2019 - Aisya Ismail

Friday, 27 September 2019

MY LOVE FROM THE STAR - KIM SOO-HYUN, JUN JI-HYUN

00:30 7
MY LOVE FROM THE STAR - KIM SOO-HYUN, JUN JI-HYUN
Assalamualaikum and hye readers.



Cerita fantasi lagi. Hahaha! Tak adalah fantasi sangat tapi memang tak tercapai dek akal lelaki datang dari planet lain dengan muka jambunya. Setahu ai, alien semua menakutkan. Ai tak plan pun nak tengok cerita ni sebenarnya sebab hero dan heroin dia macam kakak dengan adik. Jambu sangat heronya. Tapi dah tertengok sebab tak ada cerita yang menarik untuk ditonton. 




Sinopsis

My Love From the Star mengisahkan tentang Do Min-joon ( Kim Soo-hyun ), seorang alien yang turun ke bumi bersama alien-alien yang lain semasa Dinasti Joseon. Semasa di bumi, Min-joon telah menyelamatkan seorang gadis yang jatuh di tebing dan ketika itu juga alien-alien yang lain pulang ke planet asal tanpa Min-joon. Min-joon perlu menunggu selama 4 abad untuk pulang semula ke planet asalnya.


Min-joon yang memiliki kuasa luar biasa dari manusia di bumi memiliki perwatakan menarik, tetapi beliau lebih gemar bersendiri. Setiap sepuluh tahun Min-joon akan menukar identiti dan mencari tempat baru untuk didiami. Masa terus berlalu dan di abad ke-20, Min-joon bekerja sebagai seorang Professor dan mengajar di sebuah Universiti tempatan.


Masa yang ditunggu-tunggu akhirnya akan tiba. Kurang lebih tiga bulan, Min-joon akan dapat pulang ke tempat asalnya. Namun, tanpa dirancang Min-joon telah bertemu dengan Cheong Song-yi ( Jun Ji-hyun ), seorang pelakon terkenal yang menjadi jiran di sebelah rumahnya. Song-yi mempunyai iras gadis yang diselamatkan semasa Dinasti Joseon. Pelbagai cara dilakukan untuk menjauhi Song-yi kerana Min-joon ingin meninggalkan bumi, namun gagal. 




Ulasan

Drama ni drama kehidupan orang kaya-kaya. Hero heroin semua kaya, rumah cantik, muka cantik semualah cantik. Mesti korang berangan nak dapat teman lelaki yang jatuh dari langit juga kan? Lepas tu sempurna. Hahaha! Jangan nak berangan lebih-lebih tau sebab alien belum tentu wujud.


P/S : Kenapa drama Korea selalunya ada lebih dari satu tajuk?




aisyaismail

Sunday, 15 September 2019

SAYUR GORENG ANDAI DAPAT KU UNDUR MASA

00:30 23
SAYUR GORENG ANDAI DAPAT KU UNDUR MASA
Assalamualaikum and hye readers.



Dalam banyak-banyak resipi, ini resipi yang paling senang. Tak pandai masak pun boleh jadi. Korang jangan bandingkan dengan masak air, nasi, maggie atau telur tau. Hahaha! Selain masak nasi dan goreng telur, sayur goreng adalah masakan pertama yang mak ai ajar ai masak. Sayur tu ikut suka korang lah nak guna sayur apa. Sayur campur pun ok. Tapi ai lagi suka sayur hijau.




Bahan-bahan

1. Sayur
2. 1 biji bawang merah dihiris
3. 1 ulas bawang putih dihiris
4. Minyak masak
5. Air
6. Garam
7. Rencah ( Ayam racik / daging racik / ikan bilis / udang kering / sotong / udang )
8. Cili merah dihiris


Cara-cara

1. Potong sayur dan cuci bersih-bersih.
2. Panaskan dalam 3 sudu minyak masak.
3. Tumis bawang sehingga naik bau kemudian masukkan bahan rencah dan cili merah. Kacau-kacau sekejap.
4. Masukkan air mengikut banyak mana kuah yang korang nak. Masukkan garam secukup rasa. Serbuk perasa terpulang pada korang. 
5. Tunggu hingga kuah mendidih dan masukkan sayur. Gaul-gaul sekejap. Kalau suka makan sayur yang dah layur, tunggu lama sikit.
6. Siap untuk dihidang dan dinikmati.


P/s : Cili merah boleh juga dimasukkan bersama sayur. Kalau nak pedas, guna cili padi.




aisyaismail

Sunday, 8 September 2019

90 TAHUN DI PASARAN! ADA BOH.. ADA UMMPH!!

12:30 28
90 TAHUN DI PASARAN! ADA BOH.. ADA UMMPH!!
Assalamualaikum and hye readers.



Tidak kira pada musim panas mahupun musim hujan, antara benda yang sentiasa di fikiran adalah minum teh o panas-panas sambil mencari idea penulisan di blog. Bahangnya sentiasa melegakan tekak. Ada kajian mengatakan minum teh mampu menurunkan berat badan. Walaupun teh adalah kafein, namun teh boleh menghidratkan badan. Tak salah mencuba.




BOH pengeluar teh terkemuka di Malaysia

Terdapat lebih daripada 1500 jenis teh di seluruh dunia, namun teh yang menjadi pilihan sudah semestinya teh BOH. BOH telah menjadi pengeluar teh terkemuka di Malaysia sejak tahun 1929. Jenama teh yang mempunyai “experteas” di Malaysia selama 90 tahun. Bukan masa yang sekejap tau.


Selama 90 tahun BOH telah mampu bertahan di pasaran. Bermula dengan hanya teh biasa, sehingga sekarang BOH telah menjadi jenama yang dikenali ramai dan menjadi sebahagian daripada tradisi di Malaysia. Jenama teh yang berasal daripada Malaysia ini kini mampu membanggakan kita di persada antarabangsa.




BOH ada Ummph!

Setiap hirupan membuatkan kita merasa Ummph! Sebab itu tidak kira waktu makan pagi, makan tengahari, makan petang mahupun makan malam, teh BOH menjadi pilihan untuk diminum oleh seisi keluarga. Letak lah bersama apa sahaja makanan, pasti membuka selera.


Teh BOH sangat sesuai dihidangkan di dalam pelbagai majlis dan perhimpunan. Nama BOH itu sendiri sangat sinonim dengan rasa hebat di rumah, restoran mahupun di gerai di tepi jalan. Sejak dahulu lagi, rasa, aroma dan warna teh BOH tidak pernah berubah. Rasa dengan aroma yang menenangkan dan melegakan kehausan. 


Berkongsi bersama yang tersayang

Teringat masa zaman masih bersekolah dulu. Setiap pagi mak akan bancuhkan air the BOH sebelum pergi sekolah. Satu cawan teh ai kongsi bersama adik-adik yang turut sama bersekolah. Terasa nikmat berkongsi secawan teh bersama yang tersayang. 




Selama yang ai perasan, BOH adalah jenama teh pertama yang ai sedar ada di dalam rumah. Daripada bancuhan menggunakan serbuk teh, kini jauh lebih mudah dengan adanya BOH potbag. BOH potbag bukan sahaja senang untuk disediakan, malah menjimatkan masa ketika bersantai bersama keluarga dan rakan-rakan. Sebab itu lah BOH sentiasa menjadi pilihan.


BOH bukan sahaja untuk generasi yang terdahulu, BOH adalah untuk semua generasi. Budak kecil pun boleh bancuh BOH potbag sendiri. Pastikan di rumah korang pun ada BOH potbag untuk merasai aroma yang sama. Ada BOH.. ada Ummph!!




aisyaismail

Tuesday, 27 August 2019

ENVIDIA FLAWLESS ON-THE-GO UNTUK SOLEKAN YANG RINGKAS DAN PANTAS

12:30 19
ENVIDIA FLAWLESS ON-THE-GO UNTUK SOLEKAN YANG RINGKAS DAN PANTAS
Assalamualaikum and hye readers.



Sebagai seorang wanita, sudah semestinya ai salah seorang daripada yang tak lari dari mengenakan solekan setiap hari. Akan tetapi, ai lebih selesa dengan solekan yang ringkas. Bukan tak mahu bercantik-cantik untuk ke pejabat, tapi tak sanggup nak duduk berjam-jam di hadapan cermin setiap hari. Sukar untuk mencari produk kecantikan yang sempurna tetapi tidak rumit dan tidak memakan masa.


Baru-baru ini ai baru tahu wujudnya produk solekan semudah ABC. Tak perlu nak ambil masa yang terlalu lama di hadapan cermin. Produk itu adalah ENVIDIA FLAWLESS ON-THE-GO. Bila pertama kali dengar nama ENVIDIA ni, ai membayangkan produk kosmetik dari luar negara.  Rupa-rupanya tidak. ENVIDIA merupakan produk kosmetik dalam negara yang semakin dikenali.




ENVIDIA Flawless On-The-Go dicipta khas untuk wanita-wanita di luar sana yang gemarkan solekan yang ringkas tapi wajah tetap nampak flawless dan berseri. Dengan menginspirasikan jenama antarabangsa, ENVIDIA diyakini mesra solat dan sudah pun mendapat kelulusan daripada KKM. Produk dari ENVIDIA juga 100% vegan, tiada paraben dan alkohol. Bahan-bahan yang digunakan adalah rose canina, minyak aprikot, kelapa dan avocado yang diimport dari Eropah dan Amerika Utara.


Semua produk ENVIDIA telah dikilangkan dengan menggunakan kemudahan teknologi dan terkini di Korea Selatan yang mempunyai sijil GMP dan ISO yang telah disahkan. Mengapa di Korea Selatan? Kenapa tidak di Malaysia sahaja? Kerana Korea Selatan sememangnya terkenal dengan produk kecantikan dan sentiasa dipantau oleh pihak berwajib Korea agar sentiasa terjamin mutunya dan selamat untuk pengguna.


Produk-produk Envidia Flawless On-The-Go

5 in 1 Cream Foundation




Krim foundation 5 dalam 1 yang merangkumi SPF 50 PA +++, consealer, moisturizer, essence dan balm ini pernah memenangi 'Harper's Bazaar Beauty Arward 2018' dan 'Marie Claire Beauty Award 2019'. Dengan sapuan krim foundation 5 dalam 1 dari ENVIDIA ini mampu menutup cela dengan sempurna dan korang boleh skip banyak turutan solekan. Mudah dan menjimatkan masa. Krim foundation ini tahan lama dan didatangkan dengan span anti bakteria.

Flirty Pearl Shadow Stick




Shadow stick ini didatangkan dengan span khas untuk memudahkan sapuan pada mata. Kalis air dan tahan sehingga 8 jam.

Gorgeous Cream Cheek Stick




Blusher ini yang paling ai suka. Mengandungi balm untuk menyegarkan kulit dan didatangkan dengan berus sapuan microfiber yang lembut. Teksturnya licin dan tidak melekat. Gorgeous Cream Cheek Stick ini pernah memenangi 'Hot 100 Bazaar Beauty Award 2018' dan juga 'Marie Claire Beauty Award 2019'. Sangat-sangat mudah unuk digunakan.

Matte Liquid Lipstick




Matte liquid lipstick ini berpigmentasi tinggi dan ringan. Tahan sehingga 8 jam lamanya. Mudah kering dan tidak mengeringkan bibir.

No Smudge. Stay All Day Waterproof Gel Liner




Gel liner yang kalis air ini didatangkan dengan span khas untuk memudahkan sapuan. Hujungnya yang tajam dan lembut mudah untuk digayakan. Tahan sehingga 24 jam dan kalis air.


Produk ENVIDIA boleh dibeli di mana?

Produk ENVIDIA boleh dibeli di outlet-outlet di AEON dan SOGO. Untuk pembelian secara online boleh ke instagram dan facebook @envidiabeauty. Untuk maklumat lanjut, korang boleh layari www.envidia.com.my.




Sekarang tak perlu lagi nak buang masa dengan turutan solekan yang banyak. ENVIDIA Flawless On-The-Go dah cukup untuk membuatkan korang berasa yakin umtuk keluar rumah. Jadi apa tunggu lagi, cepat-cepat beli produk dari ENDIVIA untuk memudahkan solekan korang.




aisyaismail

Wednesday, 21 August 2019

DUA HARI SATU MALAM SERAMAI 22 ORANG DI VILLA 969, PORT DICKSON

00:30 8
DUA HARI SATU MALAM SERAMAI 22 ORANG DI VILLA 969, PORT DICKSON
Assalamualaikum and hye readers.



Masih terasa penat badan ai lepas balik dari bercuti di Port Dickson hujung minggu yang lepas. Pergi Port Dickson je pun, tapi dua hari satu malam di sana penuh dengan aktiviti. Yang pasti semua pun seronok.


Percutian pendek kali ini bersama keluarga Encik Husband. Selepas merancang dan memilih beberapa tempat selama beberapa bulan, akhirnya kami memilih Villa 969, Port Dickson sebagai destinasi hari keluarga kami. Jumlah semua sekali seramai 17 orang dewasa dan 5 orang kanak-kanak.




Villa 969, Port Dickson

Villa 969 terletak di tanah lot perumahan. Jalan masuknya betul-betul berhampiran Pantai Teluk Kemang yang popular tu. Kalau berjalan kaki dari villa ke pantai, memang berpeluh lah ketiak. Apa yang menarik di Villa 969 ini adalah kolam renang. Memang sesuai sangat untuk korang nak habiskan masa dengan keluarga di situ.


Terdapat 5 buah bilik yang selesa di villa ini. Setiap bilik diberi gelaran sebagai mummy, abang, kakak, adik dan juga baby. Kalau nak bandingkan dengan Erly Villa di Kuala Selangor yang kami pergi tahun lepas, Erly Villa jauh lebih besar dan cantik. Tapi macam ai cakap tadi, tarikan di Villa 969 adalah kolam renang selain ianya terletak di Port Dickson. Destinasi yang sangat popular untuk percutian di dalam Malaysia.


Di Villa 969 juga terdapat halaman yang luas untuk lakukan aktiviti berkumpulan. Antara aktiviti yang kami lakukan di halaman tersebut adalah permainan seperti tiup belon sampai pecah, baling belon, muzikal chair dan beberapa permainan lagi.


Gambar dari website Villa 969.

Selepas tamat semua permainan untuk petang Sabtu, semua menghabiskan masa berendam di dalam kolam sebelum sambung permainan di waktu malam pula. Yang lelaki pula sudah mula membakar arang untuk menu bbq. Tempat pemanggang, kipas dan arang sudah disediakan.


Malam itu juga kami adakan aktiviti tukar-tukar hadiah. Semua aktiviti di waktu malam kami lakukan di dalam rumah sahaja. Selepas tamat segala aktiviti, ada yang sambung berendam di dalam kolam, lepak sambil berborak dan ada yang masuk ke dalam bilik untuk tidur. Ai salah seorang daripada yang nak masuk tidur.


Bukan apa, ai ni sejenis susah nak tidur kat tempat baru. Memang dah tau akan terjaga beberapa kali di tengah malam, jadi ai cuba lah tidur awal walaupun hakikatnya mata ni tak nak lelap pun. Ai tetap tidur selepas pukul 12 juga.


Keesokkan harinya, selepas bersarapan dan berendam lagi di dalam kolam, kami bersiap-siap untuk pulang. Tepat pukul 12 tengahari kami keluar dari villa dan menuju ke Pantai Seri Purnama. Ai pertama kali pergi ke pantai ini.


Pantai Seri Purnama, Port Dickson

Kalau korang tak suka bersesak di Pantai Teluk Kemang, korang boleh pergi ke Pantai Seri Purnama. Orang tak ramai. Sama ada mereka tak tahu atau pun tak mahu ke situ. Tapi pantai ini tiada jualan barangan seperti di Pantai Teluk Kemang. Hanya ada sebuah kedai makan sahaja. Pergi ke mana-mana pun ada baik dan buruknya. Tak ada yang sempurna.




Selepas bermain layang-layang dan sesi bergambar, kami pulang ke rumah masing-masing dengan keletihan. Dan keletihan itu ai rasakan sehingga ke hari ini. Huh, faktor usia agaknya. Walau bagaimanapun, percutian bersama keluarga sentiasa menjadi percutian yang meriah dan menyeronokkan kalau korang bukan seorang yang anti sosial.




aisyaismail

Saturday, 17 August 2019

BLACK

12:30 8
BLACK
Assalamualaikum and hye readers.



Selain daripada drama Goblin, drama Black juga pernah viral semasa ditayangkan sekitar tahun 2017. Macam biasalah, ai tak layan benda-benda viral mengikut musim. Ai lebih kepada ikut mood. Kalau dah tak nak tu, korang pujuk lah macam mana pun, jarang ai terpedaya dengan pujuk rayu korang. Hehehe! Setahun selepas itu, barulah nak tengok sebab terbaca sinopsis macam best je. 




Sinopsis

Black mengisahkan tentang Kang Ha-ram (Go Ara), seorang gadis yang boleh meramal dan melihat cara kematian seseorang. Kebolehannya diketahui oleh seorang detektif, Han Moo-gang (Song Seung-heon) dan memintanya membantu dalam menyelesaikan satu kes. Pada mulanya Ha-ram enggan membantu, tetapi lama kelamaan beliau akur. Walau bagaimanapun, Moo-gang terkorban di dalam satu kejadian tembakan di sebuah pusat membeli belah.


Selepas kematian Moo-gang, Grim Reaper #444 (Kim Tae-woo) yang sedang menjejak kehilangan rakannya yang melarikan diri, memasuki ke dalam badan Moo-gang untuk memudahkannya menjejak rakannya tersebut. Orang lain ingatkan Moo-gang yang telah mati hidup kembali, hakikatnya itu adalah Grim Reaper #444 yang digelarkan sebagai Black. Black (Song Seung-heon) mula mengambil alih tugas Moo-gang sebagai detektif sambil menjejak roh tersebut.


Dalam mencari rakannya yang melarikan diri, pelbagai peristiwa dan tanda tanya terungkai. Black mula ingin mencari siapa dirinya sebelum menjadi Grim Reaper #444 dan apa kaitan dia dengan orang-orang di sekeliling Moo-gang. Ada juga diselitkan cerita cinta di antara Black, Ha-ram dan juga pengobanan. 


Ulasan

Mula-mula ai nak cakap cerita Black ni lambat. Banyak kali ai cepatkan drama tersebut. Haa, inilah kelebihan bila tak tengok di tv. Hehehe! Tapi, jalan cerita dia menarik sangat dan ai syorkan untuk korang tengok. Walaupun ai asyik cepatkan, tapi lepas tengok satu episod, nak tengok episod seterusnya sebab tertanya-tanya apa yang terjadi pada itu dan ini. Tipu lah kalau tak ada kisah cinta. Drama Korea kot. Tapi sikit je, sebab cerita ni memang tak fokus tentang cinta.


Lagi satu yang menariknya cerita Black ni, setiap watak yang diwujudkan bukanlah saja-saja. Semua watak berkait di antara satu sama lain yang akhirnya merungkai kepada satu persoalan yang paling besar, bagaimana kematian Black. Kelainan plot yang berubah dari semasa ke semasa menambahkan keseronokan dalam menonton. Kalau korang tak tengok lagi cerita Black ni, mesti korang tak akan menyangka punca kematian Black yang sebenarnya. 




aisyaismail

Thursday, 15 August 2019

BERCUTI DALAM LADANG - AGROFARMSTAY MELAKA

00:30 10
BERCUTI DALAM LADANG - AGROFARMSTAY MELAKA
Assalamualaikum and hye readers.



Bila bercakap tentang destinasi percutian, jarang sangat terlintas dalam kepala ai untuk bercuti di Melaka. Mana tidaknya, tak perlu bercuti pun ai memang dah selalu balik ke Melaka untuk melepaskan rindu pada mak dan baba di sana. Bila dah masuk rumah tu, memang berat kaki ai nak keluar balik.


Tanpa dirancang, ai dan Encik Husband telah pun membuat keputusan untuk menginap di Agrofarmstay Melaka pada cuti merdeka tahun lepas. Ya, ini cerita tahun lepas tapi ai baru nak ceritakan kat korang.




Kemas-kemas baju, kami balik rumah mak baba dulu dan keesokkannya barulah kami bergerak ke Agrofarmstay Melaka. Dekat je, dalam lima belas minit perjalanan. Tapi kami berdua sesat ya. Hahaha! Perjalanan terus jadi dekat satu jam. Semua waze punya pasal bawa jalan salah. Hahaha!


Di Agrofarmstay, korang boleh pilih untuk duduk di villa jika datang beramai-ramai atau di bilik untuk yang tidak ramai. Ai pilih bilik sahaja. Untuk dua orang je kan, tak kan lah ai nak duduk villa berdua je. Tapi jujur ai cakap, villa dia cantik dan besar. Tapi di bahagian dalam tak tahu lah sebab ai tak masuk.


Bilik yang kami duduk biasa-biasa je. Bayangkan macam korang duduk dalam homestay dekat kampung. Suasana di Agrofarmstay Melaka ni memang macam dalam kampung. Malam-malam sejuk dan bunyi cengkerik memang tak putus-putus. Pemandangan dia, segar mata memandang. Terutamanya di waktu pagi. Ahhhh! Rindunya suasana kampung!






Agrofarmstay ni pada ai lebih sesuai untuk korang yang sukakan aktiviti. Kalau datang secara berkumpulan memang seronok sebab konsep dia macam homestay dan bukannya hotel. Makan minum korang kena cari di luar kerana tiada kafe atau restoran di situ. Tapi untuk yang duduk di villa, ada dapur dan korang boleh masak sendiri. Kalau korang malas nak masak, khidmat katering ada disediakan. Tapi dah nama pun katering, kalau datang berdua, takkan nak katering juga.


Kalau korang pergi Agrofarmstay ni, jangan lupa bawa tuala mandi ya kerana tuala tidak disediakan. Jangan datang dengan harapan dilayan macam di hotel pula. Kalau nak layanan yang macam tu, lebih baik korang cari hotel je.




Perkara yang korang tak perlu risau di sini adalah aktiviti. Banyak aktiviti yang boleh dilakukan seperti memancing, sukaneka, berkayak, aktiviti kerohanian dan macam-macam lagi. Korang hanya perlu tempah aktiviti itu terlebih dahulu sahaja. Kolam renang pun ada. Tapi macam ai cakap tadi, jangan lupa bawa tuala mandi sendiri. Nak menunggang kuda pun ada. Tapi masa ai pergi tahun lepas, jurulatih kuda tak ada, jadi ai tak boleh nak naik kuda. Sekarang ai tak pasti lah dah ada ke belum.


Kawasan di Agrofarmstay Melaka memang sangat luas. Sesuai sangat untuk buat hari keluarga atau reunion. Ada dusun dan haiwan ternakan seperti kuda, kambing, ayam, itik dan arnab. Bolehlah kenalkan kat anak-anak korang. Yang duduk kat bandar tu, asyik tengok dalam buku je kan. Kalau nasib korang baik datang semasa musim buah-buahan, korang boleh makan buah di situ. Tapi tak boleh bawa keluar.






Oh ya, ai suka konsep dewan di Agrofarmstay Melaka. Dewannya berkonsepkan terbuka. Macam pondok yang besar. Dan di sana juga korang boleh adakan acara bergambar di pelbagai lokasi. Tapi sila perhatikan anak-anak korang setiap masa. Seronok memang seronok, keselamatan harus dijaga. Jangan bagi mereka bermain sendirian. Lebih-lebih lagi berhampiran tasik.





Untuk ke Agrofarmstay Melaka, korang hanya perlu waze je. Jangan terlepas simpang macam kami tau. Lepas tu salahkan waze yang bagi salah jalan. Hahaha!




aisyaismail

Thursday, 8 August 2019

AYAM SWEET SOUR ADUHAI SERIBU KALI SAYANG

00:30 9
AYAM SWEET SOUR ADUHAI SERIBU KALI SAYANG
Assalamualaikum and hye readers.



Rasa Ayam Sweet Sour Aduhai Seribu Kali Sayang yang ai nak kongsikan ni ada ala-ala rasa ayam masak merah. Cuma resipi ni masam sikit lah. Dah nama pun sweet sour kan, tak kan nak rasa masin pula. Hehehe! Ai suka sangat makan ayam masak merah, tapi setiap kali masak sendiri mesti rasa dia pelik. Dapat yang lebih kurang rasa pun dah ok lah kan.




Bahan-bahan

1. 1/4 ekor ayam dipotong kecil
2. 1 sudu makan serbuk blackpeper
3. Minyak masak
4. 2 sudu makan cili kisar
5. 1 biji sederhana bawang merah diracik kecil
6. 1 ulas bawang putih diracik kecil
7. 1 biji bawang besar dipotong besar
8. 1 sudu makan sos tomato
9. 2 sudu makan so cili
10. 1 sudu makan minyak ikan
11. 1 inci halia dihiris
12. Air secukupnya
13. Garam secukup rasa
14. 1 sudu teh gula
15. Sedikit sayur



Cara-cara

1. Gaulkan ayam bersama serbuk blackpaper dan perapkan dalam setengah jam.
2. Panaskan minyak dan goreng ayam yang telah diperap tadi. Kalau suka garing boleh garingkan, kalau tidak cukup sekadar ayam itu masak.
3. Keluarkan minyak gorengan ayam tadi dan tinggalkan sedikit untuk menumis. Tumiskan cili kisar bersama bawang merah dan bawang putih yang telah diracik sehingga garing.
4. Masukkan halia, sos cili, sos tomato dan minyak ikan dan gaulkan sehingga pecah minyak.
5. Masukkan air dan kacau-kacau sehingga mendidih. Air ikut sukatan kuah yang korang nak. Tapi jangan banyak sangat, nanti kuah jadi cair. Kalau air korang terlebih, biarkan lama sedikit sehingga kuah pekat semula.
6. Masukkan ayam yang telah digoreng tadi dan gaul-gaulkan sehingga sebati.
7. Masukkan bawang besar, gula dan garam secukup rasa dan sedikit sayur. Sayur tu ikutlah korang suka sayur apa. Ai letak sayur hijau je. Sebab sayur tu memang ada dalam peti ais. Gaul-gaulkan sehingga sempurna.
8. Siap untuk dihidang.




aisyaismail

Sunday, 4 August 2019

SEMANGAT UNTUK HARI ESOK

17:27 14
SEMANGAT UNTUK HARI ESOK
Assalamualaikum and hye readers.



Akhir-akhir ni badan ni rasa lesu je. Lemau! Rasa macam nak buat apa-apa pun malas. Mungkinkah kerana faktor usia? Tak mungkin! Ada makcik pakcik yang berumur lewat 50an pun masih aktif dan bertenaga. Apalah sangat kita yang masih muda walaupun bukan di dalam kategori belia lagi.


Dalam tahun ni, ai rasa ai dah menjaga makan sebaik mungkin. Ai dah kurangkan makan makanan segera dan juga makanan ringan. Mee segera tu, boleh dikira dengan jari berapa kali je ai makan. Nak terus buang tabat makanan tak sihat tu memang susah lah sebab pergi mana-mana pun ai akan jumpa makanan-makanan yang tak sihat ni.


Bila ai termenung dan merenung ke luar jendela, mulalah banyak berfikir. Ai tak sihat ke? Sakit ke? Macam-macam perkara negatif masuk dalam kepala ni. Tak ada benda yang baik. Sebab tu ai tak suka mula berfikir. Tapi apa nak jadi kalau tak nak berfikir?


Mungkin badan ai lesu kerana ai tak bersenam. Bukan kurang ya, tapi memang langsung tak bersenam. Setakat naik turun tangga je lah. Nak jalan kaki lebih sikit pun malas. Cuaca panas kan. Hehehe! Kena buat sesuatu ni. Esok nak mula berjogging lah. Buat masa ni senaman ringan dulu kat rumah. Takut terkejut pula tiba-tiba berjogging.




Harapnya azam ni bukan hanya tinggal azam seperti azam-azam yang sebelum ni. Dah nekad habis nak amalkan gaya hidup sihat. Jaga makan jaga senaman, in syaa Allah badan ni akan lebih bertenaga. Ada juga rasa nak ikuti program kuruskan badan, tapi sebab nak stamina je lah. Bukan nak kurus pun. Tapi memandangkan ai susah nak ikut jadual yang ditetapkan, ai jadi malas. Malas lagi!


Kita tengok je lah esok jadi nak jogging ke tak. Harap mood tak kelaut. Dan semoga lepas ni takde lah rasa malas lagi nak buat semua benda. Chaiyokk!




aisyaismail

Friday, 2 August 2019

WAJAH BARU BEDAK AGNESIA DENGAN WANGIAN YANG MENYEGARKAN

16:29 12
WAJAH BARU BEDAK AGNESIA DENGAN WANGIAN YANG MENYEGARKAN
Assalamualaikum and readers.



Sebut sahaja bedak Agnesia, ai terus teringatkan bedak dalam tin empat segi yang mak ai akan lumur di kulit ai setiap kali ai mengalami kegatalan. Sampai sekarang pun ai masih gunakannya, tapi dah tak jumpa lah yang dalam tin macam dulu.


 Bedak Agnesia


Lebih 80 tahun berada di pasaran

Bedak Agnesia ni dah boleh sangat kalau nak digelarkan sebagai bedak legend. Kenapa ai cakap bedak legend? Sebab jenama Agnesia sudah lebih 80 tahun berada di pasaran. Maknanya zaman atuk nenek kita dulu pun dah ada bedak ni.


Selalunya, barang yang bertahan lama di pasaran adalah barang yang lebih bagus dari yang baru. Kalau tak, takkan lah produk itu bertahan berpuluh tahun lamanya. Betul tak? Banyak je produk yang tak kekal di pasaran dan tak banyak yang bertahan. Agnesia salah satu jenama yang mampu bertahan  di dalam pasaran.


Wajah baru dengan wangian yang menyegarkan

Bedak Agnesia sekarang sudah berwajah baru di bawah rangkaian Beau Care dengan haruman lavender dan ros yang pasti menenangkan. Ai lebih suka bau lavender. Tapi, ada juga yang lebih gemarkan bau ros. Ikut selera bau masing-masing.


 Bedak Agnesia


Jenama bedak Agnesia tidak mengandungi asbestos dan terbukti mampu untuk membasmi 99.9% bakteria. Rumusan bedak Agnesia Hygiene Care memang terkenal dengan melegakan dari kegatalan kerana ia mengandungi bahan pelindung serta anti bakteria dengan 25% Zink Oksida dan 0.5% Chlorohexidine.


Bedak ini juga mampu menyerap lembapan yang berlebihan pada kulit. Maklum sahaja lah, cuaca di Malaysia ni memang senang buat badan kita berpeluh. Bedak Agnesia merupakan pilihan yang terbaik kerana mampu menyegarkan dan mengeringkan kulit. Kering daripada kelembapan dan gatal tau. Bukan kering yang sampai dehidrasi. Jangan silap ok.


Bedak Agnesia disahkan halal

Paling penting, bedak Agnesia sudah disahkan Halal. Jadi, tak perlu perlulah korang nak risaukan tentang isu halal dan haram bedak ini. Bedak Agnesia sangat sesuai dan elok digunakan setiap kali selepas mandi. Bedak ini juga selamat dan sesuai untuk kegunaan anak dan juga seisi keluarga.

Kebetulan kakak ai tengah mengandung anak yang ketiga. Masa ai letak gambar bersama bedak Agnesia di instagram, dia minta ai hadiahkan satu set bedak ini untuk kelahiran anaknya nanti kerana dia memang gunakan bedak ini sejak anak yang pertama. Bedak Agnesia mampu milik, jadi ai tak ada masalah untuk hadiahkan kepadanya.


 Bedak Agnesia



Di mana bedak Agnesia boleh didapati?

Tak susah pun nak cari bedak Agnesia ni. Rangkaian bedak Agnesia boleh didapati di semua farmasi utama, Aeon Wellness, pasar raya besar seperti Mydin dan juga 99 Speedmart. Untuk sebarang maklumat lanjut, sila layari https://www.facebook.com/AgnesiaMY/.




aisyaismail

Tuesday, 16 July 2019

DESCENDANTS OF THE SUN

11:30 10
DESCENDANTS OF THE SUN
Assalamualaikum and hye readers.



Semasa viral #songsongcouple, ai blur tak tahu apa benda tu. Yang ai tahu pasangan artis korea berkahwin dan hashtag itu terus menjadi viral. Ai tak kenal pun  #songsongcouple tu. Tapi selepas ai tengok cerita Descendants Of The Sun, barulah ai tahu pasal mereka berdua ni. Hah, nak cakap ai lambat lah tu. Hahaha! Ai mengaku memang ai lambat. Tapi tak adalah lambat sangat sebab ai dah tengok tahun lepas.




Sinopsis

Descendants Of The Sun mengisahkan tentang Yoo Si-jin (Song Joong-ki), seorang kapten unit Angkatan Khas di Korea Selatan. Si-jin dan rakan setugasnya, Sarjan Major Seo Dae-young (Jin Goo) menangkap seorang pencuri motosikal, Kim Gi-bum (Kim Min-seok). Gi-bum telah tercedera semasa penangkapannya dan dihantar ke hospital. Dae-young yang menyedari telefon bimbitnya telah dicuri oleh Gi-bum pergi ke hospital bersama-sama Si-jin untuk mendapatkan telefon tersebut.


Si-jin telah bertemu dengan Dr Kang Mo-yeon ( Song Hye-kyo) di hospital untuk kali pertama dan terus tertarik dengan Mo-yeon. Mo-yeon pula telah tersilap menganggap Si-jin adalah salah seorang penjenayah kerana dia digelar sebagai 'Big Boss'.


Si-jin dan Mo-yeon mula menjalinkan hubungan. Sepanjang perhubungan mereka, janji temu mereka selalu terganggu  oleh kerja-kerja rahsia pasukan khas Si-jin. Ditambahkan dengan perbezaan mereka sebagai seorang askar yang membunuh untuk melindungi nyawa sementara Mo-yeon sebagai seorang doktor sentiasa berusaha untuk menyelamatkan nyawa tidak kira siapa sahaja pesakitnya itu menyebabkan akhirnya mereka berpisah.


Beberapa bulan kemudian, Si-jin dan Mo-yeon bertemu semula apabila mereka ditugaskan di tempat yang sama di Uruk. Mo-yeon mula faham akan kerja dan tanggungjawab yang dipikul oleh Si-jin demi negara yang tercinta. Mereka akhirnya bersama semula semasa berada di Uruk.




Ulasan

Ai rasa, Descendants Of The Sun ni drama Korea yang paling best dalam banyak-banyak drama yang ai pernah tengok. Asyik tengok cerita orang kaya bercinta dengan orang miskin lepas tu cinta terhalang oleh orang tua dan ada perempuan atau lelaki yang cuba nak rampas hero atau heroin. Jalan cerita dan konflik yang dipaparkan pun tak bosan. Sentiasa berdebar-debar nak tunggu episod yang seterusnya. Ai syorkan korang tengok drama ni. Terbaik.




aisyaismail

Saturday, 13 July 2019

ENCORE MELAKA - TEMPAT YANG WAJIB DILAWATI DI MELAKA

12:30 27
ENCORE MELAKA - TEMPAT YANG WAJIB DILAWATI DI MELAKA
Assalamualaikum and hye readers.



Akhirnya... Ai dah sampai juga ke Encore Melaka. Selalunya ai tengok je gambar kawan-kawan di instagram mahupun facebook. Cool teruk tempat dia dalam gambar. Putih suci tepi laut pula tu. Memang cantik dan luas mata memandang.


Ai memang selalu lambat sikit dengan benda atau perkara yang tengah popular ni. Malas nak bersesak dengan orang ramai. Lokasi cantik pun boleh jadi serabut. Macam tengok wayang juga lah. Bila keadaan dah reda, orang pun dah tak berpusu-pusu sangat nak pergi, waktu itu baru lah ai pergi.




Encore Melaka

Mesti korang dah tahu lebih awal dari ai apa bendanya Encore Melaka ni kan? Kalau korang masih tak tau tempat apa ni, meh ai nak bagi tau. Ramai yang ingatkan Encore Melaka adalah panggung wayang. Tapi buka ya. Encore Melaka adalah pentas teater.


Korang tau Istana Budaya atau Sydney Opera House? Hah macam tu juga lah dengan Encore Melaka ni. Tapi selalunya kita hanya tengok prop di atas pentas bertukar-tukar setiap kali bertukar lokasi, di Encore Melaka platform penonton yang akan berpuutar sebanyak 360 darjah.


Kiri kanan depan belakang adalah pentas teater. Dan kalau korang lambat masuk, korang akan rugi kerana laluan masuk tidak boleh digunakan dan korang perlu menunggu kira-kira 20 minit sebelum dibenarkan masuk ke dalam.


Tiga pintu itu adalah laluan masuk sebelum ditutup untuk memulakan persembahan.


Buat masa ini, Encore Melaka hanya menayangkan satu jenis cerita sahaja. Akan datang In Syaa Allah akan ada pelbagai cerita yang lebih menarik lagi. Kalau korang ada produksi dan nak buat pementasan di Encore Melaka pun boleh. Apa ai boleh katakan, pentas Encore Melaka memang canggih. 


Unfold Stories Behind Melaka Inheritance

"Ini adalah kapal." "This is ship." "这是一艘船。" Kalau korang dah pergi ke Encore Melaka dan tengok teater Unfold Stories Behind Melaka Inheritance, mesti korang kenal tiga ayat ni. Ya betul, ayat pembuka teater tersebut.


Teater ini menggabungkan tujuh cerita yang menarik penonton kembali ke zaman dahulu Melaka. Penonton akan disajikan dengan dialog dalam Bahasa Melayu, Bahasa Inggeris, Bahasa Mandarin, Bahasa Tamil, dialek tempatan dan Portugis untuk mencerminkan keharmonian pelbagai bangsa yang ada di negeri Melaka.




Kalau tanya ai, ai akan cakap teater ni menarik. Bukan kerana jalan cerita, tetapi kerana cara jalan cerita ini dipersembahkan. Daripada muzik, tarian sehingga ke prop semuanya ai suka. Paling gempak pada ai semasa adegan sewaktu hujan. Air betul ok!




Tapi hebat mana pun teater ni, kalau korang tak minat teater dan apatah lagi sejarah, korang akan rasa bosan sepanjang menyaksikan teater tersebut.


Senibina dan landskap yang cantik

Perkara yang paling menarik di Encore Melaka adalah senibina bangunan nya sendiri. Dinding yang putih bersih dan seperti sisik ikan itu menarik untuk dijadikan lokasi bergambar. Para instagrammers suka lah kan tempat-tempat macam ni. Tepi laut pula tu. Haritu ai beruntung, sebab ai dapat tengok sunset yang cantik.




Pada sesiapa yang nak bercuti di Melaka, jangan lupa masukkan Encore Melaka di dalam senarai tempat yang wajib korang lawati. Oh ya, di Encore Melaka belum ada tempat makan yang korang boleh lepak sambil makan tau. Kalau nak berada lama di situ, jangan datang dengan perut kosong. Dan korang juga dilarang untuk mendekati laut. Ini amaran keras! Dikhuatiri korang terjatuh ke dalam laut pula nanti.


Melaka International Cultural Night

Pada hari yang sama ai berada di sana, Encore Melaka ada mengadakan Malam Kebudayaan semperna ulangtahun Encore Melaka yang pertama. Dapat lah ai tengok jualan hasil karya seni dan juga tarian kebudayaan negeri Melaka.




Kebanyakan jualan di situ adalah hasil seni buatan tangan para pembuatnya. Siap ada yang buat secara terus di situ. Nasib baik ai beringat, kalau tak mesti dah beli macam-macam sebab cantik. Lepas tu simpan je di rumah jadikan hiiasan dinding.




Waktu Tayangan

Isnin hingga Sabtu - 5.30 pm dan 8.30 pm
Ahad                      - 2.30 pm dan 5.30 pm


Macam ai cakap tadi, ini teater dan bukannya panggung wayang. Jadi, datanglah sebelum pintu ditutup. Rugi tau tak dapat tengok permulaan cerita. Abang-abang sado main drum. Hahaha!


Harga Tiket

Standard       - RM128 untuk pemegang mykad dan RM148 untuk tanpa mykad.
Premium       - RM228 untuk pemegang mykad dan RM248 untuk tanpa mykad.
VIP               - RM528 untuk pemegang mykad dan RM568 untuk tanpa mykad.
Wheelchair   - RM98 untuk pemegang mykad dan RM98 untuk tanpa mykad.


Sempena ulangtahun yang pertama, Encore Melaka ada diskaun dengan hanya RM77 untuk dua orang sepanjang bulan Julai. Harga ini untuk tempat duduk Standard dan Premium. Siapa cepat dia dapat lah tempat duduk yang best. Korang boleh juga buat pembelian di shopee dengan klik je link ni  https://bit.ly/2YkOWR8. Kalau cepat confirm dapat tempat duduk premium.


Untuk pembelian tiket boleh layari https://encore-melaka.com/ticketsonly/ atau hubungi mereka di talian +6062707777. Sebarang keterangan lanjut pula korang boleh layari https://encore-melaka.com atau hubungi +062707700.


Encore Melaka

No. 3 Jalan KSB - Impression 8,
Impression City @ Kota Syahbandar,
75200 Melaka, Malaysia


06-2707700 ( Customer Service )
06-2707777 ( Tiket )




aisyaismail

Friday, 5 July 2019

SUKA ATAU TIDAK, AMBIL SAHAJA

11:30 11
SUKA ATAU TIDAK, AMBIL SAHAJA
Assalamualaikum and hye readers.



Pergi bercuti memang seronok. Yang tak seronok bila ada yang mengirim barang bermacam-macam dengan bermodalkan air liur. Terpulang kepada individu yang pergi bercuti tersebut sama ada nak membeli barangan yang dikirim ataupun terus-terang sahaja yang korang nak duit untuk kiriman itu.


Kalau ai, setakat murah-murah tu boleh lah dahulukan duitnya. Tapi kalau dah sampai beratus beribu, tak bagi duit memang tak ada lah barang. 


Korang mesti selalu terima ole-ole dari keluarga dan kawan-kawan yang pergi bercuti kan? Seronok sebenarnya berkongsi kegembiraan ni. Tapi kalau tak cukup modal tak perlulah beriya juga nak keluarkan modal untuk berikan sesuatu kepada kawan-kawan.




Pernah tak korang tolak pemberian tersebut dengan alasan sudah ada atau tidak memerlukan barangan tersebut? Pada ai, kalau korang dah ada sepuluh barang yang sama sekalipun, ambil lah ole-ole tersebut. Bukan barangan terpakai pun, malah dibeli di tempat yang jauh.


Ada orang yang fikir, dari tak guna barang tu baik bagi pada orang lain. Tapi fikirlah apa perasaan orang yang beli tu. Dia pergi jauh-jauh dan ingat pada kita, tapi kita tolak barang dia. Kalau perkara ni terjadi pada ai, ai dah tak akan belikan apa-apa untuk sesiapa yang tolak ole-ole dari ai tu.


Tak salah pun kalau korang ambil je ole-ole yang diberi tu. Pastu simpan lah. Jika perlu untuk bagi pada orang lain, korang bagi. Yang penting korang terima ole-ole tu dengan senang hati dan sudah tentu si pemberi berasa senang hati. Kita hormat pemberian orang dan orang akan hormat kita. Sekian luahan untuk hari ini.




aisyaismail

Tuesday, 18 June 2019

HALAL KE HARAM?

13:19 31
HALAL KE HARAM?
Assalamualaikum and hye readers.



Di sosial media sedang hangat diperdebatkan tentang isu halal 'bubble tea'. Dari tak kenal terus jadi popular disebabkan isu tersebut. Korang dah cuba minuman bubble yang sedang viral tu ke belum? Rupa-rupanya banyak jenama minuman bubble yang ai masih tak tahu dan baru tahu ada dalam Malaysia ni.


Semalam, waktu makan tengahari, ai pergi ke Family Mart. Ai memang suka roti-roti yang dijual di Family Mart walaupun harganya agak mahal jika nak dibandingkan dengan roti-roti biasa yang dijual di kedai lain. Takpe lah, bukan selalu pun ai rajin nak menyinggah ke Family Mart tu.


Kebetulan, kafe The Alley terletak selang beberapa kedai daripada Family Mart. Dan kebetulan juga ai memang teringin nak minum mango smothies. Jadi ai pun singgah lah sekejap. Malang nya ai kena tunggu 20 minit untuk mango smothies tersebut. Memang tak rajin ai nak tunggu 20 minit. Lama tu.  


Dah alang-alang dah ada di situ, ai beli lah Brown Sugar Deer Cream Brulee. Menu The Alley yang tengah popular tu. Ai minta tanpa bubble. Bila air siap, ai terus ambil dan balik ke pejabat. Rupa-rupanya dia tetap letak bubble dalam air ai. Jenuh ai nak kena asingkan bubble dari air. 




Untuk pengetahuan korang, ai memang tak minum teh susu dan ai juga tak makan bubble hitam tu. Sebab tu bila 'bubble tea' tengah viral, ai tak menjadi salah seorang yang nak kan menu tersebut. Brown Sugar Deer Cream Brulee ni bukan teh dan itu pun ai baru tahu. Hahaha! Sedap tapi mungkin ai dah tak beli lagi kot. Satu sebab manis dan dua ai fobia dengan bubble dalam air tersebut. Kalau betul-betul teringin nanti baru ai akan fikirkan nak beli lagi atau tidak.


Isu halal bubble tea dah selesai ke belum? Ai tak dengar pula isu ini dah selesai. Tapi kenape ai pergi beli juga? Pada ai mudah sahaja, air tersebut dikatakan tidak halal kerana tiada sijil halal. Tak ada juga sebarang kenyataan dan bukti yang menyatakan air tersebut haram. Selagi korang yakin air tersebut halal, korang minum lah. Tapi kalau korang rasa was-was, jangan minum. Mudah kan? Tapi jangan lah benda atau perkara yang dah terang-terang haram korang nak halalkan pula!




aisyaismail

Thursday, 13 June 2019

SELAMAT HARI RAYA DARI AI UNTUK SEMUA

12:28 27
SELAMAT HARI RAYA DARI AI UNTUK SEMUA
Assalamualaikum and hye readers.



Selamat Hari Raya maaf zahir dan batin ai ucapkan kepada semua pembaca dan penyokong blog aisyaismail.com. Tanpa korang semua, siapa lah ai ini. Ecewahh! 




Dah masuk hari raya yang ke-9 baru nak wish. Apa boleh buat, ai cuti raya selama sembilan hari, maka hari raya ke-9 lah baru ai update blog. Tapi bukan sebab raya sangat pun, tapi ai memang sejenis tak suka buat kerja bila balik kampung sebab banyak kerja rumah nak kena buat.


Macam mana hari raya korang tahun ni? Meriah ke tidak? Ai biasa-biasa je. Hari raya pertama di rumah mertua dan hari raya ketiga pulang beraya di Melaka. Tapi kemeriahan bersama keluarga tersayang tu tak pernah kurang. Hehehe!


Tak kira meriah atau tidak raya korang, apa yang penting jaga diri dan jagalah kesihatan. Selalu ingat insan yang tersayang. Makan biar berpada-pada. Jangan pentingkan keinginan sahaja tau. Untuk korang yang beraya di Kuala Lumpur, Shah Alam dan kawasan sekitarnya, kalau ada buat rumah terbuka jangan lupa jemput ai tau. Terbuka langkah kaki ni nak pergi ke rumah korang.




aisyaismail

Friday, 17 May 2019

TIPS UNTUK PILIH BAJU RAYA

12:30 11
TIPS UNTUK PILIH BAJU RAYA
Assalamualaikum and hye readers~



Raya dah nak dekat sangat ni. Apa persiapan yang korang dah buat? Baju? Mesti rata-rata pembaca blog ai dah siapkan baju raya. Yang tempah baju dekat tailor tapi masih belum siap tu, jangan lupa tanya khabar baju korang tau. Takut tak siap je. Huhuhu! Saja bagi korang cuak.


Selalunya bila tiba hari raya, yang menjadi keutamaan dalam persiapan adalah baju raya untuk golongan muda dan juadah raya untuk golongan yang tua.  Yang ramai ada anak-anak yang masih dibawah tanggungan tu, keutamaan selalunya diberikan kepada anak-anak.


Hitam merah jadi pilihan tema raya tahun lepas.

Zaman sekarang ni, bermacam-macam rekaan baju raya yang diperagakan setiap tahun. Ada yang melaram seperti di pentas peragaan dan ada juga yang berserdahana. Yang rekaan baju raya mengalahkan artis  pun ada. Tahun ni ai boleh katakan adalah tahun batik. Sana-sini iklan baju raya batik.


Tak dinafikan baju raya sangat penting semasa tibanya hari raya. Kalau tiada baju raya terasa tidak lengkap untuk keluar beraya. Tetapi apa yang perlu dititikberatkan untuk bergaya di pagi raya? Selera masing-masing, tapi selera yang membuatkan diri sendiri tidak selesa sehingga orang lain terseksa perlu dielakkan.


Jenis fabrik

Fabrik salah-satu penentu hasil baju raya seseorang. Fabrik yang sering menjadi pilihan di pagi raya adalah seperti cotton, satin, chiffon dan como crepe. Ai sendiri gemar memilih kain jenis cotton. Dulu zaman badan macam rangka, suka juga dengan chiffon. Tapi sekarang, cotton lebih selesa. Pilih fabrik yang betul penting supaya baju tidak panas dan tidak selesa di badan.


Corak

Kita sedia maklum yang corak jalur menegak sesuai untuk yang berisi dan jalur melintang sesuai untuk yang bertubuh kurus. Tapi, takkan nak pakai baju corak jalur sahaja kan untuk bergaya di pagi raya. Korang tahu tak yang corak mampu menyerikan baju raya korang? Jadi pilih lah corak-corak lain seperti flora, geometrik atau apa-apa yang korang suka. Tapi corak besar akan menampakkan korang mengembang sedikit. Nak selamat pilihlah baju yang tiada corak.


Rekaan baju raya 2019 oleh Misslily Shop. Rekaan yang simple dan lari dari tema batik. Klik gambar.


Warna yang bersesuaian

Setiap kali nak raya, mesti ada yang dah membuat perancangan awal tema baju raya. Yang suka sedondon bersama keluarga lagi meriah. Pilihan warna haruslah mengikut kesesuaian semua orang. Bukan pilih disebabkan suka sahaja. Warna yang kita suka pakai tak semestinya sesuai untuk kita atau orang lain. Selalunya yang berkulit cerah tiada masalah dalam pemilihan warna. Untuk yang berkulit gelap, pilihlah warna-warna pastel. Elakkan warna-warna yang terang.


Rekaan yang sesuai

Kalau tanya ai, ai lebih sukakan baju-baju tradisional seperti baju kebaya, baju kurung biasa, kurung riau dan kurung kedah. Malah, baju pertama yang ai jahit untuk diri sendiri adalah baju kebaya. Selain itu baju peplum, jubah dan kurung moden juga menjadi pilihan ai. 

Ai kagum melihat gadis-gadis yang beraya dengan memakai rekaan berlapis-lapis dan berkasut tumit tinggi runcing. Lebih-lebih lagi di kawasan kampung. Hebat meraka menahan panas dan bergetar-getar kaki nak berjalan di atas tanah yang tidak rata. Kalau yang beraya naik turun kereta sahaja tiada masalah. Tapi, penting ke pakai kasut tumit tinggi kalau berjalan tak sampai sepuluh langkah?


Tidak terlalu ketat

Keselesaan adalah keutamaan. Kalau boleh janganlah pakai baju yang terlalu ketat. Susah untuk nak berjalan. Lagipun baju ketat akan membuatkan korang lebih cepat berpeluh. Kalau berpeluh, pasti korang tak selesakan. Jadi, janganlah pakai pakaian yang terlalu ketat.


Pada sesiapa yang masih belum dapat idea nak pilih baju raya, korang cuba lah gunakan tips yang ai bagi ni. Masih sempat nak cari sekarang. Biar lambat asalkan ada baju raya yang bersesuai.




aisyaismail

Monday, 13 May 2019

YANG MENIAGA ONLINE, JANGAN HANYA TUNAIKAN ZAKAT FITRAH SAHAJA

12:30 7
YANG MENIAGA ONLINE, JANGAN HANYA TUNAIKAN ZAKAT FITRAH SAHAJA
Assalamualaikum and hye readers.



Dah lebih seminggu kita menjalani ibadah berpuasa di bulan Ramadhan yang mulia ini. Korang dah tunaikan zakat fitrah ke belum? Waktu wajib bayar zakat fitrah adalah apabila terbenam matahari akhir Ramadhan sehingga terbit matahari satu Syawal. Tapi korang boleh je bayar sepanjang bulan Ramadhan ni kalau takut tak sempat nak tunaikan pada waktu wajib. 




Apa itu zakat?

Bila bercakap pasal zakat, korang tahu tak apa itu zakat? Ke korang bayar je sebab wajib dibayar? Zakat adalah mengeluarkan harta yang tertentu dengan kadar dan syarat-syarat yang tertentu dan untuk diagihkan kepada golongan yang tertentu. Dalam erti kata lain, zakat wajib dibayar oleh orang-orang yang memenuhi syarat wajib untuk membayar zakat. Berdosa besar bagi mereka yang mampu tapi dengan sengaja meninggalkan kewajipan membayar zakat.


Jenis-jenis zakat

Zakat Fitrah

Zakat fitrah adalah zakat diri yang difardhukan ke atas setiap individu lelaki dan perempuan Islam yang memenuhi syarat-syarat yang telah ditetapkan. Zakat Fitrah dibayar sepanjang bulan Ramadhan dengan kadar yang tertentu mengikut setiap negeri.


Zakat Pendapatan

Zakat pendapatan adalah zakat yang dibayar sebahagian daripada hasil pendapatan setiap individu dengan syarat-syarat tententu. Hasil pendapatan termasuklah semua jenis upah dan hasil yang diperolehi secara baik tidak kira secara tetap atau tidak.


Zakat Perniagaan

Zakat perniagaan adalah zakat yang wajib dikeluarkan hasil daripada keuntungan urus niaga yang baik. Perniagaan ini tidak kira sama ada pemilikan secara individu, perkongsian sesama Islam mahupun bukan Islam dan sama ada syarikat, koperasi, saham dan sebagainya.


Zakat Wang Simpanan

Menyimpan pun kena bayar zakat tau. Bukan simpan semata-mata. Nilai zakat simpanan mengikut jenis-jenis simpanan seperti simpanan tetap, simpanan biasa, simpanan di dalam satu akaun dan juga beberapa akaun.


Zakat Pelaburan

Zakat Pelaburan adalah zakat yang dibayar hasil daripada pelaburan di dalam syarikat mahupun secara individu. 


Zakat KWSP

Kenapa kena bayar Zakat KWSP jika wang KWSP tidak boleh dikeluarkan? Ini kerana KWSP sama seperti wang simpanan dan ianya dibayar setelah individu mencapai umur tertentu dan dalam kata lain setelah duit KWSP dikeluarkan.


Zakat Emas dan Perak

Emas dan Perak yang dibeli juga wajib dizakatkan apabila barang-barang tersebut mencapai berat dan nilai yang tertentu.


Zakat Takaful

Produk takaful merupakan salah satu bentuk simpanan dan wajib zakat jika memenuhi syarat-syarat wajib. 


Zakat fitrah dan zakat harta sama-sama wajib ditunaikan pada yang berkemampuan. Zakat harta bukan hanya wajib pada yang mempunyai harta berkepuk-kepuk atau yang mempunyai syarikat sahaja. Kalau korang meniaga secara online, keuntungan itu juga wajib dizakatkan jika mencapai syarat yang ditetapkan. Jangan hanya ingat untuk bayar zakat fitrah di bulan Ramadhan sahaja tau.




Dengan membayar zakat kita membersihkan dan menyucikan harta kita. In syaa Allah harta dan rezeki kita akan bertambah. Tak jatuh miskin pada mereka yang menunaikan zakat. Malahan dapat membantu pada golongan yang memerlukan. Layari https://www.zakatselangor.com.my untuk info lebih lanjut.




aisyaismail

Thursday, 9 May 2019

THE HEIRS

12:30 17
THE HEIRS
Assalamualaikum and hye readers.



Drama yang telah disiarkan pada tahun 2013 ini dibintangi oleh Lee Min-ho, Park Shin-hye dan Kim Woo-bin. Ai tak ingat bila ai tengok drama bersiri The Heirs ni, tapi disebabkan Lee Min Ho dah tamat dari menjalani perkhidmatan ketenteraan, ai nak tulis tentang salah satu drama yang dilakonkan oleh beliau.




Sinopsis

The Heirs mengisahkan tentang Kim Tan (Lee Min-ho) yang merupakan salah seorang pewaris kepada perusahaan yang besar, Jeguk Group. Kim Tan dihantar jauh ke Amerika Syarikat oleh abangnya, Kim Won (Choi Jin-hyuk) yang cuba mengawal perniagaan keluarga.


Di Amerika Syarikat, Kim Tan telah bertemu dengan Cha Eun-sang (Park Shin-hye), yang kebetulan pergi ke sana untuk mencari kakaknya. Bermacam-macam perkara yang berlaku di sana, dan akhirnya mereka berpisah dan bertemu semula di Korea.


Apabila kembali semula ke Korea, Kim Tan bertemu semula dengan Eun-sang di sekolah yang sama. Ketegangan mula berlaku apabila Choi Young-do (Kim Woo-bin), iaitu sahabat karib Kim Tan yang kini telah menjadi musuhnya turut sama jatuh cinta kepada Eun-sang. Kim Tan pula terpaksa memilih antara tanggungjawabnya untuk mengejar perniagaan keluarga atau cintanya pada Eun-sang.


Ulasan

Cerita ni tak lari dari cerita cinta yang biasa kita tengok kat televisyen. Seorang lelaki kaya yang jatuh cinta dengan seorang gadis yang miskin. Jurang darjat diorang memang jauh berbeza. Hero boleh dapat apa saja dalam sekelip mata, yang heroin pula nak makan sehari pun susah. Lepas tu ayah hero tak suka heroin. Ai tak suka sangat cerita cinta yang ada tentangan keluarga ni. Hahaha! Tapi masih ramai lagi kan yang suka tengok cerita cinta yang macam ni?




aisyaismail

Tuesday, 7 May 2019

SOALAN-SOALAN LAZIM UNTUK PEMBEDAHAN LAPAROSCOPY

12:30 19
SOALAN-SOALAN LAZIM UNTUK PEMBEDAHAN LAPAROSCOPY
Assalamualaikum and hye readers.



Ingat tak ai pernah cerita ai pernah menjalani pembedahan laparoscopy pada bulan Januari yang lepas? Banyak juga soalan-soalan cepu emas yang ai dapat. Kalau korang ada apa-apa pertanyaan yang korang segan nak tanya, cuba baca ni. Mana tahu persoalan korang ada tersenarai di bawah.


Gambar hasil carian di Google.

Sakit ke pembedahan laparoscopy ni?

Semasa menjalani pembedahan memang tak rasa apa-apa sebab ai dah dibius terlebih dahulu dan ditidurkan. Bila dah bangun tu, mula rasa sakit pada bahagian pembedahan. Jujurnya, teramat sakit tapi hanya untuk beberapa hari sahaja sebelum kesakitan beransur hilang. Selain itu ai turut sakit di bahagian dada, bahu dan tekak. Tapi itu normal kerana tindak balas gas yang dimasukkan untuk mengembungkan perut semasa pembedahan dijalankan.


Berapa lama tempoh masa pembedahan?

Tambah tolak bahagi darab, dalam tiga jam ai berada di dalam bilik pembedahan. Itu tidak termasuk semasa berada di ruang menunggu. Tapi menurut doktor, kalau tiada masalah yang serius, setengah ke satu jam pun sudah mencukupi.


Apakah kesan sampingan selepas pembedahan?

Sudah semestinya rasa letih sangat dan mengantuk. Selain itu korang akan rasa sakit tekak, kembung perut, sakit bahu dan sakit belakang. Tapi itu semua kesan-kesan yang normal ya. Tak perlu risau.


Berapa lamakah masa untuk pulih daripada pembedahan?

Tempoh masa untuk pulih tu bergantung kepada pembedahan itu sendiri dan macam mana korang menjaganya. Harus diingatkan, pembedahan melibatkan luka dalaman dan kita tidak nampak. Jadi, wajib untuk jaga elok-elok. Jangan melasak selepas pembedahan. Berpantang lah macam pantang lepas bersalin.


Macam mana hedak buang air selepas pembedahan?

Dulu, sebelum buat pembedahan, ai pun risau macam mana nak buang air. Dari pengalaman orang lain, ada yang kena pakai tiub dan ada juga yang terpaksa pakai lampin. Tapi Alhamdulillah, ai dapat buang air secara normal di dalam tandas. Tapi sakitnya Tuhan sahaja yang tahu. 


Gambar hasil carian di Google.

Bolehkah bekerja selepas menjalani pembedahan?

Boleh kalau korang dah ok. Kalau ai hari tu, memang cuti sebulan terus. Selepas sebulan pun masih terasa sakit-sakit sedikit. Alhamdulillah semuanya baik-baik sahaja. Amaran keras! Jangan angkat barang-barang berat sehingga benar-benar sembuh.


Makanan apa yang tak boleh dimakan selepas pembedahan?

Elakkan makan makanan laut kerana akan menyebabkan luka korang gatal-gatal. Telur pun elakkan. Mula-mula ai tak tahu tak boleh makan telur, gatal dia Allah sahaja yang tahu. Benda-benda masam juga elakkan dan juga kekacang. Banyakkan minum air masak.


Selamat ke pembedahan laparoskopy?

Alhamdulillah ai selamat menjalani pembedahan. Terima kasih kepada Doktor Nazri di KPJ Selangor.


Berapa lama ditahan di hospital?

Dalam 3 ke 5 hari bergantung kepada masalah yang korang hadapi selepas pembedahan. Yang masuk sehari sahaja pun ada. Bak kata doktor, jangan manjakan sangat sakit tu. Makin dimanjakan makin lambat nak baik. Tapi jangan juga tak pedulikan ya. Takut terkoyak balik luka pembedahan tu.


Ada pendarahan selepas pembedahan?

Ya, ada. Korang kena pakai pad macam masa datang bulan. Tapi darah yang keluar bukan darah haid dan boleh solat. Tapi kalau masa tu korang memang tengah datang bulan, janganlah solat. Boleh bertanya pada doktor jika korang tidak pasti.


Macammana nak cepat baik selepas pembedahan?

Jangan makan makanan yang akan menyebabkan luka korang lambat sembuh dan gatal, makan makanan yang berprotein untuk membaiki tisu-tisu otot dan banyakkan bergerak. Akan tetapi jangan terlalu lasak. Ikan haruan pun bagus untuk cepat bagi luka cepat baik. Ikan haruan buat masak lauk tau, bukan pati ikan haruan. Kalau korang seorang yang merokok, silalah berhenti merokok.


Saja letak gambar throwback.

Entri kali ni dapat membantu korang tak? Ai harap siapa yang takut untuk buat pembedahan tu, tak salah rasa takut tapi korang kena juga beranikan diri untuk lakukan pembedahan. Ini adalah untuk kebaikan jangka masa panjang untuk badan korang.




aisyaismail