAN PUTRAJAYA
Assalamualaikum and hye readers~



Ai dah lama sangat nak makan buah koko. Tapi tak tahu kat mana nak cari. Sigh~ Kebetulan dua minggu lepas, team #KBBA9 ada trip ke Taman Warisan Pertanian, Putrajaya. Dalam banyak-banyak gambar yang dikongsi, ai sangat tertarik dengan gambar buah koko. Terus ajak encik husband pada hari Sabtu baru-baru ni. Kebetulan kami memang ada short trip ke Cyberjaya. Dah alang-alang kan.






Pada mulanya, ai ingatkan konsep Taman Warisan Pertanian ni masuk and boleh makan atau beli buah di situ. Rupanya tidak. Taman Warisan Pertanian ini diwujudkan untuk tujuan pembelajaran sahaja. Sangat sesuai untuk trip sekolah atau sesiapa sahaja yang berminat untuk belajar tentang pertanian. Untuk yang sukakan aktiviti berjalan kaki macam ai, juga sesuai. Nasib kami kurang baik, kerana hujan turun dengan lebatnya. Pada mulanya kami cancel untuk masuk Taman Warisan Pertanian ni. Tapi bila tiga kali kami lalu di situ tanpa sengaja, terus buat keputusan untuk teruskan plan. Hujan pun dah semakin reda.


Tiket masuk ke Taman Warisan Pertanian adalah rm8.50 dewasa dan rm 6.50 kanak-kanak. Student harga lain. Kalau malas berjalan kaki, boleh lah naik buggy dengan bayaran rm25 dan boleh memuatkan seramai 7 orang. Honestly ai cakap, kalau personal trip macam ai, better jalan kaki je. Nak naik turun bukit seratus kali pun tak apa. Nak masuk pagi keluar petang pun tak ada sesiapa nak marah.



Kena panjat tangga ni dulu sebelum sampai.



Nasib kami sangat baik hari itu. Kebetulan masa jalan-jalan tu ada pekerja Taman Warisan Pertanian sedang mengait buah rambutan. Rezeki kami, banyak buah rambutan yang diberikan kepada kami. Alhamdulillah. Kenyang terus. Ai boleh katakan, berjalan-jalan di dalam Taman Warisan sangatlah menyeronokkan kami. Asyik celebrate anniversary di shopping mall dan restoran kan, sesekali buat aktiviti begini, sangat seronok. Jom layan gambar dulu.



Kami jalan kaki guna map ni je.


Ciku-ciku. Favorite ni!


Banyak tempat cantik untuk bergambar.


Paddy in town. Mana nak dapat?


Ok, one thing yang korang kena tahu, kat dalam Taman Warisan Pertanian ni tak ada apa-apa untuk dibeli termasuklah makanan dan minuman. So, korang bawa lah siap-siap air atau apa-apa utuk dikunyah kalau korang jenis yang cepat lapar. Nak picnic pun boleh. But please make sure jangan buang sampah merata ya. Tapi jangan risau, kalau korang nak beli dan makan berat, ada je medan selera di luar Taman Warisan Pertanian tu. Harga biasa-biasa je. Yang penting sedap. Pagi lagi dah buka. Gerai buah-buahan pun ada berhampiran tempat letak kereta. Ai beli buah ciku rm5 sekilo. Kena lah tawar menawar. Puas lah makan berdua. Siap ada lebih.


Medan selera.


Gerai beraneka buah-buahan dan anak pokok.


Kalau korang masih tercari-cari aktiviti masa cuti, ai suggest korang pergi ke Taman Warisan Pertanian, Putrajaya ni. Kalau korang taknak atau tak boleh menaiki tangga, ada je laluan wheel chair. So, Taman Warisan Pertanian ni sesuai untuk sesisi keluarga. Alamat seperti di bawah.



Taman Warisan Pertanian, Putrajaya

No. 7, Jalan P16, Presint 16,
62150 Putrajaya.

Telefon: +603-8887 7772
Faks: +603-8887 5038
E-mel: twp@ppj.gov.my





Monday, 6 November 2017

HARUM MEWANGI SEPANJANG HARI DAN CIPTA DETIK "SCENT-SASI"

10:30 17
HARUM MEWANGI SEPANJANG HARI DAN CIPTA DETIK "SCENT-SASI"
Assalamualaikum and hye readers~



Perempuan dan kecantikkan memang tidak dapat dipisahkan. Keluar daripada rumah mesti nak nampak kemas dan cantik. Ai pun sama je macam gadis-gadis lain. Mesti nak melawa walaupun tak lawa pun. Kalau keluar rumah sekurang-kurangnya mesti nak tepek bedak kat muka. Itu kalau depan rumah tau. Kalau pergi kerja, pergi dating, hangout, tebal lah sikit make up tu. Dah make up, dah pakai baju cantik-cantik, mesti nak wangi-wangi kerana bau dapat mencipta daya tarikan penuh "scent-sasi" dan memberi impresi yang berkekalan.






ENCHANTEUR telah memperkenalkan wangian terbaru iaitu ENCHANTEUR PARIS PETITE PARFUME. Saiznya yang kecil, 9ml memjadikan wangian ini mesra beg tangan. Korang boleh bawa wangian ini kemana-mana di dalam beg tangan kerana wangian ini tidak memakan ruangan beg tangan korang. Nak lagi mudah? Korang selit je dalam poket seluar. Senang! Tak payah bawa handbag pun tetap boleh bawa wangian ini.


ENCHANTEUR PARIS PETITE PARFUME boleh didapati dengan empat pilihan bauan yang segar, iaitu Belle Amour dan Adore serta dua wangian baru iaitu Cheri dan Jolie yang lahir dari trend bunga semasa. Kalau tanya ai, ai sukakan bau Jolie dan Belle Amour. Dua bauan ini kena dengan selera hidung ai. Hehehe! Wangian ini direka dengan aplikasi bebuli atau roll on untuk mudahkan mencalit wangian pada bila-bila masa. Sesuai untuk wanita muslim kerana dirumus khas tanpa alkohol dan sifatnya yang mesra solat. Nak lagi rare? Korang boleh mix and match untuk dijadikan wangian signature.






ENCAHTEUR PARIS PETITE PARFUM, Jolie (Lovely) adalah kombinasi Rose, honey dan pear. Sesuai untuk bersantai bersama kawan-kawan dan insan yang istimewa. Aroma lembut dengan bauan bunga memberikan ketenangan ketika bersama pasangan.

ENCAHTEUR PARIS PETITE PARFUM, Cheri (Darling) adalah kombinasi apple, cherry blossom dan vanilla yang mampu membuat anda tersenyum sepanjang hari. Sesuai untuk anda yang ceria.

ENCAHTEUR PARIS PETITE PARFUM, Belle Amour (Beautiful Love) adalah kombinasi apple melon, blackcurrant dan pink rose Paris. Sesuai untuk suasana yang romantis. 

ENCAHTEUR PARIS PETITE PARFUM, Adore (Adorable) adalah kombinasi wild jasmine, pink mimosa dan golden pear. Sesuai untuk gadis yang elegan, anggun dan manis. Wangian ini mampu mencetuskan kegembiraan, keyakinan dan tarikan yang abadi.



Keempat-empat wangian ENCAHTEUR PARIS PETITE PARFUM ini sangat sesuai untuk anda yang inginkan suasana romantis bersama yang tersayang. Hanya calitkan pada nadi pada bila-bila masa yang korang inginkan. Dengan hanya RM9.90 (Semenanjung) dan RM10.40 (Sabah Sarawak) dan boleh didapati di Watsons, Guardian, AEON Wellness, Mydin, The Store serta pasaraya dan pasar mini di seluruh negara.






P/s : ENCHANTEUR merupakan rangkaian berkualiti berinspirasikan wangian dan produk penjagaan diri dari Paris. Wangian ENCHANTEUR dicipta khas untuk menyemarakkan saat kemesraan di dalam setiap perjalanan romantis seorang wanita.