May 2018 - Aisya Ismail

Monday, 28 May 2018

JOM RANCANG PERCUTIAN LEBIH JAUH DENGAN AIRASIA!

11:36 33
JOM RANCANG PERCUTIAN LEBIH JAUH DENGAN AIRASIA!

Assalamualaikum and hye readers.



Pagi-pagi keluar rumah, ai ternampak kapal terbang lalu di atas sana. Nampak besar dari biasa. Mungkin kerana jaraknya lebih dekat walaupun masih tinggi di atas. Tapi itu normal kerana rumah ai dengan Airport Subang bukanlah jauh sangat. Dia nak mendarat di Airport Subang lah tu.


Kalau korang nak tahu, ai ni sejenis yang penakut nak naik kapal terbang. Ai pernah tinggal di Kuala Lumpur seorang diri semata-mata tak mahu ikut keluarga bercuti dengan menaiki kapal tebang. Tapi entah macam mana tahun lepas boleh sampai ke Sabah dan Sarawak pula. Orang kata, kalau dah cuba sekali mesti nak lagi. Tahun ni macam nak ke luar negara pula. Pergi negara yang dekat-dekat dulu baru fikirkan yang jauh.




Bali atau Phuket ya? Atau Krabi? Jakarta pun macan best. Pergi Korea terus pun ok. Alah! Banyaknya tempat yang ai nak pergi! Nak kena buat itirinery ni. Nak cop penginapan yang menarik dan nak plan aktiviti lagi! Nak book flight! Banyak nya benda yang ai nak kena fikir. Tapi, AirAsia kan ada. Korang macam ai tak? Kalau korang suka travel jauh-jauh dengan bajet yang dalam kemampuan korang, mesti AirAsia akan menjadi flight pertama yang korang fikirkan. Betul tak?


Nama AirAsia ni memang dah tak perlu nak diperkenalkan lagi, rata-rata orang sudah tahu dan memang sudah terkenal dengan tiket flight yang murah. Promosi selalu gila-gila lah. Lagi pula, tiket flight murah ke lebih daripada 165 destinasi yang merangkumi 25 buah negara. Menariknya! Banyak sungguh pilihan. Pilihan yang ada dalam fikiran korang mesti ada dalam senarai punyalah. Confirm. Hahaha!


Bila bercerita tentang AirAsia, sebenarnya bukan mudah perjalanan AirAsia untuk sampai ke tahap yang tinggi seperti sekarang. AirAsia mula beroperasi pada tahun 1996 dan pernah mengalami kerugian yang besar suatu ketika dahulu. Tony Fernandes membeli dan ubah wajah AirAsia 100% dan bermulaa dari itu lah nama AirAsia mula berkembang dan semakin mendapat nama.




Selepas beliau meletakan tawaran harga tiket serendah RM1, Air Asia terus membuka hab kedua di Lapangan Terbang Antarabangsa Senai, Johor pada tahun 2003. Mana nak dapat harga tiket RM1? Kalau ai dah ada duit sendiri waktu itu, habis semua tempat ai book tiket. Dari sinilah bermulanya penerbangan antarabangsa AirAsia yang pertama, iaitu ke Bangkok. Sejak dari itu, dengan tidak menoleh ke belakang, AirAsia terus mengorak langkah dan menubuhkan anak syarikat Thai AirAsia dan seterusnya menawarkan penerbangan ke Singapura dan Indonesia.


Tidak lama kemudian, AirAsia menambah lagi penerbangan pada tahun 2004. Penerbangan kali ini lebih jauh ke destinasi seperti Macau, Xiamen dan seterusnya ke Manila, Vietnam dan Kemboja pada tahun 2005 serta Brunei dan Myanmar pada tahun 2006. Orang kata, perkembangan pesat AirAsia dalam menawarkan perkhidmatan penerbangan antarabangsa ini bertambah kuat lagi pada tahun yang sama apabila Tony Fernandes memperkenalkan strategi lima tahun untuk mengukuhkan pengaruh di Asia.


Hasilnya, pada tahun 2007, jumlah penumpang meningkat dengan mendadak kepada 13.9 juta. Pada akhir tahun 2008, AirAsia telah mengumumkan akan menambah lagi sebanyak 106 daripada 60 laluan yang sudah sedia ada. Fuh, banyak tu! Hasilnya, makin banyak anak-anak syarikat AirAsia ditubuhkan di sekitar benua Asia dan serata dunia. Ini adalah bertujuan untuk menampung lebih banyak laluan dan peningkatan permintaan pelanggan, termasuklah AirAsia X yang dibuka untuk penerbangan jarak jauh AirAsia. Dengan kemasukan ke Jepun pada tahun 2011 dan India pada tahun 2013, semakin banyak lah pilihan yang kita ada kalau nak melancong ke luar negara. Dah menarik sangat ni.


Kredit photo from asia.nikkei.com.

Oh ya, kalau korang nak tahu, terbang bersama AirAsia ini juga banyak manfaatnya sebagai penumpang dan pelanggan. Harga tiket yang AirAsia tawarkan selalunya lagi murah jika nak dibandingkan dengan harga tiket yang ditawarkan oleh syarikat penerbangan yang lain. Kalau korang nak lagi selesa sikit, korang boleh melaraskan penerbangan  untuk dapatkan seat yang lebih elok dan lapang.  Kalau korang yang suka membeli-belah di destinasi percutian korang dan rasa memang akan bawa barang yang banyak, korang boleh juga untuk tambah had barangan. Barang-barang korang pun in syaa Allah akan terjaga dengan elok.


Untuk korang yang suka dan selalu travel ni, kalau korang ada kad loyalty BIG lagi best tau! Korang boleh kumpul point setiap kali korang naik flight atau membeli barangan melalui third party merchant. Bila dah cukup point korang tu, boleh lah korang tukarkan dengan tiket penerbangan dan berjalan lagi. Macam AirAsia sponsor tiket penerbangan di atas kesetiaan koraang bersama AirAsia lah. Dah terbuktikan betapa berkalibernya AirAsia bila masuk bab internasional flight.


Apa yang korang tunggu lagi tu? Teruslah buka website AirAsia di browser ataupun di apps AirAsia. Jangan bertangguh-tangguh lagi untuk menikmati pelbagai promotion untuk SEMUA AirAsia flights yang sentiasa berlangsung dari semasa ke semasa. Dapat je offer yang menarik terus cepat-cepat grab. Masuk line, bayar atas talian, online check in dan selamat bercuti. Hahaha! Tak ada apps AirAsia? Download lah sekarang. Ai percaya handphone masing-masing canggih tu.




Korang dah boleh tanda check untuk satu benda, FLIGHT TICKET!! Sekarang dah boleh lah korang nak fokuskan kepada perkara lain pula. Pastikan semuanya yang terbaik  untuk travel yang paling best tahun ini. Yeayy! Ai pun nak book tiket juga ni. Jangan lupa abadikan kenangan terindah dengan bergambar. Selamat bercuti!




aisyaismail

Friday, 18 May 2018

CUBAAN NASI LEMAK BURGER

22:30 29
CUBAAN NASI LEMAK BURGER
Assalamualaikum and hye readers~



Pada yang tidak tahu dan tidak mengikuti perkembangan burger di Malaysia, meh ai nak bagitahu. Burger Nasi Lemak adalah burger baru yang telah dikeluarkan oleh McDonalds. Keunikannya adalah rasa nasi lemak itu sendiri. Jangan salah sangka tau, tak ada nasi pun di dalam burger tersebut.


Burger Nasi Lemak. Kebanggaan kita.


Setahu ai lah kan, Burger Nasi Lemak ini hanya baru di Malaysia. Kawan ai dah pernah makan di Singapore sebelum ni. Mula-mula ai pun ingat ada nasi lemak dalam burger. Tapi bila dah cuba, rupa-rupanya pelengkap nasi lemak sahaja yang ada. Pelengkap itu seperti timun, sambal dan telur mata. Ikan bilis dan kacang tak ada ye.


Burger Nasi Lemak tu sedap kerana sambalnya. Kena dengan selera ai. Tapi, untuk kali kedua ai tak rasa ai akan beli lagi. Kalau korang nak belanja, besar tapak tangan nyiru ai tadahkan. Hahaha! Siapa yang taknak makan free hoiii..


Tiada kali kedua tak bermakna tak sedap. Cuma ai ni forever love dengan McChicken. Memang tau order McChicken sahaja. Lagi pun tak rasa feel bila namanya Nasi Lemak tapi tak ada nasinya. Tapi diulangi! Kalau korang nak belanja, ai makan juga. Hahaha!




aisyaismail

Thursday, 17 May 2018

RIADAH BERSAMA KELUARGA - TAMAN PUDU ULU

12:40 13
RIADAH BERSAMA KELUARGA - TAMAN PUDU ULU

Assalamualaikum and hye reader~




Alhamdulillah, kita masih dapat berpuasa di bulan yang mulia pada tahun ini. Korang puasa ke tidak tu? Kalau mampu dan tiada masalah "kaum wanita", jangan cuba-cuba nak ponteng tau. Kalau ai nampak korang drive thru kat McDonalds siap ea. Ai bawa rotan.




Sesekali ai nak interframe. Kasi chance lah.



Beberapa hari lepas sebelum masuknya bulan Ramadan, ai berkesempatan untuk berkelah bersama  ahli keluarga yang tercinta. Syukur Alhamdulillah. Ya laa, masing-masing duduk jauh kan. Bila ada kesempatan yang macam ini, susah untuk ai lepaskan. Tapi sayang, hujan lebat pada hari tersebut. Jadi, aktiviti kami terbatas.



Lokasi kami pada hari tersebut adalah di Taman Pudu Ulu. Pada mulanya ai tak tau pun tentang kewujudan Taman Pudu Ulu tersebut. Malah, namanya pun ai tak pernah dengar. Kebetulan sepupu ai ada buat majlis perkahwinan anaknya di Cheras, jadi mak ai mencadangkan kami untuk ke sana memandangkan sudah dekat. Apalagi, terus gunakan khidmat pak cik G untuk cari maklumat tempat tersebut.



Sesekali abang ipar ai nak interframe. Kasi chance kat dia pula.


Pada ai ok lah tempatnya. Kalau ada pilihan, ai lebih sukakan Taman Tasik. Hahaha! Nasib baik juga kami ke sana, kerana di Taman Pudu Ulu ada terdapat kawasan terbuka yang berbumbung. Hujan kan, mestilah nak berteduh.



Nampak tak kami tengah berkelah bawah bumbung tu?


Tarikan di Taman Pudu Ulu ini adalah kolam renang untuk kanak-kanak. Orang dewasa pun boleh masuk, akan tetapi airnya separas lutut orang dewasa sahaja. Jadi, ramailah ibu bapa yang membawa anak-anak bermandi manda di situ.



 Ada satu perkara yang ai tak berkenan apabila ibu bapa membiarkan anak-anak mandi ketika hujan. Kalau dah sakit anak-anak tu nanti kan susah. Kadang-kadang kena bertegas dengan anak-anak ni. Ada benda boleh dimanjakan dan dibiarkan, ada perkara perlu dilarang. Lain lah budak-budak tu memang kebal, takkan sakit setakat main hujan, ok ai tutup mulut tak membawang. Tak perlu tunggu ada orang yang berpengalaman nasihat baru nak terima.



Waktu operasi. Ikut jadual yang ditetapkan untuk keselamatan.

Separuh dari kolam.

Selepas jambatan putih tu masih ada kolam.



Kalau korang berada di kawasan yang berdekatan, boleh lah bawa anak-anak ke sana. Besar tau kawasan nya. Cantik juga. Nak main kejar-kejar pun memang sesuai sangat lah. Cuma pantau lah anak-anak tu. Kolamnya terlalu besar untuk kanak-kanak. Hahaha! Macam mana nak ke sana? Korang waze je Taman Pudu Ulu.



Ai perasan ada anak-anak ke situ tanpa pengawasan ibu bapa, main lompat-lompat daripada jambatan ke dalam kolam. Mungkin mereka duduk di kawasan yang berhampiran. Air kolam tu tidak dalam ya. Takut juga kalau terjadi kemalangan dalam kolam tu.




Di Taman Pudu Ulu juga disediakan surau untuk korang menunaikan solat. Tandasnya juga bersih . Apa yang menarik perhatian ai adalah beraneka sayur-sayuran yang ditanam berhampiran surau. Segar-bugar sayurnya. Ai dan Encik Husband kan sedang berjinak-jinak dengan bercucuk tanam di rumah, sebab tu kami tertarik dengan sayur-sayuran tersebut. Boleh dipraktikan di rumah.




Gambar di ambil dari tangga surau.


Sebelum ai akhiri entri kali ini, ai nak ucapkan selamat berpuasa kepada semua readers yang berpuasa. Yang tak boleh berpuasa tu, apa jua alasan korang, pastikan korang menghormati keluarga atau rakan-rakan yang berpuasa. Jangan sesekali mencuba untuk menguji keimanan mereka dengan makan di depan mereka. Ada yang tak kisah, tapi tak salah jika menhormati sesama insan.






aisyaismail

Monday, 7 May 2018

"TOGETHER-GETHER FUND" - DOMINO'S PIZZA

17:39 3
"TOGETHER-GETHER FUND" - DOMINO'S PIZZA
Assalamualaikum and hye readers~



Apa benda "Together-gether Fund" ni? Kalau korang nak tau, Domino's Pizza telah melancarkan Together-gether Fund sempena bulan Ramadan yang akan tiba tidak lama lagi. Ai sekali lagi berkesempatan untuk menyertai event yang dianjurkan oleh Domino's Pizza.




Dana yang ai maksudkan di atas adalah bertujuan untuk mewujudkan satu platform di mana Domino's akan bersama-sama pelanggannya menyumbangkan dana kepada individu yang layak melalui Domino's Unsung Heroes. Di dalam event yang ai hadiri juga pihak Domino's ada menyerahkan sumbangan kepada Unsung Heroes kita untuk diserahkan kepada mereka yang layak.


Mesti ramai yang dah garu kepala memikirkan apa benda yang disebut-sebutkan sebagai Unsung Heroes ni. Unsung Heroes adalah orang-orang yang melakukan kebaikan dalam diam. Dalam erti kata lain, bila mereka buat sesuatu perkara yang baik, korang tak akan tahu pun. Mereka akan membuat secara senyap. Bila ada orang lain yang tahu dan sebarkan, baru korang akan tahu kebaikan yang mereka lakukan.




Antara Unsung Heroes yang hadir dan mendapat sumbangan daripada Domino's Pizza adalah staff daripada Hospital UMRA, abang-abang bomba daripada Kota Anggerik Fire Station, Mr Lex Low, Mr Palani Kumar, Mr Kuan Chee Heng atau juga dikenali sebagai Pak Cik Kentang dan Encik Ahmad Fazal. Siapa mereka dan apa yang menjadikan mereka bergelar Unsung Heroes, korang google lah sendiri ok. Hihihi.


Korang pun boleh tau kalau nak bersama-sama ambil bahagian dalam Together-gether Fund ni. Senang je, korang beli pizza Ramadan Deals kegemaran korang. Setiap Ramadan Deals yang korang beli akan menyumbang sepotong pizza kepada Together-gether Fund. Kempen ini akan berlangsung daripada 14 May 2018 sehingga 3 Jun 2018. Jadi korang jangan lengahkan masa nak ke Domino's tau.


Untuk sama-sama meraikan bulan Ramadan yang hampir tiba, Domino's membuat tawaran yang menarik dan menjimatkan untuk korang nikmati bersama keluarga dan teman-teman.




Dengan belian The Buddy Combo yang berharga RM39.90 korang akan dapat 1 Regular Pizza, 1 Twisty Bread, 1 Ayamhaseyo dan 2 tin minuman ringan. The Super Combo yang berharga RM59.90 pula korang akan dapat 2 Regular Pizza, 1 Cgeesy Mozzarella/Cheddar Stix, 1 Ayamhaseyo dan 1 botol 1.5L minuman ringan.Jangan lupakan The Super Tuesday promo setiap hari Selasa tau. Korang boleh dapatkan personal size Pizza dengan hanya rm3.90 dengan belian secara on-line dan take away, dan rm4.90 untuk belian di kaunter.


Untuk order, sila layari www.dominos.com.my atau hubungi 1300-888-333 atau lawati cawangan Domino's Pizza yang terdekat dengan korang.




aisyaismail

Thursday, 3 May 2018

MEGA BONANZA 2018 KEMBALI LAGI! - AGROFARMSTAY MELAKA

10:30 4
MEGA BONANZA 2018 KEMBALI LAGI! - AGROFARMSTAY MELAKA
Assalamualaikum and hye readers~



Ada berita baik untuk sesiapa yang sedang mencari tempat untuk mengadakan Hari Keluarga bersama keluarga mahupun tempat kerja dan juga reunion bersama rakan-rakan. Apa yang baik itu? Tahun ini sekali lagi Agrofarmstay Melaka mengadakan Mega Bonanza yang sangat menjimatkan. Jimat sekurang-kurangnya RM1000. Wow! Banyak tu. Penjimatan bermula dari RM1000 sehingga RM3900.




Tawaran pakej kali ini adalah untuk Family Day yang menggunakan konsep tempah dahulu dan tarikh untuk Family Day boleh ditetapkan kemudian. Maknanya, korang boleh tempah sekarang dan pilih tarikh bila sudah mendapat persetujuan semua yang terlibat. Nak organize Family Day yang melibatkan ramai orang bukannya mudah. Makan masa nak dapatkan persetujuan semua berkenaan tarikh. Lebih mudah mencari lokasi daripada tarikh tau. Oleh kerana tempoh promosi ini adalah terhad, boleh lah tempah dahulu dan tetapkan tarikh kemudian. 


Tarikh boleh dipilih daripada hari ini sehingga 31 Mei 2018. Banyak lagi masa untuk berbincang. Promosi bermula daripada 25 April 2018 sehingga 13 Mei 2018 sahaja. Boleh booking terlebih dahulu, dan berikan tarikh kemudian.


Pakej Mega Bonanza 2018

Pakej ini adalah penginapan 2 hari 1 malam untuk 20 orang. Kalau lebih daripada 20 orang, caj akan dikenakan mengikut pax selebihnya. Sepanjang penginapan, makanan akan disediakan yang terdiri daripada makan tengahari, makan malam BBQ dan juga sarapan pagi. Sukaneka juga disediakan sebanyak 5 permainan bersama jurulatih. Korang suka karaoke? Boleh berkaraoke di sana. Bagi yang sukakan aktiviti air, boleh cuba berkayak dan memancing. Tetapi joran tidak disediakan ya. Boleh bawa joran sendiri.







Terdapat pelbagai jenis haiwan di Agrofarmstay Melaka ini. Haiwan seperti ayam, arnab, burung, kambing dan juga kuda. Haiwan tersebut boleh diberi makan ya. Pertandingan mewarna juga disediakan untuk anak-anak. Boleh serlahkan bakat mereka nanti. Hamper disediakan tau untuk sukaneka dan pertandingan mewarna. Banner Family day dengan nama keluarga masing-masing juga disediakan. Wah, sangat menarik kan? Korang dah tak perlu bawa barang-barang tu semua. Datang dan enjoy sahaja.


Harga yang ditawarkan

Harga asal tanpa promosi untuk 20 orang ialah RM3,780 (RM189/pax). Harga promosi pakej 2 hari 1 malam untuk 20 orang ialah RM2,780. Harga jatuh dalam RM139 sahaja satiap pax. Untuk tambahan setiap pax adalah RM139 untuk dewas dan RM99 untuk kanak-kanak. Maximum 78 pax.


Sangat murah kan? Dijamin berbaloi dengan semua kemudahan dan aktiviti di sana nanti. Untuk tempahan boleh layari laman web di bawah.

Website : https://agrofarmstay.my
Facebook : www.facebook.com/agrofarmstay
WA/ SMS/ Call : 012-2118246/ 016-2098623/ 012-2025647
Office : 06-2322761




aisyaismail

Wednesday, 2 May 2018

PUTERI DUYUNG HADIR KERANA PENYU? - SOFEAROSE

09:48 36
PUTERI DUYUNG HADIR KERANA PENYU? - SOFEAROSE
Assalamualaikum and hye readers~



Sudah beberapa minggu ni ai scroll koleksi tudung-tudung yang dikeluarkan oleh SofeaRose di instagram. Rekaan coraknya sangat menarik perhatian ai. Akhirnya, dapat juga merasa pakai salah satu koleksi daripada SofeaRose iaitu Diona yang diperbuat daripada satin matte berteknologi tinggi. Koleksi ini bertemakan Mermaid tau. Terasa macam di alam fantasi pula.


Diona Mermaid Collection by SofeRose.


Ai ni pasal tudung memang jenis yang tak suka instant shawl atau yang susah nak pakai. Jadi tudung yang menjadi pilihan selalunya adalah bawal dan selendang panjang. Oleh kerana itu, rekaan corak pada tudung tersebut amat penting untuk orang yang macam ai ni. Bertujuan untuk sesuaikan dengan baju. Corak pada tudung koleksi Diona ini simple dan ai suka. Boleh didapati pada harga RM79. Koleksi ini dilengkapi dengan charm dan kotak yang dibuat khas. Ai berkenan betul dengan charm tu. Nampak sangat exclusive. Sesuai sangat kalau korang nak jadikan sebagai hadiah.






Koleksi Ready-to-wear

Selain daripada rekaan tudung yang exclusive, SofeaRose juga ada mengeluarkan koleksi baju raya Ready To Wear yang bertemakan Mermaid. Antara koleksi baju yang dikeluarkan adalah seperti Mini Kurung, Kurung Kedah, Kurung Moden, Jubah dan beberapa jenis lagi koleksi yang pasti menyerlahkan keayuan di pagi raya. Harga koleksi Mermaid in bermula daripada RM59 sehingga RM419 dan sebahagian daripada duit itu akan digunakan untuk tujuan pemuliharaan penyu.






Bila sebut penyu, ramai yang akan turut membayangkan kura-kura kerana fizikalnya yang hampir sama. Kalau korang tak reti nak bezakan, korang tengok pada kaki mereka. Penyu mempunyai kaki pendayung di depan manakala kura-kura pula mempunyai kaki yang serupa bagi keempat-empat kakinya.


SEATRU - "Adopt a Turtle"

Korang tau tak populasi penyu semakin menurun dan tidak mustahil akan berlaku kepupusan penyu ini. Secara purata, hanya 1 dari 5000 anak penyu akan hidup sehingga ke peringkat dewasa. Hal ini terjadi oleh beberapa faktor seperti pencemaran laut, pemburu penyu, haiwan pemangsa dan macam-macam lagi yang menjadi punca kepada ancaman penyu.


SofeaRose telah bekerjasama dengan SEATRU (Unit Penelidikan Penyu Universiti Malaysia Terengganu) dalam kempen memulih dan memelihara penyu. Setelah empat tahun di dalam industri, SofeaRose tampil dengan koleksi pakaian yang bertemakan Puteri Duyung (Mermaid) untuk mengumpul dana program "SEATRU - Adopt a Turtle".


SEATRU - "Adopt a Turtle"


Bagi mencuba sesuatu yang lain dari yang lain, SofeaRose telah merakamkan video seorang puteri duyung memakai tudung koleksi Diona sedang berenang di dalam air. Cantik betul tudung tersebut beralun di dalam air. Kalau korang nak tengok juga, korang boleh klik link di bawah.



Kalau korang berminat untuk turut memiliki koleksi daripada SofeaRose, korang boleh pergi terus ke butik SofeaRose yang terletak di Bangi Sentral atau lawati website www.sofearose.com. Kalau korang jauh dan tak boleh masuk ke website tersebut, korang boleh juga menghubungi Perunding Imej di talian 019-6350313 (Teha). Dengan setiap pembelian RM100 ke atas, korang secara tidak langsung akan didaftarkan sebagai ahli SofeaRose sacara percuma seumur hidup dan mendapat potongan 20% untuk setiap koleksi di SofeaRose.




aisyaismail