2019 - Aisya Ismail

Tuesday, 18 June 2019

HALAL KE HARAM?

13:19 2
HALAL KE HARAM?
Assalamualaikum and hye readers.



Di sosial media sedang hangat diperdebatkan tentang isu halal 'bubble tea'. Dari tak kenal terus jadi popular disebabkan isu tersebut. Korang dah cuba minuman bubble yang sedang viral tu ke belum? Rupa-rupanya banyak jenama minuman bubble yang ai masih tak tahu dan baru tahu ada dalam Malaysia ni.


Semalam, waktu makan tengahari, ai pergi ke Family Mart. Ai memang suka roti-roti yang dijual di Family Mart walaupun harganya agak mahal jika nak dibandingkan dengan roti-roti biasa yang dijual di kedai lain. Takpe lah, bukan selalu pun ai rajin nak menyinggah ke Family Mart tu.


Kebetulan, kafe The Alley terletak selang beberapa kedai daripada Family Mart. Dan kebetulan juga ai memang teringin nak minum mango smothies. Jadi ai pun singgah lah sekejap. Malang nya ai kena tunggu 20 minit untuk mango smothies tersebut. Memang tak rajin ai nak tunggu 20 minit. Lama tu.  


Dah alang-alang dah ada di situ, ai beli lah Brown Sugar Deer Cream Brulee. Menu The Alley yang tengah popular tu. Ai minta tanpa bubble. Bila air siap, ai terus ambil dan balik ke pejabat. Rupa-rupanya dia tetap letak bubble dalam air ai. Jenuh ai nak kena asingkan bubble dari air. 




Untuk pengetahuan korang, ai memang tak minum teh susu dan ai juga tak makan bubble hitam tu. Sebab tu bila 'bubble tea' tengah viral, ai tak menjadi salah seorang yang nak kan menu tersebut. Brown Sugar Deer Cream Brulee ni bukan teh dan itu pun ai baru tahu. Hahaha! Sedap tapi mungkin ai dah tak beli lagi kot. Satu sebab manis dan dua ai fobia dengan bubble dalam air tersebut. Kalau betul-betul teringin nanti baru ai akan fikirkan nak beli lagi atau tidak.


Isu halal bubble tea dah selesai ke belum? Ai tak dengar pula isu ini dah selesai. Tapi kenape ai pergi beli juga? Pada ai mudah sahaja, air tersebut dikatakan tidak halal kerana tiada sijil halal. Tak ada juga sebarang kenyataan dan bukti yang menyatakan air tersebut haram. Selagi korang yakin air tersebut halal, korang minum lah. Tapi kalau korang rasa was-was, jangan minum. Mudah kan? Tapi jangan lah benda atau perkara yang dah terang-terang haram korang nak halalkan pula!




aisyaismail

Thursday, 13 June 2019

SELAMAT HARI RAYA DARI AI UNTUK SEMUA

12:28 19
SELAMAT HARI RAYA DARI AI UNTUK SEMUA
Assalamualaikum and hye readers.



Selamat Hari Raya maaf zahir dan batin ai ucapkan kepada semua pembaca dan penyokong blog aisyaismail.com. Tanpa korang semua, siapa lah ai ini. Ecewahh! 




Dah masuk hari raya yang ke-9 baru nak wish. Apa boleh buat, ai cuti raya selama sembilan hari, maka hari raya ke-9 lah baru ai update blog. Tapi bukan sebab raya sangat pun, tapi ai memang sejenis tak suka buat kerja bila balik kampung sebab banyak kerja rumah nak kena buat.


Macam mana hari raya korang tahun ni? Meriah ke tidak? Ai biasa-biasa je. Hari raya pertama di rumah mertua dan hari raya ketiga pulang beraya di Melaka. Tapi kemeriahan bersama keluarga tersayang tu tak pernah kurang. Hehehe!


Tak kira meriah atau tidak raya korang, apa yang penting jaga diri dan jagalah kesihatan. Selalu ingat insan yang tersayang. Makan biar berpada-pada. Jangan pentingkan keinginan sahaja tau. Untuk korang yang beraya di Kuala Lumpur, Shah Alam dan kawasan sekitarnya, kalau ada buat rumah terbuka jangan lupa jemput ai tau. Terbuka langkah kaki ni nak pergi ke rumah korang.




aisyaismail

Friday, 17 May 2019

TIPS UNTUK PILIH BAJU RAYA

12:30 7
TIPS UNTUK PILIH BAJU RAYA
Assalamualaikum and hye readers~



Raya dah nak dekat sangat ni. Apa persiapan yang korang dah buat? Baju? Mesti rata-rata pembaca blog ai dah siapkan baju raya. Yang tempah baju dekat tailor tapi masih belum siap tu, jangan lupa tanya khabar baju korang tau. Takut tak siap je. Huhuhu! Saja bagi korang cuak.


Selalunya bila tiba hari raya, yang menjadi keutamaan dalam persiapan adalah baju raya untuk golongan muda dan juadah raya untuk golongan yang tua.  Yang ramai ada anak-anak yang masih dibawah tanggungan tu, keutamaan selalunya diberikan kepada anak-anak.


Hitam merah jadi pilihan tema raya tahun lepas.

Zaman sekarang ni, bermacam-macam rekaan baju raya yang diperagakan setiap tahun. Ada yang melaram seperti di pentas peragaan dan ada juga yang berserdahana. Yang rekaan baju raya mengalahkan artis  pun ada. Tahun ni ai boleh katakan adalah tahun batik. Sana-sini iklan baju raya batik.


Tak dinafikan baju raya sangat penting semasa tibanya hari raya. Kalau tiada baju raya terasa tidak lengkap untuk keluar beraya. Tetapi apa yang perlu dititikberatkan untuk bergaya di pagi raya? Selera masing-masing, tapi selera yang membuatkan diri sendiri tidak selesa sehingga orang lain terseksa perlu dielakkan.


Jenis fabrik

Fabrik salah-satu penentu hasil baju raya seseorang. Fabrik yang sering menjadi pilihan di pagi raya adalah seperti cotton, satin, chiffon dan como crepe. Ai sendiri gemar memilih kain jenis cotton. Dulu zaman badan macam rangka, suka juga dengan chiffon. Tapi sekarang, cotton lebih selesa. Pilih fabrik yang betul penting supaya baju tidak panas dan tidak selesa di badan.


Corak

Kita sedia maklum yang corak jalur menegak sesuai untuk yang berisi dan jalur melintang sesuai untuk yang bertubuh kurus. Tapi, takkan nak pakai baju corak jalur sahaja kan untuk bergaya di pagi raya. Korang tahu tak yang corak mampu menyerikan baju raya korang? Jadi pilih lah corak-corak lain seperti flora, geometrik atau apa-apa yang korang suka. Tapi corak besar akan menampakkan korang mengembang sedikit. Nak selamat pilihlah baju yang tiada corak.


Rekaan baju raya 2019 oleh Misslily Shop. Rekaan yang simple dan lari dari tema batik. Klik gambar.


Warna yang bersesuaian

Setiap kali nak raya, mesti ada yang dah membuat perancangan awal tema baju raya. Yang suka sedondon bersama keluarga lagi meriah. Pilihan warna haruslah mengikut kesesuaian semua orang. Bukan pilih disebabkan suka sahaja. Warna yang kita suka pakai tak semestinya sesuai untuk kita atau orang lain. Selalunya yang berkulit cerah tiada masalah dalam pemilihan warna. Untuk yang berkulit gelap, pilihlah warna-warna pastel. Elakkan warna-warna yang terang.


Rekaan yang sesuai

Kalau tanya ai, ai lebih sukakan baju-baju tradisional seperti baju kebaya, baju kurung biasa, kurung riau dan kurung kedah. Malah, baju pertama yang ai jahit untuk diri sendiri adalah baju kebaya. Selain itu baju peplum, jubah dan kurung moden juga menjadi pilihan ai. 

Ai kagum melihat gadis-gadis yang beraya dengan memakai rekaan berlapis-lapis dan berkasut tumit tinggi runcing. Lebih-lebih lagi di kawasan kampung. Hebat meraka menahan panas dan bergetar-getar kaki nak berjalan di atas tanah yang tidak rata. Kalau yang beraya naik turun kereta sahaja tiada masalah. Tapi, penting ke pakai kasut tumit tinggi kalau berjalan tak sampai sepuluh langkah?


Tidak terlalu ketat

Keselesaan adalah keutamaan. Kalau boleh janganlah pakai baju yang terlalu ketat. Susah untuk nak berjalan. Lagipun baju ketat akan membuatkan korang lebih cepat berpeluh. Kalau berpeluh, pasti korang tak selesakan. Jadi, janganlah pakai pakaian yang terlalu ketat.


Pada sesiapa yang masih belum dapat idea nak pilih baju raya, korang cuba lah gunakan tips yang ai bagi ni. Masih sempat nak cari sekarang. Biar lambat asalkan ada baju raya yang bersesuai.




aisyaismail

Monday, 13 May 2019

YANG MENIAGA ONLINE, JANGAN HANYA TUNAIKAN ZAKAT FITRAH SAHAJA

12:30 5
YANG MENIAGA ONLINE, JANGAN HANYA TUNAIKAN ZAKAT FITRAH SAHAJA
Assalamualaikum and hye readers.



Dah lebih seminggu kita menjalani ibadah berpuasa di bulan Ramadhan yang mulia ini. Korang dah tunaikan zakat fitrah ke belum? Waktu wajib bayar zakat fitrah adalah apabila terbenam matahari akhir Ramadhan sehingga terbit matahari satu Syawal. Tapi korang boleh je bayar sepanjang bulan Ramadhan ni kalau takut tak sempat nak tunaikan pada waktu wajib. 




Apa itu zakat?

Bila bercakap pasal zakat, korang tahu tak apa itu zakat? Ke korang bayar je sebab wajib dibayar? Zakat adalah mengeluarkan harta yang tertentu dengan kadar dan syarat-syarat yang tertentu dan untuk diagihkan kepada golongan yang tertentu. Dalam erti kata lain, zakat wajib dibayar oleh orang-orang yang memenuhi syarat wajib untuk membayar zakat. Berdosa besar bagi mereka yang mampu tapi dengan sengaja meninggalkan kewajipan membayar zakat.


Jenis-jenis zakat

Zakat Fitrah

Zakat fitrah adalah zakat diri yang difardhukan ke atas setiap individu lelaki dan perempuan Islam yang memenuhi syarat-syarat yang telah ditetapkan. Zakat Fitrah dibayar sepanjang bulan Ramadhan dengan kadar yang tertentu mengikut setiap negeri.


Zakat Pendapatan

Zakat pendapatan adalah zakat yang dibayar sebahagian daripada hasil pendapatan setiap individu dengan syarat-syarat tententu. Hasil pendapatan termasuklah semua jenis upah dan hasil yang diperolehi secara baik tidak kira secara tetap atau tidak.


Zakat Perniagaan

Zakat perniagaan adalah zakat yang wajib dikeluarkan hasil daripada keuntungan urus niaga yang baik. Perniagaan ini tidak kira sama ada pemilikan secara individu, perkongsian sesama Islam mahupun bukan Islam dan sama ada syarikat, koperasi, saham dan sebagainya.


Zakat Wang Simpanan

Menyimpan pun kena bayar zakat tau. Bukan simpan semata-mata. Nilai zakat simpanan mengikut jenis-jenis simpanan seperti simpanan tetap, simpanan biasa, simpanan di dalam satu akaun dan juga beberapa akaun.


Zakat Pelaburan

Zakat Pelaburan adalah zakat yang dibayar hasil daripada pelaburan di dalam syarikat mahupun secara individu. 


Zakat KWSP

Kenapa kena bayar Zakat KWSP jika wang KWSP tidak boleh dikeluarkan? Ini kerana KWSP sama seperti wang simpanan dan ianya dibayar setelah individu mencapai umur tertentu dan dalam kata lain setelah duit KWSP dikeluarkan.


Zakat Emas dan Perak

Emas dan Perak yang dibeli juga wajib dizakatkan apabila barang-barang tersebut mencapai berat dan nilai yang tertentu.


Zakat Takaful

Produk takaful merupakan salah satu bentuk simpanan dan wajib zakat jika memenuhi syarat-syarat wajib. 


Zakat fitrah dan zakat harta sama-sama wajib ditunaikan pada yang berkemampuan. Zakat harta bukan hanya wajib pada yang mempunyai harta berkepuk-kepuk atau yang mempunyai syarikat sahaja. Kalau korang meniaga secara online, keuntungan itu juga wajib dizakatkan jika mencapai syarat yang ditetapkan. Jangan hanya ingat untuk bayar zakat fitrah di bulan Ramadhan sahaja tau.




Dengan membayar zakat kita membersihkan dan menyucikan harta kita. In syaa Allah harta dan rezeki kita akan bertambah. Tak jatuh miskin pada mereka yang menunaikan zakat. Malahan dapat membantu pada golongan yang memerlukan. Layari https://www.zakatselangor.com.my untuk info lebih lanjut.




aisyaismail

Thursday, 9 May 2019

THE HEIRS

12:30 17
THE HEIRS
Assalamualaikum and hye readers.



Drama yang telah disiarkan pada tahun 2013 ini dibintangi oleh Lee Min-ho, Park Shin-hye dan Kim Woo-bin. Ai tak ingat bila ai tengok drama bersiri The Heirs ni, tapi disebabkan Lee Min Ho dah tamat dari menjalani perkhidmatan ketenteraan, ai nak tulis tentang salah satu drama yang dilakonkan oleh beliau.




Sinopsis

The Heirs mengisahkan tentang Kim Tan (Lee Min-ho) yang merupakan salah seorang pewaris kepada perusahaan yang besar, Jeguk Group. Kim Tan dihantar jauh ke Amerika Syarikat oleh abangnya, Kim Won (Choi Jin-hyuk) yang cuba mengawal perniagaan keluarga.


Di Amerika Syarikat, Kim Tan telah bertemu dengan Cha Eun-sang (Park Shin-hye), yang kebetulan pergi ke sana untuk mencari kakaknya. Bermacam-macam perkara yang berlaku di sana, dan akhirnya mereka berpisah dan bertemu semula di Korea.


Apabila kembali semula ke Korea, Kim Tan bertemu semula dengan Eun-sang di sekolah yang sama. Ketegangan mula berlaku apabila Choi Young-do (Kim Woo-bin), iaitu sahabat karib Kim Tan yang kini telah menjadi musuhnya turut sama jatuh cinta kepada Eun-sang. Kim Tan pula terpaksa memilih antara tanggungjawabnya untuk mengejar perniagaan keluarga atau cintanya pada Eun-sang.


Ulasan

Cerita ni tak lari dari cerita cinta yang biasa kita tengok kat televisyen. Seorang lelaki kaya yang jatuh cinta dengan seorang gadis yang miskin. Jurang darjat diorang memang jauh berbeza. Hero boleh dapat apa saja dalam sekelip mata, yang heroin pula nak makan sehari pun susah. Lepas tu ayah hero tak suka heroin. Ai tak suka sangat cerita cinta yang ada tentangan keluarga ni. Hahaha! Tapi masih ramai lagi kan yang suka tengok cerita cinta yang macam ni?




aisyaismail

Tuesday, 7 May 2019

SOALAN-SOALAN LAZIM UNTUK PEMBEDAHAN LAPAROSCOPY

12:30 15
SOALAN-SOALAN LAZIM UNTUK PEMBEDAHAN LAPAROSCOPY
Assalamualaikum and hye readers.



Ingat tak ai pernah cerita ai pernah menjalani pembedahan laparoscopy pada bulan Januari yang lepas? Banyak juga soalan-soalan cepu emas yang ai dapat. Kalau korang ada apa-apa pertanyaan yang korang segan nak tanya, cuba baca ni. Mana tahu persoalan korang ada tersenarai di bawah.


Gambar hasil carian di Google.

Sakit ke pembedahan laparoscopy ni?

Semasa menjalani pembedahan memang tak rasa apa-apa sebab ai dah dibius terlebih dahulu dan ditidurkan. Bila dah bangun tu, mula rasa sakit pada bahagian pembedahan. Jujurnya, teramat sakit tapi hanya untuk beberapa hari sahaja sebelum kesakitan beransur hilang. Selain itu ai turut sakit di bahagian dada, bahu dan tekak. Tapi itu normal kerana tindak balas gas yang dimasukkan untuk mengembungkan perut semasa pembedahan dijalankan.


Berapa lama tempoh masa pembedahan?

Tambah tolak bahagi darab, dalam tiga jam ai berada di dalam bilik pembedahan. Itu tidak termasuk semasa berada di ruang menunggu. Tapi menurut doktor, kalau tiada masalah yang serius, setengah ke satu jam pun sudah mencukupi.


Apakah kesan sampingan selepas pembedahan?

Sudah semestinya rasa letih sangat dan mengantuk. Selain itu korang akan rasa sakit tekak, kembung perut, sakit bahu dan sakit belakang. Tapi itu semua kesan-kesan yang normal ya. Tak perlu risau.


Berapa lamakah masa untuk pulih daripada pembedahan?

Tempoh masa untuk pulih tu bergantung kepada pembedahan itu sendiri dan macam mana korang menjaganya. Harus diingatkan, pembedahan melibatkan luka dalaman dan kita tidak nampak. Jadi, wajib untuk jaga elok-elok. Jangan melasak selepas pembedahan. Berpantang lah macam pantang lepas bersalin.


Macam mana hedak buang air selepas pembedahan?

Dulu, sebelum buat pembedahan, ai pun risau macam mana nak buang air. Dari pengalaman orang lain, ada yang kena pakai tiub dan ada juga yang terpaksa pakai lampin. Tapi Alhamdulillah, ai dapat buang air secara normal di dalam tandas. Tapi sakitnya Tuhan sahaja yang tahu. 


Gambar hasil carian di Google.

Bolehkah bekerja selepas menjalani pembedahan?

Boleh kalau korang dah ok. Kalau ai hari tu, memang cuti sebulan terus. Selepas sebulan pun masih terasa sakit-sakit sedikit. Alhamdulillah semuanya baik-baik sahaja. Amaran keras! Jangan angkat barang-barang berat sehingga benar-benar sembuh.


Makanan apa yang tak boleh dimakan selepas pembedahan?

Elakkan makan makanan laut kerana akan menyebabkan luka korang gatal-gatal. Telur pun elakkan. Mula-mula ai tak tahu tak boleh makan telur, gatal dia Allah sahaja yang tahu. Benda-benda masam juga elakkan dan juga kekacang. Banyakkan minum air masak.


Selamat ke pembedahan laparoskopy?

Alhamdulillah ai selamat menjalani pembedahan. Terima kasih kepada Doktor Nazri di KPJ Selangor.


Berapa lama ditahan di hospital?

Dalam 3 ke 5 hari bergantung kepada masalah yang korang hadapi selepas pembedahan. Yang masuk sehari sahaja pun ada. Bak kata doktor, jangan manjakan sangat sakit tu. Makin dimanjakan makin lambat nak baik. Tapi jangan juga tak pedulikan ya. Takut terkoyak balik luka pembedahan tu.


Ada pendarahan selepas pembedahan?

Ya, ada. Korang kena pakai pad macam masa datang bulan. Tapi darah yang keluar bukan darah haid dan boleh solat. Tapi kalau masa tu korang memang tengah datang bulan, janganlah solat. Boleh bertanya pada doktor jika korang tidak pasti.


Macammana nak cepat baik selepas pembedahan?

Jangan makan makanan yang akan menyebabkan luka korang lambat sembuh dan gatal, makan makanan yang berprotein untuk membaiki tisu-tisu otot dan banyakkan bergerak. Akan tetapi jangan terlalu lasak. Ikan haruan pun bagus untuk cepat bagi luka cepat baik. Ikan haruan buat masak lauk tau, bukan pati ikan haruan. Kalau korang seorang yang merokok, silalah berhenti merokok.


Saja letak gambar throwback.

Entri kali ni dapat membantu korang tak? Ai harap siapa yang takut untuk buat pembedahan tu, tak salah rasa takut tapi korang kena juga beranikan diri untuk lakukan pembedahan. Ini adalah untuk kebaikan jangka masa panjang untuk badan korang.




aisyaismail

Saturday, 4 May 2019

WHY FLOWERS FOR MOTHER'S DAY GIFT?

13:30 7
WHY FLOWERS FOR MOTHER'S DAY GIFT?
Assalamualaikum and hye readers.



For the endless loves your mother gives you ever since, showing gratitude to her is a must. Everyone should appreciate the never-tiring care and unconditional love of their mother and Mother’s Day is a perfect time to show it. Let your mother know how much you care for her and love her for who she is.


And to express your gratitude and appreciation, Little Flower Hut can be your best buddy. There are hundreds of flower selections when it comes to the designs or the arrangements, but florist can help you to choose or create one that you desire for sure.




Flowers are very symbolic and synonymous in expressing gratitude and love. A hand bouquet of flowers will be a very special gift to give to the celebrant, no matter what is the special occasion. Choose the best design that your mother will love and ask the expertise florist if you are not familiar with flowers or not sure which flower arrangement that is suit with the occasion and your mother’s taste.


The Online florist can make you a design of flower bouquet wrapped beautifully in the paper bouquet or a vase and a can. Yes, the flower delivery also has different flower plants in cans or pots in case you want the flowers to last longer. You can then pick one that able to convey your message of love and care in a way that suit your mother’s personality. What is your mother’s taste in flowers?




Baskets and hampers of flowers with sets or packs of her favorite items or stuff are perfect as gift to give on the Mother’s Day, too. If you are looking for a more creative idea than only a bouquet of flowers, you can give your mother a basket or hamper gift instead. And you can still add a complimentary gift of flowers too in the basket gift if you want.


Don’t hesitate to prepare a special gift for her. On this Mother’s Day, your mother deserves the best from you. Show her your truest feeling of love sincerely through the best mother’s day flowers and she will definitely appreciate it.




aisyaismail

Friday, 3 May 2019

PENGALAMAN MENGINAP DI BEST WESTERN i-CITY SHAH ALAM DAN MENONTON WAYANG DI TGV IMAX 2D

12:00 11
PENGALAMAN MENGINAP DI BEST WESTERN i-CITY SHAH ALAM DAN MENONTON WAYANG DI TGV IMAX 2D
Assalamualaikum and hye readers.



Demam Avengers End Game masih berleluasa di seluruh negara. Ramai yang dah tengok dan ramai juga yang belum lagi tengok. Ai tak mahu buat review pasal filem ni sebab risau terjadi spoiler pula. Lagipun mesti dah ramai yang tulis review filem ini. Korang cari je kat twitter ok.


Hari Sabtu yang lepas ai dah tengok Avengers di TGV IMAX 2D di Central i-City. Tiket ai pada pukul 1.30 pagi dan habis pada pukul 4.30 pagi. Jadi kami buat keputusan untuk menginap di Best Western i-City untuk satu malam. Gigih kan nak tengok Advengers punya pasal sampai check in satu malam.


Best Western i-City Shah Alam

Macam biasa lah waktu check in di hotel selalunya pada pukul 2 petang. Ai dan Encik Husband tiba pada pukul 3 lebih. Baik pekerja hotel yang uruskan urusan check in kami. Senyum dan lemah lembut je. Terlupa siapa nama dia. Satu benda yang ai paling suka, masa check in sekejap je, tak sampai 5 minit pun.




Lagi satu perkara yang best di Best Western i-City Shah Alam adalah, internet dalam bilik sangat laju. Tak payah nak guna data internet sendiri. Jadi, kami berehat di dalam bilik sambil tengok hindustan je. Hahaha!


Pukul 5 petang kami keluar untuk ke Central i-City. Yelah, wayang kan pukul 1.30 pagi. Semua kedai dah tutup waktu tu. Dari hotel ke Central i-City, kami hanya berjalan kaki sahaja. Penat sikit lah, tapi kalau naik kereta tak dapat nak menikmati keindahan i-City. Selain jalan kaki dan naik kereta, shuttle juga disediakan dari Best Western ke Central i-City.


Dalam Central i-City lebih kurang macam pusat membeli-belah yang lain. Tapi, besar sangat dan banyak juga pilihan tempat makan yang ada. Kalau korang sejenis yang kurang suka jalan kaki, mungkin korang akan tak larat nak pusing dalam tu.


Apa yang menariknya, setiap kategori kedai ada di tempat yang sama. Contohnya kalau nak pergi farmasi, semua farmasi seperti Watsons, Caring, Himalaya, Guardian dan lain-lain ada sebelah menyebelah. Begitu juga dengan kedai telefon, kedai makan, kedai baju dan macam-macam lagi. Senang kalau nak buat perbandingan harga. Tak payah nak tawaf satu banggunan untuk dapatkan harga yang terbaik.


Oh ya, kalau korang nak makan menu Thai, ada banyak gerai-gerai kecil di Central i-City yang menjual juadah Thai. Antaranya seperti buah mangga Thailand, aiskrim kelapa, tom yam, pulut mangga, kerabu dan macam-macam lagi lah. Reka bentuk nya pun menarik dan unik sikit.


Selepas makan malam di Sepiring, kami berjalan pulang ke hotel semua. Nak balik ke hotel sangat meriah sebab Taman Tema i-City tu dah mula beroperasi. Sangat meriah dengan lampu-lampu. Ai dan Encik Husband pusing-pusing sekejap dan terus pulang ke hotel.




Pukul 12 tengah malam, kami keluar semula ke Central i-City. Cukup lah berehat dalam 3 jam. Kami masih lagi memilih untuk berjalan kaki kerana di Taman Tema i-City masih lagi meriah. 


TGV IMAX

Ini kali pertama ai menonton wayang selain daripada hall yang biasa. Haa nampak tak penangan Advengers? Sanggup beli tiket mahal sikit. Tapi ai rasa berbaloi sebab wayang 3 jam kan. Tak adalah sakit badan sebab kerusi dia sedap.


Apa yang membezakan hall IMAX dengan hall biasa yang lain? Di IMAX, skrin nya lebih besar dari sisi ke sisi dan dari atas ke bawah. Kiranya sebesar-besar dinding depan tu skrinnya. Kerusi pun lebih besar dan penyandar boleh kebelakang sedikit. Tak adalah tegak je tengok wayang tu. Ruang kaki juga lebih luas dan yang paling best, kerusi di bahagian hadapan separas lutut korang je. Tak ada langsung masalah terlindung kepala orang. Maklum lah, ai kan kecil molek orangnya.


Satu perkara yang ai kurang suka adalah, bila skrin terlalu besar dan dengan tontonan 2D, rasa mual pula bila nak fokus pada cerita tersebut. Silap besar lah siapa yang duduk depan-depan tu. Nasib baik tempat duduk ai di bahagian tengah. Tapi kalau sejenis yang memang suka tengok tv dekat-dekat mungkin tak ada masalah macam ni kot.




Tepat tiga jam ai duduk dalam wayang tu. Komen ai, cerita best tapi.... Korang nilai lah sendiri.


Masa nak balik ke hotel, ai mula rasa satu kesilapan besar kami tak bawa kereta ke Central i-City. Taman Tema i-City yang tadinya penuh dengan lampu-lampu dah menjadi gelap gelita. Yelah, dah dekat pukul lima pagi. Seram weyh. Entah macam mana kami berdua beranikan juga jalan kaki. 


Korang jangan ikut macam kitorang ni, kalau apa-apa jadi nanti susah. Gelap-gelap tu kita tak tau siapa tengah tunggu kat dalam tu. Orang luar pun senang je nak masuk dan bersempunyi di celahan pokok. Tak pun haiwan-haiwan batu tu semua hidup dan terkam korang, kan dah susah. Siapa nak tolong? Ok, merepek! 


Sampai di hotel kami berehat sepuas-puanya dan bangun untuk sarapan di The View Cafe di tingkat 5 hotel. Ai syorkan kalau korang tempah bilik di Best Western i-City Shah Alam, ambillah pakej yang sudah siap ada sarapan. Kalau tak termasuk pakej, harga dalam RM40 macam tu untuk satu kepala.


Selesai sarapan, kami bersiap-siap untuk pulang ke rumah dan sambung dengan aktiviti gotong-royong bersama keluarga di rumah. Dah siap semua, terus pengsan tak ingat dunia. 




aisyaismail

Thursday, 25 April 2019

MINAT TAPI MALU

11:30 14
MINAT TAPI MALU
Assalamualaikum and hye readers~



Ai percaya, ramai je orang di luar sana yang mempunyai minat atau hobi yang melampau terhadapat sesuatu benda. Contohnya seperti mengumpul lego, kumpul hello kitty, panjat gunung, cipta resepi baru, menyanyi, menari, menulis dan bermacam-macam hobi yang ada di dalam dunia ini. Tidur pun salah satu hobi juga.


Ramai yang ada minat, tetapi malu untuk berterus-terang akan minatnya. Mereka malu jika orang lain tidak menyokong apa yang mereka minat. Pada ai, selagi tidak membazir dan tidak menyusahkan orang lain, teruskanlah minat dan hobi korang tu. Menyesal nanti sebab tak ikutkan apa yang kita mahukan.


Sejak kebelakangan ini ai suka main dan kumpul lego. Suka main tu dah lama, tapi ai malas nak beli sebab lego kan mahal. Tapi sejak tahun lepas, ai dah mula rajin beli lego dan main untuk mengisi masa lapang. Beli yang kecik-kecik je untuk puaskan minat sendiri. Bila anak buah ai datang, dia pon join sekali main lego. 





Korang tahu tak yang minat atau hobi tu boleh ditukarkan untuk menjadi pendapatan tetap atau sampingan? Minat yang seperti suka menjahit, memasak, menulis, melukis, menyanyi dan sebagainya. Kalau korang betul-betul minat dalam sesuatu perkara, mesti korang mampu untuk menjana pendapatan melaluinya. Tapi kalau minat main lego, belum boleh lah nak buat duit. Melainkan ai borong lego dengan harga pukal dan jualnya semula. Ada ke orang yang nak beli?


Dari dulu ai minat menulis, tapi ai tak mahu jadikan menulis itu sebagai pekerjaan kerana untuk sampai ke tahap itu ai perlu belajar penulisan termasuk lah sastera. Walaupun ai seorang yang berminat dengan benda-benda tradisional, tetapi sastera bukan lah minat ai. Lagipun tak semestinya minat itu perlu dijadikan kerjaya. 


Ai mula menulis di dalam blog bila mula mengenal blog. Kalau ai nak tulis ai tulis, kalau tak mahu ai tak tulis. Sejak 2015 makin rajin pula ai menulis di dalam blog dan lama kelamaan satu-persatu bayaran ai terima hasil dari penulisan ai. Alhamdulillah! Bila tabung adsense nak penuh pula ea? Hahaha!


Minat ni tak boleh nak dipaksa. Kalau dah tak suka tu, makin dipaksa makin kita jadi stress. Tapi ai percaya kalau kena dengan caranya, kita boleh buatkan seseorang itu berminat akan sesuatu. Bukan dengan paksaan kerana minat tak akan datang tanpa kerelaan hati. Biar apa orang nak kata asalkan diri sendiri happy.




aisyaismail

Tuesday, 23 April 2019

SELEPAS HAMPIR SEBULAN

16:27 4
SELEPAS HAMPIR SEBULAN
Assalamualaikum and hye readers.



Ada yang rindukan ai tak? Dah hampir sebulan ai tak tulis apa-apa kat dalam blog ni. Rindu pula nak menaip panjang lebar dan berkongsikan cerita. 


Bukan tak nak menulis, tapi ada beberapa masalah yang tak dapat nak dielakkan dan ai terpaksa untuk memandang sepi blog ni. Hehehe! Antara masalah itu adalah kesibukan ai dengan tugasan harian. Nak raya ni kan, faham-faham je lah.




Terima kasih korang yang masih singgah kat blog ai walaupun dan berhabuk. Lepas ni ai akan lebih rajinlah untuk buka blog dan menulis. In syaa Allah. 


Korang rajin-rajinkan lah jenguk instagram, facebook dan twitter ai. Walaupun sibuk, jarang ai tak ada kat sana. Hahaha! Oh ya, di instagram, ai ada buat giveaway. Kalau korang nak peluang untuk memenangi Tea Tree Oil Serum by Cosmoderm seperti di dalam gambar, cepat pergi terjah instagram ai. Masih berpeluang untuk jadi insan terpilih. Good luck!




aisyaismail

Tuesday, 26 March 2019

SURYA APPLE CIDER VINEGAR PENYELESAIAN KEPADA MASALAH PERUT KEMBUNG!

12:00 19
SURYA APPLE CIDER VINEGAR PENYELESAIAN KEPADA MASALAH PERUT KEMBUNG!
Assalamualaikum and hye readers.



Sejak azali lagi, ai cukup dikenali dengan kecik molek dan kurus. Perut jangan cakap lah, memang sentiasa flat. Nak derma darah memang tak pernah lepas sebab tak cukup berat. Ai masih ingat lagi masa zaman sekolah dulu, selalu dapat susu percuma di sekolah sebab cikgu kata ai tak cukup zat.


Selepas berkahwin ai mula mengalami kenaikan berat badan yang mendadak. Ai ok je. Tapi ai mula jadi tak ok bila perut ai makin kembung dan orang asyik tanya 'pregnant ke?'. Bila tak mengandung tapi orang asyik bertanya disebabkan perut yang kembung tu, boleh murung tiga hari tiga malam dibuatnya tau.



Tips untuk elak perut kembung

Pakai pakaian yang longgar

Untuk menutup perut ai yang kembung, ai lebih selesa memakai pakaian yang longgar. Pilihan pakaian ini tidak akan menonjolkan bahagian perut ai. Jadi, perut yang kembung itu dapat disembunyikan dengan baik.


Jangan makan sehingga terlalu kenyang

Menjadi kewajipan setiap hari untuk kurangkan kuantiti makanan yang ai ambil terutamanya nasi. Cukuplah sekadar kenyang. Tidak perlu makan sehingga kembung perut. Akan tetapi, ai hanyalah manusia biasa yang tidak tahan dengan godaan makanan yang terhidang. Selepas sejam pasti lapar semula.


Banyakkan minum air masak

Air masak banyak khasiatnya. Kalau korang dah kurus macam lidi sekalipun, air masak penting untuk diminum secukupnya. Setiap hari ai akan minum air masak sekurang-kurangnya 1.5 liter. Tapi tak pernah lebih daripada 3 liter. Ai cuba untuk disiplinkan diri untuk minum sekurang-kurangnya 2 liter air masak setiap hari.


Minum Surya Apple Cider Vinegar setiap hari

Pertama kali tahu pasal Surya Apple Cider Vinegar ni daripada kawan-kawan blogger yang review produk ini. Kata mereka memang bagus. Tapi ai takut untuk mencuba benda-benda yang kena makan dan minum ni. 



Kebetulan bulan lepas Encik Husband tertengok di youtube akan kebaikan Apple Cider Vinegar dan dia nak cuba untuk masalah kembung perutnya yang lagi dasyat dari ai. Ai apa lagi, terus syorkan Surya Apple Cider Vinegar pada dia. Dan kebetulan juga dua minggu lepas ai buat rawatan susulan berkenaan pembedahan yang ai jalani tiga bulan lepas. Doktor syorkan ai ambil Apple Cider Vinegar dan campurkan dengan madu untuk masalah perut ai ni.


Dah alang-alang Encik Husband serasi dengan Surya Apple Cider Vinegar, ai pun tumpang lah sekaki. Lagipun Surya Apple Cider Vinegar memang ada campuran madu. Lebih memudahkan kerja ai kerana tidak perlu lagi membeli madu. Jimat! Buat masa ni ai boleh katakan, ai pun serasi dengan Surya Apple Cider Vinegar. Perut pun dah nampak perubahan.


Kelebihan Surya Apple Cider Vinegar

Surya Apple Cider Vinegar ini adalah minuman berkhasiat yang sedap. Rasanya seperti minum air zapple. Diformulasi khas dengan madu asli dan tanpa bahan pengawet. Diyakini HALAL dan diperakui oleh HACCP. Terdapat juga pelbagai khasiat serta manfaat untuk tubuh badan korang.

  1. Membantu sistem penghadaman
  2. Menurunkan berat badan
  3. Meningkatkan tenaga
  4. Melegakan sakit tekak
  5. Menurunkan paras glukosa dalam darah
  6. Menjadikan rambut lebih sihat
  7. Boleh menggantikan asam jawa dan gula di dalam masakan.




Di mana nak beli Surya Apple Cider Vinegar?

Nak beli Surya Apple Cider Vinegar ni senang sahaja. Korang boleh dapatkan di mana-mana cawangan Watsons, butik Himalaya dan farmasi-farmasi yang berdekatan korang kecuali Guardian. Jangan tanya kenapa kerana di luar pengetahuan ai. Nak beli online pun boleh tau. Korang pergi je cari di Lazada atau Shopee. 


Ai beli pek berkembar 2 botol dengan harga RM35 sahaja di Lazada. Sangat jimat tau. Ai juga dah ulang beli beberapa kali. Sebotol Surya Apple Cider Vinegar boleh tahan selama dua minggu. Dua botol cukup untuk penggunaan selama sebulan. Korang tekan di sini untuk pembelian pek berkembar dari Lazada.



Ai dan Encik Husband memang serasi dengan Surya Apple Cider Vinegar ini. Kembung perut kami memang ada menampakkan perubahan. Harap-harap masalah kembung perut ini akan terus lenyap dan kami lebih sihat. korang pun cubalah Surya Apple Cider Vinegar.


Untuk keterangan lanjut:

Facebook : Surya Malaysia

Instagram : surya.malaysia




aisyaismail

Tuesday, 19 March 2019

BUFET RAMADHAN DAN MAKAN DURIAN - "ALADDIN AND THE MALAYSIAN TREASURES" - THE VIEW CAFE, BEST WESTERN i-CITY SHAH ALAM

12:28 12
BUFET RAMADHAN DAN MAKAN DURIAN - "ALADDIN AND THE MALAYSIAN TREASURES" - THE VIEW CAFE, BEST WESTERN i-CITY SHAH ALAM
Assalamualaikum and hye readers.



Bila bulan puasa semakin hampir, selain nak perbanyakkan beramal ramai yang tercari-cari tempat yang sesuai untuk berbuka puasa. Tidak kira berbuka puasa bersama keluarga, teman-teman mahupun yang tercinta, yang penting tempatnya selesa dan makanannya sedap di samping harga yang berpatutan. Di mana lagi jika bukan Bufet Ramadhan di The View Cafe, Best Western i-City Shah Alam.



Pada korang, apa yang lebih penting antara menu makanan yang sedap, kepelbagaian menu dan makan sepuas hati sehingga kenyang? Kalau korang memilih untuk pergi ke Buffet Ramadan di The View Cafe, Best Western i-City Shah Alam yang bertemakan Aladdin and the Malaysian Tresures, korang akan dapat ketiga-tiganya.


Menu di bulan Ramadhan

Bermula daripada  6 May sehingga 3 June 2019, terdapat lebih 160 juadah berbuka puasa yang akan dihidangkan sepanjang bulan Ramadhan. Kepelbagaian makanan Malaysia yang terdiri daripada pembuka selera, salad, sup, hidangan utama, pencuci mulut dan juga gerai-gerai yang menyediakan tukang masak yang masak secara live dihadapan korang. Korang nak, baru mereka masak. Fuh, sedap betul makan panas-panas. Nak rekod buat instastory pun tak ada hal.


Menu istimewa

Istimewanya buffet Ramadhan kali ini, para pelanggan akan disajikan dengan buah durian setiap hari. Makan lah sepuasnya sehingga habis stok buah tersebut. Jangan malu-malu sebab kalau korang malu nak makan, nanti tetamu lain akan habiskan. Rugi tau!



Menu setiap hari

Bubur Lambuk, Bubur Berempah, 2 jenis bubur manis akan dihidangkan pada setiap hari. Selain itu terdapat juga pelbagai menu yang pasti membuka selera korang untuk berbuka puasa di The View Cafe, Best Western i-City Shah Alam ini.

Stesen roti - Pelbagai pilihan roti buatan tangan dan juga roti-roti tempatan.

Stall 1 - Rojak Campur dan Rojak Sotong.

Stall 2 - Cucur Udang, Keropok Lekor, Keledek Goreng, Cendawan, Cucur Kurma, Keladi dan Pisang Goreng beserta sos pencicah cili, tomato, thai dan susu pekat.

Stall 3 - Dua jenis menu yang akan ditukar setiap hari iaitu Laksa Sarawak, Laksa Penang, Laksa Johor, Belacan Noodles, Mee Kari, Kuey Tiaw Tomato dan Mee Rebus.

Stall 4 - Okonomiyaki dan Teppanyaki.

Stall 5 - Roti Canai, Murtabak dan kuah dal sayuran.

Stall 6 - Roti John Berinti dan Shawarma.

Stall 7 - ABC dan Cendol beserta pelbagai bahan-bahan.



Stall 8 - Yong Tau Foo.

Stall 9 - Durian dan Nangka.

Stall 10 - Pelbagai jenis pasta seperti Spaghetti/Macaroni/Penne, Bolognaise, Carbonara dan Aglio Olio.

Stall 11 - Char Kuey Tiaw Lala.

Stall 12 - Dua jenis Ikan Bakar, Lamb Shoulder, Sliced Beef, Sotong, Otak2/Satar, Ketam, Udang dan juga Sate Ayam dan Daging beserta bahan-bahannya dan sos pencicah seperti Air Asam, Portuguese, Kicap Cili, BBQ, Peanut Sauce dan Sambal.

Stall 13 - Arabic Marinating Roasted, satu jenis setiap hari Briyani Rice/ Arab Rice/ Nasi Minyak dan Acar.

Pencuci Mulut - 5 jenis kuih Melayu, Chilled Sago dan Coconut Milk/Longan, Almond Pudding/Lychee/Longan, 2 jenis Puding/ Agar-Agar, Bread n butter pudding/Warm Chocolate Cake, Ais Krim, 5 jenis French Pastries, pelbagai Mousse & Jelly, 4 jenis buah potong, 3 jenis buah-buahan lain, Tapai, Dodol, Wajik, Baklava/Kunafa, Pop Corn dan juga Chocolate Fountain.

Air - 10 jenis air sejuk dan 4 jenis air panas yang ditukar setiap hari.




Menu yang ditukar setiap hari

Isnin

Appetizers and Salad - 3 jenis Ulam-Ulaman Traditional, 3 jenis Garden Greens, Cucumber, Tomato, Tahini, Baba Ganoush, Kerabu Perut Berserai,Kerabu Pucuk Paku, Spicy Glass Noodles, Salad, Thai Seafood Salad.

Salted Savoury - Terubuk Masin, Ikan Sepat Masin, Ikan Gelama Masin, Ikan Bulu Ayam, Ikan Pekasam dan Telur Asin 

Condiments - Tiga jenis keropok, Serunding Ayam dan Daging, Tempe Goreng, Acar Jelatah, Acar Rampai, 5 jenis jeruk buah, 3 jenis buah-buahan kering dan 2 jenis Indian Acar.

Dressing dan Sambal - Sambal Belacan, Sambal Hijau, Cincalok, Yoghurt, Sambal Mangga, Budu, Sambal Tempoyak  Mayonnaise, Thousand Island, Caeser Dressing, Lemon Herb Dressing dan Arabic Chili Sauce.

SoupSup Kambing Berempah Mamak dan Seafood Tomyam

On The BuffetNasi Kukus, Kari Kepala Ikan, Rendang Daging, Daging Masak Hitam, Ayam Masak Berempah, Ikan Tenggiri Masak Pindang Berbendir, Sayur Goreng Campur, Sotong Goreng Bercili, Udang Sambal Tumis Petai, Mutton Varueal, Keladi Tumis Cili, Sayur Campur & Cendawan, Sos Tiram, Kentang Goreng Ikan Bilis, Ketam Bercili, Tahu Sambal, Ikan Goreng Berempah, Herb Baked Potato, Fish with Dill Creamy Sauce, Chicken Casserole dan Stew Vegetables.



Selasa

Appetizers and Salad - 3 jenis Ulam-Ulaman Traditional, 3 jenis Garden Greens, Cucumber, Tomato, Tahini, Baba Ganoush Kerabu Udang, Kerabu Perut, Kerabu Kentang dan Kerabu Pucuk Ubi.

Salted Savoury - Terubuk Masin, Ikan Sepat Masin, Ikan Gelama Masin, Ikan Bulu Ayam, Ikan Pekasam dan Telur Asin.

Condiments - 3 jenis Keropok, Serunding Ayam, Serunding Daging, Tempe Goreng, Acar Jelatah, Acar Rampai, 5 jenis Jeruk Buah, 3 jenis Dried Fruits dan 2 jenis Indian Acar. 

Dressing and Sambal - Sambal Belacan, Sambal Hijau, Cincalok, Yoghurt, Sambal Mangga, Budu, Sambal Tempoyak  Mayonnaise, Thousand Island, Caeser Dressing, Lemon Herb Dressing dan Arabic Chili Sauce.

Soup - Sup Ekor Berempah dan Sup Lobak Putih Udang Kering.

On The Buffet - Nasi Kukus, Sotong Tumis Lada, Udang Tumis Serai, Ayam Ubi Kayu, Daging Goreng Halia, Daging Rusuk Masak Merah, Umbut Masak Lemak, Kambing Panggang Lada Hitam, Ikan Kukus Sayur Asam, Ketam Goreng Berempah, Sotong Sambal Bawang, Ayam Penyek, Ikan Patin Masak Tempoyak, Kacang Panjang Goreng Belacan, Japanese Tofu with Salted Eggs, Udang, Sambal Pedas, Baked Honey Pumpkin, Roast Chicken with Au Jus, Lamb Shoulder with Mint Creamy Sauce dan Gratin Vegetables.



Rabu

Appetizers and Salad - 3 jenis Ulam-Ulaman Traditional, 3 jenis Garden Greens, Cucumber, Tomato, Tahini , Baba Ganoush, Kerabu Hati Ayam, Kerabu Daun Selon, Kerabu Daging dan Kerabu Pucuk Ubi.

Salted Savoury - Terubuk Masin, Ikan Sepat Masin, Ikan Gelama Masin, Ikan Bulu Ayam, Ikan Pekasam dan Telur Asin. 

Condiments - 3 jenis Keropok, Serunding Ayam, Serunding Daging, Tempe Goreng, Acar Jelatah, Acar Rampai, 5 jenis Jeruk Buah, 3 jenis Dried Fruits dan 2 jenis Indian Acar.

Dressing and Sambal - Sambal Belacan, Sambal Hijau, Cincalok, Yoghurt, Sambal Mangga, Budu, Sambal Tempoyak  Mayonnaise, Thousand Island, Caeser Dressing, Lemon Herb Dressing dan Arabic Chili Sauce.

Soup - Crabmeat and Corn Soup dan Cream of Chicken Soup.

On The Buffet - Nasi Kukus, Teriyaki Honey Beef , Ayam Masak Rendang, Telur Masak Lemak Cili Api, Kambing Lada Hitam, Keli Masak Berlada, Daging Dendeng, Ayam Kapitan, Ikan Tenggiri, Goreng Berempah, Udang Goreng Pegaga, Ketam Masak Nenas, Ikan Bilis, Tempe, Tahu Sambal, Kacang Panjang Goreng Belacan, Kambing Kuzi, Sotong Goreng Cili, Braised Tofu with Chicken, Meat' Braised Roasted Carrot with Herbs, Grilled Dory with Tomato and Olive, Broccoli with Butter and Garlic dan Irish Lamb Stew.



Khamis

Appetizers and Salad - 3 jenis Ulam-Ulaman Traditional, 3 jenis Garden Greens, Cucumber, Tomato, Tahini, Baba Ganoush, Kerabu Taugeh, Kerabu Peparu, Kerabu Jantung Pisang dan Kerabu  Pegaga. 

Salted Savoury - Terubuk Masin, Ikan Sepat Masin, Ikan Gelama Masin, Ikan Bulu Ayam, Ikan Pekasam dan Telur Asin.

Condiments - 3 jenis Keropok, Serunding Ayam, Serunding Daging, Tempe Goreng, Acar Jelatah, Acar Rampai, 5 jenis Jeruk Buah, 3 jenis Dried Fruitsdan 2 jenis Indian Acar.

Dressing and Sambal - Sambal Belacan, Sambal Hijau, Cincalok, Yoghurt, Sambal Mangga, Budu, Sambal Tempoyak  Mayonnaise, Thousand Island, Caeser Dressing, Lemon Herb Dressing dan Arabic Chili Sauce.

Soup - Sup Ayam Berempah dan Sup Tumis Sayuran.

On The Buffet
Nasi Kukus, Udang Gulai, Ayam Percik Kelantan, Daging Rendang , Kambing Masak Kari, Ayam Masak Kicap, Perut Masak Berempah, Opor Ikan Tenggiri, Ikan Patin Masak Tempoyak, Ketam Gulai Nenas, Sotong Sumbat , Kacang Buncis Lemak Putih, Ikan Pomfret Goreng Chili & Bawang, Pajeri Nenas, Udang Goreng Kunyit, Tahu Goreng Ikan bilis, Roast Chicken with Red Pepper Sauce, Potato Gratin, Vegetable Panache dan Spanish Omelette.



Jumaat

Appetizers and Salad - 3 jenis Ulam-Ulaman Traditional, 3 jenis Garden Greens, Cucumber, Tomato, Tahini , Baba Ganoush, Umai Udang , Kerabu Betik Muda, Kerabu Pucuk Ubi dan Kerabu Ulam Raja.

Salted Savoury - Terubuk Masin, Ikan Sepat Masin, Ikan Gelama Masin, Ikan Bulu Ayam, Ikan Pekasam dan Telur Asin. 

Condiments - 3 jenis Keropok, Serunding Ayam, Serunding Daging, Tempeh Goreng, Acar Jelatah, Acar Rampai, 5 jenis Jeruk Buah, 3 jenis Dried Fruits dan 2 jenis Indian Acar.

Dressing and Sambal - Sambal Belacan, Sambal Hijau, Cincalok, Yoghurt, Sambal Mangga, Budu, Sambal Tempoyak  Mayonnaise, Thousand Island, Caeser Dressing, Lemon Herb Dressing dan Arabic Chili Sauce.

Soup - Cream of Mushroom Soup dan Lotus Root with Herbs Soup.

On The Buffet - Nasi Kukus , Udang Tumis Daun Kunyit, Ayam Palembang, Kambing Goreng Kicap Berempah, Daging Masak Merah, Batang Keladi Tumis Cili, Kambing Panggang Lada Hitam, Ikan Siakap Kukus Terung Asam, Ketam Sambal, Sotong Goreng Bersayur, Ayam Ponteh, Ikan Keli Bercili, Sayur Santan Putih, Ikan Masak Sambal, Steamed Tofu with Minced Chicken, Peria Goreng berempah, Baked Potato with Herbs, Stir Fry Mixed Vegetables with Oyster Sauce, Beef Stroganoff dan Fish Lemon Butter Sauce.



Sabtu

Appetizers and Salad - 3 jenis Ulam-Ulaman Traditional, 3 jenis Garden Greens, Cucumber, Tomato, Tahini, Baba Ganoush, Kerabu Umbut, Kerabu Pucuk Paku Kerabu Peria dan Kerabu Cendawan.

Salted Savoury - Terubuk Masin, Ikan Sepat Masin, Ikan Gelama Masin, Ikan Bulu Ayam, Ikan Pekasam dan Telur Asin. 

Condiments - 3 jenis Keropok, Serunding Ayam, Serunding Daging, Tempeh Goreng, Acar Jelatah, Acar Rampai, 5 jenis Jeruk Buah, 3 jenis Dried Fruits dan 2 jenis Indian Acar.

Dressing and Sambal - Sambal Belacan, Sambal Hijau, Cincalok, Yoghurt, Sambal Mangga, Budu, Sambal Tempoyak  Mayonnaise, Thousand Island, Caeser Dressing, Lemon Herb Dressing dan Arabic Chili Sauce.

Soup - Lentil Soup dan Sop Bebola Daging.

On The Buffet - Nasi Kukus, Ayam Kukus Herbal, Daging Asam Pedas, Ikan Masak Lada Hitam, Sayur Rampai Cendawan, Kari Daging Berkentang, Daging Dendeng, Ayam Rendang, Ikan Masam Manis, Udang Goreng Berkrim, Ketam Masak Bercili, Ikan Bilis, Tempe, Tahu Sambal, Kacang, Panjang Goreng Belacan, Kambing Goreng Berempah, Tahu goreng bercili, Sayur Petola Tumis Air, Baked Honey Chicken Wing, Vegetables Stew, Lamb in a Pot dan Two Potato with Cheddar.



Ahad

Appetizers and Salad - 3 jenis Ulam-Ulaman Traditional, 3 jenis Garden Greens, Cucumber, Tomato, Tahini , Baba Ganoush, Kerabu Hati Ayam, Kerabu Daun Selon, Kerabu Daging dan Kerabu Pucuk Ubi.

Salted Savoury - Terubuk Masin, Ikan Sepat Masin, Ikan Gelama Masin, Ikan Bulu Ayam, Ikan Pekasam dan Telur Asin.

Condiments - 3 jenis Keropok, Serunding Ayam, Serunding Daging, Tempeh Goreng, Acar Jelatah, Acar Rampai, 5 jenis Jeruk Buah, 3 jenis Dried Fruits dan 2 jenis Indian Acar.

Dressing and Sambal - Sambal Belacan, Sambal Hijau, Cincalok, Yoghurt, Sambal Mangga, Budu, Sambal Tempoyak  Mayonnaise, Thousand Island, Caeser Dressing, Lemon Herb Dressing dan Arabic Chili Sauce.

Soup - Soto Madura dan Sup Tumis Cendawan.

On The Buffet - Nasi Kukus, Ikan Masak Asam Pedas, Rendang  Daging Minang, Daging Salai, Masak Lemak, Ayam Rendang, Ikan Lemak Merah, Sayur Lodeh, Sotong Goreng Berempah, Udang Assam, Kambing Masak Tomato, Kacang Panjang Goreng Sohoon, Pajeri Terung, Bamboo Clam with Chilli, Ketam Lemak Nenas, Ayam Bakar Sos Cili Pedas, Labu Lemak Udang Kering, Rosemary Potato, Steamed Fish Teochew Style, Mongolian Lamb dan Stir Fry French bean with Streaky Beef.



Cabutan bertuah setiap hari

Lebih menarik lagi, setiap hari terdapat cabutan bertuah untuk dimenangi. Hadiah yang bakal dibawa pulang seperti baucer, diskaun bilik, penginapan di hotel dan banyak lagi hadiah yang menarik. Cabutan bertuah tersebut pasti memeriahkan suasana berbuka puasa korang.


Harga dan tempahan

Bufet Ramadhan yang bertemakan Aladdin And The Malaysian Treasures ini boleh dinikmati dengan harga RM119 untuk seorang dewasa dan RM69 untuk kanak-kanak dan warga emas. Kalau korang membuat tempahan awal mulai 13 Mac sehingga 30 April 2019, harga istimewa yang ditawarkan adalah RM99 untuk seorang dewasa. Satu tempat duduk akan diberikan percuma untuk setiap pembelian 9 orang dewasa.


Untuk menempah tempat duduk bufet Ramadhan ini bolehlah hubungi talian 03-55219000 atau emeil sahaja ke enquiry@bestwestern-i-city.my. 



Cepat-cepat lah tempah sebelum kehabisan tempat duduk. Sangat berbaloi-baloi tau. Tak rugi korang berbuka puasa di sana sebab boleh makan sampai kenyang. Oh ya, korang jangan risau tentang solat maghrib kerana di sana ada disediakan surau untuk solat. Dekat je, di tingkat yang sama.


Best Western i-City Shah Alam

A-GF-01, No. 6, Persiaran Multimedia,
CityPark, i-City, 40000 Shah Alam,
Selangor Darul Ehsan.

03-55219000
www.bestwestern-icity.my

IG & FB : @bwicity




aisyaismail

Wednesday, 6 March 2019

DEMAM MENGEJUT DAN TERKEJUT

12:56 18
DEMAM MENGEJUT DAN TERKEJUT
Assalamualaikum and hye readers.



Hari ni dah masuk hari ketiga ai tak sihat. Tak tahulah di mana puncanya. Tuhan sahaja yang tahu betapa sakitnya badan-badan ni. Semoga ai cepat sihat dan boleh pergi bekerja seperti biasa. Dah rindu nak masuk office ni.


Hujung minggu yang lepas, ai balik ke Melaka. Teruja sangat balik Melaka sebab ai dah lama tak balik berjumpa dengan mak dan baba. Di Melaka, ai siap  masak rendang itik yang sangat sedap tau. Ok, perasan je. Tapi, betul. 


Hari Ahad malam, ai dan Encik Husband balik ke rumah seperti biasa. Ai sihat je. Keesokkan paginya, sewaktu nak bersiap-siap untuk pergi kerja, ai dah rasa tak sedap badan. Tapi masih ok. Ai pergi kerja macam biasa. Encik Husband kata badan ai panas, tapi ai rasa ok je. Jadi, ai teruskan pergi juga kerja.


Masuk tengahari, ai rasa macam bertambah teruk. Badan pun makin panas. Tak boleh jadi, ai balik rumah dan check suhu 38.4. Demam! Encik Husband terus amik cuti separuh hari untuk bawa ai jumpa doktor. Dia memang risau sangat kalau ai tak sihat. Suhu badan ai dah naik 39.3. Doktor bagi ubat demam dan selesema.





Keesokkan harinya ai pergi ke hospital sekali lagi. Kali ni kena cucuk ambil darah. Sakit pula amik darah semasa demam ni. Doktor tambah mc ai lagi dua hari. Kalau dalam masa dua hari demam ai masih tak kebah, atau ada naik bintik-bintik merah di badan, doktor suruh ai datang semula. Kalau bintik-bintik merah keluar sudah semestinya denggi. Harap-harap dijauhkan dari segala penyakit.


Pagi tadi ai dah bungkus badan dengan selimut. Alhamdulillah berpeluh banyak dan suhu pun turun. Ai baru teringat yang ai dah lama tak buang air besar. Adalah dalam seminggu lebih. Adakah ini puncanya? Korang ada tips tak supaya boleh buang air besar? Kalau ada kongsikanlah di ruangan komen. Tip-tip korang sangatlah ai hargai.


P/s : Nasib baiklah ada Encik Husband yang tak jemu-jemu menjaga isterinya yang sakit. Walaupun 'nurse garang' tapi terasa disayangi sangat. Thank you husband.




aisyaismail

Wednesday, 27 February 2019

TIPS BERKACA MATA UNTUK WANITA BERTUDUNG

11:00 24
TIPS BERKACA MATA UNTUK WANITA BERTUDUNG
Assalamualaikum and hye readers.



Sebagai seorang wanita yang berkaca mata, ai selalu ada masalah untuk memadankan kaca mata dengan tudung ai. Tudung kembang lah, bingkai terbesar lah, terkecil lah dan kadang-kadang dah macam makcik-makcik pula. Ya, ai sedar akan perkara itu. Hahaha! Nak pakai kanta lekap, memang bukan ai. 


Penyelesaian kepada masalah ai ini, ai ada dua kaca mata. Kenapa ada lebih dari satu? Supaya senang ai nak padankan dengan tudung-tudung yang ai pakai. Ini pun ada perasaan nak tambah lagi tau, tapi sayangnya kaca mata mahal ok. Banyak lagi benda lain nak kena beli. Jadi, ai terpaksalah mencari jalan penyelesaian yang lain pula. Korang pun boleh ikut cara-cara ni kalau korang ada masalah yang sama.





Pilih bingkai yang sesuai dengan bentuk muka

Tak semua bingkai yang sesuai dengan semua bentuk muka. Dua kaca mata yang ai ada, ai pilih yang betul-betul kena dengan muka ai. Kalau kena dengan muka, tudung kembang sikit pun kadang-kadang masih nampak sempurna. Hahaha! Ok perasan. Jadi kalau korang nak pilih kaca mata, pastikan korang pilih yang betul-betul kena dengan muka korang. Tidak mengapa duduk lama di kedai, tuan kedai tak akan halau korang disebabkan memilih terlalu lama. Tapi, janganlah kedai nak tutup korang masih di situ.


Pilih kaca mata yang sesuai dengan jenis tudung kegemaran

Korang suka pakai tudung jenis yang macam mana? Bawal, selendang, sarung atau apa-apa je lah tudung yang korang selalu pakai, korang pakai lah masa pilih bingkai. Lain jenis tudung, lain lah efek bila pakai cermin mata. Macam ai, ai akan pakai tudung bawal setiap kali pilih bingkai, sebab ai memang pencinta tudung bawal.


Cara pemakaian kaca mata yang selesa

Pakai kaca mata pun ada cara ke? Buat masa ni yang ai tahu hanya dua cara iaitu pakai di dalam atau di luar tudung. Ai tak akan pakai kaca mata di luar tudung sebab ai tak selesa. Lagipun telinga ai di dalam tudung kenapa nak kena pakai di luar tudung pula. Tapi ada orang yang selesa pakai kaca mata di luar tudung. Ikut lah korang selesa untuk pakai yang mana satu. Kata orang bila selesa akan ada keyakinan. Keyakinan itu yang sebenarnya mencantikkan kita.


Material tudung yang sesuai

Asyik fokus untuk pilih bingkai je, material tudung pun penting juga tau. Jangan pilih material tudung yang terlalu licin. Tudung akan tertarik bila korang pakai dan buka kaca mata. Tapi kalau korang jenis pakai kaca mata di luar tudung, tak ada masalah. Letak sahaja kaca mata di atas tudung korang. Tak akan terusik tudung korang yang dah terlilit cantik tu.


Gaya tudung yang sesuai

Elakkan memakai tudung dengan gaya yang ketat mengikut bentuk wajah. Gaya ini akan menyebabkan tudung korang kembang bila mengenakan kaca mata. Longgarkan tudung agar dapat diberi laluan pada kaca mata tu. Tips ni juga boleh menampakan efek kurus pada muka korang tau.


Sekian sahaja tips dari ai. Siapa kata berkaca mata tak boleh bergaya? Korang silap ya. Kaca mata dah jadi trend dari semasa ke semasa. Yang tak rabun pun dah sibuk nak pakai kaca mata. Korang yang memang memerlukan, jangan jadikan alasan tak cantik dan tak boleh bergaya bila berkaca mata.




aisyaismail